» »

SSD za sistemski disk

SSD za sistemski disk

Temo vidijo: vsi
««
47 / 507
»»

RazzorX ::

Je Crucial C300 še zmeraj najboljši nakup do nekje 180 ali 200EUR? Ali se splača kaj počakati, kakšne nove napovedi itd.? Kaj pa novi intelovi G2?

urosbe ::

Že nekaj časa spremljam SSD diske, sedaj pa je padla odločitev za nakup. Odločil sem za Intel X25-M 160GB G2 SSD (SSDSA2MH160G2R5). Nakup pri nas odpade, saj so cene previsoke, tako da gledam pri prodajalcih iz Nemčije ali UK. Na geizhals.at so od 386€+poštnina naprej (http://geizhals.at/?fs=SSDSA2MH160G2R5), na eBay-ju se licitacije končujejo na cca 370-400€ (če imaš malo sreče morda tudi kakšen evro ceneje). eBay žal ne pride v poštev, saj so prodajalci večinoma fizične osebe, ki pa ne morejo izstaviti računa na podjetje (dal bi ga namreč v stroške). Pred kratkim sem našel http://cartft.de/catalog/il/1121, s katerimi sem imel dobre izkušnje že pred leti, ko sem pri njih CarPC stvari kupoval, cena pa je 400€. Prepričan sem, če bi se nas zbralo več interesentov, da bi se lahko dogovorili za nekaj popusta, pa še poštnina se porazdeli. Je morda še kdo zainteresiran, da bi skupaj naročili?

klemenSLO ::

Evo, dobil OCZ Vertex 2 60GB extended za 160EUR na e-tech
Postavil win 7 64.
Teče na Phenom II X4 940, 4GB rama.
vklopljen AHCI

atto test

boot time od 'starting windws' do okna za vpis gesla 12 s
shutdown 3 s
win disk score 7,7

zaenkrat leti :)
Life is not measured in minutes, but in MOMENTS...

Zgodovina sprememb…

• zavaroval slike: bluefish ()

e-marko ::

Pa še moj Vertex 2. Win7 64, E8400, Asus P5Q Deluxe, 4GB RAM.

Vertex 2 SSD

LP
...somebody, somewhere...

Zgodovina sprememb…

• zavaroval slike: kuglvinkl ()

WarpedGone ::

Hmmm, e-tech. A je kak kandidat ki bi kaj naročil od tam?
Js bi mel 2 tale vertexa... si delimo stroške/ al pa plačam neki "marže" za uslugo :)
Zbogom in hvala za vse ribe

Za Intel G2 sem našel super ceno - 320€, vendar le ob naročilu 10+ kosov. Bi še koga zanimalo?

trnvpeti ::

racun na firmo?

Jaka83 ::

Huh, ko bi le imel 320 EUR zdajle :)

Žal ne, prodajalec je fizična oseba, gre pa za "BRAND NEW" diske, še originalno zapakirane in s 3 letno garancijo.

RazzorX ::

Evo sem kar naročil Crucial C300 64GB, pa da vidimo kako zadeva dela, upam da pride čimprej. :)

Jst ::

Kako je pa kaj z Value aka 99$ Price Point SDDji?

Ponudba, kolikor sem videl Headline na Anandtechu je: Intel V, Kingston V in OCZ Onyx.

Se je še kdo spustil v mainstream?

--

Zanima me pa tudi zato, ker ko pride Bobcat in če izpolni svojo nalogo (kick Atom's ass), si bom postavil namesto dedicated BSD routerja, ki ga imam sedaj, eno bolj multifunkcijsko mašino*. Poleg routerja tudi NAS (seveda z ene 4 tera ali več HDDjev), pa še kakšne malenkosti.

