» »

Router z linux firmware-om

Router z linux firmware-om

Matthew ::

Nikjer na internetu ne najdem, kateri routerji imajo firmware na osnovi linuxa. Rabil bi enega takega, ki mu lahko dam gor enega od znanih firmware-ov in tudi kaj sprogramiram na njem. Zenkrat vem za Linksys WRT54GL, Asus 500g Premium ter Buffalo WHR-HP-G54, vendar jaz ne rabim wireless-a, tako da me zanima, če obstaja kakšna cenejša varianta (brez wireless) s to funkcionalnostjo?

jan01 ::

Ne, a buffalo stane le 53€.

steev ::

Pentium 1 s kakim softwarom kot je dd-wrt, m0n0wall, ipcop, itd.
:|

Phoebus ::

steev: in P1 bo v enem letu pokuril toliko elektrike da bi si lahko zanjo kupil router :)

steev ::

Povej, koliko mislis da bo močen tak router iz P1? V watih.
:|

KoMar- ::

Pentium 1 ma švohejši procesor od zgoraj omenjenih routerjev - pa še ti so komaj komaj za kakšno eksperimentiranje...

steev ::

Samo je pa zastnoj.
:|

KoMar- ::

Nimajo ga vsi na podstrešju kot ti, veš ;) Recimo mi smo našega prodali takoj, ko je postal zastarel... in to je bilo še krepko v prejšnjem tisočletju ;)

Tomay ::

Če ni zastonj pa ga najdeš na prvem odpadu, kamor jih tudi jaz nosim. Za router bi jaz uporabil p2 ali pa kakega celerona. P1. Je pa zadeva precej bolj uporabna še za kake druge stvari, če ne potrebuješ samo routerja.
Voodoo 4Ever

steev ::

P1 sem ubistvu nasel pred kontejnerjem.
:|

KoMar- ::

No, tisti, ki ste malce bolj na nivoju in ne brskate po smeteh, boste na Bolhi gotovo dobili rabljen Asus WL-500G Premium za okoli 50 € - z 266 MHz procesorjem in 32 MB RAM-a je dovolj za vse eksperimente, pa še 2 USB porta ima :)

b ::

Ne bo držalo. Pentium 1 166 MMX, imam za rezervni router, če kje kaj crkne in je treba nujno zamenjat. Pri throughputu brez težav poje vse te routerčke.

Seveda je pa res, da poje tudi parkrat več elektrike... nisem meril a tako na uč mora žreti ene 25-50W (CPU, disk,...), v primerjavi z nekaj W za embedded router. Kot je že nekdo rekel, v enem letu skoraj gotovo porabiš v elektriki več, kot stane poceni router, poleg tega pa je ta še tih...

#000000 ::

Ma teli embeded varijante so bolj tko-tko, dokler 2-3 uporabnikov in to brez wireless-a že še dela, pa še to na do 5 mb liniji, da p2p sploh ne lavfa ne vem kolk. Ko pa pride v bajto 10 in več mb linija in 5 ali več uporabnikov ki vsak mal krade-p2p pol je pa veselice z 50€ plastičnimi škatlcami konec. Men m0n0wall dela brez enga problema na 700 mhz, 128 rama že kr neki časa, mreža T-2 je padla 3× v enmu letu, router pa samo ko zmanjka štroma. Imam pa 5 mašin obešenih gor, s tem da ena p2p na polno 24/7/365 ostale 4 pa so prižgane cca 15 ur vsak dan.

Matthew ::

No, malo smo že zašli s prvotne teme. Jaz sem se odločil za router namesto pentiuma tudi zato, ker bi rad imel majhno in tiho zadevico. Gre pa za nek projekt/eksperiment in njegov namen ne bo usmerjanje, ampak bi ga izkoristil za poganjanje manjšega programčka, ki bo nekaj delal prek mreže, namesto da bi za to moral uporabiti cel računalnik.

ender ::

Če gre za eksperimentiranje, kaj pa kakšna Alix zadeva? x86 (AMD Geode procesor), 128/256MB RAMa, CF kartica za disk. Nizka poraba, vendar pa stanejo precej več kot pa "navadni" routerji.

Mimogrede, preden kupiš katerikoli router, preveri če ga podpira dd-wrt, ali pa OpenWRT.
There are only two hard things in Computer Science:
cache invalidation, naming things and off-by-one errors.

KoMar- ::

Teli Alixi pa sploh niso slaba zadeva! Pa celo OpenWRT gre gor :) Za 100 € v bistvu zelo ugodno...

b ::

UU, teh alixov pa nisem poznal. WRAP serija od PC Engines pa mi nikoli ni bila zelo všeč, niti ne vem točno zakaj.

Osebno imam sicer super izkušnje s Soekrisi, ampak so malenkost dražji. Bom naročil enega tega Alixa za se mal poigrat, ker procesor ima enak kot Soekris 5501, ki pa je 2-3x dražji...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

TV: m0n0wall

Oddelek: Novice / Ostalo
417091 (5036) levaky
»

Nov paket optike pri T-2 (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
18422445 (12002) amigo_no1
»

Optika 20/20 ft. linksys wrt54g (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
789175 (5404) Pyr0Beast
»

cene ruterjev (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
556602 (5358) gameby
»

LAN prekinja

Oddelek: Omrežja in internet
6950 (854) jan01

Več podobnih tem