» »

Led diode

Led diode

HardwareMaster ::

Zadnjič je bila odprta tem o Letečih LED diodah. A ve kdo naslov te teme???? al pa če mi lahko razloži celotno Štorjo:D in postopek izdelava (kaj vse rabm in to)

HVALA!!!!!!!!!!!!!

Matek ::

A to je tak ko ma spredaj K.I.T.T. pri Knight riderju?
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

Kdo in kje??????''':D

DJroky ::

A želiš leteče luči ali knight rider efekt. Pri letečih lučeh ti gorijo diode od prve do zadnje, potem pa se prižge prva, potem pa do zadnje in spet prva. pri knight rider efektu pa ti grejo diode od prve do zadnje in potem obratno.
Mislim da je bolje slednji zato ti dam link do tega:
http://ourworld.compuserve.com/homepage...

Zadeva je izvedena s 16 diodami, drugače pa se ponavadi dela s 8 diodami, vendar je veliko lepši efekt s 16 diodami.

Thanx DJroky!

A mi lohka še kdo razloži kaj vse rabm za izdelavo?
Tm v unmu članku je čudn napisan, pa še sheme ne znam prebrat:8).

Aja, pa šele zdej mi je potegnl, kaj je hotu MadManMato povedat. Da to je to, kar hočm:D!!!

Ni za kaj.
Kaj rabiš:
1X IC CD4516
2X IC 74HCT138
1X IC 74HC14
2X dioda 1N4148
3X upor 22Kohm 1/4W
1X upor 250ohm 1/4W
1X potenciometer 500k
1X kondenzator 1uF 12 ali 25V (u...mikro)
16X LED diode

to je vse. za vse skupaj boš dal okoli 1.000sit. potem potrebuješ samo še osnovno znanje elketronike da zadevo sestaviš. najbolje da na pomoč pokličeš kakšnega prijatelja, ker predvidevam da nimaš znanja elektronike, ker ne razumeš sheme.

Ja v 1. letniku programa Elektronik/elektrotehnik bom pa že znov sestavt to vezje. Tist sm se sam mal zej*avu, če pa nam kej razumu pa bom vprašu:D.

Zgodovina sprememb…

A si pozabu napisat še en 150 Ohm upor?

Ka pomeni tisti trikotnik in krogec zravem ( o<)?

Pa tm kaže +6V za vn, kaj to pomen?( sta na vezju dve puščice, pa piše zravn +6V)

LP

Zgodovina sprememb…

Res je. Nameso 250ohm je 150ohm, sem se mal zmotu.
Vsi ti trikotniki so del ICja 74HC14. Zraven so napisane številke pinov na ICju. Vse puščice se vežejo na skupno napajanje 6V. Če dobro pogledaš so štiri puščice.

Ne mislm teh, ampak take kot je un tm, pr kondenzatorju.
Pa u članku mislm da piše da maš neke gumbe za reset pa za spremenit smer lučkam, al sm kej narobe prebrav?

Kaj pa predstavlja tisto vezje zgoraj levo na tisti sliki????

Pa to vezje potrebuje 6V napajanje. A 5V bo premal, bom mogu 12V putegnt pa zbit na 6V????

Pa tm k si napisu 1/4W upor. A to mislš eno četrtino Wata, al upor od 1 do 4 Wate??'

Zgodovina sprememb…

Trikotniki (taki kot so pod kondenzatotrji) pomenijo zemljo-nula ali po domače minus pri napajanju. Nimaš nobenih gumbov. Opisuje IC 74HC14, ki daje te sekvence (set-reset). Kaj predstavlja vezje zgoraj levo? Vsi ti trikotniki so del ICja 74HC14 in nam pove kam moramo določene pine priklopiti. Vezje naj bi rabilo 6V, vendar najbolje da probaš kako se obnaša na 5V. Če ne bo delal OK pa moraš iz 12V dobiti 6V (ali pa iz 7V (med 12 in 5V) dobiti 6V). 1/4W pa pomeni ena četrtina vata (0,25W).

Zgodovina sprememb…

• spremenil: DJroky ()

To pa vem da je tist nula. Sej si mi prej povedu za prave trikotnike, sam te nism zastopu, pol sm pa vidu da tm piše 74HC14, pa sm vudi, kaj mislš.

Še enkrat Thanx!!!!!!!!!!!!

"" Kaj predstavlja vezje zgoraj levo? ""

Ja, uno levo od kondenzatorja?

Saj sem ti napisal. Predstavlja napajalni del ICja 74HC14.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Knight rider led (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
17616061 (10852) T0RN4D0
»

diode v stranici?

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
211321 (1125) T0RN4D0
»

Modifikacija miške in ohišja od računalnika.

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
232269 (1748) DJouža
»

Pomoč pri sestavi letečih luči ali knight rider efekta

Oddelek: Strojna oprema
102274 (2058) BojlerTM
»

Kako kondenzatorju določt + in -

Oddelek: Pomoč in nasveti
111881 (1747) HardwareMaster

Več podobnih tem