Forum » Zvok in slika » VHS v Divx
VHS v Divx
bst ::
Hi,
rad bi spravil par posnetkov iz VHSja v Divx (na CD)
pa me zanima s katerio resolucijo naj zajemam video da bo kakovsot cim boljsa pa se mogoce kaksni drugi "hinti" okrog tega.
boc
rad bi spravil par posnetkov iz VHSja v Divx (na CD)
pa me zanima s katerio resolucijo naj zajemam video da bo kakovsot cim boljsa pa se mogoce kaksni drugi "hinti" okrog tega.
boc
ender ::
glede na to, da so VHS v polovični ločljivosti, se ti ne splača zajemat v več kot 352x288...
There are only two hard things in Computer Science:
cache invalidation, naming things and off-by-one errors.
SasoS ::
Ni čisto tako...primerjava z "digitalno" resolucijo je zgolj približek. VHS ima vseh 576 vrstic (ker pač tolk je televizija), horizontalna ločiljivost pa je zelo odvisna tudi od kvalitete posnetka...Če zajemaš z 384x288 avtomatično izločiš en field (polovico) slike in s tem izgubiš nekaj informacije. Moj nasvet je, da vedno zajemaš s polno vertkalno ločljivostjo (576) ker le tako zagotoviš, da kartica že sama ne izpušča recimo vsake druge ali tretje vrstice (in potem dobiš neenakomerno nazobčane robove). Pri horizontalni ločljivosti to ni tolk občutljivo ker je tukaj pač signal analogen in v vsakem primeru pri samplanju izgubljaš informacije...jest ponavadi delam z 640x576 (več mi žal procesor ne zmore, če ne bi morebiti delal z 704 ali 720 ). Tudi tako je, da večja kot je vhodna resolucija več podatkov daš na voljo raznim noise reductionom in temporal cleanerjem na bolje opravijo delo (kar je skor nuja pri vhsu, če nočeš divxa z 3x velikostjo 100x boljšega dvdripa zaradi šuma ). Končne izdelke pa ponavadi resizam res na 384x288. Tako je slika manj nazobčana kot če bi direktno zajemal v te ločljivosti. Seveda je pa odvisno zakaj rabiš posnetke...če ni za nek arhiv, potem se mogoče ne splača z vsem tem se zafrkavat...
bst ::
Hi SasoS,
najprej najlepsa hvala za izcrpen odgovor.
Rad bi naredil arhiv stvari, ki sem jih z kamkorderjem posnel na VHS kasete. Se vedno ne vem ali bom naredil Video CD, ki jih je eventuelno mogoce gledati na kateremkoli DVD predvajlaniku ali DivX, ki jih je mogoce (za 1x) gledati le na PCih.
Sedaj pa me zanima malo bolj konkrtno s katerimi orodji delas.
Sam imam ATI AIW kartico pa je mogoce "zajemati" sliko z razlicnimi kodeki (seveda pri razlicni resoluciji).
Kateri kodek je najprimernejsi za kasnejso pretvorbo v DivX (DVD -Mpeg2, DVD -half ...).
Skozi kateri program naj spustim zajet posnetek, da bo izlocil "VHS" sum in podobno.
Torej ce se ti da bi se priporocal za podrobnejsi postopek.
Vnaprej hvala.
boc
najprej najlepsa hvala za izcrpen odgovor.
Rad bi naredil arhiv stvari, ki sem jih z kamkorderjem posnel na VHS kasete. Se vedno ne vem ali bom naredil Video CD, ki jih je eventuelno mogoce gledati na kateremkoli DVD predvajlaniku ali DivX, ki jih je mogoce (za 1x) gledati le na PCih.
Sedaj pa me zanima malo bolj konkrtno s katerimi orodji delas.
Sam imam ATI AIW kartico pa je mogoce "zajemati" sliko z razlicnimi kodeki (seveda pri razlicni resoluciji).
Kateri kodek je najprimernejsi za kasnejso pretvorbo v DivX (DVD -Mpeg2, DVD -half ...).
Skozi kateri program naj spustim zajet posnetek, da bo izlocil "VHS" sum in podobno.
Torej ce se ti da bi se priporocal za podrobnejsi postopek.
Vnaprej hvala.
boc
ender ::
če imaš veliko placa na disku, uporabi HuffYUV, v nasprotem primeru pa kakšen softwerski MJPEG kodek (enega dobiš na http://www.jpg.com/)
There are only two hard things in Computer Science:
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: ender ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Progressive vs. Interlaced MPEG2 kodiranjeOddelek: Zvok in slika | 1992 (1919) | SasoS |
» | Kartica za zajem videa iz zunanjih virov?Oddelek: Kaj kupiti | 2354 (2283) | kurjač |
» | Premiere 6.0 ????Oddelek: Zvok in slika | 1066 (958) | marS |
» | Video captureOddelek: Sedem umetnosti | 1482 (1227) | ferjan |
» | WinXP capture format - please helpOddelek: Zvok in slika | 1877 (1723) | urosbe |