» »

Odstranitev modrostnega

Odstranitev modrostnega

kriko1 ::

Pozdravljeni!

V petek sem imel poseg, kjer so mi odstranili desno spodnjo osmico. Odstraniti bi mi moral tudi zgornjo, vendar se je stvar zakomplicirala (sem imel konjske korenine), zato je samo enega.
Danes imam (vendar manj) še vedno otečeno in tudi gnojno, kljub temu da sem skrbel za oralno higieno in se držal predpisov kirurga (iz ust tudi nekontrolirano smrdi - celo meni se gnusi).

Bolečine so dokaj velike, naklofen zgleda ne prime, do kirurga pa pridem komaj ob 18h.
Je imel že kdo kaj takega, se da kako prikrit bolečino vsaj za čas?

EDIT: manjši fix besedila
  • spremenil: kriko1 ()

b ::

Ibuprofen dela super, sam je na recept. Čudno, da ti niso že v petek dali recepta za tole, jaz sem ga ob podobni priložnosti takoj dobil.

gzibret ::

Najprej speri zadevo s prekuhanim in ornk precejenim kamiličnim čajem, pol pa čez grgraj šnops.

Proti bolečini ne jemat aspirina. Če že moreš, vzemi kakšen analgetik, ki ne vsebuje acetilsalicilne kisline (kakšen Analgin recimo).
Vse je za neki dobr!

zee ::

ketonal...proti bolecinam majka, samo je na recept.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

grex ::

če ti Naklofen ne prime, je Ketonal sicer malo močnejši, Ibuprofen pa Analgin sta kvečjemu šibkejša.
Kombinacija s Tramalom bi bila boljša, ampak je dobro, da ti to prekontrolirajo, kar ti pa itak bodo (lahko da boš dobil še antibiotik).
Grgraš pa lahko še Tantum Verde, ki ima blag anastetičen učinek poleg antiseptičnega.

Tear_DR0P ::

pomaga tudi toplota - ob enem granolomu mi je pomagalo, da sem likal krpo in si toplo prislanjal na lice
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

gzibret ::

grex - pa kaj je s tabo. Tramal in ketonal mu priporočaš. LOL. Zakaj nisi kar rekel, naj vzame še morfij.
Vse je za neki dobr!

BigFoot ::

^ Ja no, jaz ketonal forte vzamem kadar imam res hud glavobol ali pa če me jebe hrbet (vse skupaj 5-10x na leto). Ko sem dal pet let nazaj vse štiri modrostne ven mi je pa tudi prišel kar prav.
LG 77CX OLED TV; Marantz SR6010 7.2: 5x Focal Sib, 2x Focal Cub, 2x Focal
Little Bird; PS5, Xbox Series X, PS4 Pro, Xbox One, PS3, Vero 4K, Samsung
UBD K8500 4K UHD, Philips BDP2180/12

jrtjtejtt ::

Še en glas za Ketonal. Pejt dohtarju, naj ti da injekcijo, seveda če je bolečina res velika.

Azrael ::

Tantum Verde zna pomagati, sploh, ker je blag anestetik. Kamilice pa, lahko te bo peklo še bolj, nekateri s(m)o nanje kar preobčutljivi. Če boš poskusil s kamilicami, glej, da bodo res prekuhane, tukaj ni polovičarstva.

In vsekakor se spravi do dohtarja, če drugega ne dobiš, bo tudi splošni OK, tvoj opis ni cool. Meni je v podobnem primeru zelo pomagal Heksoral - predhodnik Tantum Verde (predpisala splošna zdravnica, saj je bil zobar takrat na dopustu).
Nekoč je bil Slo-tech.

grex ::

gzibret: Če ga preveč boli kljub naklofenu, potem je naslednja stopnja tramal. Mogoče sem samo jaz, ampak bolečina v letu 2008 ne sme biti vrlina. Če nekdo misli, da je vrlo potrpeti, verjetno ne bi spraševal na forumu za pomoč. Če si je izpulil modrostni zob, ga verjetno res zelo boli in Tramal je pri tem super, kombinacija z Naklofenom/Ketonalom pa še bolj.
Tole s primerjavo z morfijem pa je mal zavajanje.

gzibret ::

Nisem ravno doktor, samo...

