» »

Prvi v Sloveniji- Opis Google Phone

Prvi v Sloveniji- Opis Google Phone

Projekt9 - Vse, česar se Google dotakne, se pozlati. Najnovejši poskus v tej smeri je platforma Android, programska oprema ali, če hočete, operacijski sistem za pametne telefone, s katerim naj bi spletni gigant spodmaknil stolček telefonskim gigantom, kot so Nokia, RIM in Microsoft. Prvi rezultat je pametni telefon G1, ki pri nas sicer ni naprodaj, vendar nam ga je uspelo pridobiti iz Velike Britanije.

Prvi v Sloveniji, za vse željne novih informacij, naj vam bo branje članka užitek, tako kot je bilo nam preizkušanje in uporaba pametnega telefona. Celoten članek si lahko preberete tukaj.

77 komentarjev

«
1
2

kriko1 ::

Če bo zadeva res tako odprta in ne bo srala za vsako inštalacijo programske opreme kot symbian, je potem to moj naslednji telefon.

rkasteli ::

Mislim da ste za titulo "prvi" in "ekskluzivno" že kakšen mesec prepozni.
rkasteli

lordgreg ::

kriko: telefon uporabljam že slab mesec in moram zaenkrat reči, da boljšega telefona zaenkrat še nisem uporabljal, verjemi, da jih poznam kar nekaj, vključno s sistemi ipd.

rkasteli: a res? ;) mimogrede, dobro da si se osredotočil na vsebino. oprosti, mi lahhko osvežiš spomin, kdo v sloveniji je opisal gphone prej? hvala :)

LuGi ::

Men že optično ni vsec in tudi programovja za androida je malo oz. no proper gps navi (garmin, igo8) >:D

profii ::

lep opis. me je kar zagrabilo da bi ga imel.

edge540 ::

Vredu review, lahko uporabniki poveste kaj več o zmogljivosti baterije? Kako dolgo se lahko igraš z WiFi, GPSom itd?

Seto ::

lordgreg
Js sm ga opisal že precej prej (v začetku januarja), vendar Mobinet izide šele konec meseca, tako da bo šele takrat ta 4-stranski članek na voljo bralcem.
Drugače pa opis kot opis, malo predolg in preveč monoton, ker se ponekod preveč spušča v nepomembnosti, vendar se vidi, da si se dobro pozanimal o vseh stvareh glede telefona.

Raptor001 - js sm ga polnil tudi do dvakrat na dan.

lordgreg ::

Kar se baterije tiče, bom realen. Ne pričakovat, da bo telefon, z zaslonom, občutljivim na dotik zdržal več kot dan, dva. Pred le-tem sem dolgo časa uporabljal HTCjevo starino S710. Recimo, da imata podobno vzdržljivost baterije, čeprav sta si telefona kar različna (z izjemo tipkovnice).

Je pa res, kar je Seto povedal, telefon zdrži z normalno uporabo (recimo da se v vsakem lokalu povežeš na WiFi in malce pobrskaš, Bluetooth pa imaš konstantno vključen) cel dan (iz polnilca zjutraj, v polnilec ponovno pred spanjem :)). Prav zato smo si tudi omislili Docking statione za ta telefonček. Luškana stvarca, priporočam.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: lordgreg ()

Seto ::

No ja, je kar precej telefonov, ki zdržijo tudi več kot dan ali dva normalne uporabe. Recimo nokiin 5800, SE-jeva Xperia, Samsungova Omnia...

gprojekt9 ::

@rkasteli: Tudi moj članek je nastal v začetku januarja in je objavljen šele sedaj, ker Monitor izide konec meseca. Dejstvo je, da je moj članek objavljen tudi na spletu in to danes. Kje pa je tvoj?

Seto ::

A ta isti članek bo v Monitorju?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Seto ()

gprojekt9 ::

Ja saj piše na vrhu članka, da je ta članek tudi v Monitorju a ne?

