» »

Teater

Teater

STASI ::

Sem bil ravno v petek v gledališču in sem si ogledal Osvajalca. Igra je v igralskem, scenskem in kostumografskem smislu odlična, ravnodušen sem pa pri vsebini. Tudi to da je Marko Mandić skoraj 10 minut razkazoval svoje moškost, je tudi ostala publika (predvsem starejše gospe (40+))bila ravnodušna. Zakaj pišem tale sestavek. Prosil bi vas če lahko v to temo poveste kaj ste si ogledali v TEJ sezoni v naših gledališčih in ali si je vredno predstavo ogledati.

PS: Sem bil pa zelo navdušen nad Kabaretom in res mislim da si je Uroš Smolej zaslužil Severjevo nagrado.
"WAR IS PEACE, FREEDOM IS SLAVERY, IGNORANCE IS STRENGTH"

abcčdefghijklmnoprsštuvzž

Looney ::

Huh veri najs... Jaz tudi rada hodim v gledališče. Evo, tu je nekaj kritik predstav, ki sem jih v zadnjem letu videla:

1. Goslač na strehi
res me je zelo zelo pozitivno presenetila tale predstava oz. mjuzikl. Žanr je zelo zanimiv... pravzaprav je tragična komedija. Janez Starina fantastično odigra glavno vlogo (Rifleta nisem vidla). Res se splača pogledat.

2. Dohtar pod mus
Iztok Mlakar avtor in glavni igralec... ekipa tako raznolika, da dol padeš, zabavna reč... Samo je pa res vse v primorščini, tako, da mora biti človek res zbran zraven.

3. Art
Uf to je pa ena taka huda moderna igra na ne preveč moderen način. Govori o beli sliki na belem platnu in kako krhko zna biti prijateljstvo. Igrajo trije zelo dobri slovenski igralci (Aleš Valič, Jernej Šugman in Bojan Emeršič). Tudi zelo zelo priporočam.

4. Od tišine do glasbe
Jure Ivanušič v glavni in edini vlogi jasno blesti kot vedno. Njegov klasičen humor na visokem nivoju... predstavi razvoj glasbe od praveka do danes. Igra klavir, harmoniko in kitaro, predvsem pa poje. Vsekakor vredno ogleda.

Ok, odsvetujem pa predstavo Kok ti men zdej dol visiš... skrajno bedasta "najstniška drama". Od slabe igre, bedaste zgodbe, do fluorescentnih kostumov ipd.. Edina dobra stvar v predstavi je glasba.:\


Ok, tole je nekaj mojih predlogov.
"#define QUESTION ((bb) || !(bb)) - Shakespeare."

Zgodovina sprememb…

  • spremenila: Looney ()

El Nino ::

Ena dobra predstava je Prihodnje, odhodnje od Srečka Fišerja. Seveda je med glavnimi akterji Iztok Mlakar, pa tudi nekaj drugih zananih igralcev. Tematika je čas takoj po vojni, je pa s pridihom humorja, ki zelo paše v določenih momentih. Spet je pa tu primorsko narečje, vendar mislim da ga bojo tudi ne-prmorci razumeli. Domačini s takimi stvarmi nimamo problemov. Sicer pa če hočete, lahko nalimam oceno, ki sem jo za slovo spisal pa 5 pokasiral >:D . Smo jo šli s šolo gledat.
Kar sem še jaz videl predstav, je bila zanmiva tudi od Muckove Dese Blazno resno zadeti, nasmejali pa smo se (ravno tako s šolo) tudi lani v CD-ju, ko smo gledali 'Igralca' z Matjažem Tribušonom v glavni vlogi. šlo se je pa za razvoj igralstva skozi obdobja, in to zelo slikovito prikazano. Ostalo pa smo še nekaj gledali, vendar ni vredno omembe.
Ostalo: Duohtar pod mus sta starša pohvalila, pristen primorski jezik (narečje ne nikoli tako lepo zveni iz ust nekoga, ki ga ne uporablja, kot pa iz ust domačina - Mlakar itak izvora ne skriva, Cavazza je pa moj sokrajan oz. rojen v Solkanu), dobri igralci... v glavnem niso imeli pripomb.

Zanima me pa, če je kdo slučajno gledal Kdo je pa vam to delu? ko nastopa Boris Kobal v glavni vlogi. Mislim da bi bilo vredno ogleda. Sicer pa priporočata še (kar sem jaz zasledil)

LP

Zimavc ::

Nazadnje sem si ogledal predstavo Dogaja. Ti je ne priporočam, ker je čista bedarija pa še prekratka. V njej je še najboljša glasba. Tema je spreminjanje mladih in reakcije staršev ( al tak nkaku). Če pa hočeš pravi smeh, si vsekakor oglej Dohtar pod mus ali 5moških.com.

lp

Looney ::

Točno... zelo priporočam še Jamskega človeka in odsvetujem 5žensk.com zaradi slabe igre.
"#define QUESTION ((bb) || !(bb)) - Shakespeare."

