Prijavi se z GoogleID

» »

(Ne)plačan študijski dopust

(Ne)plačan študijski dopust

Matheeew ::

Rabil bi pravno ali kakšno drugo mnenje.

Sem redno zaposlen in študiram ob delu. Študij ob delu si sam plačujem.

Na vprašanje glede študijskega dopusta sme dobil odgovor iz kadrovske, da imam na voljo neplačan študijski dopust z obrazložitvijo, ker nimam sklenjene internet pogodbe s podjetjem glede izobraževanja.

V Dnevniku sem v delu, ki je namenjen za pravna vprašanje, opazil vprašanje s skoraj identično situacijo kot je moja.

Odgovor pravnika je bil, da ima delavec možnost plačanega študijskega dopusta tudi v primeru, ko se izobražuje v lastnem interesu (torej, da nima sklenjene tovrstne pogodbe s podjetjem), razen če interni akti podjetja to področje urejajo drugače.

Pri meni ni internih aktov, ki bi to področje urejali, pomeni, da veljajo zakonska določila.

Citat iz zakona, ki ureja to področje:

"172. člen
(izobraževanje delavcev)

(1) Delavec ima pravico in dolžnost do stalnega izobraževanja, izpopolnjevanja in usposabljanja v skladu s potrebami delovnega procesa, z namenom ohranitve oziroma širitve sposobnosti za delo na delovnem mestu ter ohranitve zaposlitve.

(2) Delodajalec je dolžan zagotoviti izobraževanje, izpopolnjevanje in usposabljanje delavcev, če tako zahtevajo potrebe delovnega procesa ali če se je z izobraževanjem, izpopolnjevanjem ali usposabljanjem možno izogniti odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz razloga nesposobnosti ali poslovnega razloga. V skladu s potrebami izobraževanja, izpopolnjevanja in usposabljanja delavcev ima delodajalec pravico delavca napotiti na izobraževanje, izpopolnjevanje in usposabljanje, delavec pa ima pravico, da sam kandidira.

(3) Trajanje in potek izobraževanja ter pravice pogodbenih strank med izobraževanjem in po njem se določijo s pogodbo o izobraževanju oziroma s kolektivno pogodbo.

173. člen
(pravica do odsotnosti z dela zaradi izobraževanja)

(1) Delavec, ki se izobražuje, izpopolnjuje ali usposablja v skladu s prejšnjim členom, kot tudi delavec, ki se izobražuje, izpopolnjuje ali usposablja v lastnem interesu, ima pravico do odsotnosti z dela zaradi priprave oziroma opravljanja izpitov.

(2) Če s kolektivno pogodbo, pogodbo o zaposlitvi ali posebno pogodbo o izobraževanju pravica iz prejšnjega odstavka ni podrobneje določena, ima delavec pravico do odsotnosti z dela ob dnevih, ko prvič opravlja izpite.

(3) Če se delavec izobražuje, izpopolnjuje ali usposablja v skladu s prejšnjim členom, ima pravico do plačane odsotnosti z dela po prejšnjem odstavku."

Glede na t a dva člena sklepam, da nimam možnosti za plačan študijski dopust. Me pa beega odgovor pravnika v Dnevniku, ki pravi, da v tem primeru imam to pravico.

Še link do uradnega lista. Zanimiv je tudi 137. člen.

Mnenja?

STASI ::

V podjetju sem imel plačan študijski dopust, kljub temu da sem si študij financiral sam. Dal sem prošnjo in so mi ugodili. Imel sem fiksno število dni dopusta. Tisti katere je podjetje samo poslalo na šolanje pa so imeli toliko dni dopusta kolikor so imeli izpitov. Če so imeli v študijskem letu 15 izpitov je bilo toliko dni.
"WAR IS PEACE, FREEDOM IS SLAVERY, IGNORANCE IS STRENGTH"

abcčdefghijklmnoprsštuvzž

Primoz78 ::

Jaz sem imel isti primer kot STASI...napises prosnjo pa ti potem odgovorijo...drugace pa (takrat je bilo tako za sedaj ne vem) ti po zakonu pripadata 2 dni dopusta za vsak podiplomski izpit in 1 dan dopusta za dodiplomski izpit (placan ali neplacan odvisno od podjetja). Za MAG/SPEC (kjer je SPEC se aktualna) pa ti pripada 20 dni dopusta (ravno tako placan ali neplacan). Po navadi pa ob sklenitvi take pogodbe podjetje zahteva, da nekaj casa mores bit zaposlen pri njih ;)...pri meni je to 2 leti.

Lp Primoz
GAMING HTPC I5 2500k/ASUS P8P67/4GB CORSAIR XMS3/
VERTEX 3/ASUS 670 GTX OC/Antec TP-650 NEW/

Matheeew ::

Ok. Hvala za mnenja. V mojem primeru imam občutek, da kadrovska glede bolj na (kratkoročni) interes podjetja, kot pa za delavca.

Zato tudi preverjam kakšne imam zakonske pravice ne tem področju.

kmetek ::

a ti študijski dopusti so ločeni od klasičega a ne?

Primoz78 ::

Ja loceni so...dobis dodatni sklep o dodelitvi izrednega (v tem primeru studijskega) dopusta. Na dovolilnico mores napisat da gre za studijski ;)

Lp Primoz

p.s. kmetek a te mika it naprej v solo :P
GAMING HTPC I5 2500k/ASUS P8P67/4GB CORSAIR XMS3/
VERTEX 3/ASUS 670 GTX OC/Antec TP-650 NEW/

IVo ::

HEH on bi pomoje šou nazaj študirat že sam zaradi tega študijskega dopusta:D ;)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Izplačilo regresa za dopust

Oddelek: Loža
326859 (857) MadMicka
»

Bolniška

Oddelek: Loža
293978 (2891) MadMicka
»

Pravica do regresa

Oddelek: Problemi človeštva
52805 (2749) Dragane
»

Člen v pogodbi- razlaga

Oddelek: Loža
51411 (1078) MadMicka
»

menjava službe

Oddelek: Loža
285118 (4371) alesr

Več podobnih tem