» »

Blagovne znamke - Koliko podobnosti?

Blagovne znamke - Koliko podobnosti?

suprpp ::

Kje lahko najdem kak zakon ali navodila o poimenovanju podjetij ali blagovnih znamk? Zanima me recimo, do kakšne mere imam lahko podobno ime kot nekatere večje znamke/podjetja.

npr.
- Ali lahko poimenujem svojo spletno trgovino Skozivrste?
- Ali svojo trgovino Merkator (ne Mercator)?
- Ali Glasuj-zase.com

poweroff ::

Če imaš v načrtu kakšen resnejši biznis stopi do specializiranega odvetnika. To je precej zapleteno vprašanje, vedeti je treba tudi podrobnosti.
sudo poweroff

MadMicka ::

Če pa gre, domnevam za manjši biznis in "male pare", potem pa velja: :)

http://www.ajpes.si

Na ajpesu preveri ime, ki si ga želiš. Lahko ga tudi rezerviraš. Za primer Merkator, tudi, če bi ti ga potrdili, bi Mercator zadevo verjetno izpodbijal takoj, ko bi zvedel zanjo.

suprpp ::

Ja... mercator je bil bolj slab primer :)

kaj pa recimo Najdi.si vs Najdu.si :)

MadMicka ::

Hja, na te zadeve se jaz ne spoznam. Niti ni jasno, ali misliš odpreti podjetje, npr. s.p., d.o.o. in te skrbi ime podjetja, ali misliš narediti svojo internet stran, kjer bi nekam napisal Najdu.si. Če gre za internet stran, napiši kar hočeš, potem pa, če bo kdo "težil", boš tedaj videl, kako in kaj naprej. Je pa jasno, da bolj podobno ime, kot si boš izbral, prej ti bo kdo težil. Če pa gre za ime podjetja, pa kot rečeno, zadevo preveriš na ajpesu.

zcetrt ::

Mislim, da je važno tudi, kako podobni sta si dejavnosti med podjetji s podobnim imenom. Tako lahko npr. izdeluješ radiatorje pod blagovno znamko Najdu.si
4.

Yohan del Sud ::

To tudi mene nekoliko zanima. Seveda pa špekuliram, da pri propadajočih firmah bi to bilo laže, nimajo denarja za tožit...

Elaine.si in delaš smučke...
Paluoma.si in delaš sekretpapir...
Mora.si in delaš pokopališke frake...
Istrabunch.si in delaš parafin...
www.strancar.com

ARiL ::

Za začetek lahko pogledaš Zakon o industrijski lastnini (ZIL-1) od 42. člena naprej.

Drugače pa tako kot je predlaga MadMicka pogledaš na AJPES, katera imena so prosta.

Za "typosquatting" je razsodišče pri ARNES. Če domena še ni registrirana, jo lahko registriraš, ampak bo verjetno lastnik "prave" domene zahteval, da se registracija prenese nanj. Mora pa v tem primeru dokazat, da se ti okoriščaš z njegovo domeno. npr. najdu.si bi z zahtevo po vsej verjetnosti uspeli, tudi če bi ti ponujal drugačne produkte.

Ziga Dolhar ::

Čist nekoristna opazka: firma != blagovna znamka.
https://dolhar.si/

mojsterleo ::

zanimivo je tudi, kaj o tem pravi novi kazenski zakonik:

Kršitev moralnih avtorskih pravic

147. člen

(1) Kdor s svojim imenom ali imenom koga drugega objavi, prikaže, izvede ali prenese tuje avtorsko delo ali njegov del ali dovoli to storiti, se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do enega leta.
(2) Kdor skazi, okrni ali kako drugače neupravičeno poseže v tuje avtorsko delo, se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do šestih mesecev.
(3) Pregon se začne na predlog.

Se pravi ce jaz doma naredim nalepko, na kateri je iznakazen simbol ene od firm, in jo nalepim na avto/nosim na majici/drugace uporabljam v javnosti, me lahko vsaj teoreticno nekdo kazensko ovadi zaradi "krsitve moralnih avtorskih pravic". Seveda je mozno, da nimam prav, ampak dokler to ni cist razjasnjeno, bi jaz priporocal tvorcu prvega posta, da naj si raje izmisli kak nov simbol... alpa naj gre nekam po kaksno pravno mnenje.

Damiani ::

primer:
Apple

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Slovenska policija (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
508443 (6957) KaiV6
»

Intervju s Slončkom (strani: 1 2 )