» »

Potem bo pa Rus pipo zaprl...

Potem bo pa Rus pipo zaprl...

««
«
1 / 6
»»

Thomas ::

Vsaj tako so govorili konzervativci, ko se je plinovod gradil, več kot 20 let nazaj.

Kako le so mogli vedeti?

Sprenevedanje, da "filtrirajo samo plin za Ukrajince", je brezpredmetno. Z Ukrajinci naj se zmenijo potem, ko bodo imeli alternativne plinovode. Tole, da je EU za talca, je pa izsiljevanje.

Ruskega medveda je zeblo okoli leta 1999 in prej in takrat mu je Evropa pomagala. On ni tako sočuten.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

jype ::

Njihov plin je - z njim lahko počnejo, kar hočejo.

Ali mogoče zanje to ne drži, ker so Rusi?

Thomas> Ruskega medveda je zeblo okoli leta 1999 in prej in takrat mu je Evropa pomagala. On ni tako sočuten.

Kaj ma pa sočutje tle veze? Rusi hočejo več denarja za svoj plin in če ga ne plačamo, nam plina pač ne bodo dali. Nismo v taki krizi, da bi nas morala Rusija sponzorirat, pa tudi ko smo "mi" pomagali Rusom pred leti smo to naredili pod za Rusijo precej zoprnimi pogoji - ampak ker ni imela izbire, je pogoje sprejela. Mi njihovih bržkone ne bi.

T-h-o-r ::

jebat ga, ukrajina ne plačuje računov, poleg tega pa je cena za njih veliko nižja, kot za evropo

če ne plačujejo računov, jim pač ne bo kdo plina dal ane?

zaenkrat je plina dovolj, ne rabimo ravno ruskega

ampak thomas bi jih itak znukal
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: T-h-o-r ()

Thomas ::

Thomas Rusov NE bi znukal.

To, da so nesolidni in nesramni, je samo nauk za v bodoče.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

poweroff ::

Thomas, smo leta 2009 in socializma ni več.

Zdaj vlada kapitalizem. To pomeni, da lastnik stvari, npr. plina, sam določi ceno. Kupci lahko ceno sprejmejo ali pa ne. Po načelih svobodnega trga, a ne? Mislim, free market je svetinja, ne?

Ne obstaja pa socialistična država, ki bo po uravnilovki določala cene plina in ostalih dobrin. Saj za to smo se borili, ne?
sudo poweroff

jype ::

Nesramni so, ker ne šenkavajo plina?

Kolk smo šele mi, k ne šenkavamo niti vode!

podbevna ::

To je že vse res, ampak svobodni trg ne deluje brez spoštovanja pogodb.

Če podpišeš z nekom pogodbo o dobavi plina, se zanašaš na izpolnitev te pogodbe. In investiraš v infrastrukturo na podlagi tega zanašanja.

Kršenje dobave s strani Rusov ali pa kraja Evropi namenjenega plina s strani Ukrajincev bi morala biti polno sankcionirana skladno s sredstvi, ki so v takih primerih na voljo. Jaz bi jih oboje privil, da bi cvilili kot prašički (verjetno primarno Ruse s katerimi so pogodbe, oni pa naj se naprej menijo z Ukrajinci).

Valvoline ::

Nesramni so, ker ne šenkavajo plina?

Kolk smo šele mi, k ne šenkavamo niti vode!

hehe,lepo povedano.
Sicer se takoj opazi kolk je Evropa odvisna od ruskih energentov.Dokler so ruski tajkunčki in lopovi pridno pospravljal dnar od prodaje energentov v svoj žep (abramovič in podobni),cena sploh ni bila pomembna,le da se hiter proda čimveč,seveda dnar v svojem žepu ne pa državni proračun,al pa proda sodček nafte za 20usd,državi prikaže le 1usd itn.In potem k se je vse to končalo z miljardami zbežat v tujino in si nekje pridobit kraljevski status :)
Zdej so se razmere spremenile,država hoče svoje,konc razpada socijalizma in tajkunizacije.
Zej se bo vse pokradeno poplačalo,z višjimi cenami.

jype ::

podbevna> Če podpišeš z nekom pogodbo o dobavi plina, se zanašaš na izpolnitev te pogodbe. In investiraš v infrastrukturo na podlagi tega zanašanja.

