» »

Hlajenje računalnika z vodnim sistemom

Hlajenje računalnika z vodnim sistemom

Personanonim ::

Lep pozdrav! Razmišljam o vgraditvi vodnega sistema hlajenja računalnika.Ker vem o temi malo( beri skoraj nič :P ), bi bil kakšen nasvet ali navodila zelo dobrodošla.Predvsem me zanima če se da potrebno opremo,kvalitetno vsekakor:\ ,kupiti pri nas na sončni strani Alp :D ali se pa moram obrniti drugam v širni svet.Razlogi: 1.ker želim zmanjšati hrup računalnika,2.pohitriti delovanje,3.ker je cool :P :D .

tilinho20 ::

Tuki imaš kvalitetno vse.

Urc ::

1.ker želim zmanjšati hrup računalnika
2.pohitriti delovanje
3.ker je cool

Hrup računalnika ne boš niti toliko zmanjšal ker vseeno boš moral imeti ventilatorje in pumpo poslušat, pohitril samo z vodnim sistemom ga tudi ne boš. Cool pa je ko enx sestaviš, ampak vodno se uporablja predvsem za teste z vmodi itd. kamor rabiš malo boljše hlajenje...

IVo ::

Urc seveda da lahko zmanjšaš hrup računalnika. Z vodo se komponente veliko bolje hladijo, za hlajenje vode pa potrebuješ le en oz. dva ventilatorja na radiatorju (torej skenslaš vent na procu, vent na grafični, inatke vent oz. outtake, pa verjetno še kakšnega stranskega); no ekstremno navijanje tudi več... Torej pridobiš na boljših temperaturah, posledično daljši življenski dobi komponent, in večji tišini pa tudi večjemu "cool" efektu (še posebaj s kako UV tekočino).

tilinho20 ::

Tuki se poraja vprašanje: ali bo to sploh znal izkoristit.

Personanonim ::

Kako bi pa lahko izkoristil to tilinho20?Če imaš v mislih navijanje sistema...no ta most bomo prečkali ko do njega pridemo..najprej je potrebno vodni sistem vgraditi....se pa ne branim nasvetov...zdi se mi da imaš kar nekaj izkušenj ....torej izvoli...

Zgodovina sprememb…

tilinho20 ::

Povej sam, če boš znal to izkoristit ter kakšne imaš ostale komponente.

Personanonim ::

...no....bolj skromno ampak vseeno...INTEL Pentium D250 3,0 GHz Dual Core,Ati Radeon Xpress 200 na matični INTEL D102GGC2,2 G RAM ,trdi disk:250 GB SATA II 7200 rpm ,8 MB Cache ,nVidia GeForce 8500 GT 512 MB ,SONY DVD RW AW-G170A,Optiarc DVD RW AD-7191S,TV2000 XP RM,zvočna kartica 5.1 integrirana na matični,Samsung SyncMaster 205 BW,Windows XP Pro SP2....temperatura CPU je okoli 67°C,temp. GPU okoli 64°C...no vsaj zdaj ko tole tipkam...za ostalo ne vem...PC je večinoma non stop delujoč..zelo poredkoma se zgodi da ne..če se zmotim..slučajno...tako da mislim da bom znal izkoristiti vse kar vodno hlajenje ponuja..sploh pa glede na to da dosti igram,novejše igre so pa precej zahtevne...razmišljam celo o nakupu boljšega procesorja in seveda matične ki ga bi podpirala,ampak to je že druga tema...vprašanje je ali se mi sploh splača kupiti vodni sistem,glede na to da moj PC ni top of the line...vseeno ga pa ženem do skrajnosti...no, brez navijanja...v to se še nisem spuščal...

itak37 ::

LOL, vodno hlajenje za tvoj sistem je kot da bi hotel kupit zavore od F1 za stoenko.

Malo bolj resno, eno pametno vodno hlajenje(boljše kot en dober zračni hladilnik) stane več kot 200EUR. Tvoj CPU in matična pa nista vredna niti 50EUR. Če želiš pametno porabit denar, kupi nov procesor, matično in grafično. Tudi z najboljšim hlajenjem svojega sistema ne boš mogel navit več kot 30-40%, kar bo še vedno dosti počasnejše kot nov sistem. Trenutno so cene HW dokaj nizke in lahko že za 300-400 EUR dobiš nov CPU, matično in grafično. Pa brez zamere.