Zgodovina sprememb…

Seto ::

Ja, zmedlo me je, ker sem mislu, da je avtor lordgreg...

ahac ::

"Google Phone"?
A če nek telefon laufa na Windowsih je pa kr "Microsoft Phone" al kako?
Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW

Good Guy ::

o bed zgleda ko kšn 10 let str cegu..(če odmislimo zaslon)
http://goo.gl/7ItKpU
Naj računalnik dela za vas^^

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Good Guy ()

CaqKa ::

Ja, zmedlo me je, ker sem mislu, da je avtor lordgreg...

jaz iz teme razbiram tri članke
gprojektoveg za revijo monitor, rkasteisove za revijo connect , in lorggregovega v linku iz novice

CaqKa ::

lorg greg in gprojekt sta očitno isti osebi, tako da se opravičujem, očitno gre za dva članka.

pa glih sem v temi o frokih pisal.. evo fork lorggrga :>

Seto ::

Ja, zmedlo me je, ker sem mislu, da je avtor lordgreg...

jaz iz teme razbiram tri članke
gprojektoveg za revijo monitor, rkasteisove za revijo connect , in lorggregovega v linku iz novice


Ni čisto tako.
1. Članek je napisal gprojektoveg in ta članek je objavil lordgregor v novici (vsaj tako js razumem). Ta članek bo objavljen tudi v Monitorju.
2. Članek sem napisal jest za revijo Mobinet in še ni nikjer objavljen. Če upoštevam to, priznam, da je bil avtor prvega članka par dni hitrejši po objavi, glede na to, da revija Mobinet izide šele konec tega tedna. Sicer pa par dni gor ali dol, važen je članek.

Rkasteli ni napisal članka, niti ni nikjer napisal, da ga je. Sploh pa ne vem od kje si pobral Connect.

Ziga Dolhar ::

Ali ima podporo za Exchange ActiveSync?

(Stvar, ki je men pri telefonu skoraj najpomembnejša :))
https://dolhar.si/

mtosev ::

nice phone :)
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

c00L3r ::

Jaz nisem človek, ki bi mi bil izgled naprave najpomembnejši dejavnik pri nakupu aparata. Pa vendar ta G1 je tak grd, da nisi niti razmišljam o njem, ko sem kupoval touscreen telefon pred mesecem in pol. Upam, da bo prišel kmalu kak lepši telefon ven z Android platforma. Kajti sam OS zgleda zelo dobro in obetavno.

gprojekt9 ::

Mislim, da je Seto prav povzel. Trenuto sta v igri dva članka. Moj, ki je objavljen tudi v Monitor-ju in katerega novico je objavil lordgreg ter članek od Seta, ki bo objavljen v reviji Mobinet. Tudi sam se strinjam, dan gor ali dol, glavno je, da se piše o telefonu.

Sicer pa se obeta še en čanek o G1. Najavil ga je jaKa na svojem blog-u: http://www.gmajna.net/svojat/jaka/blog/...

Očitno smo v Sloveniji komaj čakali na Google telefon!

pa še to:
@ahac: Google telefon se imenuje zato, ker je Google ustanovil OHA alianso preko katere je začel z razvojem telefona. In ja, kličejo ga Google telefon. Je pa tudi res, da Microsoft pripravlja novo verzijo mobilnih oken za svoj telefon

dizel ::

Ziga Dolhar: tud men je Exchange sinhronizacija najbolj pomembna, pa jo Android na žalost nima, to so prepustili razvijalcem, trenutno, se po mojih informacijah ukvarjata dve "firmi" z razvojem:
Nitrodesk
Aardvark
Sam če mene vprašaš to ni to, ker je vse skup še beta.
Najboljši so že padli mi pa se pogumno spotikamo naprej!

urke710 ::

Meni se telfon zdi super. Ampak za normalno uporabo mickeno prevelik. (aja, ker sem uporabnik SE, sem se navadu na led lučko...ne morem več brez nje)
d.i.g.

nekikr ::

Kdo je napisu članek/novico niti ni pomembno. Če se vama gre za to, potem pejta še na wc pa si jih izmerita, al pa zvečer po trzinki pičita kdo bo hitrej pri rondoju... :)

Kar je važno je to, da je telefon tako ogaben, da ima lahko zaradi mene najbolj perfekten OS, pa ga niti pogledal ne bi. v bistvu če pomislim, sploh ni nobenega Gphona, ki bi bil vsaj približno estetski v ponudbi oz. v izdelavi?