V pogodbi so ziher zapisani tut penali, tako da jaz ne bi preveč skrbel glede tega.

Če pa niso - pol smo se pa pustili nategnit.

Pšenični ::

Američani so se trudili za uvedbo kapitalizma po celem svetu in tržno gospodarstvo. No zdaj ga imajo.

Če Ukrajina ni zmožna plačevat tržne cene potem naj se grejejo na drva.

Ukrajinci so v okviru Rusko Gruzijske vojne pomagali Z kadrom in orožjem sestreljevati Ruske avione in zdaj pričakujejo plin po trikrat nižnji ceni kot Evropa. Pač sedaj je prišlo do plačevanja računov za nazaj. Rusija se je odločila da bo problem Ukrajine rešila na ta način namesto z vojno- tukaj jim lahko samo čestitamo. Ukrajina hoče v Nato ima pa skoraj 40% Ruskega prebivalstva, to se ne bo dobro končalo, zato jih je treba spravit k pameti.

podbevna ::

Penali v takih pogodbah vedno so. Problem je, da se jih niti Rusi, niti Ukrajinci ne bojijo, ker mislijo, da jih ti ne morejo doleteti, ker so pomemben dobavitelj/tranzitna pot. Vsak, ki je kdaj delal z oligopolnim dobaviteljem ve kako težka je odločitev za pravne korake in "poslabšanje odnosov".

Tako se oboji veselijo možnosti, da bo Evropejce zeblo, ker je to pogajalski argument. In tako se Evropa ukvarja s spori med nekimi megalomančki iz tretjega sveta.

Kot sem rekel privil bi jih, da bi cvilili. Kolonije spoštujejo samo trdo roko :).

Thomas ::

Spet razume samo elita. Mislim podbevno.

Tudi če se ne strinjava vedno, tudi če se on ne strinja z mojo razvrstitvijo njega v "mojo" elito, je vseeno res. Dovolj pameten moraš biti, da prokužiš karkoli, kar mediji servirajo drugače. Trenutno (kritični) mediji kažejo Ruse kot ubožčke, jebeš Bosance ki zmrzujejo.

V resnici so Rusi prasci, Ukrajinci pa morda lopovi. Rusi so se obvezali, da bodo greli Evropo pozimi. Za to so dobili velika posojila za gradnjo plinovoda, ki zdaj predstavlja velik vir njihovega dohodka. Če bi bili dobronamerni, bi ne zmanjševali dobav Bosancem, pač pa bi se z Ukrajinci menili POTEM. Ne morejo biti Bosanci ruski talci v njihovem sporu z Ukrajino.

Jasno? Sej je elementarno.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Zeberdee ::

Potrebno je dovoliti, da "črnomorski" trak pride v Slovenijo.
Potrebno je dovoliti, da se naredi terminal na Krku.

Potrebno se je izogniti državam, kot so Ukrajina, Poljska. Res ne razumem, kako bo šel črnomorski trak, ker čez Grčijo, Bolgarijo ali Romunijo bo isto sranje.

kopernik ::

Thomas, smo leta 2009 in socializma ni več.

Zdaj vlada kapitalizem. To pomeni, da lastnik stvari, npr. plina, sam določi ceno. Kupci lahko ceno sprejmejo ali pa ne. Po načelih svobodnega trga, a ne? Mislim, free market je svetinja, ne?


Hm, se mi zdi, nisem pa povsem prepričan, da Rusi veliko (zelo veliko) plina pridobijo iz Turkmenistana. In so tako pravzaprav tudi samo transportna država do EU, tako kot Ukrajina. Kakorkoli, Ukrajinci so plin do konca leta menda poplačali, sedaj se kregajo okrog kazni zaradi zamude plačila, saj se ne strinjajo z Ruskim izračunom višine le-te (očitno pogodba o dobavi plina Ukrajini ni kristalno jasna pri tem vprašanju). In nadalje, to bi bilo povsem brezpredmetno, če ne bi bile zaradi spora na suhem druge države. Zato je tu neodgovorna Rusija, ki probleme z Ukrajino vedno pogreva okrog novega leta.

PaX_MaN ::

Ne morejo biti Bosanci ruski talci v njihovem sporu z Ukrajino.

Saj niso. So ukrajinski talci.

Alencica ::

Ah, ta Rusija.