Če se mu gnoji, je treba iti k zdravniku, da da antibiotično mrežico gor. Lajšanje bolečin je sekundarnega pomena oz. lahko celo škodljivo, če zakrije prave simptome. Če je bolečina kljub naklofenu neznosna, je stvar za k zdravniku in ne za na forum.

On bo lepo jedel tramal in ketonal in se počutil prav fino, po drugi strani pa mu bo zagnilo pol čeljusti, pa sploh vedel ne bo, dokler ne bo imel 40+ vročine.

No, moje mnenje, lahko pa se seveda tudi motim.
Vse je za neki dobr!

grex ::

No saj, preberi moj prvi post - govori o nekih kontrolah in antibiotiku :)

kriko1 ::

Na srečo sem dobil prevoz in šel pod urgentno dol. Ure v čakalnici so bili dnevi (nekaj samoplačnikov je bilo pred mano).
Spral mi je z dvemi injekcijami neke raztopine, pa še nek trakec mi je dal not, jemat moram klimicin.
Še vedno boli, vendar proti prej je to prijetna bolečina :)

norcuron ::

Tramal (Tadol) je opiatni analgetik s centralnim delovanjem, torej ima prijemališče v možganih, steroidni antirevmatiki, npr. Ketonal in ostali našteti analgetiki vsi delujejo lokalno (reakcije s prostaglandini). Vsi opiati delujejo depresivno na dihalno-kardiovaskularni center zato jih ni glih dobro zobat brez, da te je zdravnik prej vidu, lahko pa tut zabrišejo klinično sliko. Bolečina ni tam za brezveze.

V tem primeru je bolel bolj kot bi smelo zaradi infekta, ker vidim da je napisan klimicin. Antiseptični trakec je noter zato, da se prek njega odvaja nabrana tekočina v slino oz. ustno votlino in ne zastaja.
Great are mysteries of the mind ... or not?

dukenukem ::

če dobiš trak, pol ti je prerezal oteklino, da odteče gnoj in noter da zdravilo in ti za par dni spet menja trak ,to sm že vse skoz dal ,sem tud v hujših primerih sam predrl oteklino na čeljusti(gnojni mehurček) in ti bolečino takoj omili in si rešen do naslednjega dne, da obiščeš zobarja

gzibret ::

> No saj, preberi moj prvi post - govori o nekih kontrolah in antibiotiku :)

Ja, to sem videl. S pa tudi pridružujem mnenju Hypnotic-a in je dajanje nasvetov o uživanju opiatov malo neodgovorno.

No, v glavnem, samo, da je bolje.

Je pa pri tem tako, da prvih nekaj dni (recimo 3 ali 4) po puljenju IMO ni dobro jesti absolutno nič. Le dobro prekuhan nesladkan čaj. Tudi drugače nič ne škodi nekaj posta. Govorim pa iz lastnih izkušenj. Enkrat sem že v soboto (puljenje sem imel v petek) jedel juho in zadeva se mi je zagnojila in sem imel podobne probleme, kot kriko. Trikrat nisem jedel absolutno nič (slabe izkušnje od prvič) in zadeva se je lepo zacelila brez gnojenja.
Vse je za neki dobr!

kriko1 ::

Aha, tako. Sicer situacija se je zopet poslabsala cez cca. 3 ure (se vecji dve bulici sta se nabrali), ampak sem sel k dezurnemu splosnemu in mi je vzel tisti trakec ven ter mi je dal eno protibolecinsko injekcijo (v ta zadnjo).
Sedaj sem v rozicah, tako da se bo dalo spat, jutri zjutraj pa takoj na spiranje dol. Samo to se mi ne zdi normalno da se stvar tako hitro nabira, ker bom moral vsak dan k dezurnemu (bolecina je res astronomska).

