» »

nenadno ugašanje računalnika - nujna pomoč

nenadno ugašanje računalnika - nujna pomoč

laufer73 ::

Pozdravljeni spoštovane kolege, torej vsi tisti ki se bodo malo zavzeli za moj problem. Ta pa gre nekako takole;
Namreč, že par dni se matram s svojim PC-em, ker se dogaja, da se ta po zagonu oken (xp pro)in po nekaj minutah ko se vsi programi naložijo nenadoma ugasne oz. resetira in zažene na novo. To se lahko ponavlja v nedogled. Torej ker enkrat na lepem se resetira če prav ni nujno, da opravljam na njemu kar koli. Resetira se nenadoma, zažene ponovno, naložijo se okna par minut - sekund in potem ponovno reset. Po zagonu programov (ccleaner, ali kakšen drugi program) se tu in tam izpiše upozorilo, da se je moral program zapreti zaradi napake. Ko tole upozorilo ugasnem malo potem se resetira računalnik. Včasih se pojavi tudi nekakšno odštevanje do ponovnega zagona računalnika (lahko je tudi nekaj v povezavi s tem). V zadnje čase se tudi windowsi ne naložijo do konca, ampak se takoj resetira.
Po internetu ne deskam veliko, razen po parih preverjenih strani. Včasih svlečem kakšen film dol, preverim pošto in podobno.
Hm, posumil sem na pregrevanje kakšne komponente, tako da sem spucal računalnik od prahu. Dvomim da bo to pomagalo. Malo sem Guglal po netu in zasledil, da je mogoče napajalnik (ta se tudi lahko pregreva), ampak ta ne bi smel biti ker sem ga zamenjal prejšnje leto nekje septembra. Spucal sem tudi RAM, ker sem bral, da bi tudi on lahko delal težave, čeprav je dosedaj delal brezhibno. Pojavlja se tudi indicija, da bi moral preveriti nekakšne "napihnjene kondenzatorje na matični plošči" in te zamenjati če so. Ampak to ne vem kako preveriti in kje sploh so. Lahko bi bil tudi trdi disk katerega nisem menjal že od samega nakupa računalnika (7 let star računalnik). Čeprav če bi bil HDD crknjen se nebi nič zagnalo, kaj ne da? Pri zadnjemu zagonu je tudi on spuščal otežene zvoke, ampak se je zgodilo, da se tudi okna niso zagnala, pa nekaj kot da se bios ni naložil. Računalnik sem resetiral pa je ponovno sve steklo naprej ampak je računalnik zmrznil še preden so se okna naložila. Po odprtju računalnika, sem po zagonu mal preverjal z roko temperaturo nad hladilnikom procesorja (hladilnik je tudi bil zamenjan lansko leto) in se mi je zdel, da ta primerno hladi. Grafična se je mal ogrela (GeForce 9800 pro) kar sem čutil pod prsti potem ko sem ugasnil računalnik in ko se je ta poskušal na novo naložiti. Ampak mi se zdel, da ni bila pregreta. Več bom zvedel ko bom probal v safe modu zagnati program za oceno temperature komponent (kaj že to je?)
Moram napisat da nisem ziher ali gre za težave z hardverjem ali softverjem, ker mi računalnik včasih dela nekaj časa tudi v safe modu, ampak se zna zgoditi da tudi takrat pride po nekem času do ponovnega zagona. Opazil sem tudi ko sem probal računalnik prečistiti z antivir programom, ta pregleda računalnikove datoteke in programe do nekje 80%, ampak nikoli do konca ker se že prej računalnik resetira (po 20-40 minut delovanja programa). Probal sem zagnati linux z CD-ploščka, pa je ta delal normalno tudi 2 uri. Torej mislim da ni reč o pregrevanju. Od antivirusnih programov sem imel avira anti vir in NOD32 (trial version). Redno sem pucal računalnik z njimi in pridno brisal odvečne stvari s CCleaner-jem. Tako ne vem kako sem se lahko okužil s kakšnim nepridipravom. Ampak tudi če je kakšen najden ne vem kako zbrisati vse njegove ključe iz registra. Hotel sem povedat da sem probal računalnik porihtati v safe modu, pa mi ne rata. Na novo sam naložil avira antivirusni program (pred tem izbrisal prejšnjega tudi iz registra z ustreznim programom kateri poišče in izbriše takšne ključe v registru ki so vezani za njega, potem še fizično odstranim direktorij s c diska), ampak težava ostane enaka.
Skratka ne vem kaj mi je storiti. Pomagajte če znate in če obvladate kakšen koristen nasvet.
Nenad

bluefish ::