Putin je celi naciji nadel plašnice, če pa kdo opozori na to, umre (Ana Politkovska) ruski tycoon emigranti stegujejo tace po politični moči (ki jo že tako imajo bolj posredno ampak vseeno), če kdo opozori na to pa tudi umre (Paul Klebnikov al kaj je bil). Od boga pozabljena država. Kdor je prebral Karla Štajnerja enostavno ne more imet dobrega mnenja o Rusiji od začetka 20. stoletja naprej.

Ne vem, koliko je to možno (ne poznam energetske problematike etc etc), vendar najrajši bi vidla, da ko Rusi pridejo z novimi plani za dolgoročne dobave plina da bi bli tolk energestko neodvisni da bi lahko rekli;
"Thanks, but no thanks!"

JohanP ::

2011 bo zgrajena plinska povezava preko baltika mimo Ukrajine, ki od gazproma dobiva plin po 230$ in ga prodaja naprej po 500$.
Rusom dam prav ker so prekinili z dobavo! Takim nategom je treba narediti konec, ker drugače si stalno "jebena stranka". Evropa bo preživela 24ur brez plina. Samo Slovenija ima za mesec in pol rezerv, poleg tega smo 40% vezani na alžirski plin.

Zanimivo je npr., da Gazprom ni zaprl pipe Gruzijcem med Osetijskim sporom. Tlak ni padel niti za 1 bar.

kixs ::

poweroff ::

Spoštovanje pogodb, lepo vas prosim!

Zakaj pa? A niso tržni mehanizmi dovolj? Mislim, kdo bo pa uveljavljal spoštovanje pogodb - mogoče hudobna država?

Saj neoliberalci hočete čim manj države - tukaj imate lepo situacijo, ko neke naddržavne entitete, ki bi partnerje lahko prisiljevala ni. Meka neoliberalizma - pa vam ni več všeč? >:D
sudo poweroff

jype ::

Prekinitev dobave zdaj je dolgoročno za evropo super.

Odvisnost od fosilnih goriv je so-last-century.

podbevna> Penali v takih pogodbah vedno so. Problem je, da se jih niti Rusi, niti Ukrajinci ne bojijo, ker mislijo, da jih ti ne morejo doleteti, ker so pomemben dobavitelj/tranzitna pot. Vsak, ki je kdaj delal z oligopolnim dobaviteljem ve kako težka je odločitev za pravne korake in "poslabšanje odnosov".

Seveda, ampak EU ni tako zaostala, da bi zdaj morala na kolena, zato sem jaz prepričan, da so Rusi (in Ukrajinci) naredili veliko strateško napako.

USS Liberty ::

Prideš v rusko gostilno in ti ruski kelnar reče: "Ne bomo vas postregli, ker tisti pijanček, ki sedi v kotu, ni plačal računa."

Upam pa, da bodo naši komunajzerji in neokomunajzerji vsi zmrznili v podporo njihovim sovjetskim ruskim bratom...
http://en.wikipedia.org/wiki/USS_Liberty_%28AGTR-5%29

WarpedGone ::

Hmmm, spoštovanje pogodb? Kdo je ne spoštuje, Evropa ali Rusija?
Ker ukrajina noče plačat, je sedaj nenadoma za to kriva evropa, ki svoj plin lepo plačuje?

Saj neoliberalci hočete čim manj države - tukaj imate lepo situacijo, ko neke naddržavne entitete, ki bi partnerje lahko prisiljevala ni

Obriši si pene in nehaj sanjat.
Kakšna naddržavna entiteta, ki bi lahk kogarkoli v kaj prislila? Dej že enkrat nehat kadit tisto, kar pač kadiš, vse bolj se ti megli.
Vaša omiljena rusija gladkomalo izsiljuje evropo, klub temu da je ta svoje lepo plačevala, zato da bo še ta pritisnila na Ukraijno.

Potrebno je dovoliti, da "črnomorski" trak pride v Slovenijo.
Potrebno je dovoliti, da se naredi terminal na Krku.

Daleč od tega. Kaj ti pomaga, da zamenjaš dilerja, če si še kr običn đanki in odvisen od dobre volje drugih? Eno palco zamenjaš z drugo. Velik profit, ja.

