» »

Katero kolo

Katero kolo

««
77 / 110
»»

toro69 ::

bigbada je izjavil:

A kdo ve kaj je to za kolo? Model? To je bolj gorska varianta ali za po cesti?

kolo

kolo

https://www.giant-bicycles.com/si/defy-...

verjetno

Groot ::

Na hitro bi rekel da je Giant Defy Advanced. Cestno kolo, ki pa ima bolj endurance obliko in je zato malo lažje za vozit.

bigbada ::

Hvala za odgovor, sem mislil da je kaj bolj v rangu do 1000€ :) Zgleda preveč profesionalno.

Kaj priporočate za začetnika, ki bi rad občasno kolesaril ob vikendih (večinoma cesta, poljske poti, makedam, gozd itd...)

Budget do največ 1000€ oz še boljše če manj. Nekaj v stilu slike zgoraj.

Ko gledam malo spletne trgovine o kolesih vidim recimo: gorska kolesa, moška cestna kolesa, trail kolesa, treking moška kolesa, enduro otd... Sem malo zmeden glede vseh teh kategorij, kaj moram gledati?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: bigbada ()

Za normalnega vikend kolesarja treking z vzmetenjem spredaj. Včasih si ga je dalo dobit z deore opremo za cca 600-700€.
Za entuziasta pa kak KTM x strada 720, GRX 400 za 1300€ nov. Rabljen za 1000€.

Če prav zastopim potem, treking kolo potem ni namenjeno za v hribe oz. bregove ali gozdne poti itd.? Potem je bolj primerno "gorsko" ali je to vseeno?
In gorsko ni potem namenjeno za po asfaltu oz. ravni cesti? Ali preveč kompliciram...

Je katero od teh OK?
https://www.freestyle.si/skupina/10.10/...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: bigbada ()

Treking je namenjeno podobnim potem kot gravel (iste oz. podobne širine pnevmatik), drugačna drža in bolj vzmeteno.

Po koreninah in večjih kamnih je bolje MTB z večjim hodom, ampak je zeelooo mučiš po asfaltu.

Običajno si lastimo več koles ;) da rešimo trileme.

Treking torej deluje najbolj all around? Makedam, cesta, gozd...

treking:

MTB:

bigbada je izjavil:

Treking, Gravel

Zgodovina sprememb…

• spremenil: toro69 ()

MTB definitivno ne, izgleda preveč hardcore :)

GupeM ::

Treking kolo je namenjeno za "povsod," za nikjer pa ni odlično.

Za po asfaltu je cestno, vendar z njim ne boš šel po gmajni.

Za po gmajni je gorsko. Z njim boš sicer šel po asfaltu, ampak boš gonil kot norec, takoj ko boš hotel nekaj hitrosti.

S trekingom boš šel pa lahko dokaj hitro po cesti in lahko boš šel tudi po kakšnih ne prehudih koreninah/kamenju.

toro69 je izjavil:

treking:

MTB:

bigbada je izjavil:

Treking, Gravel

Druga slika je dober primer, kjer boš s trekingom lahko šel previdno dol, gor pa zna bit že kar problem. Odvisno, kolikšen je naklon. Če je le rahel vzpon, tudi s trekingom ne bi smel imeti problemov.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: GupeM ()

Kaj pa gravel kolo?
https://www.extremevital.com/sl/kolesa/...
Deluje kot hibrid med cestnim in gorskim...

Zaoboljene ročaje oz. v obliki rogov imajo samo gorska kolesa? Ker traking kolikor vidim imajo vse ravne...

Badwolff ::

Ugh... Glede zaoblj3noati je ravno obratno, če te prav zastopim
gravel je scer zate imo.

Mimgrede, iščeš kolo za 700 evrov, prpnes pa tazga za 2k. Tale z ExVitala je sigurno super.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Badwolff ()

Ne najdem cenejšega gravel ... tam okrog 1000€... Pa zaobljene ročaje bi imel, mi bolj paše tako.

