» »

Procesor-hladilnik je lahko karkoli narobe ?

Procesor-hladilnik je lahko karkoli narobe ?

Suly ::

Ko sem nekaj štoral po matični in procesorju sem iz nevednosti da je tisto za hladilna rebra in ne samo za ventilator kot sem mislil, sprostil tisti "čep" (iz levo na desno) in hladilna rebra z ventilatorjem so se oddaljila od matične plošče. Seveda sem takoj spet tisto s čimer se pač to premika/odstrani pritrdil zgoraj in spodaj nazaj ter vse skupaj s premikom levo stisnil nazaj na matično.

Temperature so po prvih opažanjih za cca. 2 stopinji višje, pa me zanima če je zaradi tistega premika za kratek čas karkoli narobe (vem da je neka pasta pa nevem kaj še vse zadaj) ?

Lp

mihajlo carr ::

to boš rešil z nakupom termalne paste ter ponovno namestitvijo hladilnika. termalna pasta se prilagodi površini zato so visoke temperature ob premiku logične ker se potem ne prilega dobro.
GA-P35-DS3, E2180@3.2GHz, Sapphire 2600XT OC@750/800mhz, WD4000AAKS,
2Gb DDR2 800MHz@4-4-4-12, Xigmatek S1283@mx-2, HKC580W, Chieftec Giga GX-01B

Suly ::

disel, ker mi je to precej tuje bi te prosil če mi lahko natančno pojasniš postopek in tudi morda kakšen link katero pasto naj kupim ?

Lp

333333 ::

zberes recimo https://www.cool-pc.org/productdetail.p... potem odstranis hladilno telo iz procesorja, na njem in na procesorju bos videl termalno pasto (ponavadi je sive barve) no to s kaksno cunjo odstraniš (lahko tudi s pomocjo alkohola ce ne gre brez) in ko je to cisto namazes TANKI sloj termalne paste na procesor in če se ti še je dobro da enako storis tudi na sticnem mestu (s procesorjem) na hladilnem telesu. Potem namestis hladilno telo na procesor tak kot je blo preveris temperature in je toto :)
Spiritual

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: 333333 ()

Suly ::

Gledal sem tidve (pri mimovrste ne rabim plačevat poštnine):
http://www.mimovrste.com/artikel/217002...
http://www.mimovrste.com/artikel/217001...

Mislim da sta isti, samo da ima ena kartico za namaz (a jo sploh rabim, razlika v ceni je 4 eu.

PacificBlue ::

Kul bo. Tiste kartice pa niti ne rabiš..lahko si pomagaš z kakšno ne več rabljeno kreditno kartico ali kaj podobnega..pač da bo hladilna pasta čimbolj enakomerno(in pazi da namažež na tanko,kvečjemu milimeter debel sloj) razmazana po površini procesorja.

Suly ::

vredu ! pol bom pa naročo kar to za dober euro. Sem včeraj še enkrat celotno zadevo odstrano in je sedanja pasta tako ali tako že popolnoma neuporabna, namazana je pa samo čez sredino oz nekje 70 % procesorja in ne čez cel procesor. Zdaj to novo razmažem raje tanki sloj čez cel procesor ?

racunalnicar ::

povej ko boš zrihtov, kako dela.

bluefish ::

@Delphi87: pravilen postopek za nanos termalne paste je sledeč: na procesor kaneš za približno eno in pol riževega zrna termalne paste, nato pa namestiš hladilnik, ki ga ob namestitvi še rahlo zavrtiš.

PacificBlue ::

Niti ni potrebno. Pasta se tako ali tako še razleze po površini procesorja ko ga pritrdiš gor.Tistih 70% bi bilo kr v redu.

Lp

Edit: So me prehiteli..naredi tako kot pravi Bluefish.Bo najbolje.

Zgodovina sprememb…

Suly ::

Takole, zadeva je sledeča. Kupil sem zgoraj omenjeno pasto, jo za cca. 2 riževi zrni izstisnil na sredo procesorja (cca. 20 %) in potem pritrdil hladilnik, katerega sem še malo premaknil levo desno gor dol in potem zafiksiral.

Temperature sicer so nižje kot so bile preden je nastopila težava, ampak še vedno pa niso tako nizke kot so bile na začetku !