Personanonim ::

Nobene zamere..dobro vem da sem lastnik stoenke...pa saj se mi je zdelo da rahlo pretiravam glede hlajenja..se pravi najprej nov CPU matična in tako naprej....ampak je vseeno dobro imeti dobre zavore..tudi na stoenki...

Zgodovina sprememb…

dolenc ::

Itak nabavi si vodno, če si vse vštimaš tako kot treba ti sigurno ne bo žal. Hlajenje bo bolše, če boš mel reguliranje ventilatorjev in tiho pumpo bo glasnost bistveno manjša. Hladilnik imaš lahko zunaj ohišja, tako da ti toploto odvaja vn, pa še vodno izgleda sexi(za računalniška merila :D).

Veliko stvari lahko nabaviš tudi rabljeno, kjer zadeve ne držijo cene in se da dobro hlajenje sestavit že za zlo majhen dnar (še zmeraj dražje od doberga zračnega kulerja).

To da eni nimajo življenja in ne počnejo druzga koker serjejo tle po forumu je pa jasno...

itak37 ::

Primerjalni test vodnega in zračnega hlajenja.

Na tem testu so primerjali vodno hlajenje za 200 USD in zračni hladilnik za 50 USD. Vodno hlajenje je bilo za 6-8 st. C učinkovitejše od zračnega, vendar pa to ni pomagalo pri overclockanju, saj je zgleda bila ovira drugje. Ta komplet vodnega hlajenja pa je bil najboljši od testiranih cenejših kompletov, vsi drugi kompleti so bili celo slabši kot zračni. Seveda so boljši(dražji) vodni sistemi učinkovitejši od tega, vendar se moraš sam odločit, če hočeš toliko denarja porabit za tako majhen učinek.
Če si pa entuziast in ti je to v veselje in počneš za hobi, potem pa ni problema. Obstaja namreč dosti dražjih in neumnejših hobijev :-)
Sicer je pa to samo moj pogled na hlajenje, gledano iz "bang per buck" vidika. Odločit se boš moral itak sam.

Edit: No vidiš, jest in Dolenc gledava vsak iz svojega vidika, tako da če te to veseli, GO FOR IT!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: itak37 ()

jan big p ::

js sm doma naredu vodno hlajenje sam se je pojavu problem ktere cevi met k pr navadnih ceveh je problem k se potijo

lommmp ::

jst imam star rač. in mu bom kupil AMD procesor 3.4 GHz ki se pa baje zelo greje....in glede na to da bi ga jaz navil k prasca me zanima če se mi splača odštet za vodno hlajenje procesorja....

seveda bom kupu tudi ostale stvari ampak povejte mi raje če se mi splača...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: lommmp ()

bluefish ::

Ne.

lommmp ::

zakaj že?


in kje bi pa lahk kupu vodno? na MIMOVRSTAH =) nikakor nemorm najt

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: lommmp ()

Nwanko ::

lommmp ::

mogoče slovensko stran?

bluefish ::

To je slovenska firma.

lommmp ::

huh nebi reku....in kaj nj kliknm da bi naroču??? a mi dostavijo??? ni povsod tako lepo in lahko kot na mimovrstah....

bluefish ::

Gor imaš v meniju Online Store. Na dnu strani pa si oglej lokacijo firme in ti bo jasno, da je slovenska.

lommmp ::

ok

sem....hvala....in kaj so "blocks"?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: lommmp ()

bluefish ::

To je blok, ki gre na procesor ali grafično jedro. Neke vrste hladilnik torej skozi katerega teče voda.

lommmp ::

aha cool

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: lommmp ()

bluefish ::

Ko izdelek vržeš v košarico imaš na voljo tudi Slovenijo.

lommmp ::

ja na začetku sploh nism meu pol sm pa "refresh" stran pa se je pojavlo

jaz iščem za CPU in zdej me zanima če rabim rezervarje pump ali navadne?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: lommmp ()

madog ::

ojoj kup pr ekwb kit komplet pa maš vse zraven kar rabiš in je to to. Ker zgleda da o teh stvareh nimaš čist čiste....
Phenom II X4 955 BlackEdition|M4A87TD EVO|OCZ 2x2GB @1333MHz|Sapphire HD5770 OC

Nwanko ::

Raje investiraj ta denar za nove komponente kot pa da na star sistem davaš vodno. Škoda denarja...