RAM preveri z Memtestom.
Poskusi tudi zagnati v SafeMode, če bo računalnik deloval kaj dlje.
Kondenzator zgleda nekako tako in ima ob "napihnjenosti" izbočen vrh (tisti na levi je fuč, desni pa OK).
 C

C

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bluefish ()

energetik ::

Če ti Linux s CDja dela normalno, je edina varianta, da imaš enega grdega črva ali pa da je kaj z diskom narobe. Po mojm bolj črv, če ti nekaj odšteva do resetiranja...to me spominja na XP SP1, ko se je dogajalo podobno..
Ne vem točno, ampak mislim da se da antivirus pripeti na Linux plošček in tako pregledati sistem iz Linuxa. Drugače pa ponovna inštalacija Windowsov.

metek ::

tole me spomne na mojo težavo in na koncu sem ugotovil da mi je crknil 1 slot ram-a. Ko sem ga odstranil je comp delal kot nov

laufer73 ::

Dragi kompanjerosi, prvo hvala ker ste mi pomagali s svojimi odgovori. Cel vikend sem tuhtal kaj bi lahko bil problem in na koncu sem bil rešen, da prvo začnem odrihat po hardwer-ju. In tako se lotil RAm-a ter ugotovil da mi lanskoletni kupljeni plošček 512 Mb ne dela prav ter izvaja navedene probleme. Ko sem tega dal ven in pustil preostali ram (2x256 Mb DIMM 400 Mhz 2-5-3-3) je računalnik delal kot urca. Seveda sedaj moram dokupiti novi ram, pa me zanim,a kje ga lahko dobim ali naročim, ker moja plata podpira samo 333 in 400 MHZ ram ploščke? Torejk RAM je bil krivec (METEK je uganil). Posumil sem tudi na softwer, pa sem iz tega razloga šel nekako obnovit XP pro SP3 (piratski) kar mi ni ratal speljati do konca ker se je vmes pokazal da nekatere faile ne more skopirat s cd ploščka. Vse kar sem dosegel je da mi enostavno sistem ni zaznal gonilnike za omrežno kartico (te sem ponovno naložil s cd ploščka za matično) in za tipkovnico. tako sedaj nimam še povezave za internet ker jo moram na novo uspostaviti (klicarjenje na siol me čaka), ampak zato rabim delovno tipkovnico. Sedaj je vprašanje takšno kje lahko najdem gonilnike za tipkovnico? lahko bi jih naložil preko windows upgrade ampak ne morem ker povezava ne dela. Če prav naložim okna in potem uklopim tipkovnico na ps/2 in okna zaznaju avtomatično novi hardwer in poskušajo najti ustrezne gonilnike, okna jih preprosto ne morejo ker jih v oknih ni!?. Za svojo tipkovnico nimam gonilnika, tako da ga moram nekje dobiti in priporočati oknom da jih vstavijo na ustrezno mesto. zanima me naslednje, če jih najdem ali bodo windowsi sami postavili gonilnik na ustrezno mesto?
kolege hvala in nestrpno pričakujem odgovor.

bluefish ::

PS/2 tipkovnica ne rabi nekih ekstra gonilnikov in bo delovala s tistimi, ki so že prisotni v XP. Seveda je problem, če je tisti piratski XP preveč okleščen.

Torej RAM je bil krivec
Zato pa sem ti svetoval Memtest :).

laufer73 ::

