Forum » Pomoč in nasveti » NAS z možnostjo backupa in filesharinga
NAS z možnostjo backupa in filesharinga
black ice ::
1. Želim nabaviti NAS, uporabljal bi ga za backup podatkov 2 računalnikov preko lokalnega omrežja in 2 računalnikov preko interneta (zunanje povezave - ker sta na par km oddaljeni lokaciji).
2. Obenem bi na njem rad poganjal bittorrent client, "želim" si tudi filesharinga (seveda samo znotraj LANa)
3. Katere programe za avtomatski backup priporočate?
4. Kaj je bolje uporabiti v mojem primeru: switch ali router?
5. Spodaj je približno skicirano kako želim vse skupaj povezati. HTPC je poleg tv komunikatorja, ga lahko povežem na modem ali ga moram povezati s switchom/routerjem?
2. Obenem bi na njem rad poganjal bittorrent client, "želim" si tudi filesharinga (seveda samo znotraj LANa)
3. Katere programe za avtomatski backup priporočate?
4. Kaj je bolje uporabiti v mojem primeru: switch ali router?
5. Spodaj je približno skicirano kako želim vse skupaj povezati. HTPC je poleg tv komunikatorja, ga lahko povežem na modem ali ga moram povezati s switchom/routerjem?
- spremenilo: black ice ()
Ker še ni nobenega odgovora glede na dokaj veliko število ogledov teme bom še bolj razčlenil mojo dilemo.
Prvič: je za moje potrbe dovolj NAS ali naj razmišljam o low power serverju?
Prvič: je za moje potrbe dovolj NAS ali naj razmišljam o low power serverju?
Invictus ::
Mogoče bi ti pra prišel kak router z USB portom kot npr. ASUS 500W
Zraven pol rabiš samo še en zunanji disk na USB vodilu.
Lahko uporabiš kaj od WD MyBook.
LP I.
Če boš pa našel kak poceni NAS s hardverskim RAID 5, pa se priporočam :-D.
Zraven pol rabiš samo še en zunanji disk na USB vodilu.
Lahko uporabiš kaj od WD MyBook.
LP I.
Če boš pa našel kak poceni NAS s hardverskim RAID 5, pa se priporočam :-D.
Sem že nekaj časa razmišljal o tem, in ravno o tem modelu ki si mi ga priporočal; vendar sem zasledil nekaj minusov pri tej zadevi - npr občasno torrentov ne seeda, nastavljanje zaščitenega omrežja je dokaj zamudno delo...
Baje bo model 700 boljši, vendar bi zaenkrat rad ostal pri prvotni ideji, čeprav tvoja ideja potroši znatno manj elektrike.
Rabim malce več prostora in backup - verjetno bom za filesharing imel dva diska v Raid 0 in dva v raid 1 za backup podatkov.
Baje bo model 700 boljši, vendar bi zaenkrat rad ostal pri prvotni ideji, čeprav tvoja ideja potroši znatno manj elektrike.
Rabim malce več prostora in backup - verjetno bom za filesharing imel dva diska v Raid 0 in dva v raid 1 za backup podatkov.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: black ice ()
Dami ::
Al si zrihtas sam box pa pol raid5 (software oz tisto kar je na plati) al pa kej takega. Glede na to kok funkcij ma tale zadeva, bi si jo že zdavnaj omislu sam rabim mal več placa za diske
Don't worry about me. The bleeding is just the begining of a healing process.
Al si zrihtas sam box pa pol raid5 (software oz tisto kar je na plati) al pa kej takega. Glede na to kok funkcij ma tale zadeva, bi si jo že zdavnaj omislu sam rabim mal več placa za diske
Mogoče iščeš kaj takega?
Ima mogoče NAS ki si ga ti navedel možnost prižiganja in ugašanja ob določeni uri? Našel sem en Netgearov izdelek ki to možnost podpira ampak ima ceno nad 1200€.
Zako ::
Jaz sem veliko delal z NAS sistemi na firmi.
Iz izkušenj ti svetujem, kupi si v PC.HAnd (uvoznik), Buffalo Linkstation pro DOU 1TB SATA, cena je 273€
Zraven dobiš 2 diska po 500GB, skupaj 1TB, lahko narediš tudi RAID polje 1 ali pa 0.
NAS je zelo hiter pri prenosu podatkov, zelo tih, in ti ne obremenjuje PC, ko imaš vključene torrente (dirketno downloadas na NAS).