Tri nove jedrske elektrarne pa naj rusi in vsi ostali pijejo svoj plin in nafto, če hočejo.
Zbogom in hvala za vse ribe

poweroff ::

Prideš v rusko gostilno in ti ruski kelnar reče: "Ne bomo vas postregli, ker tisti pijanček, ki sedi v kotu, ni plačal računa."

Upam pa, da bodo naši komunajzerji in neokomunajzerji vsi zmrznili v podporo njihovim sovjetskim ruskim bratom...


Seveda ni fer.

Ampak to je radikalni kapitalizem, ne?

Lastnik se lahko odloči karkoli. Lastnina je pa sveta, al kako že?

Če se pa grda država vmeša v odločitve lastnika je pa to socializem, tega pa nočemo.

Skratka, spet smo dobili neoliberalizem v najbolj surovi različici. Samo da tokrat ni ameriški, pač pa - ruski.
sudo poweroff

podbevna ::

Matthai po mojem sam veš, da je kar si napisal popolna neumnost.

"Neoliberalci" se zavzemamo za minimalno državo, ki pa je učinkovita na področjih kjer deluje. Pravna varnost je osnova trga. Če ni pravil in njihovega sankcioniranja ni svobode. Tudi v mednarodnem zasebnem pravu (to ni javnopravno vprašanje) je ogromno mehanizmov za izterjavo pogodb.

Mogoče si nas pa samo zamenjal s čudaki z Metelkove, ki ne vedo ali so skrajni etatisti ali anarhisti...

WarpedGone ::

Matthai, kdo je največji lastnik gazproma?

As of 29 December 2006, Gazprom's main shareholders were:[53]
* Russian Federal Agency for Federal Property Management (Rosimushchestvo) - 38.373 percent
* Gazprombank (nominee holder) - 41.235 percent (including 13.2 percent of ADR holders)
* Rosneftegaz - 10.74 percent
* Gerosgaz - 2.93 percent
* E.ON Ruhrgas - 2.5 percent
The Russian government controls 50.002 percent of shares in Gazprom through Rosimushchestvo, Rosneftegaz, and Rosgazifikatsiya.[53]


Torej, za morebitno zmrzovanje Evrope bo kriva - DRŽAVA
Zbogom in hvala za vse ribe

Zeberdee ::

W1: Vidiš, to je pa tipično slovensko razmišljanje - ki je pri nas zaradi bolnega sistema tudi realnost.

Lastniki delniške družbe NISO odgovorni za to, kar se odloči poslovodstvo.

bili_39 ::

Ni za anemarit tudi prenizke cene nafte (za Ruse, ki so veliki dobavitelji), ki bo sedaj priročno poskočla.

Lahko pa je tudi kakšno politično vprašanje - kakšna mala kriza na bližnjem vzhodu, ki bi jo želeli Rusi rešiti drugače.

PaX_MaN ::

Tri nove jedrske elektrarne pa naj rusi in vsi ostali pijejo svoj plin in nafto, če hočejo.

Če ne dobiš plina, eee, gorivnih elementov/palic, ti tudi tri ne pomagajo.

imagodei ::

Kako pa lahko Rusija prisili Ukrajino k plačevanju računov? Gre za zelo specifično situacijo, ker je pipca za v Ukrajino ista, kot za ostalo Evropo. Imate kakšno pametno idejo? Vojaški napad na nepokorno sosedo? Gospodarska blokada? Aja, čaki, zapiranje pipice je ravno to - gospodarska blokada... Jebat ga, Evropa je collateral damage; mogoče se bo pa zdaj kaj zganilo, če bo Evropa pritisnila na Ukrajino, namesto da se nonšalantno oglaša z izjavami, naj Rusija in Ukrajina sami rešita spor.
- Hoc est qui sumus -

Sayer ::

No, saj do 2013 bo zgrajen nov plinovod mimo Rusije.

Potem bodo pa Rusi spet 'kul pa fajn pa bulš kut Amerikanci'.

opeter ::

Čisto prav jim dam. Situacija je podobna klasičnemu šolskemu primeru, katerega sem tudi sam večkrat doživel. Če je en učenec poreden, učitelj/ica skoraj vedno kaznuje cel razred.

Situacija je sedaj podobna, Ukrajinci "kradejo" plin iz pipe (ker pač ne plačujejo) in Rusija bo sedaj kaznovala cel razred (beri: celo Evropo, ki je odvisna od plina). Situacija bo pokazala, da v takih primerih ni dobro živeti v velikim mestih.

