Forum » Loža » Kako preprečit mačku grizenje kablov?
Kako preprečit mačku grizenje kablov?
]Fusion[ ::
No par let nazaj sem imel mačaka, ki mi je redno grizel kable do te mere da sem jih že moral menjevat. Budalo je celo kable za elektriko grizo :P Ko je ta poginil(ni blo zaradi električnega šoka) sem imel nekaj let mir. Zdaj pa smo si spet nabavli mačko. Je komaj 3. dan pri nas in že vidim da so ji mojo kabli, predvsem pri PC-ju, zelo všeč. Pri prejšnem sem grizenje omejil z nekakšno pregrado, samo zdaj to ni več opcija zaradi drugačne postavitve sobe.
Mogoče poznate kakšna sredstva ali tehnike kako mački preprečit? Ali bom jo pač moral vsakič nadret ko grize in jo probal vzgojit? Mogoče mi lahko tudi zaupate vaše tehnike vzgoje .
LP
Mogoče poznate kakšna sredstva ali tehnike kako mački preprečit? Ali bom jo pač moral vsakič nadret ko grize in jo probal vzgojit? Mogoče mi lahko tudi zaupate vaše tehnike vzgoje .
LP
"I am not an animal! I am a human being! I... am... a man!" - John Merrick
Mercier ::
Saj ni tako slabo vzgojena. Moja je strašila in napadala goste, pa grizla flamingovec in je bla potem počena ko slon.
Prvo jo je minilo z leti, do drugega pa več nima dostopa.
Prvo jo je minilo z leti, do drugega pa več nima dostopa.
Če straši goste mi je vseeno jaz bi rajši da ne grize kablov
solatko ::
Maček je blazno svoje glava žival in ga ne moreš odvadit zadev, kar tako z dresuro. Vprašaj v veterinarski ambulanti, če obstoja kakšna stvar, ki mačko odžene, saj je sevanje iz računalnika in podobnih zadev, kot savna za ljudi. Morda bi pomagal kakšen senzor, ki bi na približevanja mačka, sprožil visokofrekvenčni zvok, ki bi bil za tebe neslišen, mačku pa neprjeten - povprašaj na elektro faksu.
Mah nekih HighTech rešitev ne bi mel. Sem bolj razmišlal da bi posipal poper okoli ali kaj podobnega da jo odvrne... Sicer pa sem zaj nekaj bral da je najboljše mačko poškropit ko nekaj narobe naredi. Bom mogoče to probal in imel vedno vodno pištolo ob PC-ju :D
Bom pa še povprašal okoli.
@Raptor001: Sem mačko nadiral kolko sem htel pa ni nehala :P
Bom pa še povprašal okoli.
@Raptor001: Sem mačko nadiral kolko sem htel pa ni nehala :P
dukenukem ::
ja pa če se kj igraš z njim, pol rata mačk še bolj igriv in še raje dela kašne šlevarije
whatever ::
Moja mačka pa ni grizla kablov, ampak jo je pa zelo privlačil miškin kurzor na ekranu. Ga je spremljala z očmi in s taco tapkala po monitorju. Toliko o igri mačke z mišjo.
Veliko jih je notri, še več jih je pa zunaj.
Bilijarde v šole! - Ivan Kramberger
Abnormal behaviour of abnormal brain makes me normal.
Bilijarde v šole! - Ivan Kramberger
Abnormal behaviour of abnormal brain makes me normal.
To sploh ni high teh rešitev, kitajci to štancajo po 1€ kos, samo poiskat moraš. Tisto z vodo pa pozabi, to deluje enkrat ali dvakrat, pol se mu bo pa še fajn zdelo.
BluPhenix ::
Vzami limon ali kateri drugi agrum. Lahko kable malo namažeš z limono, ali pa postaviš limonine olupke tam, kjer hočeš, da ti mačka ne hodi, recimo polek kablov na določen razmak. Ne bo prišla blizu, pa sčasoma se bo verjetno navadila, da tja ni dobro iti.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.
Daliborg ::
Hmm ....voda pa mack sicer ni slaba ideja ,ker jih ne privlaci kaj preveč, ampak da bi šprical okoli kablov?
lp.
lp.
Format life:
Warning all life will be erased!
Do you want to continue?(y/n) Y_
Warning all life will be erased!
Do you want to continue?(y/n) Y_
Pyr0Beast ::
Dejte mu raj povedat da na sredi sobe naredi pentagram iz soli pa zamoli tri očenaše ...
A se vam ne zdi, da bi bilo dobro mačku dat kaj (drugega) za grizt ?
A se vam ne zdi, da bi bilo dobro mačku dat kaj (drugega) za grizt ?