Pyr0Beast ::

Zgleda, da se ti je vnelo. Dokaj pogost pojav, in bolečine niso ravno zmerne. Lepo zobarju/zobarci čimprej, da ne dobiš kakšne sepse.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

grex ::

Tramal je opiat tako kot je 486 računalnik. Če se vam zdi pri hujši bolečini to neodgovorno, potem se očitno Tramal ne bi smel uporabljat sploh.
Hypnotic: tale splošen strah o depresivnem delovanju opijatov na možganski center je vzrok za premalo predpisovanje morfinskih preparatov v Sloveniji in posledično hudo in nesmiselno trpljenje bolnikov (ampak to je druga zgodba). Širjenje FUDa o depresivnem delovanju delnih agonistov morfinskih receptorjev (tramal) na dihalni center pa je IMO še večje mučenje človeštva. Ampak je res, da je nekaterim bolečina vrlina.

Seveda protibolečniska terapija prekrije klinično sliko, vendar je ta že znana, tip hodi na redna izpiranja in jemlje antibiotik, poleg tega je pod redno kontrolo. Ni razloga, da bi sedaj zraven še trpel.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: grex ()

marsovcek ::

Zdravljenje bolečin mora poteka stopenjsko - od blažjih analgetikov proti težkemu topništvu, kamor spada tudi Tramal.

grex ::

marsovcek: prav tako mora stopenjsko potekati branje foruma (od zgoraj navzdol), temu potem sledi odgovarjanje.

imagodei ::

grex@ tale splošen strah o depresivnem delovanju opijatov na možganski center je vzrok za premalo predpisovanje morfinskih preparatov v Sloveniji in posledično hudo in nesmiselno trpljenje bolnikov (ampak to je druga zgodba).

WTF? Kaj je s tabo človek?

Imam v familiji situacijo, kjer so dohtarji s prekomernim predpisovanjem Tramala v zelo dolgem obdobju (10+ let) povzročili žlahti hude težave zaradi odvisnosti. Prav tako ima stara mama sosedo, ki ima zelo verjetno Munchausnov sindrom - no, zadnja leta, ko je neprestano težko zadrogirana zaradi Tramala in mofinskih injekcij, se je precej umirila, prej je bila vsako leto na kakšni operaciji.

Ne ti men, da opiate premalo pogosto predpisujejo. Že tako imamo dovolj alkoholikov (na cestah), zdaj bi rad, da bi postali še nacija, zasvojena s predpisanimi opiati?

Pri kroničnih bolečinah in predpisovanju zasvojljivih zdravil je vedno problem ta, da ne moreš vedeti, ali človek še ima bolečine, ali pa je zgolj zasvojen. Oziroma ali gre še vedno za "zdravljenje" izvorne bolečine, ali pa se pacientu bolečina pojavlja zgolj kot simptom odtegnitve oz. abstinenčne krize.

Za management kroničnih bolečin so opiati skrajno slaba varianta... V primeru res hudih bolečin njihova uporaba res odtehta dejstvo, da medicina dejansko in neizogibno proizvaja zasvojenca; če se pa le da, se je pa njihovi uporabi treba izogibat.

Za zdravljenje hudih bolečin so primerne tudi druge tehnike - od zmerne vadbe, prilagojene za poškodovano mesto, do neopiatnih protibolečinskih zdravil do relaksacije in meditacije oz. bolj konkretno - posthipnotičnih sugestij. Tole zadnje je skrajno primerno tudi za izredno hude bolečine in pri tem resnično ne gre za domeno ezoterike.
- Hoc est qui sumus -

Keyser Soze ::

Čaki, a tole je kronična bolečina? Al kako? Bolečina zaradi operacije v ustni votlini oz. zaradi puljenja zoba?

Sam sem si pred kratkim med ščetkanjem zob poškodoval dlesni oz. raztrgal sluznico na pregibu med dlesnijo ter ličnico. Nisem šel k zobarju ker si nisem mislil, da je rana tako velika (2,5cm). Seveda se je zadeva konkretno zagnojila že drugi dan. Bolečina je bila pasja in ni pomagal noben aspirin, niti naklofen. In tako sem po nepotrebnem trpel 5 dni.