*multifunkcijsko mašino: Rabila bo en poceni SDD, ker ne bo pomembna hitrost, ampak samo čas od zagona, pa do zapisa vsega v ram, potem se pa izklopi disk. Tako imam sedaj.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Takole je... 5 se nas je našlo (sem povprašal še na ostalih forumih), dogovoriti sem se uspel za 300€ pa nekaj malega bo poštnine. Mislim, da je to za Intel X25-M 160GB G2 SSD daleč najugodnejša cena, tako da smo lahko zadovoljni. SSD so novi, originalno zapakirani, s 3 letno garancijo. Če je še kdo zainteresiran, naj do večera sporoči, potem naročilo realiziram. Diski naj bi bili do konca tedna v Sloveniji.

Izi ::

urosbe je izjavil:

Diski naj bi bili do konca tedna v Sloveniji.

Ob vseh teh SSD-jih, ki jih nabavljaš bo počasi čas, da pozabiš na diske >:D

A ni SSD izraz za Solid-State-Drive, torej drive=disk? :)

Edit: Preveril v slovarju... drive=pogon :)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: urosbe ()

potepuhec ::

Tile Intelovi x25 G2 160GB se dajo dobit po 270EUR za kos pri naročilu 5kom + neki postnine. Za taksno ceno bi se se jaz pridruzil :).

Ja? Kje si to zasledil? Sem takoj za, če je še kje ceneje... :)

_Dejan_ ::

Na ebayu se dobijo za takšno ceno iz poljske če vzameš 5 komadov. Poštnina je free. Ne vem pa če je fizična ali pravna oseba...
ASUS P5E3, INTEL Q6600(3000Mhz 333x9), ATI HD 2600XT,
A-Data 4x2GB PC3-10700H(9-9-9-24-2T),LSI 9260-8i,
4x OCZ Vertex Turbo 30GB(RAID10), 3x1TB (RAID1+Spare)

Opkow ::

Hm.. Ste prepricani, da niste za vsaj 100 EUR premale cifre napisali?
Ker gledam na geizhals.at, je najnizja cena 386 EUR. Na newegg, ki je ameriski, se cene vrtijo okoli 320 EUR (amerika ima itak nore nizke cene :( ).
A sedaj se tukaj na forumu pojavljajo ponudbe za 300 EUR, oz celo manj.

Mislim... Prevec lepo je, da bi bilo res. Zato sem skepticen.

Pa tudi sam spremljam cene SSD-jev ze nekaj casa, da si kupim se enega. :)

//Pri nas je pa itak tema... 480 EUR za 160 GB.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Opkow ()

Sem se enkrat pocekiral... postnina je free je pa na ebayu kot je ze Dejan napisal - iz Poljske pa verjetno je fizicna oseba

@Killer: Definitivno. Zato sem se pa tudi odločil za nakup.

Kontaktiral poljaka na ebay-u - prejel odgovor v nekaj sekundah :) Ponuja free shipping tudi v Slovenijo, 270EUR/kos če vzamemo 5 komadov, je pa fizična oseba, tako da ne more izstaviti računa. SSD-ji so novi, 3 leta garancije. Plačilo preko PayPal-a, kar je tudi ok.

potepuhec, si torej zraven?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: urosbe ()

@urosbe ce boste vzeli te, bi se jaz pridruzil nakupu

Opkow je izjavil:

Hm.. Ste prepricani, da niste za vsaj 100 EUR premale cifre napisali?
Ker gledam na geizhals.at, je najnizja cena 386 EUR. Na newegg, ki je ameriski, se cene vrtijo okoli 320 EUR (amerika ima itak nore nizke cene :( ).
A sedaj se tukaj na forumu pojavljajo ponudbe za 300 EUR, oz celo manj.

Mislim... Prevec lepo je, da bi bilo res. Zato sem skepticen.

Pa tudi sam spremljam cene SSD-jev ze nekaj casa, da si kupim se enega. :)

//Pri nas je pa itak tema... 480 EUR za 160 GB.

Mogoče me matematika jebe samo pomoje ne :D
LINK

ST-777 ::

Ob teh cenah tujih prodajalcev, ki prodajajo Intel SSD X25-M 160GB G2 za 270€, se čudim, zakaj želijo imeti slovenski prodajalci za ta SSD od 422€ do 459€.

Za 270EUR sm zraven. Kako plačam?