Some nanoparticles are more equal than others
Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place
MeGreat ::
ni maček pes, da bo raje nekaj drugega grizel. mački so tako svojeglavi in ga ne naučiš nič
A si že probal ?
Citronska trava je rastlina, ki je mačkam hudo zoprna, dobi se izvleček citronske trave in poizkusi našpricat okoli kablov (iz izkušenj pa ti lahko povem, da proti trmoglavim mačkam tudi to ne pomaga dolgo)
T-h-o-r ::
a maš ti mačka?
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?
if we no longer are interested in being civilized?
Mel trinajst let, pa mi je pol stanovanja uniču, tako, da nikoli več. Pes mi v enakem obdobju ni uničil ničesar.
Hmm za limono pa citronsko kislino še nisem slišal, bom probal...
Kaj pa za ona citronska trava, kje bi lahko to dobo?
Drugače pa bom kar kombinacijo zadev probal. Namazal, škropil in neki stari UTP kabl sn najdo pa ji ga bom zaenkrat vrgo če se bo spravla grizt Vsaj do takrat da neke pametne igračke ne najdem.
Ono s senzorom je problem če začne sam senzor grist Bom pa premislo.
@solatko: te si mel ti nekega hudega fajterja Naš je tudi skoro vse fotele uničo + elemente Upam da bo ta bolj kultiviran, predvsem ker je punčka in upam manj agresivna :P
Kaj pa za ona citronska trava, kje bi lahko to dobo?
Drugače pa bom kar kombinacijo zadev probal. Namazal, škropil in neki stari UTP kabl sn najdo pa ji ga bom zaenkrat vrgo če se bo spravla grizt Vsaj do takrat da neke pametne igračke ne najdem.
Ono s senzorom je problem če začne sam senzor grist Bom pa premislo.
@solatko: te si mel ti nekega hudega fajterja Naš je tudi skoro vse fotele uničo + elemente Upam da bo ta bolj kultiviran, predvsem ker je punčka in upam manj agresivna :P
JanK ::
Ja, naceloma mackom limone, pomarance,... tudi banane smrdijo. V kaksni bolje zalozeni "zivalski" stacuni se dobi tudi sprej, ki naj bi jim smrdel, tezava je v tem, da smrdi tudi meni :)
Kar se praskanja tice pomaga ce si nabavis praskalnik. Lahko ga tudi naredis iz deske in grobe vrvi, ki jo tesno navijes okoli z mekolom namazane deske. Macki si pac instiktivno brusijo kremplje (odstranjujejo vrhnji odmrl del kremplja). Ko vidis macka, da praska tam, kjer ne bi smel, ga primes, odnese do praskalnika in mu "pokazes" da naj tam praska: primes tacke in z njimi praskas, pri tem pa ga hvalis. To sem zacel prakticirati takoj, ko je prisel k hisi (pa tudi z macko, ki je prisla dve leti za njim), pa v vsem casu ni naredil se nobene skode.
Na sploh bistveno bolj pomaga hvaljenje (po moznost tudi s kaksnim posladkom) kot graja. V vsakem primeru pa mora eno ali drugo slediti takoj po pozitivnem ali negativnem dejanju, drugace macek ne ve vec zakaj si ga hvalil, grajal - casa imas nekaj sekund. Na tak nacin se da marsikaj doseci. Moj macek na ukaz sede, mi da tacko, drugo tacko, obe tacki, se dotakne roke, ki jo drzim dovolj visoko, da se mora povzpeti na zadnje tace. Vse dosezeno samo s hvaljenjem in nagrajevanjem.
Kar se praskanja tice pomaga ce si nabavis praskalnik. Lahko ga tudi naredis iz deske in grobe vrvi, ki jo tesno navijes okoli z mekolom namazane deske. Macki si pac instiktivno brusijo kremplje (odstranjujejo vrhnji odmrl del kremplja). Ko vidis macka, da praska tam, kjer ne bi smel, ga primes, odnese do praskalnika in mu "pokazes" da naj tam praska: primes tacke in z njimi praskas, pri tem pa ga hvalis. To sem zacel prakticirati takoj, ko je prisel k hisi (pa tudi z macko, ki je prisla dve leti za njim), pa v vsem casu ni naredil se nobene skode.
Na sploh bistveno bolj pomaga hvaljenje (po moznost tudi s kaksnim posladkom) kot graja. V vsakem primeru pa mora eno ali drugo slediti takoj po pozitivnem ali negativnem dejanju, drugace macek ne ve vec zakaj si ga hvalil, grajal - casa imas nekaj sekund. Na tak nacin se da marsikaj doseci. Moj macek na ukaz sede, mi da tacko, drugo tacko, obe tacki, se dotakne roke, ki jo drzim dovolj visoko, da se mora povzpeti na zadnje tace. Vse dosezeno samo s hvaljenjem in nagrajevanjem.