HVala bogu sem mel doma še mal tegale Tantum Verdeja. Par dni grgranja, trikrat-štirikrat na dan, je rešilo problem (skupaj z malo bolj pogostim, a previdnim in milim čiščenjem zob).
OM, F, G!

Yohan del Sud ::

Pa s čim si ti to pucaš zobe? Dratperšno?
www.strancar.com

Keyser Soze ::

Uf, še ne veš kako občutljiv je tisti del. Malo nepozornosti, se rukneš nekam in je dovolj že navadna ščetka (Curaprox "5000 pa še nekaj" - mi še najbolj ustreza) da si raztrgaš sluznico.
OM, F, G!

imagodei ::

Seveda tole ni kronična bolečina in moj očitek leti samo na tisti del, ko grex pravi, da se v SLO premalo predpisuje morfinske preparate. Iz tega ni čisto jasno, ali ima v mislih akutne situacije, ali morda kronične bolečine, ker govori o hudem trpljenju in mučenju človeštva.

Težka jeba je, če nekdo trpi hude kronične bolečine (npr. ne more brez močnih zdravil vstati iz postelje, vsak premik hrbtenice je muka), pa je edina stvar, ki zares pomaga zdravilo, ki vpliva na centralni živčni sistem in te počasi spreminja v bebavega odvisnika.

Problem pri tem je, da bolečina po nekaj mesecih ali letih lahko izzveni oz. se poškodba toliko zazdravi, da bi bolečine morale postati blažje, pa se bolnik še vedno oklepa teh opiatov. Zgodba se še dodatno zaplete zato, ker bi se s primerno fizioterapijo oz. krepilnimi vajami prizadeto mesto hitreje zdravilo, bolnik bi dobil voljo do življenja, boljše razpoloženje na sploh pomeni manjšo občutljivost na bolečino... Bolnik bi moral spremeniti način življenja (pač ne moreš več štihati vrta, igrat tenisa, hodit v hribe), izvajat ustrezne vaje za prizadeto mesto in krepiti okoliške skupine mišic. Občasne hujše napade bolečine pa pač prestati ob pomoči močnejših analgetikov oz. izjemoma poseči po opiatih ala Tramal, Zaldair, ipd. in v mirujočem položaju.

Žal dolgotrajna uporaba opiatov povzroča zasvojenost, lenobnost, brezvoljnost. Pogost spremljevalec takšnih bolnikov je tudi depresija, ki v določenih oblikah povzroča tudi hude fizične bolečine (well, človek jih fizično čuti). Oboje, sama depresija in stopnjevanje bolečine, vodita v dodatno zlorabo opiatov, začaran krog je sklenjen. Brezvoljnost in nihanje razpoloženja ne vplivata pozitivno na bolečino (ni endorfinov spljoh), bolnik nima želje po zdravem načinu življenja, izvajanju ustreznih vaj...

Bottom line - za odpravo akutnih hudih bolečin in tistih najhujših peakov kroničnih bolečin so opiati povsem primerni. V nasprotnem primeru gre res za mučenje. Če se ti pa grozljiva kronična bolečina vleče mesece ali celo leta dolgo, pa jo "zdraviš" s Tramalom, potem je vseeno, če naenkrat poješ mesečno zalogo teh tablet, pa fino poplakneš z alkoholom. Ali pa mogoče razmisliš o bolj primernih alternativah.
- Hoc est qui sumus -

grex ::

Imagodei oprosti ampak nimaš prav.
To, da se v Sloveniji opijati premalo predpisujejo, je statistično dejstvo. Glede na EU smo na repu, a se izboljšuje. Tudi bolečina se pri nas večinoma zdravi neprimerno, največji krivec je pa FUD glede depresije dihanja in zasvojenosti.
To, da si imel ti probleme z žlahto, je EN primer, kjer so očitno vpletene še duševne motnje (Munch. sy), zato ne moreš krivit samo Tramala.
Drugo dejstvo je, da Tramal ne dela odvisnosti oz. le skoraj nepomembno več kot Naklofen ali Ketonal (spet statistično dokazano). Če so tvoji imeli težave, jih večinoma zelo verjetno ne moreš pripisati Tramalu ampak je verejtno še zadaj kaj drugega (apaurin/helex/xanax in/ali alko npr.).