Decathlon

mikhaair ::

Da naredim zaključek nakupa Canyona za mojo gospo. Dobila, nepoškodovano, ji je všeč in prav, čeprav je glede na tabele eno številko prevelik.
Prišlo v enem tednu, nepoškodovano, sestavljanje hitro in enostavno.

LuGi ::

Treking (budget) kolo do 700€? Alternativa?

Torej štručkoti, katerega izmed teh dveh/treh bi vzeli vi?

https://www.merida-bikes.com/sl-si/bike... (Mogoče celo silex 300 https://www.merida-bikes.com/sl-si/bike... Te lahko dobim še kakih 200 do 300€ ceneje ker veze...

ali pa

https://freestyle.si/kolesarjenje/koles...

ali

https://freestyle.si/kolesarjenje/koles...

Mi lahko kdo ki se malo bolj spozna na kratko pove kaj od tega je najboljše oz. kakšne so sploh razlike (se sploh to pozna pri teh cenah, za enega hobi vikend kolesarja malo okrog... prestave, vilice itd?) 
Kaj bi vi vzeli? (kolesarjenje bo bolj kot ne štajerska in okolica, stranske ceste, makedam itd...)

Matej_91 ::

Pozdravljeni

Odločam se za nakup cestnega kolesa, v cenovnem razredu do 3500 eur. Zanima me kej predlagate glede izbire kolesa?
Sam sem odločen da bo kolo v carbon-ski izvedbi. Bom pa se vozil rekreativno mogoče se udeležim kakšnega maratona nič kaj resnega.

Nekaj sem že hodil po trgovina imam tudi nekaj ponudb ampak sem še vedno v dvomu. Ponudbe sem pridobil od naslednjih koles

http://freestyle.si/kolesarjenje/kolesa...

Zanima me ali imate še kašen drug predlog?

Apofis ::

atlet ::

Enostaven program za fakturiranje -> www.quibi.net

d4vid ::

Zanima me mnenje o Cube Aim Pro kolesu.
Na kolesu sem bil nazadnje najbrž ene 10 let nazaj, sedaj bi se pa rad spet spravil malo gonit, nabrat kondicijo in zgubit kak kg.
Je vredu za popolnega zacetnika? Trajbal bi malo po makadamu, malo po asfaltu, mogoče tud po kakem gozdu.
Main PC: HP Z240 | i5-7400 | 32 GB ram
Homelab: HP DL380g9 | Xeon E5-2680 | 192 GB ram

Okapi ::

Za nabirati kondicijo in hujšanje je vsak bicikel dober. Težje kot goniš, bolje je.

Okapi je izjavil:

Za nabirati kondicijo in hujšanje je vsak bicikel dober. Težje kot goniš, bolje je.

Ni čisto res. Lahko ti dajo najboljše kolo na svetu, ki ti bo za 5 številk premajhno, in se ga pi prvi vožnji ne boš več dotaknil.

Lahko pa ti dajo neko poceni rabljeno kolo za 500 eur, ki bo nastavljeno direkt zate, pa boš zelo užival in boš z veseljem še kdaj kolesaril in shujšal.

wcpapir ::

Zdravo, nisem zahteven kolesar, sedaj vozim nakamuro gorca, ki pa res ne gre v hrib. Drugače pa mi 4 leta deluje brez problema in je Tourney menjalnik-to pravim samo zato, da vidite kako nezahteven sem :)

Rad bi malce bolj plezal v hribe in me zanima, če ima Triban 120 prestavno razmerje primerno za v hrib ?

dolenc ::

Če si zadovoljen s kolesom, menjaj zadnji verižnik z bolj tebi ugodnim razmerjem, pa je.

energetik ::

wcpapir je izjavil:

Zdravo, nisem zahteven kolesar, sedaj vozim nakamuro gorca, ki pa res ne gre v hrib. Drugače pa mi 4 leta deluje brez problema in je Tourney menjalnik-to pravim samo zato, da vidite kako nezahteven sem :)

Rad bi malce bolj plezal v hribe in me zanima, če ima Triban 120 prestavno razmerje primerno za v hrib ?
Ne, če si bil zdaj navajen na gorca, se boš na Triban120 matral ko žival (=stoje gonil vsak drugi klanec). To ima 1:1 najlažje razmerje.

