» »

Katero kolo

Katero kolo

««
48 / 110
»»

Dipling ::

Nasvet za nakup kolesa, ki ga bi uporabljal le občasno.
Uporaba na cesti (do službe), po gozdu (z otrokom). Nekak se mi zdi, da bi najbolje bilo nabaviti treking kolo.
Velikost 173cm. Cena okoli (do) 400€.
Hvala.

energetik ::

Kaj je mišljeno po gozdu, samo makadam ali tudi kaj hujšega?
Če je samo makadam/gozdna cesta potem bi se strinjal, da treking. Sicer glej za MTB hardtaila.
Za tako ceno za trekinga je tole kar p/p:
https://www.decathlon.si/hibridno-kolo-...
ali pa tale: https://www.hervis.si/store/Oprema/Kole...
Pri drugem dobiš večji obseg prestav (še sprednji menjalnik) (ležje in tudi težje), sicer pa imata oba tudi hidravlične diske.

globoko grlo ::

Eh energetik ne more iz svoje koze :)

Je napisal, da bo froc zravn, tko da, po vsej verjetnosti, ne rabi min 2.2 gume.

Treking bo zadovoljil vse tvoje potrebe. Z MTB na siht hodt tut ni tolk prijetno, bo treking hitrejsi, pa se manj se bos presvical.
Gigabyte B460M DS3H | I5 - 10400F | 16GB | 6700XT | P2 m.2 500GB

Ja lej, otrok je lahko tud 12+ let in s takim se lahko goniš tudi po singlcah, koreninah in tam treking ne bo ravno optimalen. Sicer pa mora povedat, koliko % bo šiht in koliko gozd, ter kakšen gozd. Je pa res, da tud na trekinga se ponavadi da nataknit vsaj 1,9 MTB gume, pa je tudi precej uporaben v gozdu.

Dipling ::

Hvala za odgovore.
Kaj pa Romet kolesa? https://www.eurobike.si/sl/kolesa/treki...
Kot je recimo Romet Orkan 1M?

Zvezdica27 ::

lp,

bi koga zanimala Specialized Vita, karbonc, 2 leti star a zelo zelo malo vožen. Za osebe 174-180 nekje...

Zdaj ali je to treking ali fitnes kolo, niti ne vem...

zz

slitkx ::

Če "mi kdo najde" Cube Nature SL velikosti 58, prosim za link.
Iščem po tujih štacunah, pa za zdaj ni sreče z zalogo.

facepalm ::

Zvezdica27 je izjavil:

lp,

bi koga zanimala Specialized Vita, karbonc, 2 leti star a zelo zelo malo vožen. Za osebe 174-180 nekje...

Zdaj ali je to treking ali fitnes kolo, niti ne vem...

zz

Tocen model oz oprema?
Okvirna cena?;)

uf. ja, bo treba. Vidim da je vita zdaj brezvezen treking. Moj je še stari, karbonski fitnes model...

bom slikal

zz

slitkx ::

Kak predlog za kolo, po lastnostih podobno zgoraj omenjenemu Cube-u?:

FRAME
Aluminium Superlite Trekking Cross Taper Double Butted
SIZE
Men: XS (46cm), S (50cm), M (54cm), L (58cm), XL (62cm), Trapeze: XS (46cm), S (50cm), M (54cm)
FORK
SR Suntour NCX E RL Air, 63mm, Taper, Remote Lockout
BRAKE SYSTEM
Shimano XT BL-T8000 (180/160)
REAR DERAILLEUR
Shimano XT RD-T8000, 10-Speed
FRONT DERAILLEUR
Shimano XT FD-T8000, Top Swing, 31.8mm
SHIFTERS
Shimano XT SL-T8000
CRANKSET
Shimano XT FC-T8000, Hollowtech II, 48x36x26T, 175mm, Integrated BB, Chainguard
CASSETTE
Shimano CS-M771, 11-34T
CHAIN
Shimano CN-HG95
FRONT HUB
Shimano XT HB-M8000, QR, Centerlock
REAR HUB
Shimano XT FH-M8000, QR, Centerlock
RIMS
CUBE EX21, 32H, Disc, Tubeless Ready
TYRES
Schwalbe Land Cruiser, Active Light, 50-622
STEM
CUBE Performance Stem Pro, 31.8mm
HANDLEBAR
CUBE Comfort Trail Bar, 660mm
GRIPS
Natural Fit All Terrain
SEAT POST
CUBE Performance Post, 27.2mm
SEATCLAMP
CUBE Varioclose, 31.8mm
HEADSET
VP Integrated, Top 1 1/8", Bottom 1 1/2"
PEDALS
ACID PP Trekking
WEIGHT
12,6 kg

