» »

Nakup novega "high tech" računalnika

Nakup novega "high tech" računalnika

The Player ::

Najprej lep pozdrav!

V namenu imam kupiti nov računalnik in potrebujem malo strokovne pomoči. V trgovini AGT sem si ga že sestavil in me zanima, če je roba dobra oz. če je konfiguracija kompatibilna in ali je sploh česa vredna. Svetujte mi tudi, če se splača kako komponento tudi zamenjati in tudi kako bi lahko dobu računalnik ceneje, ker 1200 eurou je kr dost.

Konfiguracija:

Matična
Asus
P5N-T Deluxe

procesor
Intel
Core 2 Quad Q9300

hladilnik
Scythe
Mugen

Grafična kartica
Ati
Radeon HD 4870

Pomnilnik
Mushkin
PC2-8500 "Extreme" KIT

Trdi disk
Seagate
ST3500320AS

Pekač
Nec
AD-7203S Labelflash™

napajalnik
Corsair
HX 620W

ohišje
NZXT
LeXa "Blueline Edition"

Zanima me tudi, kater ram mi priporočate in ali je res velika razlika med ramom z 800 MHZ frekvence in 1066 MHZ? Ker se mi zdi cena prevelika glede na to, da da dobiš tistih pičlih 266 MHZ prednosti. Zanima me tudi mnenje o Windows Visti? Se mi jo sploh splača kupt? Al naj mam gor XP-je al pa mam piratsko Visto, kar se seveda ne sme delat.

Tnx za vašo pomoč
LP

keba ::

procesor dej rajš q6600 al pa q9450 odvisno koliko si pripravljen dat za njega. Matično ti svetujem p5q pro ali deluxe, grafična je super, napajalnik je uredu,če pa mimaš namen dokupiti še eno grafično čez nekaj časa pa dej rajši 750w.

The Player ::

ja par podatkov sm pozabu še dat.
Recimo računalnik bi uporabil za igranje najnovejših iger, 3d moduliranje, grafični programi kot so photoshop, 3d studio max,..., video montaža.
Plata mora biti nujno za sli saj nameravam dokupit grafo pol ko padejo cene. Kako je s chipset-i, ker se stvari ne smejo tepst med sabo in me skrbi, da bi se grafa stepla s čim. Napajalc je za sli čist v redu vsaj tko mi je kolega reku, ker on ma isto ta napajalc (baje je tut štos v tem, da čeprav ma manj watov ima večjo moč kot ima naveden). Ne štekam le tega zakaj bi kupu q6600? Večjo tehnologijo izdelave ima, manj frekvence, pa še težave ma s stepingi baje. Sm pa razmišlu, da bi quada zamenju za core 2 duo 8400, ker je dokaj konkurenčen, vsaj testi na tom's hardware so tko pokazal.
Zanima me tut katero ohišje naj vzamem pa da je cenej kot 100 eurou? Pa da ma velik prostora pa da je tih, pa seveda da ma ventilatorje že not.

LP

charlotte ::

Za 2 radeonki rabiš CF plato in ne SLI! Vsaj tko sklepam,ker hočeš zdaj vzet 4870.

StandAgainst ::

Samo nekaj. Ti hočeš imet SLI? Zakaj pa imaš potem v prvem postu napisano HD 4870? Verjetno si mislil na crossfire. Če hočeš imeti crossfire pa ne potrebuješ SLI matične plošče, temveč eno matično ki ima intelovo čipovje (P35, X38, P45, X48).

EDIT: charlotte malo si me prehitel.

Zgodovina sprememb…

The Player ::

pardon! Teh imen je tok velik, da sploh ne ločm. Drgač a ni tko, da plata ni važna? Važn je sam, da ma dost PCI-Express rež? Itak če maš 2 grafi se pol poveže z tistim kablom or karkol je že tista reč.

