» »

Format diska - allocation unit size ???

Format diska - allocation unit size ???

carcar ::

Zdravo!

Zanima me, kaj pomeni ta "allocation unit size" ko formatiraš disk?
Je boljše imeti čim večjega ali manjšega?

Matek ::

Allocation unit size je AFAIK v bistvu cluster, neka množica sektorjev na disku, ki predstavlja najmanjšo možno enoto, ki jo je možno nasloviti / v njo pisati. Odgovor na vprašanje o različnih velikostih ni povsem enostaven - manjši clusterji potencialno lahko povzročajo večjo fragmentacijo, medtem ko večji poslabšajo izkoristek diska.

Povečevanje clusterja do 64k se včasih uporablja pri računalnikih, na katerih se dela z velikimi datotekami (npr. video obdelava). Če pa si običajen uporabnik, se teh nastavitev ne dotikaj in pusti velikost takšno, kot je po defaultu (afaik 4K).
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

Zanima me še nekaj. Kupil sem WD Mybook 500GB in prenos podatkov na disk je 20 MB/sec? Ali je to normalno, saj se mi zdi nekako počasi. Potencialni prenos naj bi imel 60MB/sec (če se ne motim). Kako naj dosežem to hitrost?
Najlepša hvala za odgovore!

?

zee ::

@carcar: 20 MB/s je pricakovana hitrost. Vprasanje, ki si ga postavil, ne pase v to temo.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Vem da ne paše, samo se mi zdi brez veze da v 15 minutah odprem 2 teme. Hvala za odgovor.

T_F_7 ::

Imam za formatirat HDD particijo s skoraj 400GB, ki je ne bom nikdar zapolnil, tako da se s prostorjem ne obremenjujem. Kakšen allocation unit size naj izberem, da bo disk deloval karseda hitreje?

Frenckie ::

Odvisno kateri OS imaš.
Če je Windows potem kar v NFTS format.
Praviš, da 400GB zlepa ne boš zapolnil - mislim, da se kar motiš. Če pa uporabljaš še kak torent, potem pa sploh.

T_F_7 ::

Itak da NTFS. Zanima me allocation unit size. Default je 4096. Formatiral sem pa na 8192 in ne vem, če ne bi raje dal na 64kb. Niti s torrenti ne bom napolnil particije, ker sem prej imel razdeljeno na 100Gb + 2x250Gb, zdaj pa je ena 2x125Gb + 345Gb in sem povečal tole particijo za 100Gb.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: T_F_7 ()

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

USB ključek ne kaže pravilne velikosti datotek?

Oddelek: Strojna oprema
61619 (1384) urli
»

NTFS koliko bytov

Oddelek: Pomoč in nasveti
6651 (549) jype
»

32, 64 in 86 bitna različica

Oddelek: Operacijski sistemi
298584 (7724) OmegaM
»

Zakaj mi ne ponudi opcije formatiranja v FAT32 ?

Oddelek: Pomoč in nasveti
51117 (1038) sinko999
»

Kako popraviti DISK? particija/format

Oddelek: Strojna oprema
102236 (2063) TESKAn

Več podobnih tem