https://www.specialized.com/us/en/vita-...

aaa... ni vita, ampak vita sport carbon

Torej prodajam (mogoče) tole kolo, vse original, ma nima 500 km narejenih. https://www.google.com/url?sa=i&url=htt...

tako, kot na rej sliki, sem pozabil slikati...

če koga zanima... odkar imam specialko... enostavno vidim, da se ne bo vozil. Je pa za cesto in (lepe) makadame. Nek gravel / fitnes model.

zz

lopov ::

Kupujem kolo do 800 eur, glede na trenutno ponudbo & dobavljivost sem pristal pri 4. modelih:

KTM Ultra Fun 27.5

29" Scott Aspect 950

29" Merida Big.Nine-60

29" Giant Talon 3; bi sicer gledal model Talon 2, pa ga, kot kaže, pri nas ni

Iskreno rečeno preferiram 27.5" kolo kar je samo KTM, je pa med naštetimi najdražji. Na Kendi se dobro počutim + edini imajo spredaj "X-taper headtube". Giant in Scott mi imata preširoko balanco, najslabše sedim na Giantu, ki pa je najcenejši.

Kakšen namig za lažjo odločitev? Lahko tudi kakšen drug predlog -- gledal sem Cube kolesa pa pri nas v tem trenutku ni nobene zaloge.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: lopov ()

Najprej moraš povedati, zakaj ga boš rabil. Če si se že odločil za hardtaila, me pri vseh teh najbolj moti, da nima noben zračne vilce, ampak na fedr. Ker sem pred kratkim na mojem zamenjal na zračno in vem kakšna razlika je.
Zakaj preferiraš 27,5"? Če ne voziš izrazito tehničnega terena, bi jaz vsekakor raje vzel 29".

energetik je izjavil:

Najprej moraš povedati, zakaj ga boš rabil. Če si se že odločil za hardtaila, me pri vseh teh najbolj moti, da nima noben zračne vilce, ampak na fedr. Ker sem pred kratkim na mojem zamenjal na zračno in vem kakšna razlika je.
Zakaj preferiraš 27,5"? Če ne voziš izrazito tehničnega terena, bi jaz vsekakor raje vzel 29".

Visok sem 174, pa kratke noge 8-) Iz 26" grem na nekaj večjega, sprobal sem tako 27.5 kot 29" (večinoma Cube modele na hrvaški obali) in mi nekako bolj sede manjši. Rabil ga bom za vse, eno kolo za povsod.

Drugače pa boljša polovica že ima 27.5, kolesi prevažava v avtu pa bi še mal prišparal na opremi, da ne rabim dveh velikosti :P

Kar se tiče vzmetenja pa dvomim, da bom opazil razliko, če ne bi napisal niti vedel ne bi, da so povsod vzmetene.

Thx,
b.

