» »

fileserver+printserver+router+firewall za domaco uporabo

fileserver+printserver+router+firewall za domaco uporabo

Jux ::

Zadeva je taksna.
Doma mam 2 racunalnika in me skrajno nervira, da moram imet skoz ta bulso kisto nonstop prizgano, poleg tega ma mat gor kaksne datoteke in je uglavnem cela zmesnjava. Ce pride se en racunalnik (ce bom le nabral dovolj denarja in si omislil nekaj hudega :)) bi si rad upedenal tudi p+f+r+f racunalnik. Na net sem priklopljen prek kabla in sicer tko da mi ta hujsa masina routa promet (v win2k cist standardno connection sharing).

Ker doma delal vecinoma v MS okolju (w2k in win98) ne vem koliko se mi splaca napedenat eno dobro linux distro., se posebej ker verjetno firewall in nat na linuxu ni ravno najlazje na pedenat. Iscem namrec eno install and forget varianto. Za fileserver se da verjetno napedenat tud v linuxu (verjetno prek sambe???), isto verjetno tudi za printserver (ce je printer kolikortoliko star). Dejte mi povedat za eno majhno distribucijo, ki je zlo u izi za instalirat, da premislim a bi se za to odlocu (tko da se da nastimavat prek browserja - tako recimo kot Cobalt Cube).

Druga opcija pa je valda w2k server, sam ker nebil dajal glih enih enormnih kolicin dnarja za racunalnik (cikam bolj na celly ranga 300, pa max 256 mb ram), sam tle spet mori, da se ga tezko / ne more nastavljat prek drugih racunalnikov.

Skratka iscem fileserver+printserver+router+firewall ki bi ga lahko postavil v kot in pozabil nanj.
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

ToniT ::

Če bi rad pozabil nanj, potem je to samo linux/unix varianta - bilo katera. To, kar ti želiš, podpirajo vse distribucije linuxa.

tud web admin? Ker sem gledal in sem opazil da ima to funkcijo vgrajeno samo TurboLinux Server

dr.J ::

Za firewall in NAT poglej oglase, pa vzemi enega 133 MHz pentiuma brez monitorja. Ravno zadnjič sem naštimal NAT/firewall, pa je kar enostavno in vse piše v IP-Masquerade howtoju. Fural ti bo tudi printer, medtem ko za datotečni streznik uporabi eno od močnejših mašin, če imaš kaj več podatkov.

Ne sej bi hotu sharat samo my documents pa se par dirov, pa ne delam glih enih hudih zadev z temi fajli (nebi glih divxe zaganjal dol z masihne).

Katero distirbucijo pa uporabljas? PS: katera ima web-admin konzolo???

Uporabljam RH 7.2. Pa saj ima tudi ta različne grafične programe za administracijo, čeravno ne webadmin.
Od vseh imam najraje ukazno vrstico!

ToniT ::

Jaz sem si naložil Webadmin na RH 6.2 - potegni ga z net-a.

dr.J. nismo vsi tako domači v linuxu. ;)

kockish ::

Druga opcija pa je valda w2k server, sam ker nebil dajal glih enih enormnih kolicin dnarja za racunalnik (cikam bolj na celly ranga 300, pa max 256 mb ram), sam tle spet mori, da se ga tezko / ne more nastavljat prek drugih racunalnikov.

Kdo je rekel da se ga ne da?

andrej ::

seveda se ga da. w2k se da upravljat iz drugih PC-jev preko Terminal Services, preko MMC konzol, ali s skriptami.

Yurko ::

Meni kot laiku za Linux se zdi najbolj ajnfah zadeva upravljanje kar preko VNCja (free remote program). Dela pa skorej v vseh okoljih.
Se mal pomatraš pa postaviš eno linux mašino, jo skonfiguriraš (sam ali pa s pomočjo), inštaliraš VNC, jo daš v kot in pozabiš. Če pa hočeš kaj spreminjati, pa zalaufaš VNCViewer na wintendo mašini in dostopaš do pozabljene kište.

Jux, tudi jaz sem se zadnjič prvič lotil NATa, in sem ugotovil, da ni nič posebnega. Če boš rabil kak hint, ti ga bom povedal.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Print server

Oddelek: Pomoč in nasveti
171807 (1403) Invictus
»

Doma narejen router!

Oddelek: Omrežja in internet
212390 (1372) sidd
»