Forum » Pomoč in nasveti » Vista -> XP : bios?
Vista -> XP : bios?
lukamarti ::
Pozdravljeni!
Kot je že v naslovi razvidno imam problem s temi tremi stvarmi.
Trenutno imam na prenosniku Visto, o kateri sem pisal že v drugi temi. Na ta isti prenosnik bi rad inštaliral windows XP. Naredil sem novo particijo, vstavil cd od os XP in restartal računalnik. Ko se je nekaj začelo celo nalagati se mi je po kratkem času pojavil blue screen. Napisal je da je prišlo do napake in da mu nekaj ne gre skupaj in da moram računalnik ponovno zagnati...
Sedaj pa me zanima, če mogoče lahko kdo pomaga in pove zakaj je do tega prišlo. Je mogoče kriv bios? Ali je kriv sam prenosnik in se nanj ne more naložiti os XP? (prenosnik je toshiba satellite P30D, PSPDCE-številka modela, in na toshibini strani obstajajo driverji za XP, se pravi naj bi peljal tudi XP os.) Če so biosi problem, kako jih lahko ponovno naložim-popravim, kako bi dobil novega, kompatibilnega z XP? Je za to potrebno kompletno brisanje diska? V glavnem ne vem več kaj naj vprašam :S , vendar upam da mi bo kdo znal pomagati in svetovati kaj naj naredim, rad bi pač imel XP :(
Hvala za pomoč
Lp Luka
Kot je že v naslovi razvidno imam problem s temi tremi stvarmi.
Trenutno imam na prenosniku Visto, o kateri sem pisal že v drugi temi. Na ta isti prenosnik bi rad inštaliral windows XP. Naredil sem novo particijo, vstavil cd od os XP in restartal računalnik. Ko se je nekaj začelo celo nalagati se mi je po kratkem času pojavil blue screen. Napisal je da je prišlo do napake in da mu nekaj ne gre skupaj in da moram računalnik ponovno zagnati...
Sedaj pa me zanima, če mogoče lahko kdo pomaga in pove zakaj je do tega prišlo. Je mogoče kriv bios? Ali je kriv sam prenosnik in se nanj ne more naložiti os XP? (prenosnik je toshiba satellite P30D, PSPDCE-številka modela, in na toshibini strani obstajajo driverji za XP, se pravi naj bi peljal tudi XP os.) Če so biosi problem, kako jih lahko ponovno naložim-popravim, kako bi dobil novega, kompatibilnega z XP? Je za to potrebno kompletno brisanje diska? V glavnem ne vem več kaj naj vprašam :S , vendar upam da mi bo kdo znal pomagati in svetovati kaj naj naredim, rad bi pač imel XP :(
Hvala za pomoč
Lp Luka
- spremenil: lukamarti ()
sbandur84 ::
Najprej poizkusi posodobitev biosa.
V biosu nastavi ADVANCED SETUP->SATA MODE: COMPATIBLE/legacy,... samo ENHANCED/advanced ne sme bit. (če nebo šlo javi kaj maš na izbiro v biosu
Če hočeš met XP in Visto, boš moral najprej namestit XP, nato pa visto na drugo particijo.
V biosu nastavi ADVANCED SETUP->SATA MODE: COMPATIBLE/legacy,... samo ENHANCED/advanced ne sme bit. (če nebo šlo javi kaj maš na izbiro v biosu
Če hočeš met XP in Visto, boš moral najprej namestit XP, nato pa visto na drugo particijo.
lukamarti ::
Najprej poizkusi posodobitev biosa.
Se pravi moram najprej zbrisasti visto? kako? V biosih? Jih posodobim tudi v biosih?
No sedaj pa grem poskusiti nastaviti biose...
hvala za enkrat ;)
no sm še slikal kar minapiše ob poskusu:
[img]http://img243.imageshack.us/img243/6978...
p.s. noče mi prikazati ne slike in ne linka tako da ne vem :S
Pa v biosih sem spremenil pri SATA Controller Mode na Compatibilit iz AHCI. Drugega, legacy, enhanced....nimam.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: lukamarti ()
sbandur84 ::
To bo pa problem, nekaj mu ne odgovarja temu tvojemu XP-ju. Vse particije boš moral pobrisat in jih na novo naredit da boš ziher, da ni to problem.
Napisal sem ti par opcij ki bi lahko bile v biosu, ker ni pri vseh enako.
...
Najprej BACKUP!!!
Visto boš lahko zbrisal, ko ti bo pri namestitvi xp napislo na kateri disk/particijo ga želiš namestit,... tam brišeš vse particije, ustvariš nove(najmanj dve-najbolje kar enakih velikosti), formatiraš vse pogone, xp-je pa daš na prvo particijo, visto boš kasneje dal na drugo.
Lahko pa poizkusiš z Windows 7, meni dela vse ok...
Pa v biosih sem spremenil pri SATA Controller Mode na Compatibilit iz AHCI. Drugega, legacy, enhanced....nimam.
Napisal sem ti par opcij ki bi lahko bile v biosu, ker ni pri vseh enako.
...
Najprej BACKUP!!!
Visto boš lahko zbrisal, ko ti bo pri namestitvi xp napislo na kateri disk/particijo ga želiš namestit,... tam brišeš vse particije, ustvariš nove(najmanj dve-najbolje kar enakih velikosti), formatiraš vse pogone, xp-je pa daš na prvo particijo, visto boš kasneje dal na drugo.
Lahko pa poizkusiš z Windows 7, meni dela vse ok...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: sbandur84 ()
Aston_11 ::
Najprej inštaliraš starejši sistem (xp), nato novejšega (vista). Dva diska, priporočljivo, vsakega na svojega, potem je mir.
Traxich ::
Živjo! Se opravičujem ker pišem na tvojo temo, vendar se mi zdi, da imava podoben problem. Ko sem na uradni strani instaliral update bios za Toshibo l300 PSLBGE se mi po ponovnem zagonu racunalnika prikaže temna stran. Piše mi ali naj zaženem v safe mode, last good konfiguration, start windows normally... Karkoli pritisnem se mi za sekundo pokaže isti "blue screen" in računalnik se samodejno ponovno zažene. Poizkusil sem tudi s formatiranjem računalnika. Tam pridem samo do "system is starting windows" potem pa ponovno "blue screen". Ker mi tako ni uspelo sem inštaliral op. program linux. To mi je uspelo. Nato pa sem poizkusil ponovno instalirati windows pa spet isti problem.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Formatiranje in boot managerOddelek: Operacijski sistemi | 2507 (1572) | demon#666 |
» | Problemi z matično ploščo P5Q DeluxeOddelek: Strojna oprema | 952 (754) | Rudolf |
» | Kako dodati XP k že naloženi visti z AHCI v biosuOddelek: Operacijski sistemi | 3216 (2193) | Gutjerez |
» | Ne morem prepisati Viste z XP-jiOddelek: Operacijski sistemi | 1556 (1322) | Mare2 |
» | HP laptop 6715b free dos: setup windows xp in driverjevOddelek: Operacijski sistemi | 7642 (6373) | Gwanaroth |