El Nino ::

No, sicer to ne spada ravno pod teater, pa vendarle. Danes smo bili s šolo v Ljubljani in si v filharmoniji ogledali koncert Od koračnice do rapa. Nastopal je Univerzitetni pihalni orkester Ljubljana, program pa sta povezovala Slon in Sadež >:D .Bilo je zanimivo, smešno in pa res za vsakogar nekaj. Tudi za nekoga, ki ga klasika ne toliko zanima (npr. mene) bo ta koncert všečen. Pri izvajanju moje laično uho ni zasledilo nobene napake pri orkestru, ki nam je postregel z enim odlomkom iz neke opere (ne me vprašat po naslovu :8) ), 1. simfonijo nasploh, napisano za pihalne orkestre (imena se ne spomnim :8) ), skladbo Gustava Ipavca Slovenec sem :D in pa s priredbo, katere avtorja si nisem zapomnil, vendar je šlo za suito in sicer sta bili v njej prirejeni 2 skladbi Queenov, t.j. Show must go on (se mi zdi) in pa (definitivno) Radio Ga Ga. Vsekakor fajn za pogledat, tudi humor Slona in Sadeža, ki je včasih tudi na nekoliko višjem nivoju fajn popestri zadevo. Koncert ni (pre)dolg, traja dobro ur'co. Priporočam :D !

LP

Ice-Heki ::

Torej, če se omejim na to sezono:

Drama:
- Katica iz Heilbronna ali preizkus z ognjem
Ena najdaljših predstav v mojem življenju. Je dobra, samo je treba biti dovolj pozoren, da dojameš igro. Na žalost sem bil zadnjih 10 minut zelo živčen, ker smo morali iti ven in pohiteti domov (ni bilo prevoza). Sicer pa ena boljših predstav.

- Strahovi
Ibsnovi Strahovi - klasika. Odlična igra Silve Čušin.

- Fatalna komedija
Tole mi nekak ni bilo všeč. Razlog - preveč preprosto. Sploh ne vem zakaj, ampak pač mi ni ... Tudi vzdušje v dvorani je bilo zanič (razen nas treh je bilo mogoče še največ 6 drugih obiskovalcev)

- En španski komad
Zanimivo. Igra, kjer se lahko hkrati smeješ in jočeš, ko na neke trenutke spoznaš, da se igralci zelo približajo realnemu družinskemu življenju (sploh na koncu, ko ga skupaj pijejo ... tipično za nekatere družine)

- Tartuffe
Spet klasika. In odigrana odlično! Igralska zasedba odlična! Skratka ena boljših predstav!

Druga gledališča:
- Kok ti men zdej dol visiš v Mladinskem gledališču
Preveč povprečna predstava brez vrednosti + gledali smo jo skupaj z dijaki Vegove (ki so sedeli pred nami) in smo več ali manj med predstavo bili prisiljeni poslušati njihovo debatiranje ter nenadne vzklike. Na žalost (srečo drugih) nismo protestno zapustili dvorane, kar bomo naslednjič vsekakor naredili (pač, če plačaš za predstavo, pa naj bo kakršna koli ... imaš pravico da si jo v miru ogledaš in dolžnost, da med njo ne klepetaš).

- Briljantina
Musical. V primerjavi z naslednjim bi ga ocenil kot pdb (4).

- Feel the Beat v izvedbi II. gimnazije Maribor
V Cankarjevem domu. Odlično. Sicer na nekatere trenutke malce moteča izgovorjava, ampak to lahko zanemarimo glede na dobro pripravljene / naučene igralce.

- Glasbene laži in šale - Cankarjev dom [sinfoniki RTV in J. Godler]
To sem si ogledal nazadnje. Sinfoniki so igrali odlično, zanimivo je bilo videti tudi odhajanje sinfonikov med igro in igranje z rekviziti (en vmes "kao" lovi ribe). Moteče je bilo to, da ljudje ne vedo, da se med stavki ne ploska (ok, priznam, prvič, ko sem bil v Cankarju sem to naredil tudi sam. Ampak glede na to, da se hodi s šolo vsaj 1x letno v Cankarja bi se pa to lahko kolegi počas že navadili)

Upam, da česa nisem pozabil. V povprečju tole pomeni vsaj 1 predstava na mesec, vsekakor bi jih bilo pa več, če bi imel dan 48 ur :)
Glede na zgoraj napisano je moje mnenje da je izvedba zadovoljiva, da pa bi bilo treba še "izobraziti" publiko, kajti če kdo med predstavo klepeta pač ne morem gledati predstave in me to zelo moti!

Popravek #1: Vredno ogleda: Vse razen Kok ti men dol visiš in Fatalne komedije.

Ob tej priložnosti pa si bom dovolil in malce "zlorabil" temo: V petek (18. aprila ob 19.30) je na Loškem odru tudi naša predstava :) Tako, da če ima kdo čas, nas lahko pride pogledat - gre za Limonado, komedijo, ki jo je spisal slovenski avtor Iztok Lovrič že pred leti, govori pa o tem, kako se ukrade sliko Mona Lize in se jo nato išče ...

Popravek #2: @Looney: A niste vi tud neke predstave delal? A si jo lahko pridemo pogledat?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Ice-Heki ()

Looney ::

Ena je bila februarja za prešernov dan in valentinovo... nek mix, mjuzikl se pa ni ravno prijel. Bomo drugo leto kaj več poskusili.
"#define QUESTION ((bb) || !(bb)) - Shakespeare."

biokill ::

ogledal sem si:
-Kabaret.........bil sem navdušen
-Tartuffe......mi je bil tudi všeč
-Art..........šugman navdušuje :-D (prav tako v tartuffu)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Gledališke igre

Oddelek: Sedem umetnosti
211464 (1464) Looney
»

Skupaj proti dolgčasu :) (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Sedem umetnosti
10629101 (21387) Damjan Jagar
»

Abonmaji za vse :)

Oddelek: Sedem umetnosti
111984 (1703) DoloresJane
»

Poletni festival v Ljubljani

Oddelek: Sedem umetnosti
192046 (1813) iration
»

Kakšna kultura? (strani: 1 2 )

Oddelek: Sedem umetnosti
705833 (4954) Marjan

Več podobnih tem