» »

Divji prašič v naravi

Divji prašič v naravi

Andruxa ::

A mi lahko nekdo, ki se bolj spozna razloži, kje v Sloveniji(če je možno v bližini lj) si lahko ogleda divjega prašiča v živo(naprimer s kakšne lovske opazovalnice). V to se spravljam že nekaj časa, pa nikoli nisem naredil kaj več od ogleda fotk po internetu. O tem ne vem nič, zato mi je treba razložiti vse od a-ž,

- kam moram it, točno lokacijo (google maps)
- ob kateri uri moram biti na mestu,
- kolikšna verjetnost je da jih bom videl, kako vztrajen je v povprečju treba biti
- ali moram nastavit kakšno vabo?, ipd. ...
- in tudi stvari kot so: kako dolgo moram čakat preden vem da jih potem tisti dan ne bo na spregled
- a moram biti kako posebej oblečen (nevpadljivo),
- a moram bit čisto tiho, ali niso tolk plašne

PS
lansko leto sem se še sekiral, ko so pisali, da se sprehajajo po Golovcu, kjer je bila moja ustaljena tura. A je v bližini Golovca kakšna točka kjer se rade zbirajo? (to bi bilo idealno zaradi bližine)

edit: typo
Lp, A
  • spremenilo: Andruxa ()

jype ::

Ja, še vedno so na Golovcu in tudi po gozdovih zahodno od Ljubljane.

Biti moraš tiho in dvignjen od tal, ker dobro vohajo in se bojijo človeka.

TOP ::

Pa zakaj se zanimaš ali misliš biti lovec,zgodaj zjutraj pejdi na prežo in čakaj in upaj da pridejo,če boš mel srečo lahk tud kakšen medved pride,sedaj če pa hočeš da ti nekdo napiše točno kje so in ob kateri uri je pa nemogoče,če hočeš tako rajši pojdi v živalski vrt,edino tam te bodo čakali.:)).Drugač pa bo morda večkrat treba iti.

Andruxa ::

TOP, glasnik očitnega: vse kar si načebljal v svojem praznem postu mi je jasno. Obstajajo ljudje, ki divje prašiče opazujejo in zato sklepam, da poznavalci vedo za točke kjer se zbirajo pogosteje kot drugje in je verjetnost da jih boš videl večja kot drugod.
sedaj če pa hočeš da ti nekdo napiše točno kje so in ob kateri uri je pa nemogoče

hočem vedeti za lokacijo kjer se radi zbirajo in uro ob kateri se najraje tam zadržujejo. če ti še vedno kaj ni jasno, kar vprašaj.
Lp, A

jype ::

Pa bi takoj povedal, da iščeš opazovalce divjih prašičov :)

Nimam pojma, kje se zbirajo.

Andruxa ::

hehe :) no sej mi je bilo že takoj na začetku jasno da je to najbolj možno zgrešen forum za tako vprašanje, samo ni se mi dalo iskati kakšnega primernejšega. (foruma, jype, da tokrat eksplicitno definiram objekt v izogib zmedi)

nč, pejte naprej igrce igrat ... sam prosim ne mi več pomagat :)
Lp, A

BigWhale ::

Moj kolega je ze plezal na drevo, ker ga je preganjala divja svinja. ;) Tako da se dobro obuj... ;)

Andruxa ::

BigWhale, slišal sem za lovca, ki je moral za iniciacijo poljubit divji svinji rit. Umru je od neke zastrupitve v naslednjem mescu, neki virus, al bakterija, ki prebiva svinji v riti. Tako, da, svinje so nevarne, to zdaj vemo, od spredaj in zadaj. Bom se obul, vzeto na znanje :)

Ampak a kdo ve, kje se jih da ogledat v naravi, kraj kjer se pogosto zadržujejo?
Lp, A

Thomas ::

V Slani luži pa pod Parkljevo vejo. Tm jih je vedno dost.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Meizu ::

A na internetu nisi nič našel? Gotovo so opisi te očitno zanimive živali in tam gotovo kej piše, kje se te živali zadržujejo.

SkIDiver ::

Za sledove divjih prašičev poglej v bližini kakih lovskih opazovalnic, ker prvič je sama opazovalnica na mestu kjer se rade zadržujejo divje živali kot drugo pa je v bližini opazovalnice očiten znak, da so prisotne divje svinje razrita travnata površina.
Recimo jaz pri Podutiku vsako jutro med 5.30 in 5.45 uro ob cesti naletim na srne, ki se hranijo. V bližini sem tudi že našel sledove, ki spominjajo na divje svinje (ni tako zelo razrito kot pride ponavadi).

