» »

izračunaj težiščnico na b

izračunaj težiščnico na b

cewapcic ::

imamo pa dane 3 točke
recimo
a(0,0)
b(4,4)
c(1,5)
rabim pomoč hitro

Volta ::

TUKAJ si poglej. Vse piše. Bom pa čez minutko napisal še rešitev, ki sem jo sam izračunal za ziher.

// Bo malo trajalo, ker sem ugotovil, da sem stvar že precej pozabil. Dolgo je že tega, ko sem se učil o tem.

No, kolikor sem razmislil bi šlo tako. Najprej izračunaš iz podanih točk stranice trikotnika. Težiščnica na b ( tb ) povezuje razpolovišče stranice AC (to je stranica b ) z ogliščem B. Ker veš, da težiščnica deli stranico b na pol, lahko izračunaš koordinate točke, reciva ji R ( razpolovišče stranice b). Iz tiste formule za središče ( glej link, ki sem ti ga dal ), lahko izračunaš stredišče.

Potem izračunaš razdaljo od središča do točke R. Veš, da središče deli vsako težiščnico v razmerju 2:1. Tisto razdaljo od S ( središče ) do R si izračunal in če je to krajši del težiščnice na b, je to natanko 1/3 težiščnice ( ker S deli tb v razmerju 2:1, torej jo razdeli na 3 enake dele ). Pomnožiš to razdaljo s 3 in imaš rezultat.

Upam da sem prav razložil in da si kaj razumel. Če česa še ne razumeš bom probal razložit.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Volta ()

Jean-Paul ::

A = A(a1,a2)
B = B(b1,b2)
C = C(c1,c2)

Težičnica na b je daljica, ki povezuje točko B in središče daljice AC. Točka B ima koordinate (b1,b2), središče daljice AC pa koordinate ((a1+c1)/2, (a2+c2)/2).

Volta ::

No, še precej krajša razlaga. Upam da znaš iz koordinat točk izračunati dolžino daljice.

black ice ::

Kdaj imaš popravnega? :D
Ravno to sem prejle obravnaval...

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Matematika

Oddelek: Šola
313449 (2229) Math Freak
»

Načrtovanje trikotnika(nujno)