Kje bi lahko storil napako ?
Je mogoče to ko je nisem razmazal z kakšno kartico ali kaj podobnega ?

blackbfm ::

Ne. Si očistil hladilnik in ventilator? :)

Drugače je tut dobro očistit procesor, jaz sem mel enkrat kar zapečeno pasto sem moral kar fajn drgnit s krpo in acetonom. Samo morš pazit. Če si imel čist procesor potem je OK.

Kakšno temperaturo pa sploh imaš in kakšno si imel na začetku?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: blackbfm ()

Suly ::

Sem očistil hladilnik in procesor, tako da sem prejšnjo pasto popolnoma očistil.

Temperatura v normalnem stanju je 50° (+-2) (ob navitju iz 200 na 240 fsb), kar je še vedno +5-8°, kot je blo pred omenjeno težavo.

blackbfm ::

Si mel takrat konstantno manjšo temperaturo ali si ravno vklopil PC? Drugače 50 je v mejah normale. Ko bo nad 65 takrat ne bo v redu.

PacificBlue ::

Ja 50 stopinj je tam nekje še spremenjivo.Pa tudi sedaj v poletnih mesecih je temperatura zraka višja in s tem tudi temperatura sistema..No razen če nimaš sobo ohlajeno na 18 stopinj:)

Suly ::

Pravkar prišel iz NHL 08 igre in je bila temp na 62° kar pa mislim da ni več vredu.

Je pa teh dobrih 50° v normalnem delovanju vsaj 1 uro in ne ob vklopu.

blackbfm ::

Kater procesor pa imaš?

Suly ::

Amd athlon x2 4000+ (iz 2.1 navit na 2.52) ...

blackbfm ::

Uh kva jz vem..men kaže 56 stopinj v idlu zdele. Imam pa Core 2 Duo 4400..če ti to kaj pomaga :)

Suly ::

Mislim da je vseeno težava zgolj v termalni pasti, ker pred odstranitvijo je bilo vse vredu. Prosil bi nekoga, da mi zares pove popoln postopek, ker sem sicer naredil vse tako kot je zgoraj opisano, vendar so temperature previsoke oz. niso takšne kot so bile na samem začetku.

blackbfm ::

Odstraniš hladilnik, očistiš hladilnik in procesor, naneseš tanek sloj paste oz. kot je napisano daš na sredino nekaj paste in pritisneš gor hladilnik. Preveriš če je dobro fiksiran in to je to. Kaj več tako ali tako ne morš naredit.

Edina stvar bi bla da pasta slabo prevaja toploto. Verjetno bi kvalitetnejša pasta dala boljše rezultate.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: blackbfm ()

PacificBlue ::

Kakšen hladilnik pa uporabljaš?

Verjetno bi nakup novega,boljšega pripomorel k nižjim temperaturam.

Suly ::

Ja komplet sistem je star kr dobro leto ... Je pa še orginal hladilnik gor. Sem zdaj dodal en ventilator na zadnjo stran da piha ven pa pridobil nekaj stopinj, kar je nekakšna manjša rešitev, vendar je prej tud brez tistega bla temperatura nižja, tak da res nevem kje bi naredil napako pri pasti, ker sem naredil točno tak kot je napisal blackdw ... sem dal mogoče preveč paste ? dobri 2 riževi zrni na sredino oz. cca 20 % procesorja.

blackbfm ::

Kej preveč napačno itak ne morš narest. Vprašanje je samo če je ta pasta ki si jo kupil tako dobra kot tista originalna. Pomoje brezveze kompliciraš. A skos spremljaš temperaturo, mislim če ti stalno kaže že od prej? Ali si samo enkrat prej pogledal in se ti zdi da je zdaj previsoka (čeprav ni)?

Suly ::

ne ne, skoz spremljam, ker sem tudi navijal in sem si tud shranjeval temperature (več krat prej - po - napaka - zdaj). Zato je zdaj višja kot z orginalno pasto. Pa sem mislo da sem morda dal preveč paste, al pa da je nisem kak razmazal vredu al pa kaj. Morda je pa res kriva pasta za dober euro.

PacificBlue ::

Ne ta pasta je v redu, vsaj jaz mislim, da sem uporabil natanko takšno..Imam pa e6300 na 3ghz..hladilnik asus square in temperatura se mi giblje v območju od 35 do 40 stopinj..vem pa da sem imel probleme z temperaturo ko sem imel še asus P5b osnovno ploščo in sem moral vključiti/izključiti..ne vem točno..eno funkcijo v biosu, ker mi je temperatura proca šla tudi do 60 stopinj..