EDIT: popravljene nekatere besede
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: opeter ()

Andruxa ::

evropa je stala ob strani ukrajini ko so nezakonito rusili volitve in se sli oranzno revolucijo, zato da je prisla gor pro-evropska anti-ruska struja. Ko je prisla gor oranzna struja, pa ko so ponavljali volitve in pred volisci pretepali volilce, ki so hoteli voliti za janukovica evrope to ni vec zanimalo - volitve so bile po standardih. Evropa je pljuvala po rusiji ko so v beslanu pobil tako imenovani - "uporniki" par sto otrok, na koncu so bili za to po besedah evropskih mass medijev krivi ruski specialci in ko je gruzija napadla ruske mirovnike, je bilo slišat samo o ruski agresiji.

zdaj pa evropi krade evropski plin nova evropska zaveznica pa je evropa malo v zadregi. rusiji se pa zelo fajn zdi vse skupaj. govor o ruskem politicnem izslijenavnju je pa cista laz, saj rusija dobavlja plin gruziji kljub vojni ker gruzijci pac racune placujejo. mislim da je to dokaz da se dokaj zgledno drzijo dogovorov.

Prideš v rusko gostilno in ti ruski kelnar reče: "Ne bomo vas postregli, ker tisti pijanček, ki sedi v kotu, ni plačal računa."
Upam pa, da bodo naši komunajzerji in neokomunajzerji vsi zmrznili v podporo njihovim sovjetskim ruskim bratom...


hmm ... ne bi se čisto strinjal s primerjavo. Boljša primerjava bi bila, gost se vsede v gostilno, naroči pijačo. Gostilničar mu pijačo postavi na pult in še preden jo gost pograbi, se primaje ukrajinski pijanec in si jo zlije v grlo. In ker gostu ravno ta pijanec redno špijunira proti gostilničarju, je tu zadrega. Na koga se zdaj jeziti in od koga zahtevati pijačo nazaj.
Lp, A

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Andruxa ()

Thomas ::

Situacija je taka, kot bi šofer avtobusa (Rus) imel spor s pucmanom in flikačem gum (Ukrajinec). Flikač mora plačevati manjšo ceno, da se lahko vozi, ker pač pometa avtobus. Šofer in flikač se trenutno pogajata o tem, koliko sta si med sabo dolžna po tanovem. Šofer noče peljati, dokler se njun spor ne razčisti.

To je ustrezna parabola. Nobenih dolgoročnih poslov z Rusi več.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Vanich ::

Šofer in flikač se trenutno pogajata o tem, koliko sta si med sabo dolžna po tanovem. Šofer noče peljati, dokler se njun spor ne razčisti.


Prej bi rekel, da pucač noče zaflikati gumo dokler mu šofer ne šenka 50% dobička od ture.

imagodei ::

Da ne boste preveč zašli v tehle primerjavah, no...

Dejstvo je, da je bila Evropa več kot mal tečna v zadnjem primeru Gruzije, pa predvsem glede Ukrajine. Takrat so se lahko petljali, zdej pa EU veljaki vreščijo, naj se Ukrajina in Rusija sami zmenita.

Hej, sej meni tudi ni vseeno, ker bo dražji plin, ampak razumem Ruse. There's no such thing as free lunch. Evropa je bila tečna par mesecev in par let nazaj, Rusi bojo pa zdaj. Ko si bo EU pripravljena umazat roke in kakšno krepko povedat Ukrajini, bo pa mogoče mal drugače.
- Hoc est qui sumus -

poweroff ::

Dajmo nekaj razčistit.

Ko govorimo o podjetjih, je nad njimi seveda država. Ta naj bi bila čim manjša. Oz. naj bi jo kar ukinili. No, neoliberalci bi jo radi izkoristili za to, da podjetjem "pomaga" - tako da skrbi za urejen trg in podjetjem pomaga v času finančne krize, seveda pa ne sme pobirati davkov. A-a, to je pa že preveliko vmešavanje.

(No, nekateri smo tudi za to, da je država učinkovita - pri zagotavljanju sociale in zdravstva na primer. Ampak to ni "neoliberalno").

