» »

Novice s konzolastičnega sveta

Novice s konzolastičnega sveta

Gran Tourismo 5 Prologue

vir: digg.com

Xbox 360 Arcade

vir: digg.com

Super Smash Bros. Brawl

vir: digg.com
digg.com - Bitka med novodobnimi konzolami se z meseca v mesec zaostruje, kar tudi dokazujejo dogodki zadnjih nekaj tednov:

Pri Sonyu tokrat proslavljajo, saj se je njihov PlayStation 3 že drugi mesec prodal v večjem številu (točneje: 280,8 tisoč enot proti 254,6 tisoč) v primerjavi z njihovim neposrednim tekmecem, Microsoftovim Xboxom 360. Dodatno upanje za še večji uspeh daje milijon prednaročil za Gran Tourismo 5 Prologue samo v Evropi ter dejstvo, da je izid naslednjega paradnega konja, Metal Gear Solida 4 načrtovan že za junij.


A tudi v Microsoftovem taboru ne spijo. Za slabšo prodajo bi naj bilo krivo pomanjkanje konzol, saj bi naj še vedno imeli težave z dobavo po decembrski rekordni prodaji. Nadaljnja tolažba je še dejstvo, da je prodaja iger (od katerih proizvajalci prav tako pobirajo delež dobička) v primerjavi s tistimi za PS3 še vedno vsaj dvakrat večja. A vseeno Sonyu niso ostali dolžni, saj v Evropi pocenili vse modele svoje konzole za približno 80€. Tako najcenejši model brez diska stane 200€, Premium model z 20 GB diskom 270€, Elite pa je po novem vreden 370 bruseljčanov. Pri nas to efektivno poravna ceno Premium modela z Nintendo Wii. Prav tako bi naj novi modeli s Falcon osnovnimi ploščami bili veliko zanesljivejši in več naj ne bi odpovedovali.
Poleg tega so že pri Microsoftu zatrdili, da nimajo načrtov izdaje Blu-ray predvajalnika za 360ko, ampak se bodo bolj osredotočali na svoje VoD storitve na Xbox Live.


Po drugi strani pa se tretjemu tekmecu Nintendu lahko samo smeje. Wiiji še vedno praktično letijo s polic in se prodajajo v krepko večjem številu kot PS3 in Xbox 360, prav tako pa so ponosno objavili dejstvo, da se je njihov najnovejši Mario naslov Super Smash Bros. Brawl samo v prvem tednu prodal v 1.4 milijona izvodov in s tem postal nov najbolj prodajan naslov na konzoli.


Vojna konzol nove generacije je tako še vedno zelo daleč od konca. Zmagujemo pa vseeno kupci.

36 komentarjev

Ktj ::

Ampak zame je pc še zmer najbol ^^

simnov ::

imam xbox 360 in navaden tv niti raven ekran . in ko gledam replay v pgr4 je slika tako realna , da bi skoraj zamenjal za film. Ne vem kako je to možno , ker na pcju ni igre , ki bi imela boljšo sliko.

ripmork ::

Ktj: da imam 500€ odveč in sem željam igrat kot se spodobi, si dosti raje kot famoznega overpriced geforca (ki bo v nekaj mesecih outdated) omislim PS3... in čez nekaj let igram še boljše, lepše ter bolj optimizirane igre, brez kakršnihkoli kompromisov detalji/resolucija.

x800xt: na PC igrah je kot po pravilu grafika že nenormalno ostra, clean in s tem nekako ne deluje tako realno ...IMHO.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ripmork ()

borchi ::

> imam xbox 360 in navaden tv niti raven ekran .

> Ne vem kako je to možno , ker na pcju ni igre , ki bi imela boljšo sliko.

kako da ne veš? saj si si v prvem stavku že odgovoril...
l'jga

Azrael ::

@x800xt:

Saj tudi igre za C64 mnogo lepše izgledajo na povprečnem TV, kot na monitorju PCja, tudi če daš full screen, kjer je vse kockasto.

TV, ki dela po PAL sistemu, ni sposoben prikazati kaj dosti več kot 320 x 200, kar je več. postane zabrisano in razmazano (podobno kot pri jpg kompresiji). Posledica prepletanja, ko izrisuje sliko.

