» »

Zakonitost pogodbe o zaposlitvi

Zakonitost pogodbe o zaposlitvi

imagodei ::

Oče že cca 30 let dela v nekem podjetju. Par let nazaj je to podjetje prešlo pod večinsko last drugega podjetja, vendar so obratovali kot samostojno podjetje, zdaj pa so to spremenili v poslovni obrat. S tem so zamenjali tudi pogodbe o zaposlitvi.

Oče je za "božično darilo" dobil Odpoved stare pogodbe s takojšnim sklepom nove, vendar pod pogojem, da se strinja z znižanjem plače ter odpovedjo odpravnini. Predvsem pri zadnji točki se mi zdi, da je šlo vodstvo krovnega podjetja čez rob (če zadeva ni nelegalna, je najmanj hudo moralno sporna!). Takšnih zaposlenih je v očetovem podjetju še gotovo 150. Svinjsko se mi zdi, da delaš v nekem podjetju 30 let, nato pa te nekdo nategne za morebitno odpravnino, tvoje delovno mesto pa lahko ukinejo in te odpustijo že čez nekaj mesecev.

Kako je to sploh lahko legalno? Novi lastnik podjetja je menda pravni naslednik vseh poslov in pogodbenih obveznosti, ki jih je imelo staro podjetje - ali se motim? Kako te lahko na suho nategnejo za odpravnino, pravzaprav direktno z grožnjo - če ne podpišeš pogodbe, te jutri ne rabimo več?

Prosim za konstruktivne prispevke, za odgovore prosim predvsem strokovnjake pravniške stroke. Hvala v naprej!
- Hoc est qui sumus -

Ziga Dolhar ::

(Kako je argumentirana odpoved pogodbe?)
Legal systems are not supposed to be efficient. They are
designed to ensure that innocent people are not found guilty.
If that requires inefficiencies, so be it.

Tr0n ::

Kolko mi je povedal sodelavec, tudi ce podpise tako pogodbo, bo na sodiscu obravnavana kot nicna.

Drugace si bi delodajalci lahko zmisljevali vsega boga.

imagodei ::

Ziga, je sicer nimam pred sabo... Ampak gre v bistvu za to, da se ukinja stara pogodba od podjetja, ki je postalo Profitni center in ob enem sklepa nova pogodba med očetom in krovnim podjetjem.

http://www.zito.si/index.php?id=70
- Hoc est qui sumus -

Ziga Dolhar ::

Ja, razumem. Trenutno sem on-the-go, in nimam zakona pred sabo, tako da ne morem preverit, ampak mislm da mora tudi v taksnem primeru obstajat 'razlog' za odpoved.
Legal systems are not supposed to be efficient. They are
designed to ensure that innocent people are not found guilty.
If that requires inefficiencies, so be it.

gzibret ::

Poglej si zakon o delovnih razmerjih s popravki

http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?...

http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?...

Tam okoli 90. člena.
Vse je za neki dobr!

imagodei ::

gzibret, tole ne zgleda obetajoče. :(

Ziga, te lahko prosim, da ob priliki malo vržeš uč na tole? Oziroma kdorkoli?
- Hoc est qui sumus -

residual ::

90. člen

(odpoved s ponudbo nove pogodbe)

(1) Kadar delodajalec odpove pogodbo o zaposlitvi in delavcu istočasno ponudi sklenitev nove pogodbe o zaposlitvi v skladu s tretjim odstavkom 88. člena tega zakona, se uporabljajo določbe tega zakona, ki se nanašajo na redno odpoved pogodbe o zaposlitvi.
(2) Delavec se mora izjasniti o sklenitvi nove pogodbe o zaposlitvi v roku 30 dni od prejema pisne ponudbe.
(3) Če delavec v primerih iz prejšnjega odstavka sprejme ponudbo delodajalca za ustrezno zaposlitev za nedoločen čas, nima pravice do odpravnine, obdrži pa pravico izpodbijati pred pristojnim sodiščem utemeljenost odpovednega razloga. Ustrezna zaposlitev je zaposlitev, za katero se zahteva enaka vrsta in stopnja izobrazbe, kot se je zahtevala za opravljanje dela na prejšnjem delovnem mestu, za katero je imel delavec sklenjeno pogodbo o zaposlitvi.
(4) V primeru neustreznosti nove zaposlitve po prejšnjem odstavku, ima delavec pravico do sorazmernega dela odpravnine v višini, ki jo dogovori z delodajalcem.


