» »

Katero kolo

Katero kolo

««
112 / 112
»
»»

zuz3k ::

a ve kdo kako se alternativno reče še aerobaru (ravne stange za dirkalno kolo, za po ravnini)
za lazje iskanje preko bolhe
Life is a psychological game.

trojnis252 ::

Živijo, trenutno se za vikende vozim z starim kolesom kupljenem za ene 100eur takrat. Po geometriji mi paše vendar ne najdem nič, kar bi mi sedlo in da je poceni. Sem bil v hervisu in intersport pogledat treking kolesa in so mi previsoka po geometriji. Kot gledam je ta moj bolj podoben cestnim, nižji in daljši. A obstaja kje kakšno tako novo kolo pod 500eur? Cestna so kar draga treking mi pa zgleda ne pasejo. Vozim se samo po cesti.
Slika trenutnega:
 author

author

BigFoot ::

^ Triban RC120 v Dekatlonu je 550€.
LG 77CX OLED TV; Marantz SR6010 7.2: 5x Focal Sib, 2x Focal Cub, 2x Focal
Little Bird; PS5, Xbox Series X, PS4 Pro, Xbox One, PS3, Vero 4K, Samsung
UBD K8500 4K UHD, Philips BDP2180/12

Steinkauz ::

500eur je kr gnila meja.
Glih, da še ne dobiš kej pametnega.

Če maš kako srečo, mogoče kakšen star model znižan.
Sam to je bla bolj jesen/pozim šansa, do zdej so večinoma že šli zlo verjetno.

trojnis252 ::

V dekatlonu pa res nisem bil, bom pogledal, zgleda kar okej ta RC120.

Jah, več kot nekje 500 res ne bi, ker naredim manj kot 1k km na leto.

Scaramouche3 ::

Zanima me kako velika mora biti veriga KMC 11 za gonilko Shimano Deore FC-M5100, 36X26T, 175mm
in kaseto Shimano CS-M5100, 11-42T ?
Ker so dve, ena je 114 druga 118...

NekdoPach ::

odvisno od chainstay length
kupi daljšo pa boš potem doma krajšal
če nimaš stare za primerjat

Zvezdica27 ::

verigo daj na oba večja zbonika + 2 člena minimum, če si 100% da ne boš nikdar po kakih makadamih ali narobe prestavljal, +3 člene. vmes power link in gasa.

to je to.

zz

Kok časa rabi da pride kaj iz Nemčije prek DHL,danes sem naročil...

joez7 ::

3do5dni.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.

joez7 ::

Zvezdica27 je izjavil:

verigo daj na oba večja zbonika + 2 člena minimum, če si 100% da ne boš nikdar po kakih makadamih ali narobe prestavljal, +3 člene. vmes power link in gasa. to je to.zz

Odvisno kaj maš spredaj, 1x 2x ali 3x. Pri 2x ali 3x drži, kar ti je zgoraj napisal.
Pri 1x pa rabiš vsaj tri člene več (odvisno od kletke). So 10-51 kasete kar malo triky.
Lahko za začetek daš en ali dva člena preveč - pa potem po potrebi vzameš enega ven.
Vgavnem veriga ne sme biti ohlapna na malem in malem.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.

Zvezdica27 ::

res je, pri 1x je pravilo drugačno, amapk saj je napisal, da ima gonilko 2x.

Če imaš 1x je zadeva tricky, ker dajejo skoraj preveliko kaseto gor in mora biti, če se prav spomnim, 4 členi več (probaš, ker ni za vse velikosti isto) Pri navadni kaseti je 3 več členov dovolj, sam na kako 51 ali še več pa bi jaz dal 4 več, sploh če je XC bajk. Ali pa chainguide in 5 več členov... odvisno...

joez7 je izjavil:

3do5dni.

DHL dal obvestilo, predviden je ponedeljek!

