Forum » Operacijski sistemi » openSUSE 32 ali 64?
openSUSE 32 ali 64?
RedStar ::
V kratkem času mislim formatirat PC in instalirat openSUSE 11, ko izide. To niso moje prve izkušnje z Linux distibucijo vendar pa še nikoli nisem imel 64bitni sistem. Iskal sem malo po različnih forumih pa nisem prišel, do konkretne rešitve. Mi lahko kdo pove če se kakšne slabosti glede uporabe 64bitne različice (nekompatibilnost s programsko/strojno opremo ipd.) oziroma če bom sploh kaj profitiral s tem?
EDIT: typo
EDIT: typo
- spremenilo: RedStar ()
ender ::
Če je oprema podprta na 32bitnem Linux sistemu, bo delovala tudi na 64bitnem sistemu (razen če imaš kaj zelo eksotičnega, kar rabi binarne gonilnike, čeprav imajo tudi tu praktično vsi proizvajalci 64bitne gonilnike, oz v vsaj enem primeru samo 64bitne gonilnike). Bolj se pozanimaj, kako je s poganjanjem 32bitnih programov - na nekaterih distribucijah je malce komplicirano.
There are only two hard things in Computer Science:
cache invalidation, naming things and off-by-one errors.
zee ::
mocno odvisno od programja. osnovno programje dela bp. tezave se zacnejo pri malenkostih, kot so denimo videi na youtube, realplayerju (mogoce se kaj, vendar se res ne spomnem).
oba omenjeni zadevi se v koncni fa da nahecat, da delata tudi pod 64-bitnim Linuxom (uspesno sprobano in odtlej redno uporabljano pri meni).
oba omenjeni zadevi se v koncni fa da nahecat, da delata tudi pod 64-bitnim Linuxom (uspesno sprobano in odtlej redno uporabljano pri meni).
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.
kriko1 ::
Po mojih izkušnjah ni vredo se zafrkavat z 64 bit os.
Podprt hw dela isto, a kaj ko npr. zaprt hw z binarnimi gonilniki ima svoje cvetke (recimo pri meni nvidia - rešitev kacad so obljubljali v future releasu ki pa dvomim da je do danes prišel ven).
Potem npr ne moreš uporabljati 32 bit win kodeke za predvajanje videa (wmp je v 64 bit win 32-bitna), razen če ne naložiš 32 bit predvajalnikov(kje je potem point 64 sistema če imaš nek hud mashup 32 in 64 bit aplikacij).
Podprt hw dela isto, a kaj ko npr. zaprt hw z binarnimi gonilniki ima svoje cvetke (recimo pri meni nvidia - rešitev kacad so obljubljali v future releasu ki pa dvomim da je do danes prišel ven).
Potem npr ne moreš uporabljati 32 bit win kodeke za predvajanje videa (wmp je v 64 bit win 32-bitna), razen če ne naložiš 32 bit predvajalnikov(kje je potem point 64 sistema če imaš nek hud mashup 32 in 64 bit aplikacij).
ender ::
kriko1: smisel 64bitnega sistema je v preprostejšem dostopu do večje količine RAMa. Če imaš 4GB ali več, o 32bitnem sistemu (še posebej, če gre za Windows) sploh ne razmišljaj (razen če imaš serversko osnovno ploščo).
There are only two hard things in Computer Science:
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | xp vs 7...32 vs 64bit..?Oddelek: Pomoč in nasveti | 9394 (8664) | helo |
» | Luknja da noter padeš (strani: 1 2 )Oddelek: Informacijska varnost | 12117 (8979) | Rias Gremory |
» | Zakaj v Windows 7 še vedno vztrajajo z omejitvijo pomnilinka?Oddelek: Loža | 2217 (1294) | KoMar- |
» | Snow Leopard pravzaprav 32-biten (strani: 1 2 )Oddelek: Novice / Ostala programska oprema | 9165 (7015) | noraguta |
» | 32 in 64 bitni windowsiOddelek: Operacijski sistemi | 1935 (1617) | primzx |