Reaper ::

vsaka firma tako Ati kot Nvidia imata svoj način povezovanja grafičnih kartic med sabo. Nvidia je poimenovala to tehnologijo SLI, kar pomeni da če želiš povezati 2 ali več grafičnih kartic od nvidie skupaj, potrebuješ matično ploščo, ki ima nvidino nForce čipovje. 2 Atijeve kartice na nforce čipovju ne boš mogel med seboj povezati, ker Ati uporablja tehnologijo imenovano Crossfire. Če želiš atijeve akrtice povezati v crossfire, potrebuješ inteloco čipovje, tako kot je že nekdo pred menoj povedal (p35, c38, p45, x48) in matično ploščo, ki ima pa PCIe slota, ker nekatere P35 in P45 plate nimajo 2 slotov za kartice. Upam da ti je sedaj kaj bolj jasno. Ati paše na intelova čipovja v povezovanju več kartic skupaj, nvidia pa paše na nvidino nforce čipovje. Ati v crossfire načinu na nvidia plati ne bo deloval, tako kot deluje ena sama kartica. če imaš samo eno kartico čipovje ni važno, ko pa se gre za povezovanje večih enakih kartic skupaj pa je čipovje zelo pomembno.

Planetarium ::

Take matične ne rabiš imo zato vzemi raje kaj cenejšega ( sploh nevem zakaj kupuješ SLi če imaš namen kupit ATijevo kartico )
- ASUS P5Q Deluxe - P45 (153€ na elektroniki)

Zdej nevem kje kupuješ vendar če je to na elektroniki vidm da majo sam še Tray verzijo Q9300 procesorja. Na tvojem mestu bi pač dodal še približno 30€ pa vzel Q9450 (pomojem bo cena še padla saj nej bi jih umaknil iz prodaje) še boljš pa bi naredu cenovno/performance če bi uzel q6600

1066mhz rami pridejo v poštev res samo pri malo bolj progresivnem navijanju zato se ti kupovanje le teh niti ne splača. Nevem pri kateri trgovini kupuješ ti pa sam priporočam ali Corsaire na CL4 latenci z DHX hladilnikom ( na elektroniki 88€ ) ali teamgroup xtreem ( 100€ na funtechu ).

napajalnik je gut vendar ti sam za informacijo povem da je na elektroniki 750W Corsair nekaj pod 100 euriči. Je pa tale ki ga imaš namen kupiti prav tako pameten nakup.

Disk obvezno 640GB verzijo ( Samsung ali WD ) je tukej na forumu pouhn debat o tem tko da ni dileme.

The Player ::

Glede SLI in Crossfire tnx za namige. Vem to, da sta to drugačni tehnologiji, ampak se zmedem, ker je pač poanta ista: povezat dve grafi, sam, da je pač SLI od Nvidie, Crossfire pa pač od atija. Begal me je sam zarad čipseta. Potem je najbolje kupt ram z 800 mhz al kaj? Prjatu mi je reku, da se bol splača 1066 mhz zato me full bega. Disk razmišlam, da bi mel 500GB pol bi ga pa dokupu, ko bi cene padle. drgač pa gledam, da bi nabavu v AGT-ju, kjer tut mislm, da bom v primeru, če mi prjatu ne bo mogu zrihtat robe (upam, da bo ker bo pol še popust :D ).
Še to, na kaj sploh morm gledat ko kupujm matično?
Pa če kupm ta komp, ma sploh kdo idejo kok dolg bi trajal, da zastari? To me najbl skrbi, ker tehnologija gre dandanes prehitro naprej :(

mesoreznica ::

Ne jemat 500GB diska. WD ali Samsung 640GB je skoraj za enako ceno kot 500GB (ponekod celo ceneje).

Drugače pa na CF plati lahko povežeš samo ATI grafe, na SLI plati pa samo Nvidia.

Huh v kolkem času bo zastarel? Grafe bodo še najhitreje zastarele (pač zamenjaš). Teško je odgovorit koliko časa boš imel mir. Tam nekje 2-3 lete. Grafična že verjetno prej.