Dobro da si vzel DHL, ker DPD rabi več kot teden. Dvakrat se mi je že zgodilo, da se je paket cel teden svaljkal iz enega skladišča v drugega v nemčiji, jaz sem pa osveževal tracking stran vsak dan in čakal ko majmun.

NekdoPach je izjavil:

Dobro da si vzel DHL, ker DPD rabi več kot teden. Dvakrat se mi je že zgodilo, da se je paket cel teden svaljkal iz enega skladišča v drugega v nemčiji, jaz sem pa osveževal tracking stran vsak dan in čakal ko majmun.

Piše
Estimated Time of Arrival
26 May 2025 - By End of Day

ZveeZ ::

Kupujem novo 29"ko za ženo. Budget med 800€ in 1100€ (se to je overkill za predvidene kilometre).

Gledam nekaj v tem stilu: https://www.valy.si/izdelek/N-C_SCALE_9...
Predlogi dobrodosli.

Naj si kupi tistega, ki je najlepši. Ženske tak ne vejo kaj je to shimano, sram, fox

NekdoPach je izjavil:

Naj si kupi tistega, ki je najlepši. Ženske tak ne vejo kaj je to shimano, sram, fox

Tezo bo verjetno opazila ter malo boljso vilico bi ji vseeno privoscil, saj bo obcasno na kolesu tudi hcerka.

HarryRed ::

Spodaj imaš razprodajo zadnjih komadov, znižanih praktično na nabavno ceno. Top oprema za ceno, zelo lahko kolesa. Če še najdeš primeren okvir za njo je to top izbira. Nekatere ženske mogoče res ne vejo kaj je to sram, shimano itd., vendar je od opreme odvisno s kakšno lahkoto se bo vozila in ali bo dobila veselje do vožnje ali pa jo bo čisto minilo..

https://www.kolesarski-potepuh.si/gorsk...

Tam pa si dodal povezavo do Scott gorca za jurja, pol pa pogledaš opremo in recimo bremze Shimano MT200 itd.. Načeloma ni nič tak narobe s tem, ampak bicikl za jurja pa s tako opremo? Hvala lepa.. Tam maš pa recimo model Kyra za 950EUR, SHIMANO DEORE M6100 bremze, Shimano SLX menjalnik, dva levela boljša vilica in vse ostalo..

Zgodovina sprememb…

• spremenil: HarryRed ()

Tam pa si dodal povezavo do Scott gorca za jurja, pol pa pogledaš opremo in recimo bremze Shimano MT200 itd.. Načeloma ni nič tak narobe s tem, ampak bicikl za jurja pa s tako opremo? Hvala lepa.. Tam maš pa recimo model Kyra za 950EUR, SHIMANO DEORE M6100 bremze, Shimano SLX menjalnik, dva levela boljša vilica in vse ostalo.. Teža bicikla 12 kg..

MT200 so ok za XC tip vožnje, z enim prstom lahk bremzam bp, vstavim se v 1 sekundi če je treba. Izogibat se moraš "tektro" in zajle. Še enkrat: ženska 99% ne opazi razlike med deore, slx, 1x11, 1x12, niti se ne bo pogruntalo pri vožnji, bolj je odvisno od felten, gum, ipd. Najbolj enostavno je pa ocenit bicikel po skupni teži bicikla (tale Kyra ima 13kg kar je ok), najrajši se pa bo vozila bicikel ki ji je lep (isto kot pri moških) tak da brezveze preveč gledat na opremo ki pol bicikel itak stoji v garaži 5 let preden gre na marketplace za 50% cene.

mogoče ta: https://energijabikes.com/kategorije/go...