Potepuhcu sem že PM poslal, ampak ne vidim razloga, zakaj ne bi kar na forumu napisal. Naročilo sprovedemo danes popoldan oz. proti večeru, tako da bi moral paket prispeti najkasneje do konca tedna. Celoten znesek lahko založim, ampak ne bi pa rad, da mi na koncu ostane nekaj SSD-jev v predalu, ker bo kdo odstopil od nakupa. Predlagam manjši znesek avansa, npr. 30EUR. Lahko na PayPal, TRR, po želji... podatki po PM-u.
Paket bo prispel k meni, če je kdo iz gorenjske/Ljubljane, se lahko dobimo osebno, sicer pa ni problema, pošljem po pošti... SSD je lahek, poštnina torej minimalna.

Js sm trenutno v Lj.
Se lahko oglasim in dam recimo 100 EUR avans, ostalo ko pride roba?

Nobenega problema, vendar nimam danes nobene planirane poti v LJ - sem namreč iz gorenjske. Če imaš pa kakšno pot v ta konec, se pa vsekakor oglasi.

Aha, detajl. Kje točno se nahajaš? Kam daleč na sever nebi lazil :)

49106 ::

Đesenice? Đranj? Đofja Đoka? :)

@Messiah: Škofja Loka :)

@WarpedOne: Točen naslov sem ti na PM poslal, sem 25km iz Ljubljane...

trnvpeti ::

intel bo zadnji kvartal izdal nove ssdje (25nm)

Lawler ::

Izi je izjavil:

Jst je izjavil:

TO morajo vse narediti idiot proof in upam, da se to kmalu zgodi...

Tukaj si pa popolnoma zgrešil, ravno SSD-ji so eni najbolj enostavnih napravic za vgraditi v računalnik, znanja rabiš ravno toliko kot za priklop kakšne USB napravice :D
Je skoraj popolnoma idiot proof. Vsak SSD, ki ga vtakneš v katerikoli SATA konektor deluje takoj brez da kaj nastaviš v BIOSU ali Sistemu. Če imaš SATA kontroler v BIOSU nastavljen na AHCI ga lahko vtakneš v računalnik celo med delovanjem.
Celo driverja ni treba namestiti, ki ga moraš ponavadi namestiti za vsako novo napravico, ki jo vgradiš v računalnikm ker SSD sploh ne uporablja nobenega driverja, vse skupaj upravlja driver na SATA kontrolerju od matične plošče.

Nastavitev v BIOSU pa je vedno več in jih bo v prihodnje še več, saj ravno uporabniki pritiskajo na izdelovalce matičnih plošč, da mora biti v BIOSU čim več možnosti za popolni nadzor nad računalnikom. Matične, ki imajo enostaven BIOS, ki ne omogoča niti navijanja centralnega procesorja gredo zelo slabo v prodajo.

Glede driverjev pa imaš tudi čudne nazore. Vedno je bolje, da imaš na voljo več različnih driverjev in se potem odločiš za najboljše. Skoraj za vsako napravo sta na voljo vsaj 2 različna driverja, eden Microsoftov, za nepoznavalce, ki pride ponavadi že skupaj s sistemom in drugi za poznavalce, ki pride direkt od proizvajalca napravice in omogoča ponavadi precej več kot tisti osnoven Microsoftov.

Še enkrat naj omenim, da driverji o katerih se tukaj pogovarjamo niso za SSD, ki sam po sebi sploh ne potrebuje driverjev, ampak so to driverji za SATA kontroler na matični plošči.

Se mi zdi da take plate z zmeraj več nastavitvami kupujejo le gamerji ki največkrat tudi navijajo, ostalim pa tudi poznavalcem, ne samo laikom je pa čisto vseeno za tisto, on hočejo rač. uporabljat ne pa se z njim dajat. Pač kupiš napravo je priklopiš in dela, konc, brez jebanja po miljon nastavitvah potem.

Sem bral o tem, čeprav ljudje dvomijo, da bo dobavljiv pred novim letom. In za kakšen denar :)

Ja, par dni nazaj je "leaknil" Intelov Roadmap za SSDje.