Če ne bi pač rad videl divje svinje v begu, ker se načeloma izogibajo človeka razen v času paritve, brejosti in skotitve (samice) so lahko napadalne, če jo presenetiš (če jo presenetiš tudi zgoraj naštetih pogojev in se čuti zelooo ogroženo se bo tud lahko zakadil-a proti tebi) je najbolje biti zelo zgoden zjutraj ali pa zvečer pred mrakom na opazovalnici in se pripraviti na nočno avanturo na opazovalnici. Najboljši čas bo zvečer pred mrakom, da se okolica umiri od tvojega prihoda in potem čakanje.
K temu dejanju seveda ne spadajo razni parfumi, MP3 predvajalnici, pločevinke, ... Skratka vse kar oddaja nenaraven vonj in zvok pusti doma.

Glede na trenutne vremenske razmere ti priporočam, da malo spremljaš čas polne lune in oblačnega vremena. Sicer vidljivost ne bo najboljša vendar bo ob oblačnem vremenu bolj toplo luna bo pa čeprav skrita za oblaki imela nekaj malega učinka pri osvetljevanju. Sicer pa kakšen pripomoček za nočno gledanje (očala, daljnogled, ...).

PS: Za najboljše informacije pa je najboljše, da se obrneš na kako lokalno lovsko družino (pričakuj, da boš moral pojasniti zakaj te to zanima). Če boš naletel na pravega človeka te bo z veseljem vzel sabo.

Keyser Soze ::

Vprašaj lokalne lovce, če obstaja kje kakšno krmišče. Z zaprto prežo po možnosti. Bo veliko lažje čakati, kot pa na odprti. Pa še bolj odpušča napake (premikanje, vonj, ipd.).
OM, F, G!

jype ::

Najbolj očitni sledovi divje svinje so ponavadi razriti travniki.

delfinus ::

Pomoje bi znal povedat tule kaj vec KLIK. Ponavadi lovci niso ravno neki IT geeki; so namrec v naturi veliko. No morda pa naletis na koga, ki v prostem casu v sluzbi bere take zadeve in ti konkretno svetuje. lp, d.

Andruxa ::

@delfincek: tnx, bom malo tam pri lovcih povprasal
@SkIDiver: opazovalnic je verjetno nekaj deset tisoč po sloveniji, iskati na slepo takšno pod katero je kaj razrito bi znalo vzeti precej časa, sicer pa hvala za ostale napotke
@Thoma: če odgovor ni ciničen, kje je ta kraj?

sicer pa vem, da lahko povprašam pri lokalni lovski družini, ipd. ipd., samo nisem hotel iz tega delati tak projekt. Mislil sem, da je kdo od vas doma kje blizu kraju, kjer se zbirajo in da me lahko napoti, to je vse. Predstavljal sem si da bom dobil v odgovor en post tipa: ja za našo vasjo v tem pa tem gozdu je opazovalnica, napotki kako pridem do tja, tam se pogosto zbirajo, prihajaj ob tej pa tej uri, pa jih boš videl.
Lp, A

energetik ::

Jaz sem jih videl na Murovici pri LJ in na Trstelju na Krasu. Pa nism bil nič kaj navdušen, ker so baje lahko kar napadalne. Sem že gledal, če je okoli kako primerno drevo, pa so se na srečo same pobrale. Mal so vohale, pol so pa šle.

bosmla ::

Pa ne pozabi na pravo oblacilo

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bosmla ()

Karaya 52 ::

Verjetno jo misliš poknat? Če nisi član lovske družine oz. je odrejen odtrel potem gre za kaznivo dejanje.

Zgodovina sprememb…



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

medvedi in srnjad (strani: 1 2 3 411 12 13 14 )

Oddelek: Loža
66569040 (42843) HappyPills
»

meso jelenjadi, srnjadi, divjega prašiča, medveda ter gamsa

Oddelek: Loža
427047 (5554) Invictus
»

Obubožan zapit lovec (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6611479 (7445) Heavy
»

Prijava škode- 12 piščancev (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
969737 (7268) jan01

Več podobnih tem