» »

Avtomobilski alternator kot "hidroelektrarna"

Avtomobilski alternator kot "hidroelektrarna"

Tero ::

V bližini doma ena znanca je en potok z ker močnim pretokom. Pa sem dobli idejo da bi probal naredit eno mini "hidroelektroarno". Po mojem bi bila najcenejša varijanta priklopit gor kakšen avtomobilski alternator, akumalator in 12->220v pretvornik. (vse da dobit precej poceni in to mi je najbolj pomembno)
Mi pa ni najbolj jasno kakšno silo sploh potrebuje alternator? Je sploh pretok vode dovolj močan za kaj takega? In na koliko obratih bi se moral vrtet?
Give a man a fish, he'll be fed for a day.
Teach a man to fish and he'll drown himself.

tx-z ::

Če pravš da ma reka močn tok to ni problem. Morš pa narest neko stvar da bo alternator poganjal. Recimo mlin(pač doma narjen, manjši). Probi z roko premaknt ta alternator, da vidš a ga je težko premaknt al čist komot. Pol boš pa prbližn vedu kok velk more bit tist mlin. Za hitrost pa ne vem, mogoče boš mogu dat še kšne zobnike vmes da pač pohitri vseskp. Ampak s tem boš pa rabu večjo moč mlina kr se bo z zobniki pomanšala:\ :P
tx-z

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: tx-z ()

WarpedGone ::

Tero, go for it!

Ne sekiraj se če ti morda ne bo super ratalo. Dobil boš kopico izkušenj in novga znanja. Najprej se moraš odločit na kakšen način bo voda gnala alternator. Al boš poskušal ujet njeno kinetično energijo in vodo "bremzat" al boš izkoriščal navpični padec (zajezitev) al kombinacija obojega.

Glede potrebne moči za vrtenje: toliko mehanske moči kot jo boš dal "noter", boš dobil ven električne in toplotne. Avtomobilski alternatorji niso ravno kake hude zverine, prav tako tudi izkoristki niso neč kej posebnega (50% - 70%) tko da so maksimalne moči relativno nizke. Računaj na kak kW maksimalno. Če najdeš kje kak alternator od avtobusa al pa kazga večjega tovornjaka, bo stvar parkrat močnejša.
Zbogom in hvala za vse ribe

Fave ::

Kot je napisal WarpedOne.

In še:

Izvedba kakršna si si jo zamislil je med enostavnejšimi (odpade regulacija) ampak tudi med slabšimi kar se izkoristka tiče. Če boš delal mlinsko kolo, lahko uporabiš kak manjši kabelski boben, prenos na alternator pa narediš s prerezano zračnico od traktorja in narediš neko optimalno razmerje.

Toplo priporočam da se odpraviš v lokalno knjižnico in poiščeš knjige z naslovom Zgradimo majhno hidroelektrarno. Ogromno uporabnih informacij podanih na zelo prprost način. In pa seveda uncle Gugl.
My mind's a hyper tool that fixes everything.

TESKAn ::

Alternator rabi ~2000 obratov za delovanje. Če hočeš vedet, z kakšno silo moraš vrteti alternator, boš moral skozi rotor poganjat ~4A toka, da boš imel maksimalno vzbujalno polje. Šele takrat boš videl, koliko potrebuješ za vrtenje.

Lahko pa tudi malo predelaš alternator, npr. previješ stator z več obrati manjše žice in tako znižaš potrebno hitrost vrtenja. Če se ti zdi izguba ~50W zaradi vzbujanja rotorja prevelika, lahko narediš nov rotor z permanentnimi magneti. Edino regulacija je potem malo "tricky", ker postane izhodna napetost odvisna samo od vrtljajev, kar pomeni da potem rabiš pretvornik na nižjo napetost za polnjenje akumulatorja.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

iskra ::

Kolega od očeta je pred nekaj leti kazal skice za elektrarno, ki si jo je kasneje tudi postavil. Strugo potoka je tako zožal, da je bilo prostora ravno za mlinsko kolo, ki pa je bilo skupaj z alternatorjem na plovcih za primer kake nevihte (ustvaril je umetno sotesko). Več informacij se žal ne spomnim, je bilo pa več kot dovolj elektrike, da je čez dan napolnil dva traktorska akumulatorja. Zvečer je lahko gledal eno 40cm TV, prižgal dve žarnici ter po potrebi prečrpal ~50 l vode v zbiralnik za zalivanje rož. Skratka za čez vikend vrh glave elektrike.
Ajow! 5 metru drow ...
Če bi imel Ronaldinho izvenzakonskega sina, bi se klical Bastardinho.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kapaciteta akumulatorjev (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
759561 (8288) madog
»

Prizgane luci na avtu in poraba goriva xD (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
17435754 (33319) RejZoR
»

Mala he

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
212454 (1995) Azrael
»

Vse na akumulator

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
145195 (4855) MadMax
»

generator za veterno elektrarno

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
175780 (5342) Azrael

Več podobnih tem