» »

PC se ne boota s CD enote

PC se ne boota s CD enote

slowie ::

Zdravo!

Doma imam na matični plošči na SATA vhoda priklopljena disk in optično enoto. Disk je nov, brez sistema. Bios zazna obe napravi, tudi boot zaporedje je pravilno nastavljeno, a kljub temu PC ne zažene CD enote s sistemom. Pravzaprav se računalnik obesi po POST-u, na ekranu pa je tema. Razultat je isti, če je sistemski CD v enoti, ali pa ga ni.

Ima kdo kakšno rešitev zame?
Hvala in lep pozdrav!

p.s.:

Kakšna je oprema tega računalnika?

plošča: AsRock AM2NF3-VSTA
pomnilnik: 2x 1GB DDR2800 na dual channel
CPE: AMD Athlon X2 6000+
disk SATA 250GB
CD/DVD SATA

....Mogoče bi moral nadgraditi Bios, kar je problem, ker nimam disketne enote....

Lep pozdrav!
Slowie
"... So let's give our children a chance, okay?" [Douglas Adams]

blackbfm ::

Poglej verzijo biosa, potem pa na tej strani najdi svoj procesor pa boš videl če moraš nadgradit bios:

http://www.asrock.com/mb/cpu.asp?Model=...

Da, verzija Biosa je očitno res že stara, ampak ne vem, kako naj to rešim... Nimam disketnika, sem pa ustvaril zagonski USB ključ, ki na drugem računalniku lepo dela. Na tem pa spet tema takoj po POSTU in zaznavi diska ter CD-ja. In da, v Biosu sem nastavil opcijo zagona sistema z USB vhoda... Skratka, ne vem, kaj bi bilo. Očitno je še edina preostala varianta inštalacija disketnika, da poskusim še z njim... In kaj, če tudi disketnika ne bo zaznal? ...

Lep pozdrav.
Slowie

whyte ::

Jst mam pa tut slično napako. Hočm formatirat računalnik in dt gor nove windowse xp mam ta prav cd z xpji so bootabli z njimi sem že enkrat inšaliru windowse. v biosu sem nastavil na first boot cdrom, cd je sigurno bootable. Znova zaženem računalnik mi pač napše press any button to boot from CD... NO pritisnem katerokoli tipko na tipkovnici, ampak mi gre potem kar direktno v zagon windowsev kako naj naredim, da bi lahko naložil windowse iz cdja. JE PA RES DA SM ŽE RESETIRAL PRED TEM BIOS IN TO TAKO DA SEM DAV VEN BATERIJO IN NAZAJ NOTER, EDINO ČE JE TREBA TO KAJ NASTAVITI.

coti ::

@slowie, saj ne rabiš disketnika v ohišje montirat. Odpreš ohišje in naj visi na kablih, dokler ga rabiš. Pa počakaj enkrat 5min, da vidiš če ti kako napako javi, mogoče ne zmrzne, ampak še kaj testira ali išče. Pri enih ploščah samo kurzor utripa levo zgoraj in misliš da je tema, pa v resnici ni. Lahko pa ti ne more CDja prebrat...
@whyte, ali prepozno pritisneš "any key" ali pa ti tipkovnica ne dela. Te pa sploh ne sprašuje če želiš bootati iz cd-ja, če na disku ni particije. Če ne drugače, na drugem pcju izbriši particijo.

@coti:
Ja, tako sem naredil, kot si rekel. :)
Na kable sem nataknil disketnik, za katerega sem potem celo ugotovil, da sploh več ne bere dobro disket, ampak bilo je dovolj, da sem zagnal sistem s CD-ja. Potem sem hitro naložil XP-je, toliko, da sem dobil podporo za USB, potem pa kar v Oknih nadgradil Bios. Dela ko urca. Sedaj moram edino še poskrbeti, da bo bral vseh 250GB diska (in ne samo 130GB), ampak ste bili v tem forumu že prej tako pridni, da mi je tudi glede tega že vse jasno. 8-)
Hvala vsem, tudi blackclw-ju za link!
@whyte: tudi jaz bi rekel, da imaš težave s tipkovnico, ja...
Slowie

LordTado ::

a ni to neka fora da stisneš tipko insert in jo držiž + power gumb za par sekund in se bios resetira,tako kot so nekoč imele abitke...

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

SSD upgrade: BIOS najde disk, windows inštalacija ne (strani: 1 2 )

Oddelek: Strojna oprema
6520018 (2256) Mare2
»

Formatiranje EDINEGA diska (C disk) - Kako

Oddelek: Pomoč in nasveti
307086 (6533) Cervantes
»

Težava z namestitvijo windows xp

Oddelek: Pomoč in nasveti
212796 (2559) bluefish
»

Flashanje BIOSa