Novi MLC 25nm čipi naj bi bili na voljo že letos, SLC pa v začetku drugega leta.
Velikosti MLC SSDjev bodo med 80 in 600 GB, SLC pa med 100 in 400 GB.
Še vedno pa kot kaže mislijo v začetku drugega leta izdelati enega 40 GB, ki bo verjetno naprodaj za par Evrov >:D

600 GB je že kar poštena kapaciteta, ampak cena bo verjetno več kot tisočaka ;((

Tisti 80 GB SSD iz serije X25-V bo po moje hit leta 2011. 80 GB za bagatelo :D

Zgodovina sprememb…

• zavaroval slike: bluefish ()

hojnikb ::

Mene bol zanima kdaj bojo začel delat 30000/300000 write cycle flash čipe.
#brezpodpisa

hojnikb je izjavil:

Ti je mogoče kakšen SSD ki je trenutno na trgu crknil zaradi izrabljenosti celic ob normalni uporabi???

hojnikb je izjavil:

LOL, a si kot prvi na svetu uspel znucati sedanjih 10.000 zapisov za MLC čipe, v samo nekaj letih, čeprav vsi izračuni kažejo, da je to praktično nemogoče storiti prej kot v 150 letih?

Povprečen SSD z MLC čipi, ki majo deklarirano okoli 10.000 zapisov na celico, ima pričakovan čas med posameznimi napakami 1,5 milijona ur oziroma okoli 173 let.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Izi ()

Izi je izjavil:

hojnikb je izjavil:

LOL, a si kot prvi na svetu uspel znucati sedanjih 10.000 zapisov za MLC čipe, v samo nekaj letih, čeprav vsi izračuni kažejo, da je to praktično nemogoče storiti prej kot v 150 letih?

Povprečen SSD z MLC čipi, ki majo deklarirano okoli 10.000 zapisov na celico, ima pričakovan čas med posameznimi napakami 1,5 milijona ur oziroma okoli 173 let.

in ta mtfb ni to kar misliš.
Res je da so kontrolerji in wearlevelling ži ker dober izpilje, sam vseen..

_Dejan_ je izjavil:

hojnikb je izjavil:

Ti je mogoče kakšen SSD ki je trenutno na trgu crknil zaradi izrabljenosti celic ob normalni uporabi???

SSD ne, mi pa crkuje USB kjuč, ki ma wear levelling, na dedicated linux kišti, pa mam porihtane nastavitve, da čim manj piše po njem...
#brezpodpisa

Zgodovina sprememb…

• spremenil: hojnikb ()

USB ključi bodo crkovali enako pogosto ne glede na dolgoživost FLASH celic. Njihov problem je vsekajdrugega prej, kot pa pisalni cikli.
100GB x 10.000 ciklov = 1.000.000 GB. Pri 50 MB/s pisanju je to 5500 ur OZ. 230 dni konstantnega pisanja, 24/7.

Ne sanjaj, da je to kakšna realna omejitev. Če dosegaš le 10% te cifre (pa jo je praktično nemogoče), je to 6 let konstantnega delovanja in pisanja po 5MB vsako sekundo.
Mogoče neprimerno za kakih 10 uporabnikov v Sloveniji, vsi ostali bomo prej zamenjal hišo in ženo, kot pa napisal tolk podatkov.

Dr_M ::

Itak imajo SSDji nekaj prostora v rezervi, za zamenjavo z okvarjenimi celicami.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

hojnikb je izjavil:

MTBF (ne MTFB) povprečni čas med napakami. Tukaj ni rečeno za kakšne napake gre, tudi izrabljenost celice se mora šteti med te napake.
Proizvajalci trdijo, da naj bi bila življenska doba SSD-jev v povprečju za polovico daljša od življenjske dobe trdih diskov. Tudi MTBF je pri HDjih ponavadi okoli 1 milijon ur, pri SSD jih pa naj bi bil 1,5 milijona ur. Kar seveda ne pomeni, da ti vse skupaj ne more crkniti v eni sami uri.