LP
Gigabyte UD3P, E8500 @ 4.5 GHz , HD4870-X2, 4GB ram (Xtreeme Dark),
WD Velociraptor, LC Legion-X

Zgodovina sprememb…

The Player ::

sm zdele pogledu v agt za 640 GB disk. Zlo zanimiv, da je cenejši, AMPAK ima samo 16MB predpomnilnika. Ste zihr, da se lahko človk v dobi masovnih podatkov s tem zadovolji?
Za grafo sm se sprjaznu, da hitr zastari, bol je problem, ker je ponavad pr grafah zkole: Enkrat ma presstol Nvidia, enkrat pa ati. In se mi neumn zdi, da bi mogu menjat plate, če bi hotu dokupt novo grafo. Pač stvari so preveč zakomplicirane zame, da bi jih lahk razumu. Je pa res, da igre bom igrou in da jih ne bom tok velik igrou, problem je le v tem, da me včasih tok prime igrt, da bo pol komp že zastarel, da bi lahko igrou igre. Upam, da bo na tem sistemu deloval gothic 4 vsaj na 800x600 resoluciji. Poleg žensk je gothic moja droga xD

DavidK ::

Dj poglej si še mau cene na elektronika.si - jst sm prvo hotu kupt pr AGT na koncu sm pa pr elektroni uzeu k so dost cenej in sm ZLO zadovoln!

The Player ::

No, da ne bom odpiru novih tem bom kar sem napisal.
Poleg kompa kupujem tudi nov LCD monitor. Kerga priporočate? Zdej razmišlam, da bi si nabavu Samsung T200 ali T220. Kaj vi mislte? Rabm pa tazga, k ma čim boljše barve, odzivni čas in čim večji vidni kot.

The Player ::

OK!
Sestavil sem spet nov sistem računalnika, malo tko za hec pa spet potrebujem vaše mnenje ali je v redu ali ne? Zanima me če se lahko ta računalnik kosa s prejšnjim sistemom, ki sem ga sestavil? Ceno sm spustu na 1000 eurou (v trgovini AGT).
Elektroniko sem gledal, ampak žal, ker nisem iz Maribora pač ne bom mogu tm kupt.

Ohišje
NZXT
LeXa "Redline Edition"

Napajalnik
LC
LC5550 "Black edition" v2.0

Matična plata
Gogabyte
GA-MA78G-DS3H

Procesor
AMD
Phenom X4 9850 "Black Edition" (2500MHZ)

Hladilnik
Scythe
orochi

Pomnilnik
Mushkin
PC2-8500 "Extreme" KIT (4GB z 1066 MHZ)

Grafa
ATI (sapphire)
Radeon HD 4850 (dve v crossfire-ju)

Disk
Seagate
ST3500320AS (500GB)

Pekač
NEC
AD-7203S Labelflash™

Stvar je tut med sabo kompatibilna in bi morala delati zelo dobro, še posebej, ker sta procesor in grafični med sabo kompatibilni, ker je pač AMD in ATI podpora, kar bi mogl stvar dobr pohitrit. Mislm, da veste kva hočm povedat.

LP

D3m ::

Not amused ^^
|HP EliteBook|R5 6650U|

kixs ::

Verjetno mislis "High End", kar pa drugi sigurno ni (ce samo pogledam napajalnik). Pa malo kompliciras za brezveze. Drugic raje napisi svoj limit v Evrih in ti bo folk napisal kaj je Best-Buy za ta denar.

dzinks63 ::

Za cca 1000€ imaš pri Funtech dobro uravnotežen comp:
FunTech INTEL Back To Game E8400 4GB 4870

D3m ::

Napajalnika ti ni treba škrtarit, ker bo težko premleval tvoj "high end rig".
|HP EliteBook|R5 6650U|

DJ MartiNi ::

Na uradni strani od GigaBytea si lahko pogledaš, kateri procesorji so podprti s strani te plate. X4 9850BE ni med njimi. Se pravi, da bi moral zamenjat plato. Je varjanta, da počakaš do drugega tedna, ko naj bi prišle nove plate za AM2+ CPUje ali pa vzameš sedaj eno, ki podpira X4 9850BE. Še najbolje pa Q6600 z s775 plato.