dolenc je izjavil:

Če si zadovoljen s kolesom, menjaj zadnji verižnik z bolj tebi ugodnim razmerjem, pa je.
Ni nujno da bo šlo, če menjalnik ne podpira. Bo potrebno še kakšen podaljšek nosilca zadnjega menjalnika. Samo kolo je sicer OK za svojo ceno.
vires in numeris

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: energetik ()

Sem se ze zanimal lokalni mojster pravi da bi slo ampak bi mogel menjati tudi zadnji obroc itd. Pa za te zadeve bi mi to kolo se prav prislo. Rad bi zavito belanco ker predvidevam da me matra karpalni kanal, ali pa je to le zaradi geometrije kolesa... po kolesarjenju mi mrtvijo roke. In veckrat bi sel v hrib 10-20km kjer prednjega vzmetenja ne potrebujem nimam pa moznosti locka.

Mislim da iscem poceni cestno/gravel kolo, ki ima prenose za hrib.

Aja da dopisem, super bi bilo da ima kaksno moznost "nadgradnje" da je menjalnik zadaj ter kaseta zamenljiva ce je kvaliteta vprasljiva.

energetik ::

Seveda je RC120 nadgradljiv, gor daš lahko kar hočeš. Na tvojem mestu bi obdržal menjalnik, doda se podaljšek nosilca menjalnika, pa zadaj večjo kaseto. Je pa treba preverit, koliko zob razpona podpira ta menjalnik, vidim da je Microshift, verjetno M26, ki ima kapacitete 45 zob. Torej če bi dal kaseto 12-42, bi bil skoraj OK. Za v klanec bi imel potem razmerje 34:42, kar je že kar ok.
Torej rabiš nekaj takega:
https://www.bike-discount.de/en/m-wave-...
in tole:
https://www.bike-discount.de/en/microsh...
vires in numeris

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: energetik ()

Scorpy84 ::

wcpapir je izjavil:

Sem se ze zanimal lokalni mojster pravi da bi slo ampak bi mogel menjati tudi zadnji obroc itd. Pa za te zadeve bi mi to kolo se prav prislo. Rad bi zavito belanco ker predvidevam da me matra karpalni kanal, ali pa je to le zaradi geometrije kolesa... po kolesarjenju mi mrtvijo roke. In veckrat bi sel v hrib 10-20km kjer prednjega vzmetenja ne potrebujem nimam pa moznosti locka.

Roke skoraj vsem mrtvacijo, dalj casa bos kolesaril manj bo tega, pomaga da krepis misice zgornjega dela telesa, tudi roke. Pomaga tudi drza, da krepis hrbet, da ni pritiska na roke. Malo pomagajo tudi boljse bolj podlozene rokavice, ki blazijo udarce, ampak scasoma se spet pojavi.

Egidij88 ::

Jaz nisem še opazil, da bi mi roke mrtvele. Ne na gorskemu ne na cestnemu.

Preveč teže na rokah mogoče? Prevelika razdalja med sedežom in volanco? Previsok sedež?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Egidij88 ()

MTB4life ::

Scorpy84 je izjavil:

wcpapir je izjavil:

Roke skoraj vsem mrtvacijo, dalj casa bos kolesaril manj bo tega, pomaga da krepis misice zgornjega dela telesa, tudi roke. Pomaga tudi drza, da krepis hrbet, da ni pritiska na roke. Malo pomagajo tudi boljse bolj podlozene rokavice, ki blazijo udarce, ampak scasoma se spet pojavi.

Najbolj pomembno je, da se dela na trupu. Roke nikoli niso naslonjene na krmilo ampak ''lebdijo''. Takrat ne bo težav, za vse ostalo se problem samo prestavi - kot si sam omenil. Jaz rokavic ne uporabljam do minusa, takrat uporabljam čim manj obložene rokavice, s hlačam je enako, brez vložka in zaenkrat nimam težav tudi po daljših turah.

