» »

Prenosnik Vista + XP na zunanjem disku

Prenosnik Vista + XP na zunanjem disku

teddy81 ::

Pozdravljeni.

Zanima me, če je možno in če so lahko kakšne komplikacije potem z Visto oz. diskom, ki je v prenosniku.

Aha, za kaj sploh gre? Ja, imam prenosnik, ki ima naloženo Visto na disku. Zdaj pa jaz ne bi rad Viste zbrisal, ampak bi rad namestil XPje na zunanji disk, ki bi ga priklopil na prenosnik preko USBja. Zagnal sem že tisti začetni meni, ko si pri namestitvi Xpjev izbereš na kateri disk oz. particijo želiš namestiti, zanima pa me zgornje vprašanje. Torej če bi se to sploh dalo in če bi potem kaj to vplivalo na Visto, če bi odklopil USB disk?

Hvala za info.
Teddy

Revenant ::

če posplošiš bi rad os znotraj osja... imaš free varjante tipa microsoft virtual pc, ali pa zajebi avtorje in potegni wmware workstation. pri obeh izbiraš lokacijo, količino rama, pa še ful kul gumba "play" in "stop" dobiš v paketku:D
Bolje golob v roki kot kurac na strehi.

teddy81 ::

No ja, jaz lih ne bi rad tak. Jaz bi rad samostojno instalacijo Xpjev spravil na zunanji USB disk, brez da bi poškodoval instalacijo Viste, ki je na notranjem normalnem disku prenosnika.

Je to možno?

Macketina ::

Revenant, mislim da to ni ravno to, kar tip sprasuje.

Se moje mnenje - po moje bi se dalo, seveda bi slo za XP z vsemi driverji za notebook. Ne vidim razlike med tem ali bootas iz diskete (Norton Ghost recimo) ali iz USB diska.
Pazi le, da ima bios moznost "Boot from USB", za desktop vem da ima skoraj vsaka novejsa maticna, za prenosnike pa ne vem.

Vseeno pa odvisno kaj bi rad - uporabljal XP namesto Viste? Vrzi Visto dol in daj gor sveze XP. Ce rabis samo sem pa tja instalacijo XP, uporabi virtualko, kot je napisal Revenant.
Lahko pa tudi prilagodis Visto (izklopis indeksacijo + brezvezne stvari + odjebes opozorila) in v miru zivis. Si pa premalo napisal ZAKAJ bi rad to.

imagodei ::

Poldi, umiri se. Najprej ti dobro preberi, kaj človek želi, potem pojej še malo žgancev in nato se mogoče lahko začneš oglašat.

Teddy, je možno.
- Hoc est qui sumus -

Revenant ::

hpji majo vsi boot from usb disk. Kdo tu premalo prazni jajca, nisem glih ekspert za takšna filozofska vprašanja... in tvoj zadnji stavek je silno dramatičen, njegov namen je bil dosežen, presežen. itak pa sem napisal da je možno, mislim halo, je ponavljanje tujih modrosti tvoja edina, poslednja vrlina?

kakšen smisel je pa takšno početje (navezujoč se na OS na USB disku), mi pa ni dano.
Bolje golob v roki kot kurac na strehi.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Revenant ()

teddy81 ::

Ok, no, za tako totalnega bedaka pa me ni treba imet. Jaz sem vprašal eno, ti si mi odgovoril drugo. Ti mi tukaj praviš o Virtual mašinah, jaz pa želim XP neodvisno od Viste, sploh neodvisno od trdega diska, ki je v prenosniku. Tako da na začetku v biosu izberem s katerega diska bo bootalo sistem.

Tako, da če sem narobe razumel tvoj prvi post in se to vse da nardit s temi programčki, ki mi jih tako vestno ponujaš, potem se opravičujem, ker nisi tega jasno napisal. Če pa se to ne da, pa nisem tu jaz tisti, ki bi moral prižgat monitor.

Hvala.
Ajde

POPRAVEK: Hvala Macketina in imagodei za razumevanje mojega posta. No, res pa sem premalo napisal, kako in za kaj bi to rad. Res je, da ne bi rad non-stop laufal v XPjih in tudi velikokrat ne. Mašina pa je HP Pavilion in ima možnost boota iz USB diska, torej se da brez problemov. Vista mi je simpatična na pogled, navadil pa sem se že tudi na to, da je včasih treba malo dlje počakat. Xpje gledam na namizni kišti. Na prenosnik pa bi jih naredil zato, da bi videl kakšna je razlika in kako bi laufali na novi mašini.

Thx še enkrat.
Ajde

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: teddy81 ()

frudi ::

teddy, lepo ignoriraj Revenantove mentalne zablode in si preberi recimo ta navodila, kako namestiti Windows XP na USB disk.
Zadeva namreč ni čisto tako trivialna, kot izgleda na prvi pogled - ja, računalnik ti podpira boot iz USB naprave in ja, Windows XP se da inštalirati na USB napravo. Ampak še vedno se ne bodo zagnali iz nje. Zgornja navodila bodo pomagali pri tej zadnji točki...
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)

Ziga Dolhar ::

Pordecelim: opozorilo pred nazivom.
https://dolhar.si/


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

laptopu crknil cdrom. kako formatirat/naložit nov sistem?

Oddelek: Pomoč in nasveti
201669 (1392) Voluharr
»

Namestitev Windows 7 z USB ključka

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
4117432 (15452) mtosev
»

Pomoč pri laptopu ZAŠČITA

Oddelek: Pomoč in nasveti
251361 (920) Azrael
»

Boot s cd-ja -> zagon iso slike na usb disku?

Oddelek: Pomoč in nasveti
102497 (2471) desperados
»

Flash disk za HDD cache?

Oddelek: Strojna oprema
151910 (1654) kixs

Več podobnih tem