Ok, sem skoraj da rešil problem s tipkovnico. Namreč enostavno sem izbral obnovitveno točko sistema kar mi je vrnilo okna na prejšnje stanje in lejga zlomka tipkovnica dela. In vse bi bilo lepo in prav, da nisem izbral druge obnovitvene točke ker me je zanimal katere obnovitvene točke lahko izbrišem oz. jih nebi uporabljal več. Naložil sem novo točko in ugotovil, da pri tej ne dela tipkovnica. Ker sem se pa ponovno poskusil vrniti na tisto obnovitveno točko me je sistem presenetil z pozivom da sprostim nekaj diska (ker ne more narediti nove obnovitvene točke) ter se sam ponudil, da preišče disk in izbriše določene direktorije. Ker sem po zagonu tega obvestila na ekranu zagledal katere faile predlaga ispraznit v koš (vidiš moram preveriti ker se zna zgoditi, da so faile še v košu) sem vidil, da so ta področja vglavnem prazna, zraven je tiščala ničla (to so faili tipa odlagališče, temp. fails in tako naprej, nič pomembnega). Tako nisem gledal do konca in srečno popucal odvečne faile. Po tem sem na novo zagnal računalnik (ponovni zagon) in hotel poiskati drugo obnovitveno točko ter na moje VELIKO PRESENEČENJE ugotovil da ni nobene obnovitvene točke na raspolago. Tako sem verjetno s tem ko sem dovolil da se zbrišejo nekateri faili po čiščenju diska s tem zbrisal tudi vse obnovitvene točke. Optičal sem s okni kateri so bili obnovljeni ravno na zadnji izbrani točki, torej s ne delojočo tipkovnico (sp/2) in ne delojočim internetom. Enostavno sranje, ker sem rešitev že imel v roki, pa sam ga tako zagnoil.
Nekaj mi pa ni jasno. Ko sem iz računalnika v službi (xp windows)potegnil kbdclass.sys in i8042prt.sys iz Program files/windows/system32/drivers in hotel prenesti v svoj računalnik na točno enako mesto, sem ugotovil da to že notri obstaja, ampak kljub temu tipkovnica ne dela, ker baje ni uztreznih gonilnikov (napaka 39). Kako te nadomestim oz. inštaliram gonilnike, kje jih najdem ker diskete nimam. Mam pa tudi brezžično tipkovnico in miško. Tu se tudi zatika ker miška dela tipkovnica pa ne. Za ta hardwer imam cd-plošček in sem ga tudi večkrat naložil pa ne pomaga.
Še eno prašanje, kako lahko pridem v BIOS? Kaj že moram stiskati ko se zažene računalnik? Hočem preveriti če je vse v biosu vredu.
Pa še eno vprašanje, namreč kje lahko dobim 400 MHz RAM DIMM 2-5-3-3 512 Mb?

energetik ::

Čaki mal, daj ti obnovo tega napiši, ker jst čist nč več ne razumem.
Če prav razumem, se ti je na začetku resetiral komp. Na koncu si odkril, da je ena ploščica RAMa zanič. In zdaj kar naenkrat imaš probleme s tipkovnico, zafilanim diskom...
Brez tipkovnice se kišta ponavadi sploh noče zagnat, ne vem, kako potem prideš v XP.
Glede na vso zmešnjavo ti priporočam novo namestitev XPjev ali pa vsaj bootaj z XP CDja in daj potem repair.

V BIOS prideš z DEL ali katero od F-tipk.
Verjetno misliš DDR1 ram; dobiš ga skoraj povsod.

P.S: če ne znaš niti priti v BIOS, ne vem kako boš potem tam preverjal, kaj je narobe...

Zgodovina sprememb…

Pyr0Beast ::

Kondenzator zgleda nekako tako in ima ob "napihnjenosti" izbočen vrh (tisti na levi je fuč, desni pa OK).
Oba sta fuč, samo da tega na desnem ne vidiš :)

Plata je pa Epox8 RDA+ ?

Razne kitajske firme so zelo naklonjene takim zadevam ..
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

tomzy95 ::

Mater maš ti problemov s tem kompom. Kako d se ti da sploh pisat?

slowie ::

Kondenzator zgleda nekako tako in ima ob "napihnjenosti" izbočen vrh (tisti na levi je fuč, desni pa OK).
Oba sta fuč, samo da tega na desnem ne vidiš :)

Plata je pa Epox8 RDA+ ?

Razne kitajske firme so zelo naklonjene takim zadevam ..