MTB4life je izjavil:

Scorpy84 je izjavil:

wcpapir je izjavil:

Najbolj pomembno je, da se dela na trupu. Roke nikoli niso naslonjene na krmilo ampak ''lebdijo''. Takrat ne bo težav, za vse ostalo se problem samo prestavi - kot si sam omenil. Jaz rokavic ne uporabljam do minusa, takrat uporabljam čim manj obložene rokavice, s hlačam je enako, brez vložka in zaenkrat nimam težav tudi po daljših turah.

Trup se ojača tako in tako, roke je samo plus in zelo pomaga. No ko boš v letih, ne hodit k nam zaradi težav, ker voziš brez vložka. Namreč je kar nekaj pametnjakovičev, ki zdaj ki k nam hodijo, zaradi določenih težav.

ZveeZ ::

Nakamura (catch 50) je vsaj zame, imela res shitty geometrijo in sem se kar matral, da sem z njo kamorkoli priplezal.

Roke nimajo kaj mrtvincit (niti zacetnikom) ce je kolo pravilno nastavljeno ter ustrezne velikosti.
Jaz priporocam, da sproba se kaksnega gorca "normalnih" znamk in da Nakamuro proda.
Je pa res, da pod 500€ je smiselno gledati le rabljene zadeve, saj se v trgovini za tak denar, prodajajo plasticne igracke.

dominuspro ::

Jaz imam z Nakamuro natanko 1 izkušnjo, ko sem dotični MTB preklel. Izkušnja je v nošenju tega sranja v kolesarnico, v prvo nadstropje. Nisem si sploh predstavljal, da so lahko bicikli tako težki. To je bila pač usluga sosedi in seveda gre na bicikel zelo poredko. To je moralo imeti blizu 20kg in teža je pomembna pri vožnji v klanec. Velikokrat sem že slišal bullshit, da nima smisla gledati teže bicikla. To velja samo za težke(mogoče pač večje) posameznike ali tiste, ki ne kolesarijo.
Pri mojih dobrih 70kg se pozna vsak kg v klanec.

Ne pravim, da moramo vsi voziti 6.8kg specijalke ampak 15kg je za vsak bicikel mnogo preveč.

Katastrofalna je tudi tista glupost, nekaj postov višje: "Težje, kot goniš, bolje je."
Bolje ni za natanko nič. Sploh pa ne za začetnika, ki ga bo minilo veselje do kolesarjenja ali nekoga, ki želi hujšati. Hujšanje bo najbolj efektivno v takoimenovani coni 2. Ne bom šel v detajle, v grobem to pomeni majhna obremenitev in veliko časa.

MTB4life ::

Scorpy84 je izjavil:

Trup se ojača tako in tako, roke je samo plus in zelo pomaga. No ko boš v letih, ne hodit k nam zaradi težav, ker voziš brez vložka. Namreč je kar nekaj pametnjakovičev, ki zdaj ki k nam hodijo, zaradi določenih težav.

Sam ne želim nobenemu pametovati, vendar se bolje počutim in manj težav imam, če ne nosim vložkov v hlačah. Pred bikefittingom sem stalno nosil, sedaj pa sem jih sam počasi opustil. Kot sem omenil, težav sedaj nimam, kolo sem si sestavil po mojih zahtevah, sedež je izbran za mojo rit in vem, da imam pravilno pozicijo sedenja, zato ne pričakujem težav.
Če bi gonil tako, kot pred fittingom, bi verjetno imel težave z ali brez vložka in verjamem, da imajo ''pametnjakoviči'' kateri hodijo k vam težave zaradi nepravilne izbire sedeža, pozicije,... in ne zato ker ne nosijo vložka.