Nekateri proizvajalci dajejo za SSDje tudi že po 10 let garancije, medtem ko za HDje nikjer nisem zasledil več kot 5 let. To tudi nekaj pomeni.

Bom tukaj za tiste, ki se jim ljubi prebirati dolge tekste napisal nekaj manj znanih dejstev glede teh misterioznih zapisovalnih ciklov:

Kar se tiče samih zapisovalnih ciklov je problem, da se ne da izračunati kakšne konkretne številke koliko naj bi to v praksi zdržalo predvsem ker je to najbolj odvisno od količine prostora na enoti.
Še enkrat več prostora pomeni še enkrat daljši čas preden se bo prva celica izrabila do nedelovanja.
160GB SSD bo v vsakem primeru zdržal še enkrat več pisanja kot 80GB SSD. Se pravi, da ima 160GB disk ob enaki uporabi še enkrat daljšo življenjsko dobo kot 80GB disk, če gledamo samo na izrabljenost celic.
Pa to še ni vse. Močno je odvisno koliko imaš dejanskega praznega prostora na enoti. Če imaš vedno zapolnjenega 90% potem boš za vsakdanje delo bolj ali manj izrabljal samo tistih ostalih 10% celic, ki bodo zato hitreje fuč. Če upoštevamo da že sam sistem zahteva okoli 20% praznega prostora na katerikoli enoti za optimalno delovanje, bi bilo za SSD najbolje, da ga nikoli ne zapolnimo več kot do polovice. Tako bo verjetno najdlje trajal.

Potem je treba vedeti, da ima prav vsak SSD nekje spravljenih okoli 3% rezervnih celic, ki se avtomatsko sproti dajejo v uporabo ko se kakšna izmed celic pokvari ali izrabi. Vse to naj bi še dodatno opazno podaljšalo delovanje celotne enote, ker kot sem že omenil se celice kljub TRIM in vsem ostalim zadevščinam nikoli ne bodo enakomerno izrabljale, ker vse te funkcije enakomerno izrabljajo samo prazen prostor, tam kjer je pa nekaj stalno zapisano pa bo celica lahko nedotaknjena tudi več let.

Še najbolj zanimivo pa je to, da je tistih 10.000 zapisovalnih ciklov pri MLC oz. 100.000 pri SLC, bilo minimalno število, ki se lahko v praksi podaljša tudi za več kot 5-krat.
Se pravi MLC naj bi zdržal v praksi nekje med 10.000 in 50.000 zapisovalnih ciklov. Na to "malenkost" marsikdo pozabi.
V praksi je zadeva še boljša. Namreč izkaže se, da je samo okoli 3% vseh celic takih ki zdržijo samo 10.000 zapisovanj in menda kar okoli 90% takih ki zdržijo 50.000 in več zapisovalnih ciklov.
In vsakoletno se kvaliteta čipov izboljšuje in predvsem tisto zgornje število opazno raste.

Upam, da je sedaj bolj jasno zakaj nekateri že nekaj let brez problemov vgrajujejo SSDje celo v serverje, kjer se dnevno celotna površina prepiše kar nekajkrat pa po nekaj letih še vedno delujejo bp. In to kljub temu, da tista omenjena številka 10.000 zapisovanj zveni zelo ubogo in kratkotrajno.

USB ključke ne moremo primerjati z SSD, predvsem zaradi majhne kapacitete. Že samo dejstvo, da imajo 10-krat manj prostora pomeni, da se tudi izrabijo najmanj 10-krat hitreje kot SSD. Poleg tega so na USB ključkih ponavadi precej manj kvalitetni flash čipi kot na SSD.
Kljub temu moj 1 GB USB ključek, ki ga v celoti prepišem skoraj vsak dan, deluje že več kot 5 let, kar pomeni, da sem vse celice prepisal že blizu 2000-krat pa še ni videti, da bi katera opešala.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Izi ()

kuglvinkl ::

Jst je izjavil:

Kako je pa kaj z Value aka 99$ Price Point SDDji?

