» »

BIOS upgrade Asus P5B

BIOS upgrade Asus P5B

Heisenberg ::

Pozdravljeni!

Ze dolgo nisem bil aktivno prisoten na Slo-Techu, pa da vidim ce ste se vedno tako zelo dobri :-)

Imam mamo plato Asus P5B, na strani Hardware Secrets so testirali plato in so ugotovili, ce nadgradijo bios, da se izboljsa plata - performance za neverjetnih 20%...
Seveda bi jaz to tudi rad naredil....

Zanima pa me sledece (ker se nikoli nisem upgradal biosa).... ustavi se mi ze pri prvi tocki ko mi napise "write bios file to floppy disk" - nimam flopya - kaj sedaj-alternativa???
Kaj moram biti se posebej pozoren, kje so napake ki jih najvec ljudi naredi pa potem zajebe vse skupaj ???
Kak nasvet, napotek ... karkoli je zelo dobrodoslo !


Hvala ! Domen

[SkA] ::

Ena varjanta je da si posnameš bootable CD. Za slednje boš potreboval malce več znanja, če tega še nisi počel.
Lažja varjanta je, da uporabiš Asus update utillity. Pred uporabo predlagam, da ugasneš čim več rezidentnih programov (torej programov, ki se naložijo ob zagonu sistema) - predvsem antivirusni program.

Drugače pa osebno uporabljam (ker se mi ne da srat z bootable CDji/disketami) Asus update utillity in do sedaj še nisem nikoli naletel na težavo.

Priporočeno je tudi, da po nadgradnji v BIOS meniju resetiraš vse nastavitve na CMOS default in ponovno nastaviš BIOS.

Heisenberg ::

evo nekaj takega sem iskal... Ska hvala za tole! bom porocal ce bo slo vse po maslu al pa ne :-) ... drzi pesti:O

Heisenberg ::

ok ze potrebujem pomoc :-)

ustavilo se je ze pri prvi tocki, in sicer sem nastavil bios na "setup default" tako kot pise in glej ga zlomka sedaj se mi Vista nepresatno sesuva ! Sploh ne pridem do tega da bi se do konca nalozila, sesuje se tik pred prijavo...sedaj sem v safe mode in deluje, a iz tu ne morem izvesti bios update..

hecna stvar, ko sem v biosu dal vse nazaj tako kot je bilo pred "defaultom" mi se vedno ne delajo Vista ?!?!

Help :'(

Spajky ::

BIOS se VEDNO fleša iz minimalnega sistema (minimal DOS predpripravljena disketa ali bootable image nje iz CD-ja) če se ne želi kakih presenečenj! Največ kar bi se lahko uporabilo je čisti Safe mode Winsow, da ja kaj ne zmrzne med flešem ... 8-)
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

[SkA] ::

Nevem kaj ti delaš s svojim računalnikom ampak meni zadeve od Windows XP ne zmrzujejo "kar tako v prazen dan". Tehnologija in tehnika gre naprej. DOS update za Asusa nisem nobenemu svetoval že par let. Le zakaj, če je Asus update tako zelo prijazen.

DM, verjetno se ti usuva ker si resetiral nastavitve pa ti je kako napravo postavil na druge naslove. Zbootaj v safe mode in odstrani praktično vse naprave, ki jih lahko (ok no saj, lahko si bolj selektiven - System devices probaj čim bolj sprazniti, grafično in zvočno, ide/sata kontrolerje itd.). Ne sekiraj se če ti device manager parkrat zaradi odstranjevanja zamrzne. Potem pa reboot. Posledično bo zadeve na novo zaznal in namestil ob bootu, to bi moralo rešiti težave. :)

Škoda ker nisem prej opazil. :) Upam da nisi kakega nepotrebnega formata izvajal. :P

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: [SkA] ()

Turboslav ::

Vse kar sem naredil jaz, je bilo to, da sem snel bios iz neta, ga dal direktno na root diska C:\ in potem nadgradil direktno iz biosa preko asus EZ flash utility, kateri mi je tudi samodejno našel nov bios na disku in nadgradil, brez kakršnihkoli problemov, pa niti disketnika mi ni bilo treva uporabiti (saj ne da bi ga imel:D ), pa tudi raznoraznih bootable cdjev mi ni bilo treba delati:D
Sir je dober

Azrael ::

Spajky ima povsem prav. Take elementarne in v bistvu zelo delikatne posege v HW je najbolje delati iz čistega DOS-a, če seveda plošča ne podbira posodobitve direktno iz BIOSa samega..

Windows programčki so loterija, sploh v navezi z Windowsi, ki so iz nekega razloga nestabilni. Prednosti so mogoče lepši izgled in nekoliko lažja uporaba, če je ves postopek avtomatiziran in se samo klika next. Če na koncu posodobitev uspe super, če je tema je itak uporabnik kriv in je tako win-win kombinacija za proizvajalca (glej drobni tisk v EULA teh programčkov in garancijskih pogojih).

Zato imam(o) raje DOS, omogoča mnogo več nadzora, kaj se dogaja in ni tveganja, da bo v kritičnem trenutku posodobitve (ko se prepisuje zapis v EEPROMu), nek zblojen programček ali napol sesut Windows temeljito zašuštral stvar.

Tega ne sme pozabiti omeniti, ko se prepisuje zapis v EEPROMu ne sme zmanjkati elektrike (uporabljaj UPS) ali računalnik resetirati ali ugasniti. Če se zgodi kaj od naštetega, boš hud zajeb rešil v najboljšem možnem primeru samo z disketnikom, disketami in nekaj dela v čistem DOSu! Monitorja ne boš rabil, ker grafa, če ni ISA, monitor ne bo prikazoval slike. Mislim povsem resno.

