Forum » Hlajenje in modifikacije » A se mi preveč pregreva?
A se mi preveč pregreva?
g. Oden ::
Gre namreč za mojo grafično kartico, ki je Gigabyte 8600GT in sicer tista silent pipe pasivno hlajena. V idle ima okrog 55 stopinj, medtem ko v load poskoči na 86 in se tam ustavi. Te temperature se mi zdijo malo visoke, zato me zanima, kje je zgornja meja varnega delovanja. Ko sem malo pogooglal, sem zasledil, da nekateri gonijo svoje kartice tudi pri 100 stopinjah in več, drugi pa so prestrašeni, če pride temperatura nad 70 stopinj. Sklepate lahko, da mi ti podatki niso ravno pomagali, zato sprašujem tukaj, ali je 86 stopinj pod load še varno? Za nekaj več kot pol ure sem pognal tudi Atitool, pa ni našel nikakršnih artefaktov. Ampak to še ne pomeni da je varno, a ne.
bluefish ::
Praktično vse kartice s heatpipe hlajenjem dosegajo višje temperature kot pa zračno hlajene. Drugega tudi ni za pričakovati.
To se razume, vendar je zračenje v mojem ohišju relativno slabo, ker gre za HP desktop. Praktično je v ohišju samo en ventilator in še ta ne hladi tistega dela kjer je grafična (upoštevati je treba, da je grafična nad procesorjem, ter tik pod napajalnikom!). Tako se mora grafična za hlajenje zanašati zgolj na samo sebe in zato me skrbi, saj je pasivno hlajena. Še enkrat sprašujem, ali je 86 stopinj preveč za grafično tipa 8600GT?
WamPIRe- ::
No tudi sam sem imel tole grafično in sem tudi imel podobne temperature, tako da ne bi smel biti problem
bluefish ::
glede na tale graf imaš res previsoko temperaturo.
Seveda pa v primeru, da ne doživljaš artefaktov to ni nek ogromen problem. Vsekakor pa bi bilo dobro v računalniku urediti hlajenje. Za malenkost bi pomagalo, če odstraniš hladilnik in zamenjaš termalno pasto s kakšno kvalitetnejšo, recimo AS5 ali podobno.
Seveda pa v primeru, da ne doživljaš artefaktov to ni nek ogromen problem. Vsekakor pa bi bilo dobro v računalniku urediti hlajenje. Za malenkost bi pomagalo, če odstraniš hladilnik in zamenjaš termalno pasto s kakšno kvalitetnejšo, recimo AS5 ali podobno.
Hm, te temperature Club 3D kartice so res dosti nižje. Moram še povedat, da je Gigabyte tovarniško navita, kar tudi malo zviša temperaturo. Sam sem kupil to kartico, ker je pač tiha, zato resnično ne bi rad gor dajal ventilatorja. No, ampak če so temperature od Club 3D kartice normalne, potem bom moral. Ja, hvala vam za hitre odgovore.
No, zdaj sem v kišto zbasal še enega 92x92 Zalmana in dejansko je temperatura grafične padla na okrog 75 stopinj pod load. Ampak je ventilator glasen kot hudič, kar ponavadi ni problem Zalmanov. Priklopljen pa je na 12V prek molexa, ampak zadeva je taka, da so sedaj temperature krasne in jih nočem več nikoli višat, zato sem pred dilemo. A) utišat ventilator in zvišat temperature ali B) se sprijaznit z glasnostjo in zagotovit komponentam dolgo življenje. Mislim da se bom odločil za B, če je moj prejšnji sistem bolil kot tank, lahko tudi zdajšnji.
bibip ::
Lahko pa kupiš večji ventilator. Npr. 12 ali 14 cm. Do 1200 o/min se niti ne slišijo. Sam imam tako narjeno na svoji 6600GT. Tiho in učinkovito. Idile 48C, 3d full load 62C.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Ge Force 8600 GTOddelek: Pomoč in nasveti | 1095 (854) | windrop |
» | Nakup tihega računalnika (Intel Q9450)Oddelek: Kaj kupiti | 3848 (2386) | vir |
» | [Zračno hlajenje] Hlajenje nVidia grafičnih kartic (strani: 1 2 )Oddelek: Hlajenje in modifikacije | 9694 (7978) | jebesemeni |
» | Problem z graficno - kocke - je pokvarjena?Oddelek: Zvok in slika | 1611 (1247) | Azrael |
» | temperatura 7600gsOddelek: Strojna oprema | 1049 (924) | kuglvinkl |