Jaz sem imel doma Epoxovo 8RDA3I. Same lepe stvari lahko povem o njej.8-)
Slowie
"... So let's give our children a chance, okay?" [Douglas Adams]

Pyr0Beast ::

Popravek: Razne kitajske firme Kondijev :)

Epox 8RDA6+ Pro mmmmmmmmm
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

laufer73 ::

Dobro, bom poskusil znova pojasnit. Za vse začetne zagate je bil krivec RAM (nenadno resetiranje in zatikanje pri nalaganju in delovanju windows-ov). Ker sem tega dal ven, sedaj računalnik dela ok, ampak pojavila se je težava s tipkovnico. Namreč, prejšnji dan sem se spomnil kako priti v BIOS (DEL gumb) in ugotovil, da tipkovnica dela brez problema, sprehajal sem se po menijih za šalo. No ko sem prišel ven in začel nalagat okna v varnem zagonu sem na žalost ugotovil, da ta več ne dela. Lučke na njej svetijo, računalnik jo torej napaja čez ps/2, ampak ko pridem v windowse ni uporabna. Poskušal sem tako, da jo dekonektiram in ponovno konektiram na računalnik ko so windowsi že zagnani. In ob tem priklopu jo okna zaznajo kot novo napravo, ter seveda se pojavi čarovnik za poiskat ustrezene gonilnike, ampak na koncu se zgodi tako, da okna (XP pro) ne najdejo gonilnika za to napravo oz. je ta poškodovan (napaka 39) in zato naprava ne dela.
USB miška dela brez problema, tako da nimam težav pri prihodu v okna oz. njihovem zagonu.

Tako, vidite v temu je problem. Še nekaj, Poskušal sem rešit problem tako, da sem poiskal obnovitveno točko sistema in ko sem to sprožil mi je tudi tipkovnica delala. Ampak vmes sem ga nekje polomu in ostal na drugi obnovitveni točki (novejši, ostale sem pomotoma zbrisal) pri kateri mi v oknih ne dela TIPOKOVNICA ČEPRAV JO RAČUNALNIK NAPAJA IN ZAZNA. Tako predvidevam, da je v oknih nekaj prej bilo kar sedaj ni in zaradi tega tipkovnica ne funkcionira. Kaj sedaj storiti?
Kako izbrisati te neveljavne gonilnike in nadomestiti jih z delojočimi, to je sedaj vprašanje?

energetik ::

PS/2 se naj ne bi izklapljal/priklapljal med delovanjem..
Sicer je pa to čudno, driverje bi moral BP namestiti XPji..
Pejt še v Device manager, desni klik na tipkovnico/odstrani , potem pa klikni iskanje sprememb strojne opreme. XP morajo sami lepo nazaj namestit tipkovnico.
Drugače maš pa res eno čudno inštalacijo XPjev..

Pyr0Beast ::

Če je ram krivec, namestitev pogosto pade v vodo, vendar pa na točno določenih delih/postopkih, npr. formatiranju, nalaganju datotek (poljubne datoteke) ..
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

laufer73 ::

Hvala za odgovore, ampak evo sledil sem navodilom ki mi jih je podal energetik. Vse kar sem dosegel je, da so se iz XP-jev naložili enaki gonilniki ki so poškodovani in neuporabni kot taki. V devace menager-ju pod keyboed sta dva gonilnika katera sta označena s rumenim klicajem. Kadar enega od ta dva kliknem in probam posodobiti gonilnike mi po nekem času okna sporočijo, da boljši gonilniki niso najdeni. Potem kliknem lastnosti tega gonilnika in mi se prikaže okno v katerem pod jezičkom SPLOŠNO pod stanje naprave piše, da naprave ne morem uporabljati ker je gonilnik poškodovan (napaka 39). Uporaba naprave je vklopljena na omogoči. Pod jezičkom GONILNIK pod podrobnosti o gonilniku najdem obe datoteki C:/windows/system32/drivers/kbdclass.sys in i8042prt.sys obe lepo odkljukane zeleno. Če v jezičku GONILNIK kliknem posodobi gonilnik mi okna sporočijo (oziroma sproženi čarovnik za posodobitev strojne opreme), da boljše programske opreme od te katera je sedaj nameščena ni. Pod enakim jezičkom je tudi RAZVELJAVI spremembe gonilnika, ampak ko to sprožim mi pove da zato napravo niso bile narejene varnostne kopije datotek s gonilniki.
Preostane mi še edino, da odstranim gonilnik in ko to naredim okna najdejo enake gonilnike oz. programsko opremo ki je za las podobna začetni.
Lepo prosim kaj mi je narediti v takem primeru? A moram na novo naložiti XP-je (tzokrat sem si kupil originalne)? Rad bi jih prišpsral za nakup novega računalnika, tega bi pa dal prijatelju. Ampak preden se to zgodi bi še mal tega uporabljal. PA ŠE TO DA BOM MORAL POTEM PONOVNO VSE GONILNIKE ZA RAZNE NAPRAVE IN KOMPONENTE NALAGAT, pa programsko opremo in podobne reči (kako bi najlažje to naredil?), uff delo.
PROSIM POMOČ

ŠE nobenega odgovora,ljudje meni se že meša od tega klikanja po ekranu.POMAGAJTE rotim

Ali sploh ne obstaja nobena rešitev???

