» »

[Nvidia Fan Speed - How-to] Do želene temperature z RivaTuner

[Nvidia Fan Speed - How-to] Do želene temperature z RivaTuner

Jst ::

Vista 64bit sp1 in nekaj zadnjih releaseov nvidijinih driverjev za grafične kartice (morda celo vsi), v mojem primeru 8800 GTS 512, z inštaliranim NVIDIA System Tools, prej poimenovanim nTune, nimajo več opcije za avtomatsko hitrost ventilatorja na grafični, ampak samo slider, z koliko odstotki naj vent dela. In tako potem tudi dela, ne glede na temperaturo.

V XPjih se mi je fanspeed zviševal zvezno z temperaturo. Če z NiBiTor-jem odpremo bios, potem gremo do zavihka "Temperatures," je tam gumb "Fanspeed IC." Tukaj so nastavitve, po kakšnem postopku naj dela ventilator. Zanimiv je TOperating, vrednost temperature, za katero naj stremi hitrost ventilatorja pri obremenitvi. Drugače receno, tOperating je temperatura, ki jo boste imeli med igranjem, ali kako drugače obremenjeno kartico. V NiBiTorju so ostale vrednosti, prvo čudno poimenovane, drugič, malo nelogične in najbolj pomembno, nikjer dokumentirane (če ima/najde kdo popolne enostavne razlage, naj jih prosim prilima ali poda link). Ampak, ker v Visti te vrednosti driver ne upošteva, bom opisal, kako si nastavite Automatic Fanspeed* s pomocjo RivaTunerja.

*Upam, da sem eden izmed redkih, ki Automatic Fanspeed opcije *nima* v driverjih. (To je res groza, 50-55%, ki v mojem primeru potrebuje ventilator, da je kartica normalne temperature, je za idle, sploh, če si vložil nekaj casa za utišanje mašine, rahlo preglasno.)


 Nibitor: BIOS nastavitve FanSpeed za 88GTS512

Nibitor: BIOS nastavitve FanSpeed za 88GTS512



V XPjih, med igranjem, je bila temperatura, če sem imel Fanspeed nastavljen na Automatic, dejansko okoli TOperating, ki je 78 (razvidno iz slike), plus kakšno stopinjo ponavadi več.


Kot sem omenil, potrebujete Rivatuner, kjer morate prvo v zavihku "Power user," spremeniti "RivaTuner \ Fan \ AutoFanSpeedControl" iz 0 na 3, ker bodo drugače vrednosti read only:

 RivaTuner - Power user zavihek

RivaTuner - Power user zavihek




Sedaj lahko spreminjate vrednosti, povezane z ventilatorjem in temperaturami v "Low-level System Tweaks," ki ga najdete:
 RivaTuner: Kje do Low level system tweaks

RivaTuner: Kje do Low level system tweaks




--

Intermezzo: Zadnjih nekaj mesecev smo bili priča mnogim novicam, ki so prvo špekulirale, potem pa je bilo potrjeno na highest level of authority, da nekatere izvedenke nvidiinih grafičnih kartic crkujejo. Potrjeno je bilo za g84 in g82. Večinoma mobile verzije. Bilo je pa tudi nekaj špekulacij, da so potencialno ranljive tudi g92, katero imam jaz. Kolikor sem razumel, je pri mobilnih različicah, poleg vprašljive kakovosti, tudi problem razlike temperature. In ker se je špekuliralo tudi za g92, sem si poiskal takšne nastavitve, ki mi dajejo kljub org. hladilniku in dejstvu, da je kartica BIOS OC, majhne temperaturne razlike. Idle 50 in manj, ter load 63,64 ali pa manj, odvisno od igre. Pa je ventilator vseeno tih. Tudi če to ni res, (glede potencialne pokvarljivosti g92) je 64C vseeno "lepša" temperatura, kot pa 78-81, kot jo določa BIOS.

--

Sedaj, ko smo odprli RivaTunerjev Low level system settings, vidimo:
 RivaTuner: Low level system tweaks

RivaTuner: Low level system tweaks



Prvo moramo obkljukati "Enable low-level fan control." (Če vam en pusti spreminjati vrednosti, potem niste nastavili "AutoFanSpeedControl = 3", opisan zgoraj.

Nastavitve, ki jih vidite na sliki, so za mojo Gigabyte 8800 GTS 512.

"Duty cycle min" pomeni odstotek, s katerim se ventilator vrti ob idle. (Jaz imam 40)
"Duty cycle max" pomeni mejo, do koliko se ventilator lahko vrti. (Jaz imam 100)
"T min" je minimalna temperatura (ali še nižje), ob kateri se ventilator vrti z "Duty cycle min" odstoktom. (Jaz imam 50)
"T Range" je rahlo zakomplicirana zadeva, ki jo ne znam natančno razložiti. (Jaz imam 20) Igrajte se z njo, opazujte kako se obnaša ventilator pri različnih nastavitvah. Potrebno je poudariti, da ima TRange v BIOSu samo določene vrednosti: 2, 2.5, 3.33, 4, 5, 6.67, 8, 10, 13.33, 16, 20, 26.67, 32, 40, 53.33, 80. Kaj se dogaja, če vneseš kaj drugega, ne vem. Nekdo je napisal preglednico v excelu (Fan Duty Cycle Calculation.xls), ki vam izračuna, kako naj bi se obnašal ventilator pri različnih vrednostih. Originalno je namenjena za 8800GT, I think, not 100% sure, ampak je dovolj dober približek tudi za GTS. Fan Duty Cycle Calculation
"T operating" je ciljna temperatura, h kateri naj bi hitrost ventilatorja stremela. (Jaz imam 70)
"T low limit" (default: 193 pri meni) in "T high limit" (default: 92 pri meni) sta v rivatunerju default nastavljena nelogično, ampak kolikor sem bral, naj bi to bilo zato, da se uporablja "Automatic Fan Speed Control" namesto "Dynamic Fan Speed Control"

