» »

ISDN vtičnice in LAN

ISDN vtičnice in LAN

ingvarl ::

Pozdravljeni,

Imam eno vprašanje za znalce. Doma imamo v vsakem prostoru ISDN vtičnice, kabli pa se srečajo v predsobi. Trenutno imamo tam še montirano centralo, ki je ne uporabljamo več. Ali je (1) možno uporabiti obstoječo notranje telefonsko ISDN omrežje za LAN in (2) ali je potrebno kaj pri tem predelati (na vtičnicah)? Ideja je, da bi tam, kjer je zdaj centrala, postavil xDSL modem, potem pa po enem kablu od prvotnega ISDN speljal signal na router pri računalniku (1 prostor), po drugem pa speljal signal k TVju za priklop IP TV (2 prostor).

Hvala in lep pozdrav,
Igor

Slowenc ::

LAN kabel uporablja samo 4 žice. Uporabljeni pini so 1,2,3,6.
Če imaš obstoječe ISDN kable 4 žilne, potem bo delalo. Konektorje boš pa itak moral zamenjati.
Skiny gate.

Saso_C ::

Najbolj preprosto bi bilo po mojem naslednje:

1. pogledati, koliko žilni so kabli, ki so bili uporabljeni. Če so/ste vlekli UTP ste skoraj zmagali.
2. Koliko pinov je v vtičnici? Če jih je 8 je zmaga na dlani.

Če zgornja pogoja nista izpolnjena bi se sicer dalo malo igrati (pri LANu ni nujno potrebnih vseh 8 žile), ampak zadeva ni dolgoročna.

AndrejS ::

ISDN konektorji so identični kot LAN konektorji., preveri samo vezavo žic, pa da sta 1,2 ter 3,6 prepletena parica.

ingvarl ::

Hvala vsem za odgovore. Torej, pregledal sem napeljavo in dejansko je notri UTP kabel (8 žilni), edino vezavo žic na vtičnicah bo treba spremeniti.

SepoX ::

Če je na vseh vtičnicah na stenah narejeno isto zaporedje barv žičk, pol ne rabiš nič spreminjat. Tisto o prepletenosti kar pozabi.

Senitel ::

Očitno še nisi naredil nobenega mrežnega kabla dolžine tam 10m, da govoriš neumosti tipa "tisto o prepletenosti kar pozabi."

madmitch ::

Če se le da, bi jaz vseeno zamenjal kable. Če so cevi, to ne bo problem, bo pa kasneje veliko manj potencialnih težav. Kabel ni tako drag, da se to ne bi izplačalo.
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

ingvarl ::

Če se le da, bi jaz vseeno zamenjal kable. Če so cevi, to ne bo problem, bo pa kasneje veliko manj potencialnih težav. Kabel ni tako drag, da se to ne bi izplačalo.


Zakaj bi menjal kabel, če je notri v ceveh 8-žilni UTP kabel?

SepoX ::

@Senitel: Če jaz prav razumem, bodo stenski utpji samo podaljšek in takrat ni važno kako zaporedje paric ima v steni, samo da so vsa zaporedja ista.

Senitel ::

Seveda je važno zaporedje... Pina 1,2 in 3,6 morata it po svoji parici od ene naprave do druge, sicer boš zelo hitro imel težave. Če narediš kar ti predlagaš je zelo malo verjetno da bosta 3,6 šla po isti parici po steni.

20sdfj093f ::

Razloži mu še kaj je kapacitivnost in zakaj je pri ethernetu nezaželena... ker če ne ti bo spet tumbil z naslednjim postom, da je žica žica. :)

SepoX ::

Hah, sem šel pogledat mojo mušter sliko za kable delat, pa so res prepleteni. Se vidi, da nisem že nekaj let rabil naredit kabla.

No, ampak verjetno so tisti, ki so delal razpeljavo v hiši že mislili na to, pri meni in kolegu je bilo isto položeno za isdn in centralo imava oba (oz. jaz imam tiste krone od telefonskih central, da lahko usmerjam promet)in smo samo priklopili zadeve, pa je vse delalo brez problema


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

lan kabli (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
5713993 (11698) gazibo
»

Utp kabel in ISDN telefon

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
163413 (2894) Gogo
»

ISDN in dolžina kabla

Oddelek: Omrežja in internet
121170 (1026) Mavrik
»

Mreza (oddaljenost)

Oddelek: Pomoč in nasveti
292115 (1711) VASkO
»

ADSL za dva

Oddelek: Omrežja in internet
281917 (1453) Mercier

Več podobnih tem