Ponudba, kolikor sem videl Headline na Anandtechu je: Intel V, Kingston V in OCZ Onyx.

Se je še kdo spustil v mainstream?

--

Zanima me pa tudi zato, ker ko pride Bobcat in če izpolni svojo nalogo (kick Atom's ass), si bom postavil namesto dedicated BSD routerja, ki ga imam sedaj, eno bolj multifunkcijsko mašino*. Poleg routerja tudi NAS (seveda z ene 4 tera ali več HDDjev), pa še kakšne malenkosti.

*multifunkcijsko mašino: Rabila bo en poceni SDD, ker ne bo pomembna hitrost, ampak samo čas od zagona, pa do zapisa vsega v ram, potem se pa izklopi disk. Tako imam sedaj.

Sam sem si nabavu pred časom Intla V, ki je zamenjal Rapotorja. Se zlo pozna tistih 110 evrov vložka.
Your focus determines your reallity

Izi je izjavil:

hojnikb je izjavil:

MTBF (ne MTFB) povprečni čas med napakami. Tukaj ni rečeno za kakšne napake gre, tudi izrabljenost celice se mora šteti med te napake.
Proizvajalci trdijo, da naj bi bila življenska doba SSD-jev v povprečju za polovico daljša od življenjske dobe trdih diskov. Tudi MTBF je pri HDjih ponavadi okoli 1 milijon ur, pri SSD jih pa naj bi bil 1,5 milijona ur. Kar seveda ne pomeni, da ti vse skupaj ne more crkniti v eni sami uri.

Nekateri proizvajalci dajejo za SSDje tudi že po 10 let garancije, medtem ko za HDje nikjer nisem zasledil več kot 5 let. To tudi nekaj pomeni.

Bom tukaj za tiste, ki se jim ljubi prebirati dolge tekste napisal nekaj manj znanih dejstev glede teh misterioznih zapisovalnih ciklov:

Kar se tiče samih zapisovalnih ciklov je problem, da se ne da izračunati kakšne konkretne številke koliko naj bi to v praksi zdržalo predvsem ker je to najbolj odvisno od količine prostora na enoti.
Še enkrat več prostora pomeni še enkrat daljši čas preden se bo prva celica izrabila do nedelovanja.
160GB SSD bo v vsakem primeru zdržal še enkrat več pisanja kot 80GB SSD. Se pravi, da ima 160GB disk ob enaki uporabi še enkrat daljšo življenjsko dobo kot 80GB disk, če gledamo samo na izrabljenost celic.
Pa to še ni vse. Močno je odvisno koliko imaš dejanskega praznega prostora na enoti. Če imaš vedno zapolnjenega 90% potem boš za vsakdanje delo bolj ali manj izrabljal samo tistih ostalih 10% celic, ki bodo zato hitreje fuč. Če upoštevamo da že sam sistem zahteva okoli 20% praznega prostora na katerikoli enoti za optimalno delovanje, bi bilo za SSD najbolje, da ga nikoli ne zapolnimo več kot do polovice. Tako bo verjetno najdlje trajal.

Potem je treba vedeti, da ima prav vsak SSD nekje spravljenih okoli 3% rezervnih celic, ki se avtomatsko sproti dajejo v uporabo ko se kakšna izmed celic pokvari ali izrabi. Vse to naj bi še dodatno opazno podaljšalo delovanje celotne enote, ker kot sem že omenil se celice kljub TRIM in vsem ostalim zadevščinam nikoli ne bodo enakomerno izrabljale, ker vse te funkcije enakomerno izrabljajo samo prazen prostor, tam kjer je pa nekaj stalno zapisano pa bo celica lahko nedotaknjena tudi več let.