Steinkauz ::

lommmp je izjavil:

jst imam star rač. in mu bom kupil AMD procesor 3.4 GHz ki se pa baje zelo greje....in glede na to da bi ga jaz navil k prasca me zanima če se mi splača odštet za vodno hlajenje procesorja....

seveda bom kupu tudi ostale stvari ampak povejte mi raje če se mi splača...


Ne

jazbec ::

rajši kupi čisto nov pc ko neki starega nadgrajevat

in ne-ne splača se vodno

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: jazbec ()

Mare3 ::

Sam ste pa tut modeli ej, zato je tudi prišel na forum in odprl temo da bi mu tisti ki veste več o teh stvareh razložili glede tega. Vidno je da nima pojma o vodnem hlajenju verjamem pa da tudi vi niste vse takoj vedeli dokler vam kdo ni razložil a ni tko? Tud sam sem že razmišljal o vodnem hlajenju sem pa na istem kot je Assembly75 in sem upal da bo pa končno kdo na forumu ki bi poenostavil zadevo in opozoril na kaj naj so pozorni tisti ki kupujejo vodno hlajenje. Skratka vsak dan berem samo to, če nimaš pojma pusti pri miru. LOL! Če sprašuje potem pomeni da ga to zanima. Pa brez zamere lp.

bluefish ::

Če nisi opazil, je bila debata okoli hlajenja o katerem je spraševal Assembly75 nazadnje aktivna tri leta nazaj. lommmp pa sprašuje po hlajenju za neko staro mašino za katero po možnosti blokov sploh ni več na voljo.

Mare3 ::

Pomota mislil sem na lommmp. No tudi to je koristna informacija da za starejše mašine blokov verjetno ni več in da se ne muči preveč z iskanjem.

bluefish ::

Niti ni problem v tem, da najbrž blokov ni več na voljo, vendar cenovni vložek definitivno ne odtehta tistih nekaj dodatnih MHz navitja, ki pri starem procesorju tako ali tako nima kakega hudega efekta.

lommmp ::

mah...saj procesor je itaq tako močn da ga je brez veze navijat...največji razlog zakaj sm hotu vodno hlajenje da bi se znebu teh glasnih ventilatorjev in da bil malo lepši računalnik....ampak če se po vašem ne splača pol bom kupu 2 LED dodatna ventilatorja za 20 € pa bo...pa še kake lučke....

Mare3 ::

Kaj je razlog da bi imel lučke itak maš računalnik doma nihče ga ne vidi :) Sam sem jih tudi imel pa sem se jih potem rešil ker so me motile ko je bila tema v sobi...

pecavar34 ::

Malo si bom sposodil temo, saj me zanima slednje. S prijateljem nameravava se malo bolj zavzeti in si sestaviti vsak sebi rač. Zdaj pa ker resno sovraživa vse tiste sisalce od ventilatorjev ki spustijo notri v ohišje tolko praha da glava boli in predvsem želiva tišino.

Zdaj nekaj sem gledal te EK kit-e katere bi moral nadgraditi še za grafično. Vodno hlajenje bi vezala striktno na procesor in 2 grafični. Kateri kit bi bil to dovolj (120,240,320) in nadgrajen za grafiko še.

Ter tam sem opazil da pri nekaterih blokih za grafične kartice piše compatibilty view ne fizično. Kje bi najbolje vedel ali to res paše gor? Ker imaš ene grafične npr. eno tako, drugo tako.

Predvsem pa bi dala rada celotno vodno hlajenje v ohišje, kar pomeni še kakšno pomoč pri izbiri ohišja da bi to vse šlo notri

Hvala
Asus ROG G751JY

axee ::

Vodno že dolgo časa ni sinonim za tišino, ampak za ekstremno navijanje. Še en mit, ki se ga nikakor ne moramo znebiti.

Steinkauz ::

+1
Vodno ima še vedno ventilatorje na hladilniku pa še črpalka ti začne ružit po možnosti.

Preden se česarkoli lotiš, si preglej malo to stran:
http://www.silentpcreview.com/

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Steinkauz ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

vodno hlajena grafika

Oddelek: Strojna oprema
473482 (2920) cebelar123
»

VODNO HLAJENJE (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
27153840 (36950) Dr_M
»

Vodno hlajenje za Phenom II (strani: 1 2 )

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
6811280 (10396) Janac
»

Ali se splača kupit TT BIG WATER komplet

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
432988 (1735) alesr
»

Home made cooling

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
162108 (1644) fery

Več podobnih tem