Po končani nastavitvi v "Low level system tweaks" moramo klikniti "Apply" in če želimo ob ponovnem zagonu enake nastavitve še "Save". Je pa moteče, ker vas bo ob vsakem ponovnem zagonu UAC vprašal za potrditev, ko rivatuner omogoči nastavitve. (S tem se rivatuner sam kot aplikacija ne zažene.)

Torej, 88GTS512, v BIOSu navit in flashan na 730/1825/1050*, idle 50, load ~64, ventilator se ob load-u vrti nekje okoli 58%.
*Gre sicer še več, vendar sem pri teh vrednostih delal stability test 14ur, 4x prime95, furmark in pred ohišljem ventilator (kalorifer) z gretjem, tako da sem se prepričal, da je sistem 100% stabilen. Ob tem so CPU jedra dosegla max 74, furmark pa ne obremeni dosti grafično, tako da bi bila temperatura potencialno še višja, ampak jaz sem testiral celoten računalnik. (aja, P5K, q6600@8x400=3.2GHz, ram 1:1). V igrah pa tudi še nikoli nisem opazil kakšnih anomalij.



V NiBiTor-ju opazite več vrednosti, ki so za Dynamic Fan Speed. Ampak RivaTunerjeve nastavitve, kot sem jih zgoraj predstavil so tudi v redu, bolje kot pa fiksna hitrost.

Če najde ali ve kdo rešitev, da driverji v Visti uporabljajo Automatic/Dynamic (BIOS) nastavitve, se bom pa poglobil v NiBiTor in kaj pomenijo tiste nastavitve in jih opisal tukaj.

Upam, da sem komu pomagal, če pa ne, imam pa vsaj jaz sedaj link, kako to nastaviti, ko bom moral čez kakšnih par let formatirati in ponovno inštalirati Visto. :)

Pa prijetne temperature želim vašemu GPUju.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Vlady ::

Vse lepo in prav, ko mi en razloži zakwa se gre pri T Range.
Duty cycle min = 40%
Duty cycle max = 100%
Tmin = 55
Trange = 32
Toperating = 65
Tlow limit = 65
Thigh limit = 85
Tako imam sedaj, jaz pa bi rad, da mi pri 65 da na max obrate in da grafična 70 stopinj ne vidi nikoli. Namreč nekje pri 68 mi zašteka (no nazadnje ko mi je in ko se je računalnik reštartal sem imel 66 po ponovnem zagonu.
Sedaj mi pri 61 stopinjah še vedno drži na 40-50%, verjetno bi pa moglo bit že kar okoli 60-80%.
Tabela o Trange mi ni preveč jasna, poleg tega pa še ni za GTX2xx grafe.
"Lotereya - naibolee točnyj sposob učeta količestva optimistov"

Jst ::

Moje opažanje, kako to deluje:

Duty cycle min + TRange, takrat se začne vent hitreje vrteti. Minus par stopinj. To je verjetno predstavlja THyst vrednost v BIOSu.

Probaj dati TRange na 10, TOperating na 60.

T Low Limit 193; T High Limit 92; pa verjetno prisili, da namesto dynamic mode uporabi automatic mode, nastavljen zgoraj.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

simnov ::

tale Nibitor ima kar neka čudna imena enkrat procente drugič stopinje. Jaz bi rad , da se mi ventilator , ko ne igram iger vrti z največ 40% in med igranjem z največ 55% ,ko bi temperatura presegla 95 stopinj bi ventilator vklopilo na 100%. Če bi lahko kdo sedaj povedal kako naj to vpišem v Nibitor.

All ::

Obstaja še kej druzga kot rivatuner za nadzor nvidia fan-a?

Jst ::

V XPjih je v Driverjih avtomatsko nastavljeno tako, da se ventilator vrti glede na temperaturo (nastavitve v BIOSU). Zakaj to ne dela v Visti, is beyond me.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

9800 GTX v DOS-u

Oddelek: Strojna oprema
5585 (529) Slobos
»

firmware go7900GTX za go7950GTX

Oddelek: Strojna oprema
121198 (1064) ERGY
»

Utišanje ventilatorja na 8800GT ?

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
101398 (1185) MrStein
»

Temperature vaših 8800 GTS grafičnih kartic

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
212449 (1691) kixs
»

6800GT - zakaj ventilator vedno na 50%?

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
121266 (859) Pyr0Beast

Več podobnih tem