Seto ::

Aparat v resnici ni niti pol tako grd kot zgleda na fotkah. Temu so pritrdili vsi, ki sem jim telefon v času testa pokazal.

bluefish ::

Menda res.
Sem pred časom videl eno fotko, kjer je bil telefon kolikor toliko pravilno slikan in ne zgleda tako grd. Seveda pa nek višek oblikovanja tudi ni.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bluefish ()

Gregor P ::

Poglejte na zadevo tako ... Apple stavi na dizajn iPhone-a, Google na kvaliteto Androida (ne glede na telefon in dizajn)8-)
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Seto ::

Preveč se spotikamo ob ta G1. Itak ga v Sloveniji ne prodajajo, pa tudi če bi ga, se ve, da sam izdelek hardversko ni noben fenomen. Pa to tudi ni mišljeno, da bi mogu bit. Telefon je namenjen developerjem, da bodo imeli predstavo, s čem imajo opravka, in nam firbčnežem, da malo počekiramo, kako v praksi izgleda Android, čeprav se ve, da bo v prihodnje ta tudi napredoval. Torej, meni precej dol vsi, ali je G1 lep, ali ma dober forotaparat, ali mu drži baterija, ali ga lahko vržem v zid... Itak ni bil namenjen tako kot iPhone, da se folk grebe zanga, ampak je le nekakšna beta-izvedba pravih Android-telefonov. Šele poleti jaz pričakujem prve tržno zanimive aparate te sorte in z G1 sem samo dobil potrditev, da bo tale Android hudirjevo zanimiva zadevščina. Sploh pa primerjat Apple z Googlom je čisto mim, saj Apple finančno v celoti skrbi za celoten razvoj telefona (tako strojno kot programsko), Google pa je le tisti, ki je naredil programsko platformo in jo kot božiček zastonj razdaja vsem proizvajalcem po vrsti.
Sicer pa sva se nekikr z gprojektom9 že davno pomenila, tako da je bilo tvoje glasno posredovanje tu povsem odveč.

roli ::

Vsekakor izgleda G1 precej zanimivo samo me niti ni prepričal. Vsaj do sedaj še ne. Software končno izgleda precej učinkovit in podoben iphone OSu. Bolj me zanima kako se obnese na dotik občutljiv zaslon (tisti pri ipod touchu je trenutno najboljši kar sem jih kdaj videl) in ali ima stvar multitouch? KEr od kar imam ipod touch se mi zdi prav čudno, da ne moreš povečati poljubne spletne strani na kaki drugi napravi z potegom dveh prstov. Še nekaj - kako je kaj izdelan uporabniški vmesnik? Imajo aplikacije enoten izgled ali vsak malo po svoje?

Vsekakor, ko bom kupoval nov telefon bom izbiral med tremi - iphone, Palm Pre in kaj z androidom. Mi gre pa malo na živce, da rinejo not QWERTY tipkovnice, ker so tiste na zaslonu boljše - pa še telefon je tanjši zaradi tega.
http://www.r00li.com

darkolord ::

in podoben iphone OSu
A to je dobro?

Mi gre pa malo na živce, da rinejo not QWERTY tipkovnice, ker so tiste na zaslonu boljše
Tipkovnice na zaslonu so brez feedbacka (ne morš hitro tipkat) in premajhne (ali pa je potem ostalo premajno, če imaš tipkovnico raztegnjeno)

roli ::

Ja to je zelo dobro - ne samo zelo dobro - odično. Edini mobilni OS, ki si resnično zasluži to ime. Ker deluje zelo hitro in nima nepotrebnih stvari. Ampak aplikacije med katerimi lahko preklopiš praktično takoj.

Tipkovnice na zaslonu so brez feedbacka ampak, ko se jih enkrat navadiš ponavadi nočeš več standardne tipkovnice, ki po ponavadi zelo slabo izvedene. Poleg tega pa je kot sem že rekel potem lahko sama naprava manjša in/ali tanjša.
http://www.r00li.com

darkolord ::

Ah, iPhone OS je že davno presežen, praktično po vseh stvareh

Seto ::

Darkolord s tem se pa še kako NE strinjam.

bluefish ::

Ok, UI je vsekakor posebnost. Funkcijsko pa iPhone ni nič posebnega in je navaden povprečnež.

darkolord ::

UI je posebnost, čeprav so ga nekateri prehiteli (v najslabšem primeru pa sklonirali)

Seto ::

Prehiteli pri UI? Daleč od tega... Android mu je blizu, ostalo je pa še iz prejšnjega veka.
Funkcije pa so odvisne od strojne opreme in podpore z aplikacijami. Teoretično Applov OS omogoča marsikaj, vendar je problem v Applovi še vedno preveč zaprti politiki, ki gleda samo na svojo takojšnjo finančno korist in ščiti svoje pogruntavščine z butastimi patenti. Bo pri Androidu boljše.