Dinamične slike iz filmov in iger so videti zato boljše, za branje besedila, je to kar prikazuje TTX (manj kot 40 znakov v vrstici), že maksimum. PC monitor, pa naj bo še tako slab, bo prikazal 80 znakov v vrstici za šalo malo.
Nekoč je bil Slo-tech.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Azrael ()

opeter ::

Imam Wii in sem zadovoljen. Zdaj bom moral še šparati, da kupim SSBB, pa No More Heroes. :)
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Kenpachi ::

Hey, samo ta GT pa izgleda kar simpatično. Tole statično sliko bi lahko že skoraj zamenjal za realno fotografijo. Me zanima, kako izgleda stvar v gibanju...
Zaraki Kenpachi.

ripmork ::



za primer še f1 dirkalnik v GT5...
izgleda bajno:))

vir: autoblog

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ripmork ()

subby ::

jst bi si tud kupil wii, če bi že kupoval konzolo... pač nima konkurence

Pesimist ::

Hja tudi igre na konzolah so kompromisi. Vcasih nedela vse supersmooth kot bi si predstavlal. Sranje je le da tukaj pa nemores nic nareti proti temu, sej ni niti opcije zmanjsat detajle na medium. Ceprav ce se prav spomnim COD4 to defaultno naredi za multiplayer na Xboxu, vendar nazolst ne vse. Jaz dam reje low detajl pa mam smooth play kot pa vse high pa obcutno pocasneje dela.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Pesimist ()

jest10 ::

Malo nevmesno vprašanje.
A se da v ta PS3 brez diska le tega naknadno vgraditi?

MrStein ::

A so to pravi screenshoti ali fotke iz reklamnega materiala ?

Glede slike na TV:
na PC nastavi resolucijo 640x480, max antialias, priklopi na TV, pa bo ista slika.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Roadkill ::

Sawyer: Če kaka igra ne dela smooth na konzoli samo pomeni, da so kreatorji tega špila konkretno zajebali. To se dogaja zelo redko.

Kul, da je kaka konzolska novička tudi.
Jaz sem pred časom nabavil Wii in več kot zadosti moje igričarske potrebe.

Je pa SSBB že od samega začetka najave moj favorit, tako da komaj čakam, da bo na voljo pri nas.
Ü

Pesimist ::

Da se vgraditi bilokeri 2.5 disk od laptopa.

Se strinjam da so zajebali a kaj ko so pa fani pritiskali na njih da nej izbolsajo grafiko izz GRAW1 na GRAW2. Zdaj pa so jo pa mamo slideshow ponekod. Kot da nebi mogli opcije meti da spilas z nizjimi detajli. Jebemti no.
Na PCju bi reko ok bom ze kupo graficno enkrat. Tukaj pa nemores nic le v rit se brcat pa preklinjat.

Deluje pa mi kot da je CPU pre weak. Ker bilo kero resolucijo dam od 480p do 1080p se isto obnasa.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Pesimist ()

Tyrion ::

A se je XBOX360 tudi pri nas že pocenil? kolikor sem slisal sedaj stane 200€??

Kje se da pri nas to nabavt? Bof? Muller?

roli ::

Xškatlo boš pri nas najceneje dobil v Mullerju! Poleg njega pa ga imajo kolikor vem samo še v Harvey Normanu.
http://www.r00li.com

Mavrik ::

Malo nevmesno vprašanje. A se da v ta PS3 brez diska le tega naknadno vgraditi?


PS3 brez diska ne obstaja. Če pa govoriš o Xboxu, potem pa ja. Da se naknadno dodat disk (ki mora biti prav Xboxov, ne kerikoli), ki pa stane več kot pa je razlika med Arcade in Premium verzijami. Tak da se ne splača.

A se je XBOX360 tudi pri nas že pocenil? kolikor sem slisal sedaj stane 200€?? Kje se da pri nas to nabavt? Bof? Muller?


Načeloma sem slišal, da je pri nas Muller že prilagodil cene, čeprav je problem, da je pri nas težko dobiti Arcade konzole. Komaj zdaj bi naj prišle prve pošiljke.

Načeloma sem pa mnenja, da se Arcade ne splača kupovati, saj je disk na konzoli izjemno uporaben, saj drugače nimaš kam shranjevati downloadable stvari in dodatkov za igre.

Deluje pa mi kot da je CPU pre weak. Ker bilo kero resolucijo dam od 480p do 1080p se isto obnasa.


