» »

Računalnik se po določenem času obesi in okvari podatke na disku

Računalnik se po določenem času obesi in okvari podatke na disku

Pentium ::

Imam zanimiv problem, dobil sem namreč računalnik, kateremu se je sesul Windows. Operacijski sistem sem naložil na novo, pognal Burn-in test za eno uro, delalo je vse ok in sem rekel, da je računalnik popravljen. Čez dva dni dobim računalnik nazaj z istim problemom, računalnik se je sesul med delovanjem. Ko so ga resetirali, je napisalo, da ne najde datoteke hal.dll. Domneval sem, da je disk okvarjen, zato sem ga prestavil v drug računalnik, pognal diagnostiko, a disk dela brezhibno. Na računalniku sem preveril še ram, a tudi ta dela brezhibno. Napajalnik pa tudi nima kakšnih napihnjenih kondenzatorjev ali česa podobnega. Ko sem še enkrat dobil nazaj ta računalnik, se je restartal že med inštalacijo Windowsa. Na matični sem ugotovil, da je malo slabši stik med severnim mostom in hladilnikom, pa še vmes ni nobene termalne paste, zraven pa sem imel ravno eno skurjeno matično, ki je imela velik hladilnik za NB in sem seveda stvar zamenjal. Ko sem to naredil, je računalnik delal normalno in sem lahko naložil Windows brez problema in tudi kasneje je delal v redu, ampak, ko sem ga pustil prižganega čez noč, je zjutraj na ekranu bila je črna slika in računalnik se je spet obesil. Od tu nisem več raziskoval.

Zanima me, kaj bi bilo narobe, da se računalnik po določenem času (več kot 6 ur) sesuje in ob tem vedno softversko okvari še disk. Sam sumim matično, saj sem videl že dve take pokvarjene, ampak bi bil res 100% siguren, da je matična, saj ne bi rad kupil nove in ugotovil, da je kriv procesor ali kaj drugega.

Računalnik:
AMD Athlon XP 1900+ (1,66 GHz)
512 MB RAM (128+128+256)
ASUS A7V266-C matična
60 GB disk maxtor
DVD-ROM enota
GeForce 420 MX grafika
Realtek mrežna 10/100 (RTL8139)

bluefish ::

napihnjeni kondenzatorji na plati?

MadMax ::

Ali pa v napajalniku.
Pravzaprav ne rabijo biti niti napihnjeni, pa so že kapitulirali.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

RuskiSnajper ::

RAM

da ti zmrzne , pa da potem mas vlke errore o nekih fajlih , torej rami so nestabilni (kar pomeni , stari, pokvarjeni,....) al pa naviti.

Zato ker sem mel jas ist problem na novem , ko se je nanovu zagnal se mi je register zbriso , sam ga je windows backupal HUH , in to so bli poceni DDR2 1066 2gb rami od mushkina.

Pentium ::

Sem popravil, problem je bil v IDE kablu za trdi disk in dodatnem pekaču (pozabil napisati). Pekač je bil neke no name firme (BTC), a je deloval v redu. Za hec (in za večjo obremenitev) sem na mašino naložil visto, a sem med inštalacijo odklopil obe optični enoti (sem že prej sumil, da je problem tu nekje) in nalagal z ene ga tretjega DVD-RW (priklopil na nov IDE kabel), inštalacija je šla ok, potem sem še updatal, naložil nekaj programov in še enkrat poglan Burn-in test, tokrat za 3 ure. Delalo je vse bp, na koncu pa sem priklopil optični enoti nazaj, takrat se pa vista ni več postavila. Ko sem odklopil CD-RW, pa se je zagnala v redu. Aja, pa še ugotovil sem, da je napetost na bateriji padla na 2,2 V, zato ura ni tekla več naprej, ko je bil računalnik ugasnjen, ampak je ostala tam kjer je bila (CMOS ni dobil cheksum errorja).
V glavnem, računalnik sedaj dela, bomo videli koliko časa še bo. Kondenzatorje sem tudi preveril, tako kot napetosti, pa so stabilne, edino -12 V je skakala od 11 do 16, ampak je možno, da tudi merilnik ni natančen.

solatko ::

Če ti napetost skače, obvezno menjaj napajalnik, sicer boš moral kmalu menjat plato, verjetno je pokvarjen DVD, skuril regulacijo -12V.

RuskiSnajper ::

ja veš bi res mogu omenit prej , seveda normalno kaj si dela pred , in se to da si delal tocno tam okoli hdd, jah ...

vseeno dobro je sam da dela zaj :D


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

nadgradnja

Oddelek: Pomoč in nasveti
221397 (889) piko1001
»

računalnik se mi resetira med delom

Oddelek: Pomoč in nasveti
412118 (1572) gpetrov
»

Bo 300W napajalc dovolj za...

Oddelek: Strojna oprema
372160 (1253) laaz
»

Okužen MasterBoot-Bios

Oddelek: Pomoč in nasveti
141674 (1410) AlesC
»

Zagon računalnika, ekran se ne prižge

Oddelek: Pomoč in nasveti
4312194 (11581) k0lar

Več podobnih tem