Sicer pa boš moral malo bolj argumentirati darkolord.

roli ::

Apple ima prekleto hiter in odziven UI, ki dela tako tekoče, da bolj ne more bit. Po pritisku na home gumb se aplikacija zapre praktično takoj in že lahko zaženeš naslednjo, in naslednjo. UI ni pol stvari, ki jih ne rabiš - home screen prikazuje samo ikone aplikacij. Da ne omenjam, da je UI prirejen za delo z prsti in so vsi elementi na zaslonu dovolj veliki. Potem je tu povezljivost - priklopim na računalnik, pritisnem sync in moja glasba/aplikacije/podcasti... so sinhronizirani ter pripravljeni za uporabo. Brez vlečenja datotek levo desno - en klik in je vse gor. Potem je tu centralen dostop do aplikacij - vse na enem mestu, na voljo kjekroli in kadarkoli. Da ne omenjam, da so aplikacije tako raznovrstne, da bolj že ne morejo bit. V mobilni napravi je pomembno, da jo potegnem iž žepa naredim to kar želim in pospravim nazaj - ni potrebe, da se sprehajam po butastih menijih, ki včasih hočejo še pisalo, da zadeneš gumb. V glavnem pomemben je user experience in, če mora to pomeniti večjo zaprtost platforme - tudi prav! Saj konec koncev je to mobilna naprava ne računalnik.

Morda stvar nima super fotoaparata, najnovejše X tehnologije, radia ali karkoli samo tisto kar ima je odlično. In android se temu zelo približa!
http://www.r00li.com

darkolord ::

No, meni je pa super, če lahko s prsti, vsaj tako dobro, počnem vse stvari, ki jih počneš ti, lahko pa vzamem ven pisalo in se mi odpre cela paleta dodatnih možnosti, o katerih pri resoluciji pritiskanja 1cm ne moreš niti sanjat

techfreak :) ::

No, meni je pa super, če lahko s prsti, vsaj tako dobro, počnem vse stvari, ki jih počneš ti, lahko pa vzamem ven pisalo in se mi odpre cela paleta dodatnih možnosti, o katerih pri resoluciji pritiskanja 1cm ne moreš niti sanjat

Ni boljšega kot iskati stylus, ga uporabljati in na koncu še pospraviti. Če imaš čas za to, potem se ti bolj splača laptop s seboj vzeti, ki se ti bo hitreje zbudil iz spanja kot pa boš ti našel stylus.

Namen telefona ja ta, da lahko nekoga pokličeš, pogledaš maile, pogledaš kaj na internetu itd. Ne pa da rabim nevem kakšne pripomočke za to, da pol ure pišeš eno kratko sporočilo, pišeš programe itd.

Vklopiš telefon, izbereš kaj bi rad, narediš kaj bi rad in ga pospraviš nazaj. Pri tem "Google" Phone pa moraš najprej po menijih najti kar sploh iščeš, potem stylus poiskati in narediti kar hočeš.

gprojekt9 ::

No, ne morem se strinjati z izjavo Seta, da je telefon namenjen le razvijalcem. Proti temu priča dejstvo, da je so pri prodaji telefona podrli rekord v hitrosti prodaje milijon primerkov. Milijonti telefon so prodali 71. dan prodaje! Poleg tega je imel HTC 528 mio USD dobička, tudi oz. predvsem zaradi G1.

Res pa je, da G1 orje ledino pri razvoju Android platforme in Android telefonov. Dobra novica je ta, da ne glede kdaj kupimo telefon, vedno imamo "up to date" sistem.

Seto ::

DejanL15, vse lepo in prav, se v celoti strinjam do polovice zadnje vrstice, na koncu pa si malo pomešal zadeve. Google Phone, če mu že tako praviš, nima nobenega stylusa in ima čisto spodoben uporabniški vmesnik, podobno kot iPhone. Stylus je predvsem značilen za naprave z Windows Mobile, očitno pa bo postal tudi del nokiinih telefonov 5. generacije platforme S60.