Zgodovina sprememb…

NekdoPach je izjavil:

MT200 so ok za XC tip vožnje, z enim prstom lahk bremzam bp, vstavim se v 1 sekundi če je treba. Izogibat se moraš "tektro" in zajle. Še enkrat: ženska 99% ne opazi razlike med deore, slx, 1x11, 1x12, niti se ne bo pogruntalo pri vožnji, bolj je odvisno od felten, gum, ipd. Najbolj enostavno je pa ocenit bicikel po skupni teži bicikla (tale Kyra ima 13kg kar je ok), najrajši se pa bo vozila bicikel ki ji je lep (isto kot pri moških) tak da brezveze preveč gledat na opremo ki pol bicikel itak stoji v garaži 5 let preden gre na marketplace za 50% cene.

mogoče ta: https://energijabikes.com/kategorije/go...

Jaz pac gledam, da se dobi cimvec za denar. Pomembna je tudi geometrija in togost okvirja.
Ne bo to zenino prvo kolo in njo ne briga izgled. Se manj pa se kupuje zato, da bi cez par let nekomu prodal za male pare.

Ona bi bila zadovoljna tudi ce bi ji trenutno predelano ekolo vrnil na tovarniski pogon. Ker pa se mi ne da s tem ubadat, bom ekolo prodal ter ji nabavil nekaj novega. Konec koncev je trenutno kolo staro ze 13 let.

Če imaš za isto ceno dva ali trikrat boljšo opremo je vsaj meni logično, da bom kupil tistega z boljšo opremo. Bremze so med najpomembnejšimi komponentami na kolesu. Če si probal razliko med Shimano MT200 in kakšen višji rang Shimana je razlika ogromna, že na sam otip zavornih ročic. Normalno, da tudi MT200 opravi svoje poslanstvo, ampak razlika je kot dan in noč.

Pri vožnji je seveda izjemno pomembno tudi kakšna so pesta. Od tega je precej odvisno koliko energije boš porabil pri pedaliranju. Pri tej Kyra so pesta super, pri tistemu Scottu sploh nikjer ne piše kakšna so, tako da dvomim, da so kaj posebnega.

Scorpy84 ::

MT200 so za en drek, pri daljsem spustu ko se zavore malo bolj segrejo, bremzajo bolj kot ne oziroma mores mocno pritiskat. Tektro, so v tem primeru boljse (imam na treking), tudi debelejsi je disk, kot pri shimanu. Je pa cisto druga zgodba ko gres, na deore, sploh 4 batne. Tudi rocica, ter sama hidravlika ni primerjave. Me cudi da sploh dajejo mt200 na gorca, ce gres trejl samo malo hitreje odpovejo po celi crti.

To je potem odvisno od rotorja in zavornih ploščic, meni delajo ok, tudi daljši spusti (1k višincev), verjetno pa niso primerni za hude traile, ampak to je xc bike ne enduro. Tip kupuje bike za 1kEUR za ženo, treba bit realen, če dajo gor drage bremze je potem bodo drugje šparali. Ne bit zdej avtist pa komplicirat kjer ni treba.

Zgodovina sprememb…

Ne vem kdo zdaj komplicira, dobil si konstruktivne odgovore na tvoje trditve. Jurja za bicikl ni ravno malo in dokazano za ta denar lahko najdeš veliko boljše.

Večinoma te "hude" znamke vgrajujejo res najbolj low budget opremo za ta denar. Če si malo pameten, boš raje poiskal drugega kvalitetnega proizvajalca pri katerem boš za ta denar dobil veliko več. Če pa želiš plačevati njihovo reklamo pa seveda izvoli..

HarryRed je izjavil:

Ne vem kdo zdaj komplicira, dobil si konstruktivne odgovore na tvoje trditve. Jurja za bicikl ni ravno malo in dokazano za ta denar lahko najdeš veliko boljše.

Večinoma te "hude" znamke vgrajujejo res najbolj low budget opremo za ta denar. Če si malo pameten, boš raje poiskal drugega kvalitetnega proizvajalca pri katerem boš za ta denar dobil veliko več. Če pa želiš plačevati njihovo reklamo pa seveda izvoli..

Meni pa spec sheet ne pove vsega.
Seveda se lepo slisi, da ima kolo komplet xt opremo ampak v tem primeru je sigurno kompromis na okvirju.