Še najbolj zanimivo pa je to, da je tistih 10.000 zapisovalnih ciklov pri MLC oz. 100.000 pri SLC, bilo minimalno število, ki se lahko v praksi podaljša tudi za več kot 5-krat.
Se pravi MLC naj bi zdržal v praksi nekje med 10.000 in 50.000 zapisovalnih ciklov. Na to "malenkost" marsikdo pozabi.
V praksi je zadeva še boljša. Namreč izkaže se, da je samo okoli 3% vseh celic takih ki zdržijo samo 10.000 zapisovanj in menda kar okoli 90% takih ki zdržijo 50.000 in več zapisovalnih ciklov.
In vsakoletno se kvaliteta čipov izboljšuje in predvsem tisto zgornje število opazno raste.

Upam, da je sedaj bolj jasno zakaj nekateri že nekaj let brez problemov vgrajujejo SSDje celo v serverje, kjer se dnevno celotna površina prepiše kar nekajkrat pa po nekaj letih še vedno delujejo bp. In to kljub temu, da tista omenjena številka 10.000 zapisovanj zveni zelo ubogo in kratkotrajno.

USB ključke ne moremo primerjati z SSD, predvsem zaradi majhne kapacitete. Že samo dejstvo, da imajo 10-krat manj prostora pomeni, da se tudi izrabijo najmanj 10-krat hitreje kot SSD. Poleg tega so na USB ključkih ponavadi precej manj kvalitetni flash čipi kot na SSD.
Kljub temu moj 1 GB USB ključek, ki ga v celoti prepišem skoraj vsak dan, deluje že več kot 5 let, kar pomeni, da sem vse celice prepisal že blizu 2000-krat pa še ni videti, da bi katera opešala.

Zanimivo branje 8-)
Zgleda da sn pač najdu tak kjuč ko rad crkuje.
No če se še FS prilagodijo SSDjom (LogFS recimo) pol je pa okvara zarad weara res odveč
#brezpodpisa

Zgodovina sprememb…

• spremenil: hojnikb ()

Začuda od vseh "interesentov" vidim na TRR-ju 2 avansa :) Tri če štejem še sebe... V preteklosti sem že naredil napako in v dobri volji založil svoj denar, ko pa je pošiljka prišla, jih je polovico odstopilo s takšnimi in drugačnimi razlogi. Skratka, trije smo, za realizacijo naročila potrebujemo še dva. Cena je 270EUR/kos in brezplačna poštnina do Slovenije. S prodajalcem sem bil v kontaktu in pravi, da če prejme denar do 15h, še isti dan odpremi. Torej računam na jutri.

Cena 270EUR za kos mi je ql, vendar ker me je Intelov SSD že 1x razočaral (80GB G1 - Ostal sem brez TRIM podpore) ne vem če ga bom vzel za vsakodnevno uporabo v prenosniku...
Ker mi win7 z vsemi naloženimi programi zasede cca. 60GB bi bila kakšna 100GB varianta(OCZ Vertex 2 100GB) vrh glave, ostale podatke(maili, dokumenti) pa imam itak na drugem večjem disku ki ga imam v prenosniku...

Naročamo G2 model, torej zadnji model na trgu (dokler ne pridejo spet novi). Sam poznam kar nekaj izredno zadovoljnih uporabnikov konkretno G2 modela, ki ga imajo v uporabi že mesece kot primarni disk in vsi samo hvalijo, kako hiter je.

Dr_M ::

Eh, ni posebnega ni, ce ga primerjas z drugimi.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

M-XXXX ::

Dr_M je izjavil:

Eh, ni posebnega ni, ce ga primerjas z drugimi.

Grajajo pa tudi ne>:D Pravzaprav je zelo dolgo veljal za best buy model tako po ceni kot hitrosti kar pomeni, da definitivno ni slab nakup. Po tako ugodni ceni pa še toliko več ++ za njega!

jinzo ::

Em, Intel SSD kot best buy? ce je poceni mogoče, je pa že dolgo od tega da bi bil najhitrejši, ali blizu najhitrejšim. SandForce kontrolerji so mislim da trenutno najboljši - sicer malo premium cene ampak še vedno zelo hitri, medtem ko se Intelu pozna relativno počasno izboljševanje (čeprav roadmap zgleda zanimivo).
««
47 / 507
»»