No, ne morem se strinjati z izjavo Seta, da je telefon namenjen le razvijalcem. Proti temu priča dejstvo, da je so pri prodaji telefona podrli rekord v hitrosti prodaje milijon primerkov. Milijonti telefon so prodali 71. dan prodaje! Poleg tega je imel HTC 528 mio USD dobička, tudi oz. predvsem zaradi G1.

Res pa je, da G1 orje ledino pri razvoju Android platforme in Android telefonov. Dobra novica je ta, da ne glede kdaj kupimo telefon, vedno imamo "up to date" sistem.


No ja, samo verjetno bi se pa strinjal, da če bi Google vse stavil na 1 sam telefon, zagotovo ta ne bi bil povsem takšen, kot je G1. G1 se pač prodaja zaradi zelo razvpitega in tudi, kot sva oba ugotovila, zelo dobro izdelanega operacijskega sistema in predvsem zato, ker je to edini telefon z Androidom.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Seto ()

Ziga Dolhar ::


Ni boljšega kot iskati stylus, ga uporabljati in na koncu še pospraviti. Če imaš čas za to, potem se ti bolj splača laptop s seboj vzeti, ki se ti bo hitreje zbudil iz spanja kot pa boš ti našel stylus.


SE P1i. Stylus vzamem v roke in pospravim nazaj v manj kot sekundi. Ponavadi se pri pospravljanju prav "čudim", kako zlahka sem ga brez iskanja "v prvo" vtaknil v njegov prostorček. Funkcionalen dizajn.
https://dolhar.si/

CaqKa ::

No, ne morem se strinjati z izjavo Seta, da je telefon namenjen le razvijalcem. Proti temu priča dejstvo, da je so pri prodaji telefona podrli rekord v hitrosti prodaje milijon primerkov. Milijonti telefon so prodali 71. dan prodaje! Poleg tega je imel HTC 528 mio USD dobička, tudi oz. predvsem zaradi G1.

razloži povezavo med številom prodanih exemplarov in profilom kupcev.

gprojekt9 ::

razloži povezavo med številom prodanih exemplarov in profilom kupcev.


Verjetno ni samo milijon razvijalcev drlo v T-Mobilove trgovine. Če bi to bilo res, potem bi imeli prodanih milijon artiklov že v predprodaji. Kaj ti misliš?

Je pa res, da ne jaz in verjetno tudi ti ne delaš pri T-Mobile-u, da bi imela profil kupcev. Ali pač?

CaqKa ::

razloži povezavo med številom prodanih exemplarov in profilom kupcev.

Verjetno ni samo milijon razvijalcev drlo v T-Mobilove trgovine. Če bi to bilo res, potem bi imeli prodanih milijon artiklov že v predprodaji. Kaj ti misliš?
Je pa res, da ne jaz in verjetno tudi ti ne delaš pri T-Mobile-u, da bi imela profil kupcev. Ali pač?

jaz mislim to da ni povezave med številom prodanih artiklov in profilom kupcev... to sem že napisal.
drugo kar mislim, je to da je profil po vsej verjetnosti sestavljen iz pretežno tehničnih navdušencev, za katere je pačl nekak jasno da bodo zadevo kupili zaradi tech fičrjev, kar pa spet v nobenem aspektu ne pomeni da je izdelek dober.

samek ::

@Seto: kdaj pa izide ta vaša zloglasna revija Mobinet? Nekak na domači strani revije nisem mogu priti do te informacije.
/dev/null

Seto ::

Mislim, da je uradni začetek prodaje jutri, vendar so že stiskane, tako da jo že mam doma. Zloglasna. :)

c00L3r ::

DejanL15 ne pretiravaj. Če tebi uspe prej zagnat laptopa kot povprečnu uporabniku potegnit stilus iz telefona potem si Chuck Norris :D
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kitajska bo prepovedala tujo računalniško opremo v vladnih uradih

Oddelek: Novice / NWO
418018 (5973) Mr.B
»

Bi imeli ruski pametni telefon? Yandex.Phone je tu

Oddelek: Novice / Android
197025 (4394) polozweii
»

Nokia se vrača k mobilnim telefonom

Oddelek: Novice / Nokia / Symbian
248144 (5781) antonija
»

Prehod na smart phone - kateri?

Oddelek: Mobilne tehnologije
214365 (3032) Zaphod_B75
»

Japonski konzorcij kot konkurenca Intelu

Oddelek: Novice / Ostale najave
454956 (3588) Jst

Več podobnih tem