» »

Pravna pomoč - neplačano delo

Pravna pomoč - neplačano delo

'FireSTORM' ::

Pozdravljeni,

ker vem da ste tukaj vsemogoči strokovnjaki imam en rahel problemček ki ga moram rešiti.
Zadeva je taka. Sem študent in sem opravljal obvezno prakso na podjetju katero sem dobil plačano. Po končani obvezni praksi mi je delodajalec ponudil nadaljno delo v obliki plačane podaljšane prakse, kar sem sprejel, ampak nisva takoj podpisala pogodbe, delodajalec pa je ves čas samo obljubljal to pogodbo in zahtevano plačilo.
Zdaj je preteklo že nekaj časa in ne duha ne sluha o pogodbi ali plačilu. Delodajalec trdi da še ni imel časa ali pa da je pozabil in ima pogodbo že urejeno, le podpisati še jo morava.
Ampak ker imam teh izgovorov krepko čez glavo sem odločen da bom nekaj storil. Če v tednu dni ne bo pogodbe se ne bom več pojavil na delovnem mestu.
Ampak kaj lahko storim potem? Nimam pogodbe le prazne obljube. Kot dokaz da sem bil tam imam poslano pošto od delodajalca in tudi na svojem privatnem strežniku imam ssh zapise da sem se povezoval na svoj strežnik iz delovnega mesta.
Mi to lahko kaj pomaga?
Kaj sploh lahko storim v tem primeru, ali naj enostavno pozabim denar in grem naprej?
Denarja in delovnih ur je kar nekaj tako da bo težko pozabiti. Prosim za pomoč.

Lep pozdrav
Those penguins.... They sure aint normal....

Hardstyle ::

Stopi v njegovo pisarno in ga seznani z dejstvi, če nebo plačal pač rečeš, da se vidita na sodišču pa je. Zakaj bi kompliciral?

'FireSTORM' ::

Ja ampak lahko sploh kaj sanjam o sodišču če nimam pogodbe?
Those penguins.... They sure aint normal....

Yohan del Sud ::

Koliko denarja to je?
www.strancar.com

'FireSTORM' ::

ca. 2500€

Edit:
ne gre se mi toliko za ta denar kot za dejstvo da te nekdo tako nategne pa še dobro pride skozi.
Those penguins.... They sure aint normal....

Zgodovina sprememb…

Pyr0Beast ::

Reči, da naj hitro podpiše pogodno. Ti nakaže ves ! denar v roku 10 dni, če kasneje pa seveda z obrestmi.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Zgodovina sprememb…

Yossarian ::

Prvo en lep pogovor, če pa to v nekaj dneh ne bo zaleglo, pa delovni inšpektor. Kar se tiče glede dokazovanja, da si delal za njega, pa se ne rabiš bat. Če ne drugega, veš dosti povedat o delu, ki si ga opravljal za njega. To pa posledično pomeni, da si moral biti z njim v nekakšni zvezi. Glede tega se ne rabiš bat. To je pač takole na hitro glede na skope podatke.
Nikoli se ne prepiraj z idiotom, ker te bo potegnil
dol na svoj nivo in te premagal s svojimi izkušnjami.

cyber_killer ::

Nič lep pogovor. Stisni en mail in mu reči da ti placa takoj. Kaksnih 10 dni, ce bi moral ze zdavnja. To su barabe oderuske. Ce si posteno delal, potem tudi zahtevaj posteno placilo in sicer ne pozabi TAKOJ.

mihec87 ::

Kokr sm v šoli poslušal je tako da delovno razmerje nastane takrat ko se nekdo prostovoljno vključi v delovni proces..

Utk ::

Če ne pa inšpektorja pokliči (oz. se zmeni z njim), da pride na obisk med tem ko si ti v sluzbi :)

solatko ::

Delo brez pogodbe, je zaposlovanje na črno, ki je zelo visoko sankcionirano za delodajalca. Predno nastopiš službo, MORA BITI PODPISANA POGODBA O DELU, brez izjeme, tudi poizkusno ali kakšno drugače formulirano delo. Če hočeš hitro rešitev, mu povej, da je v hudem prekršku in da je v njegovem interesu, da pravno uredita vajino razmerje. Po klicu inšpektorata za delo, za delodajalca poceni rešitev ne obstoja, najnižje so tam okoli €5000 pa navzgor.