Na tvojem mestu bi se odločil za nakup novega hladilnika, ali pa prej še vsaj enkrat namestil gor hladilnik(prej pa temeljito sčistil vsak ostanek paste,prav tako na procesorju)..Mogoče nisi namestil hladilnik z sponkami pravilno, da se ne prilega dovolj tesno..itd.

Je lahko kar enih par razlogov..torej poskusi ponoviti vse skupaj(pa procesor spusti na default frekvenco)..

Če pa vse to spet ne bo pomagalo, pa vidim rešitvi samo v nakupu novega hladilnika oz. namestitev kakšnega dodatnega ventilatorja(hlajenja).

Suly ::

Hladilnik je z sponkami zagotovo pritrjen natesno. sponki sta samo spodaj in zgoraj in obe tesnita, pravtako se z vseh strani enako prilega, tak da v tem ni težava.

Že prej sem zares temeljito očistil in procesor in hladilnik, dobesedno je bil robček bel ko sem še zadnjič potegno čez oboje.

Procesor se mi zdi nesmiselno spuščat na normalno frekvenco, ker je tudi pred to mojo napako bil na 240 fsb in je bila temperatura zadovoljiva.

Če se pa spomniš te funkcije v biosu pa bi te prosil da jo napišeš :) Mam pa zadnji bios in plato A690VM2MA-RS2H.
http://www.foxconnchannel.com/product/M...

PacificBlue ::

Ja sem se spomnil:)..gre za tako imenovano PECI funkcijo. Vem da ko sem jo vklopil je temperatura v idle padla kar za 10 stopinj..Samo zdaj ne vem če tvoja matična vsebuje to funkcijo. Mislim, da jo imajo matične z Ami biosom(ne vem če tvoja plošča sloni na Ami biosu)..Poglej tam pod Cpu nastavitvami za to funkcijo.

solatko ::

Pasta dobi svojo polno funkcijo šele tam po dveh, treh tednih, zato nič se sekirat, če so temperature mal višje, problem nastane, ko se začnejo sukat okoli 90 C.

Suly ::

PacificBlue kolikor vem v preteklosti nisem nikjer zasledil te funkcije, sploh pa ne pod Cpu ... tako da mislim da je ni.

solatko, ta komentar me je pa res potolažo :) tak da če bo res tak hvala za komentar hehe :) Ja v igrah pride do max 62, v idle je pa zdaj ko sem namontiral ventilator ki piha vroč zrak ven iz ohišja 44-47°.

solatko ::

Meni prescot, ko je crknu ventilator laufov na 88C, pa mu ni blo nič hudega, imam pa dobro hlajenje kište, tako da se ostale komponente niso grele.

mihajlo carr ::

ima kdo izkušnje z pasto arctic mx-2
GA-P35-DS3, E2180@3.2GHz, Sapphire 2600XT OC@750/800mhz, WD4000AAKS,
2Gb DDR2 800MHz@4-4-4-12, Xigmatek S1283@mx-2, HKC580W, Chieftec Giga GX-01B

Urc ::

Da. Dobra pasta, narejena na silikonski osnovi, tako da za razliko od AS ti ni treba skrbet, da bi naredil kak stik. Lepo se maže in odstranjuje. Celo za kakšno °C boljša od AS...

mihajlo carr ::

urc jo uporabljaš? jaz sem jo kupil pa sem pri montaži nekaj zasral tako da imam v idle 30 stopinj v load pa do 60
GA-P35-DS3, E2180@3.2GHz, Sapphire 2600XT OC@750/800mhz, WD4000AAKS,
2Gb DDR2 800MHz@4-4-4-12, Xigmatek S1283@mx-2, HKC580W, Chieftec Giga GX-01B

Urc ::

Ne vem če si kaj dosti zasral. Glede na temperature ozračja in navitega proca, se mi zdi da bo kar primerna temp. Sem pa ugotovil, da se najboljše obnese če pasto nameščaš takole


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nepravilen nanos termalne paste? (strani: 1 2 )

Oddelek: Strojna oprema
736571 (4687) care20
»

Ali je ta temeperatura normalna ? (strani: 1 2 )

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
578250 (7069) Pro_moted

zobna pasta za procesor(katera) (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
7812716 (11213) Gandalfar
»

Temperatura procesorja med 55 in 68 stop. C

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
462747 (1912) IvoJan
»

termalne paste

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
82059 (1503) whatever

Več podobnih tem