Forum » Operacijski sistemi » Linux in/ali windows?
Linux in/ali windows?
dife ::
Pred časom sem pomotoma pri nameščanju Linux-a povozil Windows-e in vse kar je na disku sploh živelo. Zdaj je prišel čas, ko bi zopet želel pokukat skozi "Okna" in me zanima ali je sploh mogoča namestitev Windows-ov poleg Linux-a, glede na to, da Linux zaseda ves razpoložljiv prostor. Je možno tako kot v Windows-ih narediti tudi tukaj particijo za drug OS?
jype ::
Najprej moraš zmanjšat obstoječo. Pri nekaterih datotečnih sistemih se to da.
Potem moraš namestit Windows, ti pa ti bodo povozili bootloader.
Potem moraš na novo namestit bootloader, potem pa bo.
Potem moraš namestit Windows, ti pa ti bodo povozili bootloader.
Potem moraš na novo namestit bootloader, potem pa bo.
Brane2 ::
Za shrinkanje particije ne vem. Poišči nasvete na netu, če že moraš.
Jaz raje ne bi- je tvegano. Veliko bolje je presneti celo particijo na začasni disk in potem nazaj.
Ali si vsaj narediti rezervno kopijo pred shrinkanjem.
Kar se ostalega tiče, da se ( za Visto ne vem, z XPji etc sem pa to delal ).
NAvodila za postavitev bootloaderja imaš v GRUBu, pa verjetno tudi kak hitri how-to na netu.
Jaz raje ne bi- je tvegano. Veliko bolje je presneti celo particijo na začasni disk in potem nazaj.
Ali si vsaj narediti rezervno kopijo pred shrinkanjem.
Kar se ostalega tiče, da se ( za Visto ne vem, z XPji etc sem pa to delal ).
NAvodila za postavitev bootloaderja imaš v GRUBu, pa verjetno tudi kak hitri how-to na netu.
On the journey of life, I chose the psycho path.
opeter ::
Z Gparted lahko šrinkaš particijo. Deluje BP. Jaz sem prejšnji teden na enem 250 GB-nem disku poleg dveh particij naredil še tretjo, s tem, da sem prvemu dodal prostor, tretjemu odvzel, na sredini pa je nastala nova particija.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j
Icematxyz ::
Izdelovanje particij na katerih so podatki je vedno tvegano. Zato VEDNO vsaj najnujnejše podatke zapeči na kak DVD ali daj na USB ključek da te potem ne bo bolela glava.
če zgubiš windowse in word pa seveda ni to nič hudega. Važno da ne gredo vse ostale pomebneješe stvari v primeru da gre kaj narobe.
Potem pa uporabi Gparted kot se je predlagalo. Zaenkrat še mi nikoli ni ta program nič uničil. So pa mi že kakšni partition magici in podobna komercijalna jajca to zlahka storila.
Imaš pa Gparted tudi kot del puppy linux-a. Narediš live CD. Bootaš in mountaš pogone. Potem pa zaženeš gparted nastaviš kako bi rad mel in potrdiš. In je težava rešena.
Seveda vrjamem da so tudi drugi linux OS ki to omogočajo ampak sem napisal kako pač to jaz naredim ko je potrebno.
če zgubiš windowse in word pa seveda ni to nič hudega. Važno da ne gredo vse ostale pomebneješe stvari v primeru da gre kaj narobe.
Potem pa uporabi Gparted kot se je predlagalo. Zaenkrat še mi nikoli ni ta program nič uničil. So pa mi že kakšni partition magici in podobna komercijalna jajca to zlahka storila.
Imaš pa Gparted tudi kot del puppy linux-a. Narediš live CD. Bootaš in mountaš pogone. Potem pa zaženeš gparted nastaviš kako bi rad mel in potrdiš. In je težava rešena.
Seveda vrjamem da so tudi drugi linux OS ki to omogočajo ampak sem napisal kako pač to jaz naredim ko je potrebno.
preem ::
ja. al pa si nalož ubuntu prek WUBIja - ti naloži linux kar npr. v c:/program files/linux
boljš sam za testirat, kokr da si boš particije uničil zdej.
boljš sam za testirat, kokr da si boš particije uničil zdej.
dife ::
Se moram prijaviti kot root? V GParted-u so namreč ikone (Spremeni velkost/premakni) za upravljanje z razdelki zaklenjene.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Pobrisal particijo na kateri je OSOddelek: Pomoč in nasveti | 796 (746) | Lonsarg |
» | windows-linux!Oddelek: Pomoč in nasveti | 1515 (1262) | kristjan007 |
» | Ubuntu in Win7 Dual BootOddelek: Operacijski sistemi | 2133 (1768) | Icematxyz |
» | Dual boot - resen problemOddelek: Operacijski sistemi | 1324 (1106) | Robocop1 |
» | [Windows] Kako odstraniti Linux particijo (strani: 1 2 )Oddelek: Operacijski sistemi | 8095 (7179) | buneech |