» »

Predelava ventilatorja v napajalniku

Predelava ventilatorja v napajalniku

Business ::

Pozdravljeni,
ker mi glasnost napajalnika že pošteno muči, sem se odločil, da bi naredil modifikacijo.. Kupil sem močnejši napajalnik 600W (prej mel 400W), da bi se ta manj grel in da bi se manj vrtel ventilator.. Seveda sem zeznil in kupil takega, ki ima fixno vrtljaje in je v osnovi precej glasen, čeprav na škatli veselo piše super silent.. Napajalnik sem odprl in ugotovil, da ima ventilator samo dve žici.. (rdeča in črna) Za regulacijo preko FAN Mastera pa bi rabil 3 žice... Najmanši problem bi bilo vzeti ta ventilator dol in ga nadomestiti z ustreznim, vendar se bojim, da ima mogoče napajalnik kakšno vezje, ki bi zaznalo, da originalni ventilator ni gor. Kaj mi svetujete... Bi lahko preprosto pocvikal žice ventilatorja z napajalnika in namestil ventilator z drugim z napajanjem preko regulacije ali pa bi moral vgraditi kakšen upor oz porabnik tam, kjer je prilotan original ventilator? Je že kdo počel kaj podobnega?
Prosim za nasvet, preden morebiti zadimil sobo..
Hvala
LP
Mario
p.s. mimogrede.. napajalnik je firme Power LC6600 V2.2

tak zgleda škatla

  • zavaroval slike: sid911 ()

WarpedGone ::

Če ma ventilator samo dve žici potem 100% v napajalniku ni nobene pameti, ki bi kakorkoli nadzorovala njegovo delovanje. Zakaj? Ker očitno proizvajalec maksimalno špara porabljen materijal = stroške

Ti lepo ventilator zamenjaj z drugim tišjim in mu na roke reguliraj vrtljaje.
Zbogom in hvala za vse ribe

trek@s ::

Jaz sem iz svojega LC-ja vzel ven original ventilator, dal notri boljšega, ki ga ročno krmilim z regulatorjem vrtljajev. Ko računalnik "španam" oz. ko ne potrebujem tišine, dam na max, drugače pa spustim vrtljaje na minimum in je praktično neslišen.

Spajky ::

@ WarpedOne : ni nujno, da nima regulacije, praviloma jo ima na senzor in čip na tiskanini (vsaj zadnja leta), vprašanje, kam pa je ta postavljen - večinoma pršraufan na rebra in se takoj segreje in pol laufa vent na ful ponavadi. Sem popravljal/razdrl precej ATX Psu-jev; nekateri boljši imajo tudi v seriji z ventom na 2 žici elektr.termo_regulator, ki pa na žalost delujejo najbolje (najboljši odklon/spremembo brzine) na 7V in z bolj električno švoh ventiči.

Tako sem jest en tak regulator (pri meni TTC50 - zgleda kot mini diskasti zeleni kondič) pobral iz enega napajalca in ga dal v mojega predelanega (moram jest lenoba po 3 letih spet kaj napisat na moj sajt), kateremu 8cm 2W zadnji vent dela na 7V (ali 5V)!

Če bi Business znal, bi lahko oni obstoječi 2-žile vent odklopil in ga priklopil not v napajalcu na 7V (med +5 in +12V, rdeča/rumena in črno od venta na rdečo), pa bi bil oni njegov napajač enkrat tišji in še vedno dovolj hladil ter verjetno zelo vedno Bp štartal ob zagonu ... 8-)
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

Business ::

Sem kar pocvikal žice in uporabil isti ventilator v napajalniku, le da sem ventilator sedaj rdečo in črno priklopil na regulator in nastavil na minimalne obrate. Slišal sem, da je rumena žica zgolj informacija o številu vrtljajev, kar pa meni ni nujna informacija... Sedaj ko sem nastavil na minimalne vrtljaje, sem dodatno zmontiral še en ventilator v ohišje in z minimalnimi obrati vseh treh, je sedaj zadeva bistveno tišja.. Hvala za nasvete...
LP
Mario


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

tišanje napajalnika (strani: 1 2 )

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
5512114 (8187) Heavy
»

hrup zaradi ventilatorja

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
212074 (1756) ZGI
»

utišanje in orodja? (strani: 1 2 )

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
564625 (3400) nuclear
»

Vent na manj ko t 12V?!?

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
221612 (1342) Azrael
»

Tišanje računalnika

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
81407 (1268) Spajky

Več podobnih tem