Če je eno kolo za povsod (predstavljam si da s tem misliš tudi precej asfalta) in če ne voziš zelo težkih terenov, ti bo boljši treking. Odvisno koliko % imaš kakšnega terena, zato pa sem vprašal. Je pa res, da trekingi imajo vsi 28" (to je isto kot 29" na MTB, samo ožje gume). Ampak npr. jaz sem 176cm, pa komot vozim 28", saj je važna velikost okvirja ne koles.
Ko potem občasno zajaham mojega 26" MTB, se mi zdi kot otroško kolo :D

energetik je izjavil:

Če je eno kolo za povsod (predstavljam si da s tem misliš tudi precej asfalta) in če ne voziš zelo težkih terenov, ti bo boljši treking. Odvisno koliko % imaš kakšnega terena, zato pa sem vprašal. Je pa res, da trekingi imajo vsi 28" (to je isto kot 29" na MTB, samo ožje gume). Ampak npr. jaz sem 176cm, pa komot vozim 28", saj je važna velikost okvirja ne koles.
Ko potem občasno zajaham mojega 26" MTB, se mi zdi kot otroško kolo :D

Hvala za predlog, a nočem trekinga :)

PacificBlue ::

Za 27.5 kolesa poglej na bike-discount imajo ugodna Radon kolesa z dobro opremo.

https://www.bike-discount.de/en/buy/rad...
I’m out.
:3

Zgodovina sprememb…

vsekakor 29, ni dileme za hardtail.

balanco itak odrežeš

scott spark trdak (ali je scale? pozabil) je mičkn dražje in močno boljši. Ej... poklič Jansport na Vrhniki, reklama, ampak dobil boš ziher top ceno.

edina prednost 26 (rabljenega) je to, da so zdaj smešno poceni.

Kaj pa med podanimi predlogi, mnenje?

PacificBlue je izjavil:

Za 27.5 kolesa poglej na bike-discount imajo ugodna Radon kolesa z dobro opremo.

https://www.bike-discount.de/en/buy/rad...

Hvala za predlog. Trenutno se mi zdi, da lahko dobim pri nas ustrezno kolo in ne bi kupoval čez mejo - pri ponujenem je še strošek dostave + pedala, skupaj nanese več kot 800 EUR.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: lopov ()

Kvinta ::

Bikediscount ma ponavadi vse dražje kot ostali ponudniki pa to ne za par evrov.
A.C.A.B

Kvinta je izjavil:

Ne govori nekaj na pamet. Veliko robe ima bolj poceni, kot jo dobis tukaj v Slo.
I’m out.

Kvinta je izjavil:

Se ne strinjam, lani sem kar dosti robe (komponent) nabavljal, pa so bili kvečjemu enaki ali cenejši kot drugje. Govorim za npr. kasete, ketne, BB...

Izak ::

V zadnjih letih so se cene na bike discount kar izenačile z nekaterimi našimi spletnimi trgovinami. Še nekaj let nazaj, pa je bila kar razlika.

Imate kakšen nasvet za XC hardtail 29", najraje shimano XT (SLX?) oprema. Nekaj v rangu 120-130mm hoda. Do 2k€. Gledal sem Canyon Grand Canyon 9 in pa recimo Radon Cragger 8.0. Prbo celo nedobavljivo, drugo nekje v prihodnosti, če bo...

daj pokliči Jansport na Vrhniki... lej, je to reklama, sam garant boš dobil zelo ugodno ceno za scotte in meride (malo je slab čas, ampak hej...).

za trdaka so razlike med firmami minimalne, Cube, scott recimo je top shit.

zz

A110 ::

Iščem kolo za očeta. Visok je okoli 175cm. do 500e. Uporaba bo skoraj 100% po cesti, morda kdaj na dopustu kak makedam. So kakšni predlogi?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: A110 ()

energetik je izjavil:

Kvinta je izjavil:

Se ne strinjam, lani sem kar dosti robe (komponent) nabavljal, pa so bili kvečjemu enaki ali cenejši kot drugje. Govorim za npr. kasete, ketne, BB...

Ja te drobnarije se najdejo tu in tam kaj bolj poceni ,kolkor sem jaz nazadnje gledal kolesa so bla za vsaj 10% dražja kot drugot pri 5k+ pa je to že lep dnar.
A.C.A.B

A110 je izjavil:

Iščem kolo za očeta. Visok je okoli 175cm. do 500e. Uporaba bo skoraj 100% po cesti, morda kdaj na dopustu kak makedam. So kakšni predlogi?

https://www.bikeek.si/treking-kolo-scot...
I’m out.

