» »

Problem ob testiranju zrušenega diska

Problem ob testiranju zrušenega diska

ta-mau ::

na pcju sem poiskušal s pokvarjenega diska prekopirati podatke kateri so bili še dosegljivi. žal diska ni niti zagnalo in sistem se je ob začetku blokiral. Ob ponovnem zagonu brez diska se računalnik ni več zagnal. Poskušal sem resetirati bios nastavitve(+odstranjena baterija), odstranil sem vse komponente nato dodal grafično in star disk, testiral rame enga po enga vendar nič od tega ni botrovalo spremembam.. še kakšna ideja?

ps: sistem ne daje nobenih opozorilnih znakov tudi v primeru če je zagnan brez ramov. gorita le rdeča in zelena lučka (plata nf7-s)

DustWolf ::

Intel ali AMD?

Verjetno okvara matične plošče. Mogoče z diskom ni nič narobe ampak je pokvarjen harddisk controller na plati.

A sedaj dela al ne?

#000000 ::

AMD kokr je videt po plati, tudi napajalnik velikokrat počepne.

DustWolf ::

Aha... AMD bi res moral javljat napake, pri Intelu sem opazil da nič ne reče če je kaj narobe z RAMi četudi bi tudi po priročniku od plate moral.

Potem ja, plata ali napajalnik. Plata sploh, če potem dela ko se ohladi (prekurjena plata neha delat ko se segreje).

Čeprav, a bi lahko gorela zelena lučka če napajalnik ne dela prov? Ker te lučke so na 5V tak kot večina stvari na plati.

#000000 ::

Men je pred kratkim (tudi amd) kr ne lepem ratal črn ekran in restart, prižgal se ni nazaj samo non stop restart, izklopim mašino z elektrike za 5 minut in glej ga zlomka, mašina se prižge BP, dela nekaj časa in spet isti šmorn, prešlatam celo gajbo nič se ne greje, zamanjam napajalnik in dela OK.

Mi je pa nekdo rekel da zarad slabega napajalnika lahko resno nadrsa tud plata, baje zarad sunkov, no ko sem vmes ko je comp delal meril z speedfan-om mi je kazal + 12 v in samo - 1.5 v medtem ko je na novem napajalniku kazalo + 12 v in - 12 v zdej nisem neki štromar samo povem kar sem probal, tko da ne me za jajca vlačit.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: #000000 ()

DustWolf ::

Mja pri napajalnikih so sunki od odzunaj tisti za katere je ponavadi problem. Sem v službi na TPju in tam je napeljava iz druge svetovne, sem z kompom in kvalitetnim napajalnikom mirno preživel taka nihanja, da so luči žmigale, med tem ko so se druge stvari veselo rebootale. Največji problem so padci napetosti, ker kot razumem majo napajlaniki regulacijo napetosti noter obratno odvisno od napetosti zunaj, zunaj napetost pade in noter odleti in zagori naprimer plata in disk v lepem rozastem oblačku (to se mi je že 1x zgodilo, od takrat dalje med letnim remontom vedno fizično odklopimo računalnike).

Tista razlika v napetostih je pa lahko odvisna tudi od tega kako so stvari noter zvezano... PC ma ene dve al tri različne ozemljitve (shield, ground in minus) pa nobenega standarda glede tega kako mora bit to zvezano, v nekaterih PCI karticah in, očitno, napajalnikih so kar združene in potem ni nič čudnega če kaj ne dela.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nov napajalnik

Oddelek: Pomoč in nasveti
252378 (2106) Hribowc
»

Display driver has stopped...

Oddelek: Pomoč in nasveti
473972 (3367) stricky
»

Star, na novo sestavljen računalnik se ne zbudi

Oddelek: Pomoč in nasveti
162776 (2030) fosil
»

napajalnik se užge, matična plošča se odziva neprimerno

Oddelek: Strojna oprema
393758 (3462) Pyr0Beast
»

Popravilo napajalnika (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
506675 (5966) MesniBurek

Več podobnih tem