IMO, ker danes dobiš disketnik in diskete za drobiž (pred nekaj meseci sem v Spar odštel 5 škatlic disket 0.5€), da je za take stvari najbolje nabaviti disketnik in diskete in ga za take primer vsaj začasno priklopiti na kišto, čeprav ne vem kaj je narobe, če je ostane v kišti.

Obstaja še možnost uporaba USB spominskega ključka, formatiranega v FAT32 in seveda DOS bootable, samo vse matične plošče ne omogočajo zagona iz USB klučka.
Nekoč je bil Slo-tech.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Azrael ()

[SkA] ::

Azrael, tvorstno razmišljanje je nekje za leto 2000, ne pa 2007. Če znaš konfigurirati BIOS potem predvidevam, da znaš tudi pogasniti rezidentne programe. Če ne ipak nimaš kaj konfigurirati BIOSa. Kot sem že povedal, ne vem kake računalnike imate vi, ampak meni zadeva ne zmrzuje naključno. Če bo zmanjkalo energije res nima veze ali si nadgrajeval iz DOSa ali Windowsov, si enako v riti v obeh primerih.

Zadeva je daleč od rizičnega (če veš kaj delaš, računalniški alfabet pa tako in tako ne bi smel nadgrajevati BIOSa), diskete so zastarela stvar, DOS pa nekaj kar je že pokopano. Vsaj BOOT CD bi potem omenili, kar sem pa sicer že napisal.

V končni fazi govorim o uradnem orodju Asusa za svoje MBje in ne nekem 3rd party toolu za flashat. Vsaj malo kredibilnosti bi lahko dali programerjem. Sicer pa, BIOS flash je bil uspešen. In ne, ne rabiš "nenameščenih Windowsov" da resetiraš nastavitve in flashas BIOS, samo vedeti moraš kako zadeve vzpostaviti nazaj.

Sicer pa bi DM do enakih težav prišel neglede na to, kje bi flashal.

Turboslav, Eazy flasha ne poznam. Sliši se super. Mimogrede, je bil disk formatiran NTFS ali FAT?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: [SkA] ()

Azrael ::

- Boot CD je lari fari, res omogoča flash BIOSa, kako pa pri tem narediš backup starega? Saj ga ponavadi ne rabiš, samo v primeru težav pride zelo prav.

- Isti problem imaš pri Win aplikacij, če bo zaribalo, kako boš obnovil staro stanje?

- Kaj pa, če ne uporabljaš Windows in imaš Linux ali BSD npr?

- Kaj narediš, ko pride nek SP in po njegovi namestitvi se Windows ne pobere več, ker ima BIOS matične plošče neko napako. Na spletni strani proizvajalca popravek je, ali boš šel nanovo nalagati staro verzijo Windowsa, flashnil plato in potem še enkrat naložil SP?

- Kako lahko od uporabnikov pričakuješ, da bodo znali porihtat sistem, če jih večina niti tega ne ve ali je njihov mliček "clean" ali ne? Windows orodje pa izgleda tako enostavno, nič ni treba brati in misliti, samo klik, klik, klik in je kar je.

Saj zavoziš lahko tudi v DOSu, samo tam je namesto enostavnega klikanja treba nekaj pravilno napisati/ pripraviti, da stvar dela in večina (l)userjev že precej pred usodnim korakom odneha, saj je za upeh potrebno prebrati nekaj vrstic besedila?

Pod črto novejše ni nujno boljše. Disketnik ali (mnogo bolj zanesljiv IDE disk s FAT32) in DOS zastareli ali ne, važno je da dobro in zanesljiv dela.
Nekoč je bil Slo-tech.

Azrael ::

Jasno Windows programi za flash BIOSa v načelu delujejo brez težav, problem so napol zaribani Windowsi in skrajno neodgovorni uporabniki, ki mislijo, če izgleda enostavno , da je tudi v resnici stvar malenkost. Včasih se izkaže, da temu ni tako in bi bilo res bolje, če bi take delikatne stvari ostale malce bolj zakomplicirane, ne samo enostavno klikanje miške.
Nekoč je bil Slo-tech.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Azrael ()

Heisenberg ::

Najprej vsem najlepsa hvala za pomoc in komentarje !

Zadevo sem uspesno resil!
Pc mi je zamrznil ker sem spregledal eno nastavitev v biosu, in sicer napetost RAMa... Na sreco sem vse nastavitve, pred flashanjem, poslikal tako da sem vedel kako nastaviti pravilno nazaj...

Nato sem pa vseeno se enkrat sel flashat bios in to povsem preposto iz biosa z Easy Updateom, file od biosa sem imel na C: in to je trajalo manj kot 30sek in to je bilo to :))

Zaenkrat ne vem kaj sem sploh s tem pridobil, mogoce bo pa sedaj res sopal tako hitro kot se nikoli haha yeah right:D




/me is happy :D

HVALA ! :D


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

bios upgrade brez diskete ?

Oddelek: Pomoč in nasveti
212303 (1928) kekz
»

Flashanje BIOSa

Oddelek: Pomoč in nasveti
274358 (4161) jackorsen88
»

WinFast Bios update error!!!

Oddelek: Pomoč in nasveti
71735 (1650) ender
»

Bios Update

Oddelek: Strojna oprema
251794 (1561) Good Guy
»

Flashanje Biosa na ABIT plošči

Oddelek: Pomoč in nasveti
81232 (1145) smilyxx

Več podobnih tem