PacificBlue je izjavil:

A110 je izjavil:

https://www.bikeek.si/treking-kolo-scot...

Kako pa se pozna manjko vzmetenja pri vožnji?

Gume pripomorejo da ni občutek kot na cestaku, ni tak problem..tukaj imaš opis tega kolesa:

I’m out.

dolenc ::

Tisto vzmetenje, ki je na trekingih nižjih cen, je že boljš da ga ni :)

Pa ni to zelo široka guma za cestno uporabo? Nočem zveneti napačno, kolo mi je zelo všeč a je nekako ravno kontra z mojo laično predstavo koles (široke gume + amortizerji za po brezpotjih oz ozke gume brez amortizerjev za po cesti)

Z ožjo in posledično nižjo gumo je tudi prenos tresljajev večji..v teoriji. Ker širše gume se pumpajo z manjšim pritiskom, ožje pa z večjim.
Se pa z ožjim profilom lažje bolj hitreje pelješ. Pač kompromisi. Sam sem na svojem mtb kolesu šel iz 2.25 široke gume na 1.75, ker se veliko tudi po cesti vozim, malo bolj pa pazim na makedamu, da ne zletim kje s ceste.
Gume se lahk kasneje tudi zamenja z ožjo, po potrebi.
I’m out.

ni nujno res.

Testi specialk so dokazali, da ni nobene razlike v trenju (hitrosti) med 23,25 in 28 gumami. Udobje je malo bolje na 28.

Največ naredi okvir, tudi karbonski so zdaj narejeni tako, da blažijo.

TOrej - okvir. Alu ni nujno bolje kot karbon.

zz

Aston_11 ::

Jaz pri mojih 28 ne opazim nič posebnega proti prejšnjim 25 mm. Ne glede udobja in glede hitrosti. Cca kot prej. Za entuziaste je oboje dobro.

A110 je izjavil:

V tem primeru bi jaz raje vzel tega:
https://www.decathlon.si/cestno-kolo-rc...

+ dodatne gume za makadam 32mm (baje gredo na RC120 tudi 37mm gume, ampak to je že bolj na meji), da takrat zamenja:
https://www.decathlon.si/pnevmatika-gra...

Aston_11 je izjavil:

Jaz pri mojih 28 ne opazim nič posebnega proti prejšnjim 25 mm. Ne glede udobja in glede hitrosti. Cca kot prej. Za entuziaste je oboje dobro.
To je samo 3mm razlike, jasno da ne opaziš nič. Daj gor 37mm gladke gume, pa boš videl razliko v udobju. V hitrosti pa praktično nič! Take imam jaz na trekingu in zadeva na 4bar leti, praktično enako kot na specialki.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: energetik ()

Reaper ::

Jaz bi pa rabil nasvet za nakup kolesa za ženo, visoka je 170 cm. Iščem treking varjanto, 95 % časa bo kolo na asfaltu, 5 % makadama. Iščem v rangu nekje do 500 €. Jaz sem 15 let nazaj kupil Univego, Shimano Deore XT oprema. Ne vem kaj so zdaj aktualne zadeve, sigurno ne želim najbolj cheap zadeve za opremo.

tok je razlike? Na 37 mm gre sam še na 4 bare? Specialke, 25 mm, jaz pumpam največkrat 9. To bi se pa moglo poznat.

Reaper je izjavil:

Jaz bi pa rabil nasvet za nakup kolesa za ženo, visoka je 170 cm. Iščem treking varjanto, 95 % časa bo kolo na asfaltu, 5 % makadama. Iščem v rangu nekje do 500 €. Jaz sem 15 let nazaj kupil Univego, Shimano Deore XT oprema. Ne vem kaj so zdaj aktualne zadeve, sigurno ne želim najbolj cheap zadeve za opremo.

https://www.muziker.si/gt-transeo-comp-...
I’m out.