Yohan del Sud ::

2500 eur je denar. Še posebej za študenta. To je en letnik stroškov cca. Spraševal sem, ker se grejo nekateri pravdat res za bagatelo in v tri dni. Po tem kar si povedal, pisana pogodba gor ali dol, se splača pravdat, ker imaš primer drugače na svoji stranbi (če nisi kaj zamolčal). Splošen pošten odvetnik (hehe, oksimoron), ti bo v tvojem primeru pobral ene pol tega zneska, ampak pravico boš imel na svoji strani. Bi pa poskusil vseeno Poravnavo prej.
www.strancar.com

Ziga Dolhar ::

Yohan,

odvetniki praviloma računajo po tarifi, in če stranka uspe, dobi levji delež (koristnih in nujnih) stroškov povrnjen. Če gre za solidnega odvetnika, to pomeni skoraj vse stroške.

FireSTORM,

če že prideš do sodišča - kar boš dokazoval, ne bo "pogodba o zaposlitvi" (ki je pač "ni" natisnjene na papir in je ne boš mogel kar tako dokazati), pač pa se bo debata vrtela okoli "delovnega razmerja", ki pa je v precejšnji meri faktična kategorija. To, da si bil prisoten, da te "poznajo" sodelavci, ki jih boš predlagal za priče, in bodo povedali, da so te videvali dam, da si delal in kaj si delal ...

(Ampak!, ane, teorija je eno, v praksi je pa mnde, kokr pravjo mnogi forumaši, itak čist drugo :P)
https://dolhar.si/

Ziga Dolhar ::

Aja, še to. Tvoj delovnopravni spor ni "odškodninski", s kakršnimi se praviloma ukvarjajo tele poravnave in odškodnine. Prav tako imajo tele "agencije" (al kako naj imenujem tele šarlabajzerje?) večkrat precej inovativen pristop k plačilu stroškov, zaradi katerega ti res prav lahko "odvetnik* pobere polovico".


* ako je morda celo res odvetnik in ne kak faliran študent
https://dolhar.si/

Ted ::

Kot je bilo že omenjeno: Potrebuješ dokaze, da si tam dejansko delal. S temi dokazi (v roki) obvestiš delodajalca da ga boš v primeru neplačila prisiljen prijaviti zaradi dela na črno.
Mah...

'FireSTORM' ::

Pravim da imam prejete e-maile od delodajalca, predvsem z navodili kaj je treba storiti itd. In log zapisnik iz svojega strežnika ko sem se prijavljal iz službe na strežnik.
Tudi par telefonskih klicev mam, sicer ne tako "poslovnih" od delodajalca in poznam oz. vem kaj sem delal, drugih dokazil, oprijemljivih nimam. Ne zanašam pa se rad na to da so me "videli" na delovnem mestu ker je to lahko hitro spodbito, vsaj v moji logiki.
Zato pa sprašujem če so to dovoljšna dokazila da lahko kaj dokažem, da ne bom potem kekec na sodišču, če bo že prišlo do tega.
Pogovor itak bo, ampak če pogovor ne bo obrodil sadov bo pa treba nekak drugače.
Those penguins.... They sure aint normal....

Yossarian ::

Tudi prejei e-maili in log zapisnik so po mojem mnenju dovolj močna dokazila, s katerim boš dokazoval svoje trditve. Tudi telefonski klici so pomembni: iz katere številke na katero številko katerega dne, tudi ob kateri uri.
Nikoli se ne prepiraj z idiotom, ker te bo potegnil
dol na svoj nivo in te premagal s svojimi izkušnjami.

Vikking ::

Pošlji mu pisno (s potrdilom o oddaji pošiljke, lahko tudi s povratnico), navedi kaj zahtevaš, navedi rok do katerega želiš da se zadeva uredi (npr. 8dni). Napiši mu tudi, da če se zadeva ne bo rešila v razumnem roku, boš pravno ukrepal po zakonu o delovnih razmerjih....

Piši brez groženj, v razumnem jeziku, kot bi ga pisal svoji bodoči stranki.

