» »

Windows XP Pro network file sharing

Windows XP Pro network file sharing

Swiwer ::

Tale bo dolga ampak mi ne da miru... :-)

Imam eno zoprno tezavo na Windows XP Pro in sicer mi ne uspe nazaj vzpostavit omreznega file sharinga. Na enem (server) PC-ju (ime IOS) imam Windows XP Pro in na njem sharan disk D:. Danes sem slucajno opazil, da me IOS ne vprasa vec za username in password, ko zelim dostopat do tega sharanega diska. Od kdaj me ne sprasuje vec za user/pass ne vem ker nisem takoj tega opazil, verjetno tudi zato ker ko ga enkrat vpisem si ga moj client PC zapomni vse dokler ga ne resetiram (kar pa je redko, vec dni). Sem pa na IOSu dan prej posodobil Windowse na SP3 in vse update.

Skratka server me zdaj spusti do sharanega diska brez imena in gesla kar seveda ni vec OK. In zdaj sem se primoran spopadati s komplikacijami WinXP network sharinga. Jaz sem 95% preprican da sem imel ves cas na serverju vklopljen le simple file sharing. Pa bo nekdo rekel, da v tem primeru pa gotovo nisem vpisoval nobenih gesel. Ampak sem jih. Tu sta spet dve moznosti, pa se ne spomnim tocno katera je veljala, in sicer:

1. klik na "Network Neighbourhood" - klik na "View workgroup computers" - klik na "Server (IOS)" - password prompt - spisek sharanih diskov

2. klik na "Network Neighbourhood" - klik na "View workgroup computers" - klik na "Server (IOS)" - spisek sharanih diskov - klik na sharan disk - password prompt

Torej razlika je v tem kdaj me IOS prosi za geslo. Mislim da je do zdaj veljala opcija 1, torej ce nisem napisal gesla mi sploh ni prikazal seznama sharanih diskov. To nakazuje da res ni slo za "complex file sharing" ampak za navaden simple file sharing ker me je za user/pass vprasal se predno sem kliknil na sharan disk", torej bi skoraj rekel da je slo za password za dostop do samega racunalnika ("network pass") se predno sploh pridem do sharanega diska kjer bi potem rabil "share pass".

Veljalo naj bi, da dobis user/pass prompt samo ce izklopis simple file sharing. Potem lahko sharas disk tako da dolocis kater uporabnik bo imel pravice na njem, in ta user mora obstajati na IOSu, torej bi ga moral kreirati. User na IOSu mora biti celo isti kot user ki ga jaz uporabljam na client PCju, torej na IOSu bi moral kreirati uporabnika "Perplexer" da bi potem lahko dolocil da ima "Perplexer" pravico do dostopa do sharanega diska. Trenutno pa je user na IOSu le en, in to je "Admin" ki je administrator. Fora je pa v tem, da ne morem enostavno dolocit, da ima pac "Admin" pravico da dostopa do sharanega diska. Oziroma dolocim lahko, ampak ko bom na client PCju probal dostopat do tega diska me IOS ne bo vprasal za user/pass ampak bo takoj rekel, da nimam dostopa. Ce pa na IOSu kreiram account "Perplexer" mi bo pa dal user/pass prompt kamor bom vpisal Perplexer/password in bo delalo.

Torej kako je mogoce da je IOS do zdaj vec let zahteval user/password za dostop do spiska sharanih diskov preko mreze (pa ceprav je bil kreiran le user "Admin" in vklopljen simple file sharing), danes pa tega ne zahteva vec in me takoj spusti do shara.

Sploh je neumnost to, da bi naj moral imeti na IOSu isti username "Perplexer" kot na mojem client PCju ce bi hotel priti do shara. Obenem to tudi pomeni da se bo ta "Perplexer" pokazal na welcome screenu ko se IOS reboota kar je bedarija ker se nikoli tja ne logiram kot "Perplexer" ampak kot "Admin", "Perplexer" bi rabil samo da pridem do sharanega diska na daljavo (da ne govorim kako bi izgledal welcome screen ce bi naredil 10 accountov).

Potem je pa se problem, da niti server niti client PC ne znata pravilno osvezevati sej in moram oba resetirat po vsaki spremembi nastavitev ce zelim merodajno stestirat ali dela ali ne.

Torej, rad bi spet, da bi imel na IOSu se naprej enega samega userja (Admin) in bi na njem lahko sharal disk, do katerega bi potem lahko dostopal z ostalih racunalnikov v nasi domaci mrezi, ampak bi moral pred dostopom na disk vpisati username in password (torej username in password "Admin" accounta na IOSu). Ko bi vpisal ta user/pass bi se mi prikazal spisek sharanih diskov in bi lahko zacel z delom. Ponovno bi moral potem password vpisati sele ob naslednjem resetu client PCja.

Ima torej kdo kaksno storkovno idejo ? Bi bilo mozno da bi SP3 tak nacin onemogocil ?
  • spremenil: Swiwer ()

Swiwer ::

Ok po celodnevnem matranju sem zgleda nasel resitev ob 1:45 :-)

Na server PCju je potrebno nastavit tole:
START -> Programs -> Administrative Tools -> Local Security Policy

ali krajse:

START -> Run -> gpedit.msc

V Local Security Settings oknu:
Computer Configuration -> Windows Settings -> Security Settings -> Local Policies -> Security Options ---> Accounts: Guest account status -- disabled

Computer Configuration -> Windows Settings -> Security Settings -> Local Policies -> Security Options ---> Network access: Sharing and security model for local accounts: Classic - local users authenticate as themselves

To ni isto kot deaktivacija Guest accounta v Control Panel -> User Accounts. Pri meni je bil Guest account ze ves cas "turned off". Ocitno sem pred leti to ze naredil, pa mi je vceraj SP3 to resetiral tako da ni vec delalo kot je treba. Torej kdo pravi da je simple file sharing popolnoma passwordless ? :-)

Tko zdej pa Save As *.mht pa v arhiv. :-)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Swiwer ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

skupna raba(v omrežju

Oddelek: Omrežja in internet
153389 (2738) Kankan
»

Windows Server 2008 network sharing

Oddelek: Operacijski sistemi
192137 (1838) mazupan
»

Ni file sharinga

Oddelek: Omrežja in internet
71023 (898) rapvirus
»

workgroup noce in noce

Oddelek: Omrežja in internet
201856 (1649) Microsoft
»

zakaj ne morem s drugega racunalnika dostopat na prvega?!?

Oddelek: Pomoč in nasveti
7823 (741) DanKick

Več podobnih tem