Moglo bi pri vseh, ne vidim razloga, zakaj nebi. Pri starejših moraš biti samo bolj potrpežljiv.
Imel sem črnega domačega mačka, ki je zgleda imel vseh sedem hudičev v repu (doma je bil od majhnega), ni bil napadalen, samo ukradu je vse kar ni blo 3m visok, spraskal vse tabureje, sedežno, tapete v predsobi, tapison, samo tistega namenskega brusilnika ne. lepo je hodil na WC, bil je izredno hinavski in moji ženi izredno všeč, ker je bil taprav maček. Izredno se je zastopil z nimfo, ko je bil pa star okoli dve leti, je dobil za družbo malo črno psičko (mešanko), s katero sta skupaj fehtala in jedla iz iste sklede (saj je mačkon svojo hrano šparal za pozneje). Nimfo smo moral zaradi sinovega senenega nahoda dati v rejo. V glavnem sta bila maček in psica v neverjetnem sožitju (za minuto pozabljeni zrezek na pultu, je končal v pasjem gobcu nadstropje niže). Psička dejansko ni naredila nikakršne škode, tudi copat in podobno ni obrajtala, maček pa je vsake pet minut sprobaval material nekje drugje. Ko nas je zapustil, je najprej sledila obnova stanovanja in nakup skoraj vsega pohištva. Ker je bil družinski član, se praktično tudi nismo več sekiral, navadli smo se pospravljat, saj je vse kar je bilo na mizi, pultu, omarci za čevlje tako ali drugače končalo na tleh. Raznih igrač (razen tenis žogce in volne) sploh ni pogledal, razdražit, da bi praskal se ga ni dalo, kadar je hotu fajt, sta bila pri roki psica in nimfa, tudi crkljov se je samo takrat in toliko časa, kot je to sam hotel. Za kej učit pa ni blo pogojev ne lepo ne grdo.
JanK ::
Po pravici povedano ne vem - vzorec dveh mackov je premajhen. No, ziher gre lazje pri mlajsih, ampak pomoje se da (odvisno od macka) kaj doseci tudi ko je starejsi.
Zdaj je star osem let. Preden sem sel v Francijo sem ga poskusal nauciti da preskoci palico - na drugi strani ga je cakal macji bonbon. Podobno je slo tudi z ostalimi triki - najprej je vsakic, ko je dal tacko,... dobil bonbon, scasoma je zacel delati stvari tudi ko bonbona ni bilo. Zdi se mi, da je tudi tokrat pocasi zacel dojemati kaj hocem. Zal mi je zmanjkalo casa, ampak bom nadaljeval ko se vrnem. Je pa hud pozeruh, tako da je za hrano pripravljen narediti karkoli . Pomoje mi tudi zato ni pri macki kaj dosti uspelo - ni bila dovolj motivirana.
Ampak ja, se strinjam, zelo je odvisno od macka. Mojega nikakor ne morem prepricati, da ne bi tezil za hrano, medtem ko macka pac pride ko je za jesti. Kot sem z prej rekel, pa se nje ni dalo nauciti prav nicesar (razen praskanja na pravem mestu).
Se en trik je mozen za praskanje. Priblizno polovica mack starejsih od okoli 8 tednov tripa (takorekoc dobesedno ) na ali jih privlaci macja meta (catnip). Pri taksnih pomaga ce med vrv vtres to zel, ki se jo posuseno dobi tudi v stacunah za zivali. Mogoce bi slo tudi za kable: das v en kot zrtvene kable in zraven meto. Ugibam...
Zdaj je star osem let. Preden sem sel v Francijo sem ga poskusal nauciti da preskoci palico - na drugi strani ga je cakal macji bonbon. Podobno je slo tudi z ostalimi triki - najprej je vsakic, ko je dal tacko,... dobil bonbon, scasoma je zacel delati stvari tudi ko bonbona ni bilo. Zdi se mi, da je tudi tokrat pocasi zacel dojemati kaj hocem. Zal mi je zmanjkalo casa, ampak bom nadaljeval ko se vrnem. Je pa hud pozeruh, tako da je za hrano pripravljen narediti karkoli . Pomoje mi tudi zato ni pri macki kaj dosti uspelo - ni bila dovolj motivirana.
Ampak ja, se strinjam, zelo je odvisno od macka. Mojega nikakor ne morem prepricati, da ne bi tezil za hrano, medtem ko macka pac pride ko je za jesti. Kot sem z prej rekel, pa se nje ni dalo nauciti prav nicesar (razen praskanja na pravem mestu).
