» »

Tih LCD monitor

Tih LCD monitor

dela ::

Nabavil bi nov monitor, ki mora biti poceni (nekje do 170 evrov), tih (popolnoma brez piskanja/brnenja), imeti možnost tilta na -5° in višino najmanj 1024 pikslov - ergo, v poštev pridejo 19" 5:4 in 20-22" 16:10 (wide) monitorji. Kolega ima LG W2042P, ki mi je glede kakovosti slike in prilagodljivosti zelo všeč, vendar pri svetlosti, manjši od 100%, strašno piska.

Novo temo sem odprl, ker se nobena druga ne osredotoča ravno na glasnost/tišino monitorjev. Bral sem že to temo na spcr, vendar mi ni v veliko pomoč, ker je forum globalen, zato se veliko debatira o monitorjih, ki so dobavljivi samo v drugih regijah sveta, pri nas pa ne.

Zelo bi mi pomagali, če bi opisali svoje izkušnje s hrupom, ki so ga (ali ga še) oddajali vaši LCD monitorji - nekako na podoben način:

Moj star samsung 913V je, na primer, popolnoma tih, tudi pri svetlosti na 30%, le ko prikazuje splash screen ali ne dobi signala zelo na tiho zapiska za tisto sekundo ali dve, dokler se ne prestavi v power saving mode. Ta pisk je izjemno težko zaznati (je zelo tih), tudi če je računalnik ugasnjen in imaš uho prislonjeno ob monitorjev vgrajen napajalnik.

Star samsung 740N se obnaša podobno - rahel pisk samo v enaki situaciji kot pri 913V, medtem ko je med normalnim delovanjem (tudi na 30% svetlosti) popolnoma neslišen.

Kolegov W2042P pri 99, 98 in 97% svetlosti nekoliko rožlja, ko s svetlostjo greš niže, pa začne piskati - približno 3x glasneje kot omenjena samsunga. Piskanje je slišno tudi pri sedenju v navadnem delovnem položaju in zaznavno tudi preko (ne ravno tihega) računalnika.

Kakšne so vaše izkušnje s piskanjem/brenčanjem LCD monitorjev?

Posebno podvprašanje za lastnike NEC LCD22WV (za tega sem trenutno najbolj zagret): kako se obnese (še posebej glede glasnosti)?

bluefish ::

Kakšne so vaše izkušnje s piskanjem/brenčanjem LCD monitorjev?

Pri kvalitetnejših ekranih (ponavadi PVA, IPS matrika) teh problemov, razen v res izjemnih primerih, ni.

S piskanjem imajo težave nekateri Samsungovi TN paneli, kar seveda potem pomeni, da imajo probleme tudi drugi proizvajalci, ki izdelajo le ohišje, uporabijo pa panel od druge firme.

bluefish ::

Skratka, to s piskanjem in brenčanjem boš srečal le pri nekaterih modelih ekranov, na splošno pa je to redkost.

tony10 ::

LG, vsaj moj 19" 1953TR ne piska popolnoma nič je neslišen pri katerikoli svetlosti, razen, če daš uho zadaj na trafo, kar pa piska tud polnilc od mobitela recmo :). To je moja izkušnja, Tudi v službi nisem še zasledil nikakršnega piskanja, pa imamo vse od Samsunga, Nec-a, LG, Lenovo... pa tud po tri-štiri v eni pisarni. Je pa res, da se ponoči v popolni tišini sliši marsikaj, ko se drugače ne.,..

Meni doma recmo piska trafo od Genius SW5005 zvočnikov in to precej nadležno, vendar ne spim v isti sobi pa je Ok do nekje...
kruha in iger

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: tony10 ()

dela ::

Ta kolegov monitor, ki tako grozno cvili, ima LG-Philips panel (piše v servisnem meniju), tega si pa skoraj gotovo s Samsungom ne delijo pogosto, kar pomeni, da se težave pojavljajo še na precej več izdelkih. Sicer pa ne vem, če komponente, ki hrup povzročajo, spadajo pod panel, verjetno se lahko hrup pojavi tudi na IPS, PVA monitorjih, je pa res, da pri teh monitorjih proizvajalci verjetno ne "šparajo" toliko na usmerniku (lahko brni/piska) in backlight inverterju ali čem podobnem (tudi lahko spušča razne zvoke).