Vsekakor pisno, nobenega dogovarjanja in pregovarjanja z njim ustno. Vse pisno.

Vikking ::

Če ni pogodbe, zakon pravi:
delavec kadarkoli v času trajanja delovnega razmerja zahteva izročitev pisne oblike pogodbe o zaposlitvi od delodajalca in sodno varstvo.

V ZDR (zakon o delovnih razmerjih) pisna oblika ni predpisana kot pogoj za veljavnost pogodbe o zaposlitvi.


16. člen ZDR
(domneva obstoja delovnega razmerja)

V primeru spora o obstoju delovnega razmerja med delavcem in delodajalcem se domneva, da delovno razmerje obstaja, če obstajajo elemnti delovnega razmerja.

Ta člen je treba uporabljati skupaj z določilom 4. člena, drugega odstavka 11. člena, 7. in 30. člena.

Poglej si predvsem celoten 4. člen ZDR (definicija delovnega razmerja)

solatko ::

Ted - to ni delo na črno (če se greš obrtnika, brez firme), temveč zaposlovanje na črno in to vsak dan dela, brez pogodbe o zaposlitvi, ali kako drugače pravno urejene zadeve - študentsko delo, delo po pogodbi...

mihec87 ::

Ziga Dolhar@(Ampak!, ane, teorija je eno, v praksi je pa mnde, kokr pravjo mnogi forumaši, itak čist drugo :P)

Oprosti ampak mislim da se ta dva primera ne moreta primerjati na žalost ne. Tukaj se točno ve gdo je gdo, in tudi se bo ubral čisto drugačen postopek oz pristop k zadevi.

'FireSTORM' ::

No zadeva se je rešila, pogodba podpisana itd.
Pogovor je pomagal brez kakih groženj z tožbo itd.
Those penguins.... They sure aint normal....

solatko ::

Drugače pa vsem podobnim primerom: grožnja s prijavo na inšpektorat za delo - zaposlovanje na črno, ponavadi pomaga, k podpisu pogodbe o zaposlitvi. Najmanjša kazen je €4k + mal drobiža (v SIT okrogel miljonček) in to za vsakega na črno zaposlenega delavca - pa brez polovičke, tko da ne poznam delodajalca, ki bi se po grožnji, še dolgo sprenevedal. Kaznivo je tist moment, ko si na delavnem mestu brez pogodbe - podpisana mora biti pred nastopom DR.

BC3 ::

kaj pa če pogodbo imaš, denarja pa že več kot pol leta nisi dobil, ker ga delodajalec ,,nima"?

perci ::

odvetniki praviloma računajo po tarifi
Hehe, žiga - redki so taki junaki ;).

solatko ::

Če delaš pol leta zastonj je to tvoj problem. Če po enem mesecu in pol ni denarja, se vsedem, dokler ga ne prinese.

Ted ::

kaj pa če pogodbo imaš, denarja pa že več kot pol leta nisi dobil, ker ga delodajalec ,,nima"?

Pol si pač delal zastonj oz. denar lahko izterjaš preko sodišča - sodišče po dolgih postopkih določi izvršitelja, ta pa zapleni premoženje in od tega dobiš kolikor je pač ostalo. Je pa žal tako da je pred tabo verjetno še cel kup drugih upnikov.
Če si delal prek študentske napotnice in je bila vrnjena potem pa denar lahko terjaš od ŠS.
Mah...

Macketina ::

Ce pa ni vrnjena, si pa najebal. Tako.

Ziga Dolhar ::

Perci: zato sem pa uporabil 'praviloma' in 'soliden odvetnik' :-).
https://dolhar.si/

solatko ::

In minimalno pet let čakanja. Lepo ali grdo, to še vedno najhitreje zrihta kak mafijski kolega, če ne gre drugače pa par okoli kepe.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Delodajalec je me ogoljufal (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
13519162 (14162) bambam20
»

Odpoved in socialna pomoč

Oddelek: Loža
4818541 (16209) St235
»

študentsko delo in elementi delovnega razmerja

Oddelek: Loža
153661 (3343) Tilen
»

odpoved

Oddelek: Loža
369468 (6605) bozicek

Več podobnih tem