» »

Laptop in zunanji monitor

Laptop in zunanji monitor

jack001 ::

Imam Laptop z grafično Ati mobility radeon x1600 (1280x800) in DVI izhod. Na laptop bi rad priklopil monitor in bi rad da bi se resoluciji ujemali. Enkrat sem poskusil priklopit monitor z res. 1280x1024 in je bila na monitorju resolucija od laptopa. Zaj me zanima kateri monitor bi mi priporočili da bi se to ujemalo. Drugače pa bi še rad da bi še šlo TV gledat, torej bi mogel imeti monitor 2 izhoda če prav sklepam.

Hvala za odgovore.

Jakka ::

Da bi se resoluciji ujemali, bi moral priklopit monitor z nativno resolucijo 1280x800. Takšni pa, razen na prenosnikih, ne obstajajo. Zato pa priklopiš random lcd monitor, razširiš desktop nanj (extended desktop) in nastaviš zanj njegovo nativno resolucijo, kolikor pač je. Levi del slike je monitor na prenosniku, desni del pa dodatni monitor. Ali obratno.

Kako bi pa gledal tv? Na monitorju? Iz kakšnega vira, kabelska tv, sobna antena, iptv? Če kabelska ali sobna antena, kupiš takšnega z vgrajenim tv tunerjem. Torej kupiš monitor in televizijo v enem.

jack001 ::

Kaj to pa se ne bi dalo da bi bila ista slika kot na prenosniku tudi na LCDju?
Za TV pa bi uporabljal IPTV. Kakšen monitor bi za to mogel imeti?

Jan987 ::

V lastnostih lahko nastaviš tudi to da imata oba monitorja isto sliko.

Za IPTV pa potrebuješ le mrežno kartico v računalniku (če imaš samo 1 pač takrat ne boš imel interneta) in pa VLC Player.

jack001 ::

Sem imel enkrat monitor 1280x1024 vendar ni šlo nastavit da bi bilo na obeh isto. Ali je bila na enem pravilna resolucija pa na drugem ne ali pa obratno.

Zheegec ::

Ojoj. Lahko nastaviš, da je na obeh ista ločljivost (clone desktop), samo nimata enake native (priporočene) ločljivosti - zato bo slika na enem vedno čudna, na drugem pa normalna.

Pač nastaviš extended desktop, daš oba na native ločljivost, pa pač eno delaš na enem, drugo pa na drugem displayu. Aja, pa za gledat TV si kupi monitor s TV Tunerjem - LG M228, Samsung 225MW itd...
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Zheegec ()

Jan987 ::

Če bo gledal IPTV direktno na tistem monitorju bo potreboval še komunikator, tako da ne vidim smisla da bi kupoval tak monitor.

Jakka ::

Kot sem že napisal in je napisal ALIEn3001. Vsak lcd monitor mora laufat native (priporočeno) resolucijo, saj je edino takrat slika tista prava. Pri drugih resolucijah je lahko raztegnjena, razmazana, neberljiv tekst, črni trakovi na monitorju,... saj dela, samo to ni to. Namiznih lcd monitorjev z native resolucijo 1280x800 pa žal ni, tako da opcija, da bosta oba imela enako resolucijo žal odpade.

Za gledanje IPTV pa rabiš, kot je že napisano, le "dodatno mrežno kartico". Rešitev brez dokupovanja stvari za prenosnik je: internet preko wlan-a in televizija preko utp kabla. Če internet preko wlan ne pride v poštev pa potrebuješ dodatno mrežno kartico.

Komunikatorja ne rabiš, samo pravilno nastavljen VLC player, ki predvaja IPTV, njegovo okno pa enostavno potegneš na dodatni LCD in povečaš na fullscreen.

Monitor izberi kakršnega hočeš, klasičn lcd poljubne velikosti. Ne rabi pa dodatnega tv tunerja in podobnih stvari, saj ne boš gledal analogne kabelske/zemeljske tv. Samsungi so kul. :)

postar_si ::

Si bom sposodil temo. Doma imam leptop od kolegice z razbitim zaslonom. Z računalnika bi rad pridobil podatke in sem poizkusil povezati laptopa na zunanji monitor. Povezal sem ju z navadnim vga kablom, vendar ne deluje zaradi nastavitev, do le teh pa ne moram priti, ker je totalno razsut zaslon. A bi se dalo na kak način narediti, da bi delovalo?

Jan987 ::

Mislim da bo najlažje z kakšno live linux distribucijo.

Jakka ::

Monitor javlja out-of-sync?

Lahko poskusiš med bootanjem (verjetno) WinXP pritisnit F8 in na slepo najti VGA mode. Kaj moraš pritisnit in kolikokrat se nauči na delujoči mašini. :)
Ideja je, mogoče uspe.

Scorpia ::

Eni prenosniki imajo že na tipkovnici preklop na zunanji monitro. Npr. na mojem je fn+F8

Zheegec ::

Ja, počakaj, da 100% pride v Winse, pa potem poglej kombinacijo tipk za zunanji monitor in se malo poigraj. ponadavi je Fn + ena izmed F tipk.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

ant ::

ja tista kombinacija fn + f? bi morala delovati. pa si poizkusil priklopiti zunanji monitor tudi pred vklopom laptopa?

P.S. postar poglej na ZS


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

HDMI Problem

Oddelek: Pomoč in nasveti
275823 (4758) Alessio983
»

Visoka resolucija + velik display = misija nemogoče?

Oddelek: Strojna oprema
353416 (2457) Matev
»

Virtualna resolucija

Oddelek: Zvok in slika
71038 (956) Izi
»

Win XP in prenosnik, na desktop monitorju ne znam menjat res.

Oddelek: Programska oprema
141378 (1232) Jst
»

ClearType in mavrica

Oddelek: Operacijski sistemi
302176 (1684) darkolord

Več podobnih tem