» »

Surround in glasba?

Surround in glasba?

eland ::

Pred kratkim sem si nabavil kartico -Terratec Sixpack in zvočnike za surround - B&W + Altec Lansing -oba para sta Hi-Fi in ne en plastičen krep za direkt na računalnik. Oba mi dajeta surround zvok, ni kaj, ko pa poslušam glasbo (predvsem to se vrti na mojem rač.) mi dela samo sprednji par. Je to normalno, ker mi je škoda takih zvočnikov za gledat TV in filme?
Ima kdo kakšen pameten nasvet in kakšne so vaše izklušnje?

andrej ::

ja to je normalno, ker je glasba posneta v obicajno v stereo - 2 zvocnika. Mam jaz tudi doma Hi-fi 5.1 pa sta zadnja dva vklopljena samo kadar gledam filme. ok, iz zadnjih tudi pride zvok, ce uporabim posebno nastavitev na receiverju ampak to ni to...

.:joco:. ::

Seveda surround ne moreš nardit iz sterea, samo kar tebe muči je to, da bi mel rad dva leva in desna zvočnika, ane? Ker je velik boljš tut stereo poslušat na 5-ih zvočnikih :)

Če te prav razumem, nimaš ti nobenega recieverja, ampak imaš verjetno vse kable iz računalnika direkt na zvočnike. V tem primeru boš mogel iti v control panel in tam kjer maš nastavitve za kartico si boš mogel naštimat, da ti stereo igrajo vsi zvočniki. Ne vem točno kako je pri tej kartici... Če maš pa reciever, pa takrat ko poslušaš stereo, samo preklopiš en gumbek. Ne morem ti povedat katerega, ker ma vsak reciever drugačnega :)

lp
"Is science true?"
You don't get it.
Science is the process of trying to find out what's true.

eland ::

Ne joco, narobe si me razumel. Jaz imam receiver, z najmanj 100 nastavitvami, ampak samo te ni. Sem pa najdel pri gledaju DVD na powerDVD XP možnost, da poslušaš lahko glasbo (MP3) na vseh zvočnikih, sam da ne znam predvajat MP3 v powerDVD, čeprav piše na uvodnem screenu da ima to podporo. Mogoče kdo ve kaj o tem?
Razmišljam tudi o temu, da bi navezal žice tud v sprednje zvočnike, ker imam možnost priklopa še enega para na front, pol bi pa dal en svič vmes, da bi lahko preklapljal med front in rear ta zadenj par. Sam bojim se da skuril izhode. Ima kdo kakšnje izkušnje:
- z poslušanjem MP3 v powerDVD XP na vse zvočnike
- z vezavo para zvočnikov na dva kanala s svičom vmes?

P.S.: Hvala obema za odgovor

lp

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: eland ()

.:joco:. ::

Ups, pardon...:D

Ja, hmm, da reciever ne bi mel te funkcije? Možno... Potem je edina rešitev nekakšen switch. Da ti stereo signal razdeli. Samo potem ko boš filme gledal boš mogel nazaj preklopit...

Kater reciever pa maš?
"Is science true?"
You don't get it.
Science is the process of trying to find out what's true.

Yurko ::

Jest poslušam glasbo na vseh petih zvočnikih. Uporabljam funkcijo Dolby Prologic 2, ki zadevo za običen stereo zvok kar dobro postavi v prostor.

eland ::

Na žalost jo pri meni igra tako bedno (potihem in samo visoki toni), da imam kar izklopljeno, če poslušam glasbo. Pri špilih, filmih in TV-ju pa je zvok kot mora bit. Imam JVC RX - 668R.

BlackHole ::

Je to normalno, ker mi je škoda takih zvočnikov za gledat TV in filme?

Daj prosim tole mi malo razloži, če se ti da. Drugače pa glasba se itak posluša v stereo (dva zvočnika)načinu, razen če ni drugače posneta (DVd audio, dolby digital,...), tako da...

.:joco:. ::

BlackHole, verjemi da je užitek poslušat glasbo na surround sistemu, tudi če je stereo.