Za razliko od računalnikov, konzole renderirajo sliko pri konstantni resoluciji, ne glede na to, kaj ti nastaviš. Potem samo še sliko poveča upscaler. Tako da prav nič ni čudno, da ne opaziš razlike. Če so razvijalci nesposobni, so pač nesposobni. Nehati kupovati njihov crap.
The truth is rarely pure and never simple.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mavrik ()

Pesimist ::

Kaj? Ne bluzi. Totalka bedarija kaj si zaj reko. Nima repa ne glave niti smisla. Konstantna resolucija? Kaj je ze to?
Bos reko da rendira pri 480p potem pa upscela? Pa da se ti bojo se kure brez glav smejale. Kvejcemu bi rendiralo pri 1080p pa downscelalo. Ampak kot ze receno je to BEDARIJA!
Cisto nic drigac ne deluje kot racunalnik.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Pesimist ()

MrStein ::

Mogoče zrenda na 1080 in to dolfiltrira na SDTV in s tem dobi "zastonj" antialias ;-)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Atos ::

@|Sawyer|

Malo si kaj preberi pa potem TI bluzi naprej. XBox interno vse renderira v resoluciji 1280x720 in potem na potrebe upscale-a oz. downscale-a.

EDIT: no, 1280x720 je bilo za večino iger okoli izida, to nevem če je še točno vendar pa ziher renderira pri konstantni resoluciji.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Atos ()

destroyer2k ::

|Sawyer|

To pa male že preveč hvališ konzolo, da bi konzola rendirala vse v 1080p, potem adijo smoth framerate in zdravo diapozitivi. Poglej recimo to call of duty 4, halo3 (več se ne spominjam katere igre še imajo na tej resolicuji ostalo pa so na 720p) rendira vse v 600p ali 620p (pozabil sem ali je točno 600 ali 620) in potem vse downscale ali pa upscale.

Zgodovina sprememb…

deann ::

Kakorkoli že x 360 je za svojih 200eur daleć najbolj smiseln nakup za vsakega igričarja, ps3 je trenutno predrag poleg tega pa je nabor iger manjši, wii je pa itak za otroke in ženske... Pc igre pa tako ali tako sponzorirata le še amd ter nvidia, saj je prodaja v primerjavi s konzolami zelo majhna... Razen kakšnih simsov ter world of warcraft...

Zgodovina sprememb…

  • polepsal: Matek ()

AndY1 ::

Napačno misliš. X360 je preglasen in prepokvarljiv. Ventilatorji so vsaj tako glasni kot pri PC-ju. Kdo hoče imeti Home Theatre s tako glasno mašino. Na tem področju ga PS3 poseka, ker ji čisto tih. Poleg tega se nabor iger PS3-ju povečuje, prihajajo ekskluzive, ima blu-ray predvajalnik za razliko od 360, ki ima glasne DVD predvajalnike.

Če je pa Wii samo za ženske in otroke, sem potem jaz 33 letni otrok ;-)

3furious ::

Če si gamer in filmofil, potem ni druge izbire kot PS3.

Mavrik ::

Če si res velik filmofil in kupuješ originalne Blu-ray filme. Te edino. Jaz sem na moji 360ki pogledal vse skupaj kaka dva ali tri DVDje. Vse ostalo so razni DivXi, ki se streamajo direktno prek mreže, zato nekega pomanjkanja Blu-ray pogona niti ne opazim. Da niti ne govorim o dejstvu, da je BR pogon v PS3 svinjsko počasen (DMC4 se mora inštalirat na disk, da dosega za kako sekundo hitrejše nalagalne čase od različice za 360).

Dejstvo, da je 360 Premium zaj cenejši od PS3 za več kot 100€, igra praktično identične igre (velika večina iger zdaj in v prihodnosti bo itak izšla na obeh konzolah) in ima boljši online servis... naredi zadevo za zelo privlačno. Še posebej za tiste, ki recimo nimajo HDTVja, imajo pa dobre monitorje, ker ni problemov s HDCPjem kot je to na PS3.
The truth is rarely pure and never simple.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mavrik ()

roli ::