88. člen

(razlogi za redno odpoved)

(3) Delodajalec mora v primeru odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz razloga nesposobnosti ali poslovnega razloga preveriti, ali je možno zaposliti delavca pod spremenjenimi pogoji ali na drugih delih oziroma ali ga je mogoče dokvalificirati za delo, ki ga opravlja, oziroma prekvalificirati za drugo delo. Če ta možnost obstaja, mora delodajalec delavcu ponuditi sklenitev nove pogodbe. Če delavec ne sprejme ponudbe delodajalca za sklenitev nove pogodbe o zaposlitvi za ustrezno delo in za nedoločen čas ter mu preneha delovno razmerje, nima pravice do odpravnine po 109. členu tega zakona.

Jah dober je tole poštudiran... če ne podpiše ostane brez odpravnine, če podpiše pa tudi a obdrži službo (še za nekaj časa)

Glede nižje plače pa je mogoče sklepati, da mora delodajalec očeta uvrstiti v enak plačni razred kot po stari pogodbi, tako da mu lahko kvečjemu kakšne dodatke zmanjša.
vsekakor se splača s pravnikom pogledat zadevo, čeprav je ta način že kar praksa v podjetjih s težavami, in smrdi na klasičen primer prikritega kasnejšega odpuščanja in razprodaje podjetja.

MadMicka ::

imagodei, daj sken tistega, kar je oče dobil, pa bomo lahko točno povedali, kaj in kako. Časa je dovolj.

btw, residual, ti si dal ZDR, ki je veljal pred novelo. Če delavec dobi odpoved pogodbe o zaposlitvi s ponudbo nove, ima 15 dni časa, da jo sprejme.

Ugibam, verjeno je dobil odpoved PZ iz poslovnega razloga s ponudbo nove. Delodajalec misli, da je novo delovno mesto ustrezno in je zato verjetno zapisano, da če delavec ne sprejme nove PZ, ostane brez pravice do odpravnine in brez pravice do nadomestila na zavodu. Ustrezno delovno mesto mora spadati v isti tarifni razred, kot staro, in mora biti tudi iste vrste (npr. če imaš poklicno mizarsko, te ne morejo vreči brez tvojega soglasja za električarja).

imagodei ::

Evo, sem končno dobil kopijo pogodbe v roke:
 Stran1

Stran1 Stran2

Stran2Hvala že v naprej!
- Hoc est qui sumus -

Ziga Dolhar ::

Okej ... sicer imam nične izkušnje z delovnim pravom, ampak men tale obrazložitev deluje takole nekako:

"Ker smo spremenili interne akte, je - ups - prišlo do obstoja poslovnega razloga."

(Kar je lep primer obrnjene vzročnosti. Tisto, kar bi morala biti posledica, označijo za vzrok za prenehanje PZ.)

Ampak počakaj, da ti MadMicka kaj boljšega pove.
Legal systems are not supposed to be efficient. They are
designed to ensure that innocent people are not found guilty.
If that requires inefficiencies, so be it.

MadMicka ::

S to stvarjo je zelo verjetno vse tako kot mora biti. Edinole tarifni razred naj preveri, če je najmanj enak.

Se pravi, če ga bo podjetje kdaj metalo iz službe kot presežek, bo dobil odpravnino upoštevajoč delovno dobo tako v tem podjetju, kot tudi v podjetju, iz katerega je bil prevzet.

Enoten akt o sistemizaciji delovnih mest oz. reorganizacija je razlog, ki spada v okvir poslovnih razlogov.