Ali sploh ne obstaja nobena rešitev???

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: laufer73 ()

grofsi ::

Pozdravljeni,

Bi si sposodu temo s podobnim problemom.
Računalnik se ugasne kar sredi dela (pisanje v wordu) oz včasih še med samim nalaganjem. Ugasne se popolnoma tako, da ga je potrebno ponovno "fizično" vključit. Sistem je win 7 pred kratkim nanovo naložen ter office 07, antivirus, winrar (čsit osnovne nepožrešne stvari)... Dugega ni gor. Poskusil sem sledeče:
- menjal napajalnik - brez uspeha
- menjal rame - brez uspeha
- menjal baterijo - brez uspeha
- izklopil DVD pogon - brez uspeha
- ostane mi še grafična a skoraj ne verjamem, da bi lahko bila krivec ona
- rebra na hladilniku od procesorja so čista in nikjer nič praha, vsi ventilatorji normalno delajo - cop se ne pregreva
Pred tem, ko je bil sistem win xp gor je zadeva delovala. Ne mi reč, da so krivi win 7 ker na treh drugih comp. delujejo kot urca.
Kondenzatorji zgledajo vsi ok. Matična pa je od gigabyte ??? (ne vem točno modela ker sm v službi) je pa bolj pr poceni stvareh. Comp je bil kupljen pred ca 4 leti v compshopu.
Sumim nekaj hardwerskega sam ne vem več kaj naredit. Kakšna ideja prej kot odromam do trgovine po novo plato?

Hvala za pomoč.. :)

amigo_no1 ::

Bios daj na default nastavitve.Je na voljo kakšen update ?

Kakšne so temperature cpu / gpu/ mb/ hd ?

Si preveril hd s orodjem proizvajalca (full scan) ?

Imaš priključenega kaj na usb priključke ?

Lahko bootaš v kakšen knoppix live da eliminiraš trenutno windows inštalacijo.

grofsi ::

@amigo_no1
Bios je na default.
Temperature bom pogledu sedaj med pauzo :) - predvidevam da so normalne
HD nisem preveril je bil pa formatiran pred samim nalaganjem win 7
Priključen je samo printer preko USBja. Tipkovnica ter miš sta na PS (unih okroglih :))priključkih.
Teoretično bi se lahko poigral in dal še enkrat gor win xp sp2 sam - comp po konfiguraciji podpira wisto ter posledično tudi win 7. ???
lp

grofsi ::

@amigo_no1
Matična je geforce 6100SM-M
temperature so sledeče:
system: 27C
CPU: 40C
CPU Vcore: 1,31V
V DIMM: 1,84V
Za info, ugasnil se mi je pred očmi ko je bil samo wordov dokument odprt. boooooo

hvala on lp,

Pyr0Beast ::

Verjetno je plata fuč.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

grofsi ::

Pyr0Beast je izjavil:

Verjetno je plata fuč.

..sej tega se najbolj bojim...

amigo_no1 ::

Temperature izgledajo ok.

Pojdi v bios in počakaj če se pc tudi ugasne.

Je do nedavna pc deloval ok ?

Lahko da je elektrika - prestavi drugo vtičnico (oz ups) ?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: amigo_no1 ()

Pyr0Beast ::

grofsi je izjavil:

Pyr0Beast je izjavil:

Verjetno je plata fuč.

..sej tega se najbolj bojim...


Kaj se pa imaš za bati ?

Menjaš pa gasa dalje.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Računalnik se ponovno zažene namesto ugasne

Oddelek: Strojna oprema
406586 (3399) solatko
»

Računalnik se ne zažene - nujno

Oddelek: Pomoč in nasveti
377122 (6527) solatko
»

Virus ki zahteva 100 eur za odblokirat windowse (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Informacijska varnost
15442887 (24927) BorutK-73
»

Dostop do NTFS diska

Oddelek: Pomoč in nasveti
191524 (1247) solatko
»

Windows 7 postane popolnoma neodziven ob priklopu miške

Oddelek: Pomoč in nasveti
132325 (2099) SLO_Matej

Več podobnih tem