Forum » Kaj kupiti » racunalnik za manj zahtevno uporabnico
racunalnik za manj zahtevno uporabnico
hokuto ::
Sestavljam racunalnik za manj zahtevno uporabnico in bi potreboval nasvet. Kupiti moram samo procesor, maticno, ram in morda graficno (ce vzamem maticno brez integrirane grafe), vse ostalo ze imam. Uporaba bo surfanje, tipkanje, obcasno risanje (ne 3D, ampak manjsi risarski programcki, ki imajo razne copice, svincnike in podobno) in kaksne igrice, pa spet ne 3D, ampak varianta popcap, reflexive arcade ipd. (tipicne puzzle, logicne igrice, ki naceloma niso zahtevne, a so v bistvu glavni razlog za tole nadgradnjo, ker nekatere novejse za eye candy klicejo dx9 funkcije in na njeni stari agp grafi zmrznejo ali "ven padejo" po uvodnem zaslonu, ce se sploh pozenejo). Vse to za 150€.
Razmisljal sem, da bi vzel Celeron E1200, 1-2gb rama (Vista sigurno se kar nekaj casa ne bo v igri tako, da bo 2gb vec kot dovolj, ker ji tudi zdaj 1gb ni ozko grlo), ne vem pa katero maticno. Rad bi namrec, da je predvsem zanesljiva, neproblematicna in po moznosti dovolj dobra (primeren chipset), da ne bo predstavljala cokle, ce bo v prihodnje hotela zamenjat Celerona s kaksnim C2D cpu-jem. Osebno sicer nisem ljubitelj integriranih graf in tudi se nisem nobene kupil, je pa tudi res, da se nisem kupoval v tem rangu in zato potrebujem nasvet kaj je najbolj smiselno - poceni dodatno grafo (katero?) ali integrirano na maticni.
Razmisljal sem, da bi vzel Celeron E1200, 1-2gb rama (Vista sigurno se kar nekaj casa ne bo v igri tako, da bo 2gb vec kot dovolj, ker ji tudi zdaj 1gb ni ozko grlo), ne vem pa katero maticno. Rad bi namrec, da je predvsem zanesljiva, neproblematicna in po moznosti dovolj dobra (primeren chipset), da ne bo predstavljala cokle, ce bo v prihodnje hotela zamenjat Celerona s kaksnim C2D cpu-jem. Osebno sicer nisem ljubitelj integriranih graf in tudi se nisem nobene kupil, je pa tudi res, da se nisem kupoval v tem rangu in zato potrebujem nasvet kaj je najbolj smiselno - poceni dodatno grafo (katero?) ali integrirano na maticni.
doke!
jest10 ::
Če hočeš poceni dodatno grafično, potem vzemi HD 3450, ki je okoli 30€. Procesorju E1200 pa lahko brez strahu direktno, brez višanja voltaže prestaviš FSB iz 200 na 266MHz.
thx... pa za maticno imas kaksen konkreten predlog? kako je pa z dualchannel rami na tej platformi? raje 2x512mb (2x1gb), ali raje 1x1gb (1x2gb)? glede kolicine rama, ce s samo 1gb namesto dveh, dovolj prisparam za primerno boljso maticno, potem veliko rajsi tako, ker ram se da dokupit kadarkoli, menjat maticne pa ne mislim karseda dolgo.
doke!
Zgodovina sprememb…
- spremenil: hokuto ()
dzinks63 ::
npr:
Matična z dobro integrirano: GA-MA78GM-S2H, 780G 75€
CPU: Athlon64 X2 4600+ AM2 (box) 50€
Ram: 2x1gb DDR2 1GB PC667 Kingston 38€
Matična z dobro integrirano: GA-MA78GM-S2H, 780G 75€
CPU: Athlon64 X2 4600+ AM2 (box) 50€
Ram: 2x1gb DDR2 1GB PC667 Kingston 38€
Zgodovina sprememb…
- spremenil: dzinks63 ()
fosil ::
Jaz bi tudi rekel da vzemi kakšno ploščo z 780g chipsetom. Zelo zmogljiva integrirana grafika, ni dosti počasnejša od 3450.
To je ravno idealna stvar za to kar iščeš.
In nato namesto ločene grafike za isti denar raje vzameš 2g rama. Bo v končni fazi veliko hitrejši sistem na katerega lahko brez problema naložiš tudi visto.
Tudi z nadgradnjo ne bi smel bit problem, ker podpira quad core phenome.
Dejansko lahko nadgradiš tudi grafično saj podpira crossfire in lahko skupaj v crossfire laufaš recimo 3450 in integrirano.
To je ravno idealna stvar za to kar iščeš.
In nato namesto ločene grafike za isti denar raje vzameš 2g rama. Bo v končni fazi veliko hitrejši sistem na katerega lahko brez problema naložiš tudi visto.
Tudi z nadgradnjo ne bi smel bit problem, ker podpira quad core phenome.
Dejansko lahko nadgradiš tudi grafično saj podpira crossfire in lahko skupaj v crossfire laufaš recimo 3450 in integrirano.
Tako je!
Zgodovina sprememb…
- spremenil: fosil ()
hvala za dodatne predloge. v nemski online trgovini sem nabral takole konfiguracijo:
cpu: C2D E2160
mobo: GA-P35-DS3L
ram: 1gb DDR2
gpu: club3d 3450
cena vsega: 161€ (to bi bilo sprejemljivo)
ce se ne motim, bi tole bila zlahka boljsa konfiguracija od vseh prej predlaganih, samo kaj, ko posiljanje v slo stane 30€, cene pri nas so pa primerjalno "zalost" in je potem realna cena "na domu" za tole pa ze malo prevec nad zacetnih 150€.
hmm amd... sam sicer imam X2 athlona, ki mi dobro sluzi, ampak sem dobil obcutek, da je 775 platforma vseeno malo bolj aktualna in ziher nalozba, tako da sem athlone res malo ignoriral. a je tale lestvica procesorjev merodajna? ker tukaj sta E1200 in 4600+, oba na default cisto skupaj (118. vs 114.).
cpu: C2D E2160
mobo: GA-P35-DS3L
ram: 1gb DDR2
gpu: club3d 3450
cena vsega: 161€ (to bi bilo sprejemljivo)
ce se ne motim, bi tole bila zlahka boljsa konfiguracija od vseh prej predlaganih, samo kaj, ko posiljanje v slo stane 30€, cene pri nas so pa primerjalno "zalost" in je potem realna cena "na domu" za tole pa ze malo prevec nad zacetnih 150€.
hmm amd... sam sicer imam X2 athlona, ki mi dobro sluzi, ampak sem dobil obcutek, da je 775 platforma vseeno malo bolj aktualna in ziher nalozba, tako da sem athlone res malo ignoriral. a je tale lestvica procesorjev merodajna? ker tukaj sta E1200 in 4600+, oba na default cisto skupaj (118. vs 114.).
doke!
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | rad bi sestavil multimedia PC za v "dnevno sobo" (strani: 1 2 3 )Oddelek: Kaj kupiti | 9702 (4787) | enrique |
» | procesor+matična plošča+rami+grafična=150-200€Oddelek: Kaj kupiti | 2343 (2000) | t3hn0 |
» | Vprašanje pri nakupu računalnikaOddelek: Strojna oprema | 890 (824) | svizi |
» | Dvojedrni procesor - 2x hitreje?Oddelek: Pomoč in nasveti | 2708 (2150) | Tr0n |
» | Procesor in osnovna plošča.Oddelek: Kaj kupiti | 1586 (1149) | PrimozR |