Jaz imam sicer vse tri konzole in kot neka celota se mi zdi najboljša konzola PS3. Ne vem no največ zanimivih iger je, online servis je brezplačen in čisto OK pa še sama konzola je precej tišja od x360. Seveda ima nekaj pomanjkljivosti - cena, ni XMBja v igrah (to bodo kmalu dodali)... Se pa vse igre vedno naložijo na disk kar traja kar nekaj časa. Res pa se potem nalagajo hitreje. Gamepad na PS3 pa je res obupen - vsaj v primerjavi z tistim ix x360. Pogrešam tresenje in prelahek je. Oboje naj bi odpravil DualShock3.
http://www.r00li.com

destroyer2k ::

AndY1

Najbolj zanimivo pa je tole, da blu-ray filme gleda na ps3 okoli 5-10% uporabnikov, tako da to ni kakšna huda prednost.

kopernik ::

Po moje pa to ni res -> v novici piše, da je prodanih več ps3 kot xboxov, a gredo igre za xbox bolje v prodajo. Sklepam, da mnogi kupijo ps3 za filme gledati (vsaj v zda)

Mavrik ::

Dejanske ankete ter številke kažejo, da se res samo majhen 5% delež PS3jk uporablja za dejansko predvajanje Blu-Ray filmov.

Razlika v številkah prodanih iger je preprosto v dejstvu, da je zunaj več kot 2x toliko Xboxov ter tudi v dejstvu, da ni in ni nobenih omembe vrednih PS3 eksluziv (zahvaljujoč "superiornemu" cell procesorju in zanič SDKjem, ki zelo zelo podaljšajo razvoj). Dovolj zgovorno naj bo dejstvo, da bo v kratkem Xbox dobil svojo tisočo igro, medtem kot PS3 tej številki niti blizu ne pride.
The truth is rarely pure and never simple.

borchi ::

xbox 360 je več prodanih v sumi kot ps3, ne? ps3 se bolje prodaja šele zadnje mesece.
l'jga

kopernik ::

Ja, sem samo podal možno razlago ... sicer pa imam dva kolega, ki sta nedavno nabavla LCD Tv in zraven oba še PS3. Pa ne zaradi iger ...

dukenukem ::

jah flancate, kok maš pa blue ray filmov na razpolago ;) standart se je šele zdj komi prije,l k je izpodrinu hd dvd ;)

Izi ::

dukenukem, kje pa ti živiš ? Jaz že najmanj pol leta videvam Blu Ray filme na policah trgovin.
V Big Bangu so že lansko leto imeli štant z okoli 20 različnimi naslovi.
Danes lahko kupiš že vsaj 50 različnih naslovov.
Tukaj lahko naročiš okoli 35 Blu Ray filmov.
Glede na to, da je en Blu Ray film okoli 30 €, lahko na filmih že danes zapraviš 1500 € in si narediš kar pošteno filmoteko >:D

roli ::

Amazon ima blu-raye tudi dokaj poceni. Okoli 11 funtov za nekatere filme sploh ni tako drago kot bi človek pričakoval.
http://www.r00li.com

Matheeew ::

Hmmm. Sem nameraval čez vikend skočit v avstrijski Mediamarkt po Xbox 360. Pa vidim, da imajo še stare cene. :\

Mogoče kdo ve kje v bližini se ga da kupit po že znižanih cenah?

Pa še dve zadevi: ali imajo ti Xbox-i že HDMI priklučke in 65nm CPU-je?

Matheeew ::

Odgovor iz mediamartka v Salzburgu:

its my pleasure to inform you, that the Microsoft Xbox360 costs 269,90 Euro here in the Media Markt Salzburg.
The Boxes have all HDMI and the same Processor like in the USA.
I hope i could help you
Best regards,
Dietmar Barbeln


Drugje pa še stare cene....


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Sony prodal 5,3 milijona konzol PlayStation 4, Microsoft zaostaja

Oddelek: Novice / Konzole
4113920 (11582) dope1337
»

Prodanih 50 milijonov PlayStation 3

Oddelek: Novice / Konzole
83554 (3190) revvs
»

Xbox 360 in Wii naprej, PS3 nazaj

Oddelek: Novice / Konzole
336612 (2860) fabrskd
»

Xbox 360 bo do 2008 že v črnih številkah

Oddelek: Novice / Konzole
474872 (3514) Keyser Soze
»

Playstation 2?

Oddelek: Konzole
453727 (3189) Johansen

Več podobnih tem