Npr tista poljska kolesa ki si jih linkal gor.. nimam pojma ce imajo kvaliteten okvir. Ponavadi se glede kvalitete okvirja zanasam na 2 podatka: teza in max skupna teza. Tista poljska kolesa imajo max 120kg obremenitve, npr moja 2015 Merida bignine pa 135kg.
Si mislis, da to pa ja ne presezes, dokler ne sestejes 13kg kolo + 2kg oprema (otroski stolcek) + cca 18-20kg otrok.
Pri 120kg max ostane cca 85kg za kolesarja (kolesar + obleka + nahrbtnik).
Skratka, ko peljes otroka si hitro blizu max obremenitve.

Aja, ko si pravil, da so bremze najpomembnejse na kolesu..

Na 1. Mestu je okvir, ker ostalo se da vse nadgraditi
Na 2. Mestu so gume in sele na to ostali specsi

Zgodovina sprememb…

• spremenil: ZveeZ ()

Hahaha, zdaj si pa našel problem v okvirju ?? Z nečim se očitno pač moreš tolažit.. Prvič niti niso poljska kolesa.. Drugič pa če bi malo pogledal iz tvoje luknje bi našel dovolj podatkov tudi o tem in video dokazov kaj vse ta kolesa prenesejo. Kot tretjič, 95% alu okvirjev pride iz iste azijske države. Misliš, da Scott in podobni sami delajo svoje okvirje? ??

Na tej točki kr zaključujem tole debato, ker je težko prepričati prepričanega, ne glede na to koliko dejstev našteješ. Po eni strani razumem, da moreš opravičiti in racionalizirati svoj vložen denar.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: HarryRed ()

NekdoPach je izjavil:

https://www.canyon.com/en-si/mountain-b...

Hvala, tale deluje zanimiv.
Bom preveril, ce je kje na zalogi.

HarryRed je izjavil:

Hahaha, zdaj si pa našel problem v okvirju ?? Z nečim se očitno pač moreš tolažit.. Prvič niti niso poljska kolesa.. Drugič pa če bi malo pogledal iz tvoje luknje bi našel dovolj podatkov tudi o tem in video dokazov kaj vse ta kolesa prenesejo. Kot tretjič, 95% alu okvirjev pride iz iste azijske države. Misliš, da Scott in podobni sami delajo svoje okvirje? ??

Na tej točki kr zaključujem tole debato, ker je težko prepričati prepričanega, ne glede na to koliko dejstev našteješ. Po eni strani razumem, da moreš opravičiti in racionalizirati svoj vložen denar.

Uh, nekdo se je uzalil.
Sem lepo napisal, da ne vem ce je ok obremeniti okvir na max tezo.

Kar se tice sestavljalca (znamka koles), me sploh ne briga ali jih vijacijo Poljaki ali Filipinke.

Izgovorov pa ne rabim, vzel bom tisto kolo, ki me bo najbolj prepricalo.
Na to temo sem se obrnil za nasvet/priporocila in nic drugega.

Zgodovina sprememb…

Okvir je tukaj najmanjsi problem, nosilnost kolesa ni zaradi okvirja. Ti ga dalec vec prenesejo.
Govorimo o kolesih, brez zadnjega vzmetenja... z vzmetenjem imajo vec varov in druge sibke tocke, pri skokih ampak pustimo to?

Obroci in napere so tisti sibki clen, kjer se omejuje nosilnost. Specialke imajo se manjso nosilnost, sam poglej obroce, pa bo jasno zakaj. Manj naper...

Okvir kolesa, ki ima dobre vare, prenese bp 200kg.

Hvala za pojasnilo:)

Btw.. menje o tej vilici: Manitou Markhor Comp Air 100mm ?