Ampak tukaj govorimo o višjem nivoju. Namesto podjetij med seboj trgujejo države. Vprašanje je, kdo je sedaj nad etmi entitetami (državami, ki trgujejo)?

Naddržava? Je ni.

Mednarodno pravo? Ne. Smo ga že povozili ob napadu na Irak. Takrat smo rekli, da ga mednarodno pravo nima kaj biksat. Da lahko ZDA delajo po svoje.

Prav fantje. Torej smo ostali pri čisti moči. In zdaj ste jo dobili v glavo. Rusija s plinom izsiljuje preprosto zato, ker lahko. Ker se ji noben ne upa in zmore postaviti po robu.

Ko je to vlogo igrala Amerika ste ploskali. Ne razumem zakaj sedaj tako začudenje?
sudo poweroff

Zorro ::

Ruskega medveda je zeblo okoli leta 1999 in prej in takrat mu je Evropa pomagala. On ni tako sočuten.


Ta mi je ful smešna. Nič niso bili sočutni do njih, takrat so od njih rabili, da na obe oči zamižijo pri bombardiranju Srbije. Očitno so se sedaj razmere na terenu spremenile.

imagodei ::

Matthai,

Word!

EDIT: referenca
- Hoc est qui sumus -

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: imagodei ()

imagodei ::

Zorro,

ja, viš, kolk so eni ozkogledi. Kar mislijo, da se eni strici usedejo in domenijo, da bodo mal zoprni do Evrope, na širši kontekst se pa hitro pozabi.

No, razen, če ni v vprašanju zibelka moderne demokracije in kapitalizma, ZDA. Tisto, kar tam naredijo, je pa itak sveto in nad vsakim vprašanjem.
- Hoc est qui sumus -

poweroff ::

To je ustrezna parabola. Nobenih dolgoročnih poslov z Rusi več.

Definitivno.

Ampak problem je v tem, da smo od njih odvisni.

Torej ravnajmo tako kot morajo ravnati Arabci, Iračani in drugi, ki pač morajo skloniti glavo, stisniti zobe in se ukloniti volji velike ZDA.

Saj potihem kuhajo zamero, pa vsake toliko časa jim naredijo kakšno majhno pizdarijo. Kaj dosti več pa ne. Pač, čakajo, da bo nekoč (če sploh kdaj) drugače in bodo takrat poravnali račun.

Tako Thomas, upam, da sedaj razumeš kako se počutijo Arabci, ko nek Thomas po forumih razlaga kako se je treba ukloniti Ameriki. Klanjaj se zdaj Rusiji! >:D
sudo poweroff

imagodei ::

> "Tako Thomas, upam, da sedaj razumeš kako se počutijo Arabci, ko nek Thomas po forumih razlaga kako se je treba ukloniti Ameriki. Klanjaj se zdaj Rusiji!"

Matthai, kaj je s tabo? ZDA so nezmotljive, kot papež. Rusija se vendarle stalno moti...
- Hoc est qui sumus -

kixs ::

No, saj do 2013 bo zgrajen nov plinovod mimo Rusije.

Potem bodo pa Rusi spet 'kul pa fajn pa bulš kut Amerikanci'.


Me zanima, ce bomo docakali ta plinovod. Le-ta ni v Ruskem interesu in se zna zgoditi, da bo Rus naredil kaksno stalo.

BigWhale ::

Zakaj hudica ne postavimo tistega usranega plinskega terminala ali pa kar dveh. Enega za 'talijane pa enega za nas. Potem pa kupujmo plin od 'talijanov' ce nam v nasem terminalu zmanjka....

Vsak terminal pa polnimo pri razlicnih dobaviteljih.

Pa naj zmrznejo ukrajinci, ce ne placujejo racunov.

borchi ::

mogoče pa v EU pokažemo solidarnost z ukrajino tudi finančno in ne samo moralno? in plačamo ukrajinski zapitek.

(očitno ukrajinca in rusa enako skrbi za premražene evropejce. oba bolj malo. ampak ker smo prijatelji ukrajincev...)
l'jga

JohanP ::

Zorro,

ja, viš, kolk so eni ozkogledi. Kar mislijo, da se eni strici usedejo in domenijo, da bodo mal zoprni do Evrope, na širši kontekst se pa hitro pozabi.

No, razen, če ni v vprašanju zibelka moderne demokracije in kapitalizma, ZDA. Tisto, kar tam naredijo, je pa itak sveto in nad vsakim vprašanjem.