Napajalnik bi morda res kateri bolj močen, glede na to da gre za high end mašino. Še najboljša izbira bi po mojem mnenju bila LC Power Arkangel 850W.

Spomin ni treba da je 1066MHz. Vzemi raje Mushkin PC2-6400 "Extreme" KIT 4096 MB.

Disk pa obvezno WD 6400AAKS. Je večji in občutno hitrejši. Pa še celo cenejši kot vidim od tistega Seagatea.
1:Phenom II X3 720BE/ASRock 970M Pro3/2x8GB G.Skill Aegis/Radeon HD2600XT
2:Athlon X2 BE-2300/Foxconn A7DA-S/2x2GB A-Data PC2-6400/Radeon HD3300

The Player ::

Kompliciram? Zakaj že?
OK limit je 1000 eurou pr men.
Napajalc je slb, ampak kerga bi se pol splačal met za nizko ceno? Edin plata mene mal skrbi.
Aja zakva je to high end komp? KVa mu manka?

DJ MartiNi ::

GigaByte GA-MA790X-DS4 pa podpira X4 9850BE ( CPU support list). Vendar bi jaz na tvojem mestu raje malce počakal na nove modele, sploh če se ne mudi tako zelo.
1:Phenom II X3 720BE/ASRock 970M Pro3/2x8GB G.Skill Aegis/Radeon HD2600XT
2:Athlon X2 BE-2300/Foxconn A7DA-S/2x2GB A-Data PC2-6400/Radeon HD3300

boko34 ::

Glede na debato, bom kar tukaj vprašal.
Imam ploščo(GA-P35-DQ6), ki podpira crossfire način. Kupil sem si ati 4770, sedaj pa bi vzel še eno in jih spojil skupaj. Zanima pa me sledeče: s čim jih spojiti?
Zraven plošče ali grafe, nisem dobil nobenega konektorja. Iskal sem malo po netu in tudi nisem ničesar našel. Se da to kje kupit in za koliko denarja? Hvala.

kokpa ::

Recimo moja izbira na agt

Napajalnik: LC Power LC8850 "Arkangel" v2.2 850W

Matična plošča: Asus P5Q Deluxe

Procesor: intel q9550

rami: Team Group
PC2-8500 "Xtreem Dark" KIT
4096 MB, DDR II, 1066 MHz

hladilnik za procesor: Mugen 2

grafična kartica: Gigabyte
Radeon HD 4890 "Overclocked"
1024 MB, GDDR 5, PCI-Express™ 16x

Disk: Western Digital
WD6401AALS "Caviar(R) Black™"
640 GB, Serial ATAII, 32 MB

optična enota in disk po tvoji izbiri pa pride 837,72 EUR

matej_jack ::

Kokpa, ta tema je iz leta 2008!
Uporabnik boko34 sprašuje, kje dobiti Crossfire mostiček (crossfire bridge).

Tako zgleda zadeva:
 Crossfire mostiček

Crossfire mostiček



Dobi se ponavadi zraven nekaterih grafičnih kartic. Najboljše, da odpreš temo med malimi oglasi.
Dražje od 5EUR ne kupuj.

kokpa ::

se opravičujem :):(


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Računalnik za 600-700€ (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
665330 (3489) cosmicsuper
»

racunalnik in windows vista home pentium za 1100eur. (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Kaj kupiti
2139422 (6825) JerryP
»

Nov PC sistem

Oddelek: Kaj kupiti
61643 (1502) SymonMK
»

Računalnik do 550 € (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
565353 (4115) mera
»

nov comp. (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Kaj kupiti
1197648 (5595) Meizu

Več podobnih tem