O zracnih vilicah se nima smisla kaj dosti pogovarjati. Prakticno vzdrzevanja ne rabijo, sam ciste naj bojo. Tudi na 20-30 let starih kolesih vidis, da delajo brez vzdrzevanja.
Hod je premajhen, da bi se lahko ocenile njegove blazilne sposobnosti. Ali drugace, vsi so tam tam pri takem hodu, isces razliko, ki je ni. Luknja na makadamu, pri spustu bo vseeno treba imet mehke roke, ce se ne zelis odbiti.

Super, ker sem zasledil spodnjo Merido in se mi cena zdi skoraj too good to be true.

https://www.jbcenter.si/kolesa/gorska/M...

Zgodovina sprememb…

Zgleda zelo dobro, 12kg če gre verjeti podatkom. Edina slabost je QR os na zadnjem kolesu če prav vidim

QR ni ovira, ker thru axle nisem nikoli imel;))
Verjetno je okvir dokaj star, saj Merida ne menjuje okvirjev vsako leto.
Se spomnim, ko sem l.2013 kupil entry level big.nine, sem v reviewih zasledil, da imajo vsi alu big.nine tistega letnika isti okvir (tudi xt edition).

Hvala za pomoc, sem ravnokar narocil Merido.

scipascapa ::

trojnis252 je izjavil:

V dekatlonu pa res nisem bil, bom pogledal, zgleda kar okej ta RC120.

Jah, več kot nekje 500 res ne bi, ker naredim manj kot 1k km na leto.

FB Marketplace?

Sparkxl ::

Scorpy84 je izjavil:

O zracnih vilicah se nima smisla kaj dosti pogovarjati. Prakticno vzdrzevanja ne rabijo, sam ciste naj bojo.

What? Fox recimo priporoča servis na vsakih 50 ur. Ti priporočaš nikoli?

Si mogoče vprašal chat gpt? Da si vrgel tak odgovor. Namreč sem za foro isto vpršal in dobil isti odgovor. Govorimo o zračnih in ne oljnih, kateri rabijo na 50 ur. Zračne vilice rabijo, samo da so čiste in po potrebi preveriš tlak. Če ne tesni, pa gumice namazati ali pa zamenjati. Ampak v 4 letih in letno naredim 5-6 k s tem kolesom in 100k višincev, nisem niti enkrat rabil kaj posebnega servisirati. Kot sem rekel čisto in po potrebi namazati.

Tudi zračna vilica ima olje, kako misliš da deluje damper? Fox in RS predlagata lower leg service na 50 ur

Če hočeš ti servisiraj, jaz sicer sam servisiram in je bilo x krat brez potrebe. Ko je treba zamenjat olje, pa sem samo enkrat. Da govorimo o vilicah z večjim, hodom ajde. Ampak 100mm se v praksi tako malo obremenijo, ker bolj ali manj vsi vozijo po makadamu, da je olje kot novo. Se bolj splača že menjati, zaradi starosti. Tisti, ki pa vozijo po zahtevnem terenu, je pa druga zgodba. Najbrz se ve zakaj pišejo kratke intervale, pa ne mi primerjat z motorjem, kjer druge nečistoče pridejo v olje.

Sparkxl ::

Nisem vprašal chatgpt. Tako pravi rtfm od fox in RockShox in vsak mehanik.
Si sam odgovoril, odvisno od uporabe. Na teh z minimalnim hodom za po makadamu verjetno res niso potrebni pogosti servisi.
Na sinovem enduro peciklu, ki ga goni po bike parku nonstop je olje od sile začelo ven špricati, ko sem bil pameten da tako pogost servis ni potreben :)

KG-348 ::

a se trg ohlaja? nič zanimivega ne vidim pri rabljenih

denabiker ::

Ko kupujete kolo gledate prvo okvir in geometrija, da se dober počutiš, potem vila, wheelset je zelo pomemben, ostalo pa pride na koncu, ker vse ostalo je toliko ceneje in je simpl za upgrade po potrebi. Okvirji so dobri od Specialized, Trek, Scott,...
««
112 / 112
»
»»