Kakšne bi lahko okarakteriziral tudi kot "Ne diraj mi deželice" vrsto ljudi. Dokler v zadevo niso vpleteni (oz. se ne dogaja pred njihovim pragom), so jih polna usta "pravičnosti" in "višjih ciljev".

Monster ::

.. vse skup je en lep signal da se cimprej resimo bilokake odvisnosti od rusije ... ker so sami pokazali kakšni "prijatelji" so ... ukrajina gor in dol, itak sluzi samo za kost da jo glodamo in da slucajno prehitro ne spoznamo realnega namena putinovega plinskega kartela
Ka zaboga...

WarpedGone ::

Kaj je pri telem amerika kriva je beyond me.
Kaj se kregata ukrajina in rusija je njuna stvar.
Problem je, da rusija pri tem sporu za talca drži enega tretjega, ki ni nič kriv in ga izsiljuje in sili da stopi na njegovo stran.

Zraven pa se najdejo kekci, ki bi bili radi še bolj odvisni od tega bully-ja. Težko si bolj odvisen od nekoga kot tako, da je tvoj futer speljan po cevki k njemu. Ko bi bla vmes vsaj ladja...

vse skup je en lep signal da se cimprej resimo bilokake odvisnosti od rusije

Še bolje: od kogarkoli konkretno.
Že uvažaš z ladjami imaš vsaj teoretične šanse da zamenjaš prodajalca. Ko se prvemu prodajalcu skisa, morda najdeš koga druzga da ti prodaja kisik.
Plinovod je pa tako močna odvisnost kot je sploh lahko.

Jedrsko gorivo proizvaja več kot ena država, zato je primerjava odvisnosti od dobavitelja jedrskega goriva s plinovodom - smešna.
Zbogom in hvala za vse ribe

Zgodovina sprememb…

poweroff ::

To, ja!

Rešimo se odvisnosti od Rusije!!!

Glas iz ozadja: "Eee, kaj pa odvisnost od ZDA...?"

A, ne, to je pa drugo. Povsem drugo.

>:D
sudo poweroff

WarpedGone ::

A ti ločiš ladjo in plinovod? Ja, vidm da ne.
Kako točno smo energetsko odvisni od ZDA? Please do explain.
Zbogom in hvala za vse ribe

imagodei ::

Warped, a spet ne bereš?

w1> "Kaj je pri telem amerika kriva je beyond me."

Zgolj primerjamo dvojna merila, ki jih nekateri vreščijo tukaj gor. Amerika res nima nič pri tem, vsaj neposredno ne.

w1> "Kaj se kregata ukrajina in rusija je njuna stvar."

Mhm, tako kot pri zgoraj omenjeni Oranžni revoluciji, ane? Rajt!

w1> "Problem je, da rusija pri tem sporu za talca drži enega tretjega, ki ni nič kriv in ga izsiljuje in sili da stopi na njegovo stran."

Ne, problem je, da je EU še kako "kriva" oz. vpeta v odnose Ukrajina-Rusija, ko gre pa za plin, se pa dela neumno, češ zmente se sami. E, ne bo šlo... Zdej, ko bo EU politike mal zeblo v pisarnah, bodo mogoče mal pritisnili na Ukrajino naj se obnaša, kot se spodobi.

w1> "Zraven pa se najdejo kekci, ki bi bili radi še bolj odvisni od tega bully-ja. Težko si bolj odvisen od nekoga kot tako, da je tvoj futer speljan po cevki k njemu. Ko bi bla vmes vsaj ladja..."

Jebat ga, situacija je zelo specifična. Kaj bi pa ti rad? Naj Rusi prodajajo plin v Evropo, zraven ga pa šenkujejo Ukrajini? Povej eno pametno rešitev. A vzpostavimo eno karavano oslov tamle čez Ural, pa naj osli nosijo sodčke plina v Evropo?
- Hoc est qui sumus -
««
«
1 / 6
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Dobava Plina 2014

Oddelek: Problemi človeštva
153294 (2699) 2f4u
»

Krimska kriza tudi na internetu

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
239629 (7065) rdecakapica
»

Zakaj Rusija omejuje dobavo zemeljskega plina?

Oddelek: Loža
151820 (1414) Gavran

Več podobnih tem