» »

(Re)volucije kulture?

(Re)volucije kulture?

DoloresJane ::

Kaj takega kot evolucija kulture sploh obstaja?

Potemtakem je moralo priti tudi do več revolucij. Katere dogodke bi vi izbrali za revolucijo npr. slikarstva, pisane besede, plesa, glasbe?

:D

Mercier ::

No, v naravi niti ni nevemkoliko revolucij. Za umetnost se mi pa nekako zdi najbolj prelomno uveljavljanje meščanstva. Več publike, več umetnosti. Več tehnologije, cenejša umetnost.

Internet bo koristen, prelomnica. Znanje je zastonj in vsem dosegljivo. OK, malo se zamisliš ko dobiš račun, al ipak.

Ampak zaenkrat lahko le zvem ali določeno knjigo v knjižnici imajo, ne morem je pa prebrati. Pravtako si ne morem izposoditi poljubno mnogo knjig in prebrati jih moram v določenem času.

V srednji šoli so nam predstavili knjižnico, soborec postavi nedolžno vprašanje, če si lahko sposodi dve knjigi in v odgovor dobi vprašanje: lahko bereš stereo?!

Informacije s knjižnic na internet, pa bo revolucija! >:D

kuglvinkl ::

Striček Guttenberg je imel precej prstov vmes, revolucija je šele sledila.

Your focus determines your reallity

tigrr ::

analiza kulture, bulshit. rajs ustvarjaj kulturo kot da jo analiziras..

folk prevec razmislja o stvareh, ki ga ne osrecujejo.

(mal je off topic, ampak sem ravno v pravem razpolozenju...) op.av:)

lp

DoloresJane ::

Hm...tigrr

Kot prvič: kdo pravi, da kulture ne ustvarjam. Skoraj prepričana sem, da sem an tem področju veliko bolj aktivna kot si sam.

Mene zanima razvoj kulture. Zanimajo me pogledi drugih ljudi an to. Če tebe ne, potem ti tudi ni treba replyat. Škoda tvojega časa.

Meni se zdijo npr. pomembne prelomnice v slikarstvu:
1) ko Giotto začne uporabljati za ozadje (=nebo) mordo barvo namesto zlate
2) izum oljnih barv
3) Manetovo popoldne
4) Lichenstein in Warhol
5) abstraktno slikarstvo

Literatura:
1) Biblija
2) književnost (in delno filozofija) antične Grčije - gre za miselno revolucijo, predvsem Homer
3) Shakespeare
4) Goethe
5) Joyce

Še kdo? :)

sketch ::

Nadhezda, amlo si premalo razpalcelirala tale razvoj...
Evo mojih "2cents":

Kultura se ne razvija v skokih.
Kultura se razvija progresivno, integrirano.

Gre namreč zato, da kultura poskuša vedno nekaj sporočiti. Ko opazovalec slike ali pa bralec knjige doživi katarzo ali ali pa spoznanje, do tega pride zato, ker je sporočilo dela razumel.

Ta sporočila pa morajo biti vedno nova; če bi nekdo dandanšnji šel slikat variacije na Tizianovo Urbinsko Venero ali pa delat arhitekturo po Palladiu, ne bi dosegel baš velike slave - imeli bi ga za plagiatorja.
Zatorej umetniki vedno iščejo nove izrazne poti - pa najsibodi gre za priganjanje določene tehnike v skrajnost (npr Pollock in slikarstvo) ali pa iskanje novih tehnik izražanja in sporočanja (Marina Abramovič in bodyart, Gary Chang in njegove inštalacije, Vukič in net.art, una ženska v Avstraliji ki ustvarja-slika na metulje tako, da jim spreminja genetski zapis in s tem barve na krilih, ne pozabimo našega domačega Marka Peljhana in njegove tehnološke pogruntacije...)

In zame je vsakič, ko nekdo najde nov, razumljiv in učinkovit način izražanja postavljen mejnik v umetnosti.

Zato je teh mejnikov veliko preveč, da bi jih našteli; lahko začnemo pri jamskih ljudeh in prehodu iz pihalne tehnike na nanašalno, končamo pa pri oni skupini 1110010010111 ali kako že, ki je ustvarila virtualnega umetnika (katerega so nato povabili celo na nek bienale naj predava - pa človek sploh ni obstajal!) in prodoru elektronske glasbe (za katero bi kdo še 10 let nazaj rekel, da ljudje to ne bodo nikoli poslušali - danes pa jo za "meditacjo" uporablja mnogo ljudi).

Torej, umetnost doživlja preporod vsakič, ko nek posameznik bolj ali manj slučajno najde nov način sporočanja svojih misli drugim ljudem.
Seveda pa mora ta posameznik imeti tudi kaj pomembnega za sporočit, da uspe.

lp
s.
Adapt and overcome.

Yohan del Sud ::

Literaturo definitivno revolucionira Guttenberg, čeprav je kot pisatelj smrdel >:D

Za slikarstvo bi tudi sam navijal za Giotta, v tem času pa navijam za Mayo :D

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Domače branje: "Burgess, Anthony. 1962. Peklenska pomaranča" (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Domače branje
6114868 (13041) jype
»

Kafkovo mesto pri vrednotenju umetnosti (strani: 1 2 )

Oddelek: Sedem umetnosti
504273 (3807) bili_39
»

Koliko denarja naj država nameni kulturi?

Oddelek: Sedem umetnosti
491998 (1533) Marjan
»

Marketing in umetnost

Oddelek: Loža
201943 (1521) Thomas
»

Kaj je umetnost?

Oddelek: Loža
192560 (2281) DavidJ

Več podobnih tem