Zdaj programov za backup je več. Cobain9 je zastonjski backup program in je zelo dober, ter učinkovit. Zraven Buffalo Linkstation pro Duo dobiš tudi en program za backup (Memeo), vendar je bil za mene preveč glup; ne nudi pol funkcij, katere ti nudi Cobain9.
Tisti WD zunanji diski, so pa jajc, saj so prenosi izjemno majhni in še ni primeren za fileshering, saj ti obremenjuje cel PC s kopiranjem podatkov, medtem ko je NAS racunalnik z trdim diskom.
http://www.pchand.si/roprema/komponente...
Upam, da sem ti kaj svetoval.
LP
Iz izkušenj ti svetujem, kupi si v PC.HAnd (uvoznik), Buffalo Linkstation pro DOU 1TB SATA, cena je 273€
Zraven dobiš 2 diska po 500GB, skupaj 1TB, lahko narediš tudi RAID polje 1 ali pa 0.
NAS je zelo hiter pri prenosu podatkov, zelo tih, in ti ne obremenjuje PC, ko imaš vključene torrente (dirketno downloadas na NAS).
Zdaj programov za backup je več. Cobain9 je zastonjski backup program in je zelo dober, ter učinkovit. Zraven Buffalo Linkstation pro Duo dobiš tudi en program za backup (Memeo), vendar je bil za mene preveč glup; ne nudi pol funkcij, katere ti nudi Cobain9.
Tisti WD zunanji diski, so pa jajc, saj so prenosi izjemno majhni in še ni primeren za fileshering, saj ti obremenjuje cel PC s kopiranjem podatkov, medtem ko je NAS racunalnik z trdim diskom.
http://www.pchand.si/roprema/komponente...
Upam, da sem ti kaj svetoval.
LP
Zako je zakon!!!
trnvpeti ::
intel plosca z atom 60€
1G rama 10€
eno majhno ohisje z napajlnikom 40€
freenas 0€
skupaj 110€
kaj pravite na to?
1G rama 10€
eno majhno ohisje z napajlnikom 40€
freenas 0€
skupaj 110€
kaj pravite na to?
Monster ::
110e + 2x500gb(WD5000AAKS, cca 75e) + (verjetno neka raid kartica, cca 50e) = 310e(verjetno se vec) ... pomojem je zgoraj omenjeni buffalo sistem boljša opcija( ali pa dražja verzija, ki ima še LAN opcijo 320e )
Ka zaboga...
Dami ::
Mogoče iščeš kaj takega?
Ima mogoče NAS ki si ga ti navedel možnost prižiganja in ugašanja ob določeni uri? Našel sem en Netgearov izdelek ki to možnost podpira ampak ima ceno nad 1200€.
Js rabim box za 10 diskovAnyway, ne vem če ma qnap to možnost žal.
Don't worry about me. The bleeding is just the begining of a healing process.
Anyway, ne vem če ma qnap to možnost žal.
Ok bom že našel nekaj.
Kaj pa vezava HTPC (skica v prvem postu)? Lahko na modem ali moram vleči kabel do switcha?
joze67 ::
NAS [Buffalo Linkstation Pro Duo] je zelo hiter pri prenosu podatkov, zelo tih, in ti ne obremenjuje PC, ko imaš vključene torrente (dirketno downloadas na NAS).
ALi zna torej Linkstation Pro Duo snemati torrente? V specifikacijah tega nisem zasledil...
Zdaj se točn več ne spomnim, semo meni je delal, sem dal na utorrentu filepath in ko sem štartal utorrenta se je avtomatsko štartak še Linkstation (mora bit stikalo na ON).
Upam, da bo kaj pomagalo.
LP
p.s. drugače si pa zadovoljen z njim?
Upam, da bo kaj pomagalo.
LP
p.s. drugače si pa zadovoljen z njim?
Zako je zakon!!!
destiny ::
Zako, mislim da nisi razumel, al pa jest tebe nisem :) joze67 bi rad da uTorrent laufa na NAS-u ne na nekem PC-ju.
to pa ne bo šlo. na nasu ne moreš laufat utorrenta, razen če ima podporo za torrente.
LP
LP
Zako je zakon!!!
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | backup buffalo - synologyOddelek: Pomoč in nasveti | 1349 (1117) | borut10 |
» | Cene SSD-jev še vedno strmo padajo (strani: 1 2 )Oddelek: Novice / Diski | 27593 (21942) | darkolord |
» | Mrežni disk NAS - kateri? (strani: 1 2 )Oddelek: Kaj kupiti | 13279 (9120) | Boky |
» | NAS Buffalo Linkstation Pro Duo je glasenOddelek: Hlajenje in modifikacije | 1014 (827) | shak |