Kronične bolečine so tiste, ki te naredijo depresivnega, analgetiki malo manj. Izogibanje opijatov pri hudih kroničnih bolečinah je stvar tožbe zdravnika zaradi neprimerne oskrbe.

Zasvojenosti z opijati (ta pravih opijatih, ne zmedenih opijatih kot je tramadol) se pri realnih bolečinah NE opaža oz. znatno manj - dokler jih seveda ne daš narkomanu, ki ga potrebuje iz drugih (psihičnih) bolečin.

Seveda pa opijati niso samo za izogibanje zdravljenja vzrokov bolečin, ki se jih (fizioterapija) odpravi, če se da. V tem primeru jih pač človek ne dobi več - konec.
------------------------------------------------------

Ampak če se vrnemo k konkretnemu primeru. Izruvanju osmice sledi komplikacija z lokalnim vnetjem in hudimi bolečinami. Prva stvar naklofen/ketonal, lokalna nega in antibiotik. Ker bolečina še vedno obstaja in je huda, zakaj ne zraven Tramal? Da ne bo bogi sirotek, ki niti jesti ne more, dihati pozabil in postal odvisnik od heroina?? To je ta neumnost.

imagodei ::

grex,

zdajle nimam časa natančno skozi tvoj odgovor, ampak samo za razjasnitev (vidim, da si površno prebral en del mojega sporočila):

Govoril sem o dveh problemih - eden z žlahto, drug pa z znanko, ki je redna gostja pri stari mami. V obeh primerih so za zasvojenost v večji meri krivi opiati (mogoče gre res bolj za psihično, kot za fizično zasvojenost). Soseda ima Munchausnov sindrom, v žlahti tega k sreči ni :)
- Hoc est qui sumus -

gruntfürmich ::

bolje bi bilo da bi se prej posvetoval kako izdreti modrostne. če imaš čas, je najboljša možnost vse 4 naenkrat in pod anestezijo, si par dni v bolnici, bolečine pa lajšaš z nekimi modrimi tabletkami.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

norcuron ::

grex,

ob branju tvojega pisanja pred mojim postom sem dobil občutek kot da zagovarjaš tko mal po domače talanje Tramala v stilu si sposodim eno tablco od žlahte, soseda, prijatelja...

V tem konkretnem primeru sem jaz tudi za 50-100mg Tramala, da se človek vsaj spočije od muke, pa naj bo to špric v tazadno al pa kapljice na cuker.

Sicer sem pa sam na Tadolu na dolgotrajni terapiji tko da poznam kako je s tem iz prve roke.
Great are mysteries of the mind ... or not?

grex ::

Imagodei: sem sedaj bolj prebral ampak še vedno velja, da tramadol ne povzroča nič večje (oz. minimalno večjo) zasvojenosti od nesteroidnih protivnetnih zdravil. Iz tega razloga tudi ni kontrolirana substanca v smislu kot je kontroliran morfij. Kaj se je dogajalo s tvojo žlahto ne vem, ampak zelo težko bom verjel, da je Tramal krivec za vse. In če slučajno je (ker je, ne vem, tvoja žlahta poseben primer), potem mora isto veljati za Naklofen.

hypnotic: to pa vsekakor ne drži. Saj človek tudi Ketonala ne dobi kar tako, tako kot ne dobi kar tako Naklofena. Za Tramal veljajo isti predpisi. Ampak kot vsaka zdarvila imajo tudi nesteroidni svoje meje in ko so presežene, ni nobenega razloga, da ne vzameš 15-20 kapljic Tramala za zraven po potrebi, in to poveš tistemu, ki predpisuje (da boli več, kot je sam Ketonal sposoben omiliti).