Samsung 2043BW me tudi zelo mika, verjetno ga bom šel v kakšno trgovino poslušat, ampak se bojim, da bo preveč hrupno okolje. Ga ima kdo tukaj?

bluefish ::

Se mi zdi, da malo pretiravaš. Še v primeru, da imaš ponoči prižgan monitor, ko je tiho, je malo verjetno, da boš slišal piskanje, ki bi preglasilo računalnik in bilo moteče.
Magari kupi monitor preko neta in ga zamenjaj v 15 dneh, če bo moteč.

dela ::

Res je, da sem precej občutljiv na razne hrupe, ker sem se kar dolgo trudil, da sem računalnik utišal, in si ne želim, da bi mi zdaj monitor cvilil. S svojimi dosedanjimi monitorji še nisem imel težav, ker so na ~0.5 m vsi neslišni, me je pa ta kolegov LG resnično prestrašil, ker je njegovo piskanje zaznati tudi čez kolegov računalnik (ki je kar precej glasnejši od mojega) in to celo na 2-3 m.

Kupil ga bom tako ali tako prek neta, bi pa seveda še toliko raje že v prvem poskusu kupil nekaj, kar bi mi odgovarjalo.

Icematxyz ::

Kakšni napajalniki znajo piskati. Kaj pa če bi šel v Big banga ali kaj podobneg in pač uho prislonil k monitorju katerega nameravaš kupiti?

Mogoče boš ispadel smešen ampak kaj je to v primerjavi z nakupom škrt robe? ;)

krucymucy ::

Ker prvic slisim da LCD-ji piskajo sem doma utisal vse in poslusal dva Samsunga. Moj stari 226BW je popolnoma tiho, drugi 2253LW pa tudi. Oba pa sta 16:10 - 1680x1050.

dela ::

Icematxyz, saj to nameravam, bi pa tudi rad zbral čim več informacij na forumu up front.

Exodus, hvala za info!

tony10 ::



Samsung 2043BW me tudi zelo mika, verjetno ga bom šel v kakšno trgovino poslušat, ampak se bojim, da bo preveč hrupno okolje. Ga ima kdo tukaj?


ha ha, včasih smo hodili monitorje v štcuno gledat ne poslušat, pa vendar...

Če te to res tako moti pač poslušaj, sam v trgovini ne boš slišal prov veliko :/
kruha in iger

LOST ::


S piskanjem imajo težave nekateri Samsungovi TN paneli, kar seveda potem pomeni, da imajo probleme tudi drugi proizvajalci, ki izdelajo le ohišje, uporabijo pa panel od druge firme.


Jst lahko tud to potrdim.. 931c , če prisloniš uho zadej k ohišju slišiš brenčanje bp. Je pa res minimalno.

space_monkey ::

Jaz sem že nekaj časa nazaj kupil LGjev 22 inčni monitor, oznake se ne spomnim več. V glavnem je bil tako glasen, da sem se ga znebil v 14 dneh. Piskal je pa z zelo visoko frekvenco, ki se je vsake toliko spremenila, tako da je bil zelo nadležen zvok.

c3p0 ::

Če daš uho na pravo mesto, potem verjetno slišiš že kar sam transformator.

trek@s ::

Imam Samsung 2232bw in Philips 220cw - oba piskata, ko je svetlost pod ~95% ;((

Sem vložil kar nekaj denarja in truda, da sem utišal comp na minimum, sedaj pa poslušam ta qrchev monitor. Če dam svetlost na max, šajna kot nor; sicer je opcija da pod nastavitvami grafike zmanjšaš svetlost softwaresko, vendar to ni to. Najraj bi ga nesel nazaj v trgovino (oba), ker nikjer v navodilih in specifikacijah ne piše, da spušča nekaj dB.
Pa ne govorim o piskanju, ko prisloniš uho na monitor in slišiš rahel pisk ali "cvrčanje", ampak mešanico med brnenjem in piskanjem, ki je dobro slišna tudi meter in še dlje stran.

Tako da naslednjič ko kupujem monitor, ga kupim preko spletne trgovine in v kolkor spusti en glasek, ga takoj pošljem nazaj. Raje vržem nekaj € stran za poštnino, kot pa da mi najeda živce ali pa uničuje oči na 100% svetlosti.

Ker to mi je pa že absurd, da pri današnji tehnologiji ne morejo narediti monitorja z 0,0001 dB:O

bluefish ::

v večini primerov so tihi, se pa seveda najdejo izjeme.

Veron ::

sicer obujam temo ampak moj LG tudi piska/brenči, če je svetlost manša od 95%, ampak kar je pa občutno preveč. Ali to spada pod garancijo? Ali pač tko je in enostavno it v trgovino in kupit novega?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

piskanje v ušesih (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12440526 (13885) krepki
»

A še komu piska monitor? (strani: 1 2 )

Oddelek: Strojna oprema
525232 (3503) Pyr0Beast
»

Samsung 2232BW

Oddelek: Strojna oprema
222341 (1719) domen-
»

nadlezna "pametna" elektronika

Oddelek: Loža
232125 (1501) Tear_DR0P
»

Piskajoč monitor

Oddelek: Strojna oprema
201786 (1495) ali3n

Več podobnih tem