Mi imamo doma DVD player v dnevni sobi, pa gledam navadne filme na POP-TV na surround, čeprav je samo stereo. Pa je mnogokrat bolje kot če bi mel samo sprednje tri zvočnike... Pa tut musko je velik večji užitek poslušat.
"Is science true?"
You don't get it.
Science is the process of trying to find out what's true.

eland ::

Razumem da je stereo za dva zvočnika, ne razumem pa zakaj morta bit ''mrtva'', če bi lahko špilala glasbo. S tem sem pa mislil, da imam predobre zvočnike zam tako nalogo in da niso izkoriščeni njihovi potenciali. Lahko pogledaš od B&W stran pa ti bo jasno o čem govorim.

eland ::

Razumem da je stereo za dva zvočnika, ne razumem pa zakaj morta bit ''mrtva'', če bi lahko špilala glasbo. S tem sem pa mislil, da imam predobre zvočnike zam tako nalogo in da niso izkoriščeni njihovi potenciali. Lahko pogledaš od B&W stran pa ti bo jasno o čem govorim. Bom probal z sviči in vas obvestim.

krucymucy ::

Sej tud na koncertu nisi v sredini ansambla ... o tem majo audiofili dost za povedat na raznih HI-FI zborih!

eland ::

Jest bi pa sedel sredi ansambla, še posebi poleg kakšne seksi čelistke...ni slaba ideja krucy, bi prodali več kart in povečal zanimanje za kulturo.
Sploh pa ni nobenega dobrega razloga zakaj ne bi delal v surroundu stereo. V čem je problem, ne vem. Se ti ne zdi vsaj mal trapast? Imaš surround ne moreš pa poslušat stereo na vse zvočnike? To je bolj polovični napredek.Kot če bi recimo BMW naredil M3 s to napako, da bi moral notr čez oken lezt. Jest ga ne bi kupil. Oziroma bi se mi vsaj zaman zdel.
Mogoče kdo ve zakaj piše na powerDVD XP, da ima multichannel MP3? Pod Avdio properties ima možnost da dela surround iz MP3 fajlov?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: eland ()

BlackHole ::

Kot sem rekel, sorround je za filme in glasbo, ki je posneta na več kanalih in verjemi, vem kako je z sorroundom, ker imam tudi sam 5.1 sistem z receiverjem, pa "navadno" glasbo poslušam v stereo.

Kyralis, pa si ti siguren, da ima PowerDVD multichannel MP3 ali je multichannel in mp3 (kot dve in ne kot ena funkcija) - zdaj ne morem pogledat.

Zgodovina sprememb…

eland ::

Lej, da se razumemo - jest ne sprašujem zakaj mi ne igra glasbe v surround ampak zakaj mi ne igra na vseh zvočnikih. Na powerDVD mi piše Multichannel MP3. Poglej sam pod Avdio properties - Advance - pa mi povej kaj si misliš o tem. Tam imaš možnost izbire Dolby prologic za poslušanje glasbe ali gledanje filmov. Sam da men ne igra MP3jev , al pa ne zmam uporabljat te funkcije v power DVD.

BlackHole ::

Prvo kot prvo je odvisno kako imaš ti zvočno povezano z receiverjem. Če imaš preko digitalnega izhoda, potem ti te funkcije v PowerDVD-ju nič ne pomenijo, ker v tem primeru mora ves sorround zmixat receiver. Če bi rad uporabljal pa kodirnike v PowerDVD-ju, pa boš moral povezati zvočno z reciverjem preko analognih izhodov ali pa izvočne direkt na zvočnike.

|might| ::

Al pa sam naštimi na mono način pa ti bojo vsi zvočniki igral! :)

Če je prostorski zvok pa če poslušaš glasbo bi ti mogl ta zadna dva zvočnika v mono načinu špilat!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ali je 5.1 sistem res samo za filme in ne za glasbo?

Oddelek: Zvok in slika
306361 (5803) Arntor
»

S/dif ni digitalnega zvoka na recevierju

Oddelek: Zvok in slika
122243 (1974) link_up
»

Winamp in 5.1 zvok:(

Oddelek: Zvok in slika
111731 (1535) Duke Nukem
»

AC3 težave

Oddelek: Zvok in slika
422477 (1415) franc3e
»

5.1 problemi

Oddelek: Zvok in slika
71139 (965) JanezH

Več podobnih tem