» »

ne delojoča tipkovnica - pomagajte prosim

ne delojoča tipkovnica - pomagajte prosim

laufer73 ::

Ok, sem skoraj da rešil problem s tipkovnico. Namreč enostavno sem izbral obnovitveno točko sistema kar mi je vrnilo okna na prejšnje stanje in lejga zlomka tipkovnica dela. In vse bi bilo lepo in prav, da nisem izbral druge obnovitvene točke ker me je zanimal katere obnovitvene točke lahko izbrišem oz. jih nebi uporabljal več. Naložil sem novo točko in ugotovil, da pri tej ne dela tipkovnica. Ker sem se pa ponovno poskusil vrniti na tisto obnovitveno točko me je sistem presenetil z pozivom da sprostim nekaj diska (ker ne more narediti nove obnovitvene točke) ter se sam ponudil, da preišče disk in izbriše določene direktorije. Ker sem po zagonu tega obvestila na ekranu zagledal katere faile predlaga ispraznit v koš (vidiš moram preveriti ker se zna zgoditi, da so faile še v košu) sem vidil, da so ta področja vglavnem prazna, zraven je tiščala ničla (to so faili tipa odlagališče, temp. fails in tako naprej, nič pomembnega). Tako nisem gledal do konca in srečno popucal odvečne faile. Po tem sem na novo zagnal računalnik (ponovni zagon) in hotel poiskati drugo obnovitveno točko ter na moje VELIKO PRESENEČENJE ugotovil da ni nobene obnovitvene točke na raspolago. Tako sem verjetno s tem ko sem dovolil da se zbrišejo nekateri faili po čiščenju diska s tem zbrisal tudi vse obnovitvene točke. Optičal sem s okni kateri so bili obnovljeni ravno na zadnji izbrani točki, torej s ne delojočo tipkovnico (sp/2) in ne delojočim internetom. Enostavno sranje, ker sem rešitev že imel v roki, pa sam ga tako zagnoil.
Nekaj mi pa ni jasno. Ko sem iz računalnika v službi (xp windows)potegnil kbdclass.sys in i8042prt.sys iz Program files/windows/system32/drivers in hotel prenesti v svoj računalnik na točno enako mesto, sem ugotovil da to že notri obstaja, ampak kljub temu tipkovnica ne dela, ker baje ni uztreznih gonilnikov (napaka 39). Kako te nadomestim oz. inštaliram gonilnike, kje jih najdem ker diskete nimam. Mam pa tudi brezžično tipkovnico in miško. Tu se tudi zatika ker miška dela tipkovnica pa ne. Za ta hardwer imam cd-plošček in sem ga tudi večkrat naložil pa ne pomaga.
Še eno prašanje, kako lahko pridem v BIOS? Kaj že moram stiskati ko se zažene računalnik? Hočem preveriti če je vse v biosu vredu.
Pa še eno vprašanje, namreč kje lahko dobim 400 MHz RAM DIMM 2-5-3-3 512 Mb?

laufer73 ::

Dobro, bom poskusil znova pojasnit. Za vse začetne zagate je bil krivec RAM (nenadno resetiranje in zatikanje pri nalaganju in delovanju windows-ov). Ker sem tega dal ven, sedaj računalnik dela ok, ampak pojavila se je težava s tipkovnico. Namreč, prejšnji dan sem se spomnil kako priti v BIOS (DEL gumb) in ugotovil, da tipkovnica dela brez problema, sprehajal sem se po menijih za šalo. No ko sem prišel ven in začel nalagat okna v varnem zagonu sem na žalost ugotovil, da ta več ne dela. Lučke na njej svetijo, računalnik jo torej napaja čez ps/2, ampak ko pridem v windowse ni uporabna. Poskušal sem tako, da jo dekonektiram in ponovno konektiram na računalnik ko so windowsi že zagnani. In ob tem priklopu jo okna zaznajo kot novo napravo, ter seveda se pojavi čarovnik za poiskat ustrezene gonilnike, ampak na koncu se zgodi tako, da okna (XP pro) ne najdejo gonilnika za to napravo oz. je ta poškodovan (napaka 39) in zato naprava ne dela.
USB miška dela brez problema, tako da nimam težav pri prihodu v okna oz. njihovem zagonu.