No jaz sem isto pred tem bil pristaš kot ti, saj sem itak celotno otroštvo, mladost vozil pač kokr smo vozili takrat in je rit bila navajena, na vse živo. Tudi do par let nazaj, izjema dolgih tur nisem imel teh blazinic, saj me nikoli ni nič bolelo. No dokler mi ni en dr. povedal in pokazal, kakšne težave lahko pričakujem. No boš videl z leti, če je bil sedež prava izbira.

tonttu ::

Jaz osebno si ne znam predstavljati da bi vozil brez podloge. Pa imam sedeze sigurno pravi, ampak brez podloge... no way. Smo si pa razlicni, tako da ce tebi pase brez podloge, go for it.

scipascapa ::

O kakih podlogah je govora? :)

PacificBlue ::

O podlogi ali gel vlozku v kolesarskih hlacah. Ni najbolj zdravo, če se vozi brez tega..
I’m out.
:3

Scorpy84 je izjavil:

No jaz sem isto pred tem bil pristaš kot ti, saj sem itak celotno otroštvo, mladost vozil pač kokr smo vozili takrat in je rit bila navajena, na vse živo. Tudi do par let nazaj, izjema dolgih tur nisem imel teh blazinic, saj me nikoli ni nič bolelo. No dokler mi ni en dr. povedal in pokazal, kakšne težave lahko pričakujem. No boš videl z leti, če je bil sedež prava izbira.

Maš kak članek za tole? Tak, strokoven?

Če mi je osebno povedal, najbrž, da ne? Lahko pa raziščeš po spletu, če obstaja kaj napisanega.

LeQuack ::

Cycling organisations achieve important victory for EU consumers: Reduced VAT soon possible for bicycles and e-bikes
https://ecf.com/news-and-events/news/cy...

V določenih EU državah bo znižan DDV za kolesa, ne sicer pri nas ker tu vlada avto. Plus Levica ima raje večje davke.
Se bo pa splačalo it čez mejo kupiti in pretihotapiti.
Quack !

Zgodovina sprememb…

• spremenil: LeQuack ()

Scorpy84 je izjavil:

Če mi je osebno povedal, najbrž, da ne? Lahko pa raziščeš po spletu, če obstaja kaj napisanega.

Se prav kr neki....

Badwolff je izjavil:

Scorpy84 je izjavil:

Se prav kr neki....

https://www.health.harvard.edu/staying-...
I’m out.

Badwolff je izjavil:

Scorpy84 je izjavil:

Se prav kr neki....

Boljše poslušati zdravnika, ki ve o čem govori, kot pa nekoga tukaj, ki reče nasprotno ali kr neki...

Se pravi, z vprašalnikom niso zaznali kakšnih povezav v zvezi s tem. Pa tudi če težava obstaja, je ta začasna. Tako nekako, kot če ti zaspi noga ali roka.

Kakorkoli, tudi jaz vedno vozim s podloženimi hlačami. Občasno grem kakšno krajšo 20 - 30 km turo v običnih hlačah, pa se potem naslednji dan tepem, zakaj nisem oblekel kolesarskih hlač. Saj ne da bi bilo naslednji dan zelo hudo, je pa toliko, da je moteče.

The results found no clear connection between high amounts of cycling and ED or infertility.

Tisti članek ni ravno strokoven, ugotavljajo pa kr neki, malza mal proti. Uglavnem zelo dokazane neke jasne povezave ni.

Mogoče sem pa urolog, nikoli ne veš na internetu.

Pa govoril si o podlogi za hlače, ki to prepreči. O tem bi rad članek predvsem.

Ps : jaz sicer vedno nosim podlogo, ker mam nežen perinej.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Badwolff ()

Slabe življenske razvade kajenje, alkohol in hrana z enostavnimi ogljikovimi hidrati so veliko vecji potencial za pojav ED kot pa kolesarjenje. Vsakdo ima tudi drugacne navade in zato telo ne funkcionira pri vseh enako. Mogoče zato so pri nekaterih kolesarjih ti problemi bolj izraziti, kot pri drugih. Verjetno pa tudi ni in ne bo 100% odgovora da za to posledico krivo samo kolesarjenje. Pač delamo preventivno, tako kot naj bi pri vseh drugih stvareh.
I’m out.

k--p ::

wcpapir je izjavil:

Imam 120 Gravel (Triban 120 GRVL) varianto, mislim da je to to kar iščeš. Kolesarim predvsem klance. Najlažji prenos je 38 spredaj in 42 zadaj. Je mal dražji kot cestni, ampak je bolj all around (sem pa jaz kupil pred leti ko je bil še 600 €, zdaj je že 750 ...)
««
77 / 110
»»