Se mi zdi, da gre za večje podjetje, plače so verjetno ostale enake. Morda bo kak dan dopusta manj.

Sicer pa povej, če oče pravi, da je kaj narobe oz. kaj točno ga moti.

bili_39 ::

Oče je za "božično darilo" dobil Odpoved stare pogodbe s takojšnim sklepom nove, vendar pod pogojem, da se strinja z znižanjem plače ter odpovedjo odpravnini.


Tole ga verjetno moti, vendar je verjetno nesporazum. Odpoveduje se morebitni odpravnini ob tem odpustu in takojšnji novi zaposlitvi, ne ob morebitnem odpustu kasneje...

Ziga Dolhar ::

Mici:

Enoten akt o sistemizaciji delovnih mest oz. reorganizacija je razlog, ki spada v okvir poslovnih razlogov.


Če te pravilno zastopim, moram protestirat :). "Akt o sistematizaciji" oz. njegova sprememba ne more biti razlog, ki bi narekoval poslovni razlog oz. bi poslovni razlog iz njega izhajal [bil njegova posledica]. Sprememba akta je kvečjemu posledica predhodnega obstoja poslovnega razloga.
Legal systems are not supposed to be efficient. They are
designed to ensure that innocent people are not found guilty.
If that requires inefficiencies, so be it.

imagodei ::

Nekako takole gre tisti člen: "Če delavec sprejme ponudbo delodajalca za ustrezno zaposlitev za nedoločen čas, nima pravice do odpravnine..."

Seveda je možno, da narobe beremo in razumemo, ampak ko sva z očetom tole prebrala, sva prišla do sklepa, da se s podpisom pogodbe odpoveduje odpravnini upoštevajoč delovno dobo v dosedanjem podjetju, če bi mu kdaj kasneje prenehalo delovno razmerje na način, da bi bil sicer upravičen do nje. IOW, da mu začne s podpisom nove pogodbe teči doba za odpravnino na novo, staro dobo pa izgubi.

MadMicka> "Edinole tarifni razred naj preveri, če je najmanj enak. "

Plača se mu bo v obdobju 12 mesecev postopoma zmanjšala za cca 150 EUR, če to kaj pomeni.

ZigaDolhar> "Če te pravilno zastopim, moram protestirat :). "Akt o sistematizaciji" oz. njegova sprememba ne more biti razlog, ki bi narekoval poslovni razlog oz. bi poslovni razlog iz njega izhajal [bil njegova posledica]. Sprememba akta je kvečjemu posledica predhodnega obstoja poslovnega razloga."

Tole sicer razumem, ampak kot popolni pravni laik nimam pojma, kaj pomeni to pred zakonom. Micka, Ziga, please do tell more :)
- Hoc est qui sumus -

residual ::

V 109. členu pri odpravnini piše
(3) Za delo pri delodajalcu se šteje tudi delo pri njegovih pravnih prednikih.

imagodei ::

Sej to je to... Pravni naslednik prevzame praktično vse obveznosti predhodnika, zdej bi se pa tukaj morda poskušali izvijat z odpravnino. To mi ni bilo jasno, pa sem povprašal.
- Hoc est qui sumus -

Yossarian ::

imagodei, kot ti je napisal billi, mu odpravnina ne pripada zato, ker bo oče že naslednji dan začel novo službo prav tako za nedoločen čas. Ko (če) bo šel pri tej novi firmi vstran, pa mu zopet po zakonu pripada odpravnina. Kot poslovni razlogi pa so mišljeni npr., da je zaradi zmanjšanja obsega dela delovno mesto nepotrebno ipd.
Nikoli se ne prepiraj z idiotom, ker te bo potegnil
dol na svoj nivo in te premagal s svojimi izkušnjami.

imagodei ::

Kul, hvala vam lepa za te informacije!

Še to bi vprašal, ali je znižanje plače zaradi prehoda pod novo krovno podjetje upravičeno? Kot razlog je sicer navedeno, da gre za uskladitev plač znotraj skupine.
- Hoc est qui sumus -

opeter ::

Kul, hvala vam lepa za te informacije!