Se en trik je mozen za praskanje. Priblizno polovica mack starejsih od okoli 8 tednov tripa (takorekoc dobesedno ) na ali jih privlaci macja meta (catnip). Pri taksnih pomaga ce med vrv vtres to zel, ki se jo posuseno dobi tudi v stacunah za zivali. Mogoce bi slo tudi za kable: das v en kot zrtvene kable in zraven meto. Ugibam...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: JanK ()
DimmniBurek ::
Od zmeraj(beri 20let) imamo doma mačke pa nam niso še nič uničle. Kak drekec in lužca je bla, razmetana zemlja v roži, ampak to je blo samo parkrat, potem so se navadle vn hodit. Fotelje in to pa nikol niso uničevale, če pa so so jih pa fasale, kar očitno deluje.
There Is No Stronger Drug Than Reality
krneki0001 ::
9 voltna baterija, senzor premikanja in bakrena žička pred kabelko napeljavo. Ko se maček približa, se kontakt sklene in žička zažari. Če maček nadaljuje občuti orenk bolečino in naslednjič ga tja ne bo več.
Spotoma še zažgeš hišo ..
šernk ::
haha ob nekaterih postih sem se pa res prav dobro nasmejal.
no ja mački so še kako pametni, imamo enega doma, ki je sicer dokaj priden s to razliko da hoče dobit za jest vedno ob 4 zjutro. v mojo sobo je do sedaj prišel le 1x. takrat je približno 10 min rogovilu in skroaj obrnil sobo na glavo, vendar ker ni dobil kar je hotel imam sedaj mir pred njim. drugi ki mu ustanejo pa kadar zamijavka pa jim dela probleme vsako noč.
nekaj se jih da naučiti gotovo, točno ve tudi kje ima prepoved, saj če gleda da bi tja skočil ga le malo pokličeš in se bo obrnil in šel stran.
no ja mački so še kako pametni, imamo enega doma, ki je sicer dokaj priden s to razliko da hoče dobit za jest vedno ob 4 zjutro. v mojo sobo je do sedaj prišel le 1x. takrat je približno 10 min rogovilu in skroaj obrnil sobo na glavo, vendar ker ni dobil kar je hotel imam sedaj mir pred njim. drugi ki mu ustanejo pa kadar zamijavka pa jim dela probleme vsako noč.
nekaj se jih da naučiti gotovo, točno ve tudi kje ima prepoved, saj če gleda da bi tja skočil ga le malo pokličeš in se bo obrnil in šel stran.
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.
LordTado ::
v kanale daj kable...so poceni kanali za nadometno instalacijo...
ali pa kable namaži s čim kaj mačku smrdi...
ali pa kable namaži s čim kaj mačku smrdi...
Mogoče je tudi problem da imamo mačka v stanovanju pa je zato bolj agresiven oziroma raje grize :P
Je pa zaj problem ko je veterinar ugotovo da ima garje(neki zajedavci) v ušesu. Ma verjetno ker je prišo z kmetije. Tak da ima cel sluhovod praktično zamašen in menda nič ne sliši, tak da nadiranje ne pomaga zaenkrat
Je pa zaj problem ko je veterinar ugotovo da ima garje(neki zajedavci) v ušesu. Ma verjetno ker je prišo z kmetije. Tak da ima cel sluhovod praktično zamašen in menda nič ne sliši, tak da nadiranje ne pomaga zaenkrat
Tear_DR0P ::
mačke so zelo brihtne živali - dela pa korenček in palica in tako kot piše janK - takoj na licu mesta
zdej delujejo tudi lowtech metode, kot je zrolan WC papip po hrbtu, kadar mačka dela nekaj, kar ne sme. moja mačka loči kuhinjsko mizo in jedilno, na kateri ne sme - medtem ko na pisalno mizo in računalniško ji dovolim - nikoli se ne zmoti. so pa lahko mačke maščevalne - če ji narediš nekaj, kar njej ne bo všeč, se ti bo ponečedila na posteljo.
zdej delujejo tudi lowtech metode, kot je zrolan WC papip po hrbtu, kadar mačka dela nekaj, kar ne sme. moja mačka loči kuhinjsko mizo in jedilno, na kateri ne sme - medtem ko na pisalno mizo in računalniško ji dovolim - nikoli se ne zmoti. so pa lahko mačke maščevalne - če ji narediš nekaj, kar njej ne bo všeč, se ti bo ponečedila na posteljo.
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain
Samuel Clemens aka Mark Twain
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Nova mačka :) (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 12975 (10396) | harmony |
» | Treniranje mačkeOddelek: Loža | 11883 (9853) | reeves |
» | Ljubitelji mačk - nekaj vprašanj (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 56519 (34487) | Kamran |
» | Kako začeti živeti z mačko? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 13155 (12062) | Pithlit |