Vse moje pisanje je sledilo iz provokacije in primerjanja tramadola z močnimi opioidi. Tudi pri injekciji je verejtno dobil Tramal v zadnjico - kar seveda pomaga, ampak za 6-8 ur.
Jesti je pa tudi potrebno, še posebej pri vnetnih dogajanjih - če seveda lahko omogočiš, da s hrano ne dražiš in svinjaš še bolj po rani (kar dosežeš s tem, da usta s Tantum Verde splakneš po obrokih, ješ pa nekaj tekočega, po možnosti z večjo vsebnostjo beljakovin). Če te preveč boli, to pač ne gre.

In še nekaj, kronično jemanje Ketonala bo povzročilo več težav kot kronično jemanje Tramala - zaradi ne prav blagodejnega učinka na želodec.

gzibret ::

> Vse moje pisanje je sledilo iz provokacije in primerjanja tramadola z močnimi opioidi.

Ja, kaka pa je razlika? Vsi so opiati (opioidi) in sodijo v skupino močnih analgetikov. Poleg tramadola in morfija sodijo sem še kodein, heroin, levorfanol, metazocin, pentazocin, petidin, piritramid in seveda tudi metadon. FYI.
Vse je za neki dobr!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gzibret ()

imagodei ::

gzibret,

glede tramadola so bile narejene neke raziskave (sicer jih je naročilo nemško podjetje, ki je pogruntalo tramadol), ki kažejo, da je bistveno manj zasvojljiv, kot drugi opiati. Zato je "drug of choice" zdravnikom po celem svetu in ga veselo predpisujejo.

Druga plat te medalje je, da na dolgi rok definitivno povzroča odvisnost. Morda ne takšno, kot si grex predstavlja pod to besedo; vendar pa nenadna odtegnitev tramadola povzroča resne odtegnitvene simptome, kar mnogi razumemo kot značilnost telesne odvisnosti od droge. (Pun intended).
- Hoc est qui sumus -

gzibret ::

Ne, sej ni to takšen problem in podpiram uporabo opiatov za lajšanje hudih bolečin (npr. po operacijah). Problem so bile obtožbe, da zavajam in provuciram.
Vse je za neki dobr!

grex ::

gzibred: Tramal je šibek opioid in tudi v visoki dozi nima takšnega očinka kot morfij, ki je močan opioid. Tvojih prvi post (tramal??? zakaj kr ne morfij) - sem žal tako razumel, če sem se zmotil, se iskreno opravičujem.

Vse kar sem rekel je, da naj se doda k slabo učinkovitemu Ketonalu še mal Tramala za zraven, kar ne bo naredilo nič slabega in bo verejtno pomagalo. Zakaj je bilo potrebno morfij in ostale močne opioide vlečt v debato pa ne vem.

norcuron ::

No, sej smo prišli do tega, da se približno strinjamo glede teh zadev, da so v določenih primerih premalo "agresivni" zdravniki/zobozdravniki kar se terapije bolečine tiče.

Pa še ena malenkost OT.

Steroidni antirevmatiki so pa živo sranje, ker delajo lukne v želodec in je res dobro met dodatno zaščito oz. ustrezno prehrano. Smo imeli primer, ko je človek po malo več kot 1 mesecu jemanja Ketonala dobil perforacijo dvanajstnika. Perforacijo so že prešil, sam k....c, ko je ob indukciji v anestezijo obilno aspiriral zelje, ki ga je jedo preden je šel na šiht, pol ga maš pa na respiratorju dober mesec, da se mu pljuča spucajo pa kemična pljučnica porihta.
Great are mysteries of the mind ... or not?

Mercier ::

Ketonal je nesteroidni antirevmatik.

norcuron ::

Moja kolpa,

mislu sem nesteroidni, napisal pa narobe.

Saša, hvala za popravek.
Great are mysteries of the mind ... or not?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Tablete proti zobobolu, glavobolu...

Oddelek: Loža
3728375 (5871) Valvoline
»

Puljenje modrostnega zoba (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
26790426 (33685) Steinkauz
»

Prodaja zdravil

Oddelek: Loža
268526 (7152) matobeli
»

Aspirin vs Lekadol (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10453721 (35136) nikjozo
»

Heksenšus (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7428278 (25955) antonija

Več podobnih tem