Reaper ::

Hvala, bom pogledal.

Zvezdica27 je izjavil:

tok je razlike? Na 37 mm gre sam še na 4 bare? Specialke, 25 mm, jaz pumpam največkrat 9. To bi se pa moglo poznat.

Mislim da imajo 37mm večinoma omejitev na nekje 4,5bar. Kar se tiče kotalnega trenja ni to nič slabše kot 28mm na 8 bar. Glej študije, kjer so to merili. Seveda je mišljeno da sta obe gladki.
Koliko se pa zračni upor spremeni zaradi 1cm širše gume, si pa lahko iuračunaš. Zanemarljivo. Pri 40km/h je najbolj bistvena sama drža telesa, bolj kot karkoli drugega.

Aston_11 ::

37 mm se mi zdi, da mi ne gre na specialko, še 28 je komaj šla. Morda na gravel, vendar ga nimam, niti je ne bi dal, ker potem so lahko težave na makadamu. Drugače glede udobja na specialki imam sistem rahlega opiranja na balanco in pedala in oboje fajn poamortizira. Ostalo sloniš na sedežu. Bicikla ne moreš voziti tako, da na sedežu sediš kot na klopi. Preveč zruka, isto na MTB, čeprav je tam v osnovi vse bolj čigumi.

Na stare specialke in nove aero gre tja do 28mm, ja.

Na moderne endurance specialke z disk bremzami pa gre vsaj 32mm guma, ponavadi tudi do 37.

Na grevlih pa so že tovarniško gor 42mm gume.

Gregor5816 ::

Če ima specialka navadne zavore, več kot 28mm ne gre. Na nove specialke z diski je treba pogledat kaj proizvajalec pravi glede tega, ampak v glavnem tudi na nove aero gredo komot čez 28mm (tarmac SL7 gre do 32mm, sicer se mi zdi da je pri večini omejitev 30mm). CX so narejeni za 33mm zaradi UCI pravil, gravel pa gredo ponavadi do 42mm oz. kakih 5mm več pri 650b.

Jaz imam na specialki 25mm gume in pumpam na okoli 7 barov. Vozim se tudi po makedamu, če kje asfalta zmanjka. Po dobro utrjenem makedamu se pelje skoraj kot po asfaltu. Kdor išče kolo za 90% asfalta, bi jaz predlagal naj išče kolo brez sprednjega vzmetenja in z možnostjo 42mm gum.

Ve mogoče kdo tu kdo je uvoznik za Scott v Sloveniji ?
A.C.A.B

melvin ::

Skm, če se ne motim.
ASUS PRIME B560M-A | i9-10900K | Noctua NH-D15S | 64GB |
EVGA RTX 2060 | 512GB 970 PRO | RM750X | Meshify C |

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: melvin ()

Hvala :D
A.C.A.B

specialke, sploh enduro, dandanes mirno požrejo 30 ali celo 32. Je pa 28 nek standard za amaterje. Jaz na 25 (in dobrim karbonskim okvirjem) lahko mirno rečem, da zadeva "požre" mnogo. Sploh ni potrebe po več.

KOlega je včeraj kupil gravel, tam pa okvir dopušča več, celo kaka xc guma bi šla gor.

zz

Zvezdica27 je izjavil:

specialke, sploh enduro, dandanes mirno požrejo 30 ali celo 32. Je pa 28 nek standard za amaterje. Jaz na 25 (in dobrim karbonskim okvirjem) lahko mirno rečem, da zadeva "požre" mnogo. Sploh ni potrebe po več.
Potem imaš tam očitno zelo dobre ceste. Pri nas je asfalt tako zanič, da me na trekingu s 37mm gumami in sprednjimi fedri zruka. 28mm gumice bi se kar zataknile v špranje.

Na trekingih tistih feder boljše da sploh ne bi blo:))
A.C.A.B

No kakšno luknjo že pobere. Je pa res, da bi ga z zamenjavo na fiksne karbon vilce olajšal za praktično kilo pa pol.
««
48 / 110
»»