Tako, vidite v temu je problem. Še nekaj, Poskušal sem rešit problem tako, da sem poiskal obnovitveno točko sistema in ko sem to sprožil mi je tudi tipkovnica delala. Ampak vmes sem ga nekje polomu in ostal na drugi obnovitveni točki (novejši, ostale sem pomotoma zbrisal) pri kateri mi v oknih ne dela TIPOKOVNICA ČEPRAV JO RAČUNALNIK NAPAJA IN ZAZNA. Tako predvidevam, da je v oknih nekaj prej bilo kar sedaj ni in zaradi tega tipkovnica ne funkcionira. Kaj sedaj storiti?
Kako izbrisati te neveljavne gonilnike in nadomestiti jih z delojočimi, to je sedaj vprašanje?

laufer73 ::

Hvala za odgovore, ampak evo sledil sem navodilom ki mi jih je podal energetik. Vse kar sem dosegel je, da so se iz XP-jev naložili enaki gonilniki ki so poškodovani in neuporabni kot taki. V devace menager-ju pod keyboed sta dva gonilnika katera sta označena s rumenim klicajem. Kadar enega od ta dva kliknem in probam posodobiti gonilnike mi po nekem času okna sporočijo, da boljši gonilniki niso najdeni. Potem kliknem lastnosti tega gonilnika in mi se prikaže okno v katerem pod jezičkom SPLOŠNO pod stanje naprave piše, da naprave ne morem uporabljati ker je gonilnik poškodovan (napaka 39). Uporaba naprave je vklopljena na omogoči. Pod jezičkom GONILNIK pod podrobnosti o gonilniku najdem obe datoteki C:/windows/system32/drivers/kbdclass.sys in i8042prt.sys obe lepo odkljukane zeleno. Če v jezičku GONILNIK kliknem posodobi gonilnik mi okna sporočijo (oziroma sproženi čarovnik za posodobitev strojne opreme), da boljše programske opreme od te katera je sedaj nameščena ni. Pod enakim jezičkom je tudi RAZVELJAVI spremembe gonilnika, ampak ko to sprožim mi pove da zato napravo niso bile narejene varnostne kopije datotek s gonilniki.
Preostane mi še edino, da odstranim gonilnik in ko to naredim okna najdejo enake gonilnike oz. programsko opremo ki je za las podobna začetni.
Lepo prosim kaj mi je narediti v takem primeru? A moram na novo naložiti XP-je (tzokrat sem si kupil originalne)? Rad bi jih prišpsral za nakup novega računalnika, tega bi pa dal prijatelju. Ampak preden se to zgodi bi še mal tega uporabljal. PA ŠE TO DA BOM MORAL POTEM PONOVNO VSE GONILNIKE ZA RAZNE NAPRAVE IN KOMPONENTE NALAGAT, pa programsko opremo in podobne reči (kako bi najlažje to naredil?), uff delo.
PROSIM POMOČ

Ali sploh ne obstaja nobena rešitev???

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: laufer73 ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Posledice obnovitvene točke

Oddelek: Pomoč in nasveti
5928 (751) misek
»

Težava z miško na prenosniku

Oddelek: Pomoč in nasveti
143198 (3126) Kla_Man
»

nenadno ugašanje računalnika - nujna pomoč

Oddelek: Pomoč in nasveti
234670 (3841) Pyr0Beast
»

Win MSN live 2010

Oddelek: Programska oprema
71115 (977) Cold1
»

Daemon tools-uninstallation-noče

Oddelek: Programska oprema
81821 (1693) Vajenc

Več podobnih tem