Še to bi vprašal, ali je znižanje plače zaradi prehoda pod novo krovno podjetje upravičeno? Kot razlog je sicer navedeno, da gre za uskladitev plač znotraj skupine.


Ja, žal je. Ker je to že kao "nova firma".

Dejansko je tvoj oče sedaj zamenjal službo, iz podjetja A prestopil v podjetje B, ne glede, da je podjetje B, naslednik podjetja A.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

reeves ::

Kakor jaz to zastopim se je oče odpovedal odpravnini iz podjetja A, pod pogojem, da sprejme službo v podjetju B. Če te službe ne bo sprejel bo dobil odpravnino sedaj, če jo pa bo, jo bo pa dobil ko bo zaključil delo v podjetju B. S pogodbo ni nič narobe, edino tisto s plačo je mal ...

MadMicka ::

Ziga, sej načeloma imaš prav. Najprej neki stvarni, ekonomski razlogi, ki nato narekujejo spremembo delovnih mest. Ampak dejstvo je, da sodišče ne more presojati, ali so ekonomski razlogi dovolj močni za takšne ali drugačne ukrepe delodajalca. Poslovna politika je stvar delodajalca.

Glede tistega podjetja. Verjetno gre za Žito d.d., ki je pripojilo nekaj drugih podjetji in so potem morali uskladiti delovna mesta. Kolikor vem, se delavcem plače niso znižale, morda dobesedno par EUR. Lahko pa so kake izjeme, kot običajno.

No, v vsakem primeru žal veljavni zakon pri odpovedu pogodbe o zaposlitvi s ponudbo nove delavca ne varuje pri višini plače, kar je sicer skregano z zdravo pametjo. Delavec se tu varuje le preko tarifnega razreda. Tarifni razred bi moral ostati enak!

Če je ponujeni tarifni razred nižji, potem lahko delavec izbira, ali sprejme, ali pa ne sprejme in dobi odpravnino in nadomestilo na zavodu. Če sprejme in je plača nižja, lahko zahteva tudi sorazmerni del odpravnine.

Če pa ostane tarifni razed enak, pa mora delavec sprejeti, čeprav je plača nižja, sicer ostane brez odpravnine in brez nadomestila na zavodu. V tem primeru delavec niti nima pravice do sorazmernega dela odpravnine.

Tu zakon ni dober. Poleg tarifnega razreda bi moral varovati tudi višino plače. Namreč, delavec podpiše pogodbo za določeno plačo. In nato ga lahko delodajalec prisili v nižjo plačo, saj sicer ostane brez nadomestila in odpravnine. No, to ni ok.

imagodei ::

MadMicka>"Glede tistega podjetja. Verjetno gre za Žito d.d., ki je pripojilo nekaj drugih podjetji in so potem morali uskladiti delovna mesta. Kolikor vem, se delavcem plače niso znižale, morda dobesedno par EUR. Lahko pa so kake izjeme, kot običajno."

Hehe, očetu se bo osnovna plača znižala, konkretno, 150 EUR v obdobju 12 mesecev. Seveda je tukaj potem še sistem nagrajevanja, ampak osnovna plača gre le dol.

Potem vem iz prve roke tudi za zaposlene v njihovi prodajalni: prodajalkam gre plača dol za 150 EUR, poslovodkinji pa za skoraj 200 EUR.
- Hoc est qui sumus -


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Izredna odpoved iz strani delavca

Oddelek: Loža
415348 (2272) jocko
»

Pogoji za pridobitev stalne zaposlitve oz. odpravnine

Oddelek: Problemi človeštva
6967 (755) iKst
»

ZDR - Odpravnina pri poskusnem delu

Oddelek: Loža
71795 (1482) lukaz
»

Prosim za nasvet: sporazumna odpoved

Oddelek: Loža
289675 (9075) MadMicka

Več podobnih tem