» »

katero kamero predlagate?

katero kamero predlagate?

GhEttO ::

Sem pred nakupom nove kamere.V igri je canon hv30 al pa kej podobnega.MOžno tud kej od panasonica.Mogoče kakšne izkušnje z omenjeno kamero in kaj bi mi vi predlagal za okoli 1000€?

LP.Tomaž
progressive films

ReBi ::

malo še počakaj, da bo tale malo cenejša. jaz sem jo kupil za 1400€.
lahko pa mogoče pogledaš za jvc gz-hd3, ki je precej oskubljena hd7, je pa pod 1000€. Ima 3ccd, z razliko od tistega canona. nekako sem skeptičen, kar se tiče cmos senzorjev. že že želiš cmos, potem raje izberi nekaj z VEČ pixli.

GhEttO ::

V bistvu JVC-ja nisem sploh gledal,pa je tale zadeve dokaj zanimiva.Za 1000€ se jo da z Amerike dobiti z dosti dodatki,kot so širokokotni objektiv,tele objektiv,tripod,kovček,torba,1G kartica,čistila,HD kabel,čitalec kartic...Z poštnino in davkom vred!Pri nas je še dokaj draga.
Drugače sm lasnik canon XM2 in sem se zato odločeval za canon,ker vem da je kvaliteta na mestu.
JVC ne poznam,ampak ko berem review-je,zgleda tud to OK.
Vseeno se ne morem odločit,mogoče še kakšne izkušnje med omenjenimi kamerami(canon hv20 in JVC hd7)?
progressive films

GhEttO ::

Še eno vprašanje mam in sicer je še HDV kamerah še vedno razlika med PAL in NTSC formatom?
progressive films

il ::

Zanimiva nova kamera je tudi Canon HF 10 (16GB flash+SDHC slot), izkušenj pa žal nimam.

ReBi ::

16GB je absolutno premalo.
ima pa tudi gz-hd7 dodatni prostorček za sd kamero. ampak odkrito povem, precej so zaj****, ker so hoteli narediti čim manjšo. gumbi niso na mestu, kaj šele priključki. (komponentni video izhod je pod lcdjem :\ ) sam osebno bi bil bolj zadovoljen z večjo. pa da bi imela drugačen vhod za mikrofon... je pa strojček v mali škatlici, ni kaj. Obvezen je pa tudi nakup dodatne baterije. (no, to se mi zdi, da je pri večini kamer tako)

ta slika ti bo povedala več o formatih...
aja, pa gz-hd3 ima 1440 in ne 1920... zgolj opozorilo.

Calligulla ::

No pravzaprav se dalec najbolj splaca Panasonic SD5 KLIK

Je precej bolj kompaktna od JVCja, SD kartice niso nic kaj premajhne, ker jih itak sproti tudi praznis. Za razliko od JVCja je PRECEJ bolj kompaktna in gre v vecji zep, kvaliteta videa je najmanj na enakovredni ravni, pri zvoku pa je Panasonic itak fenomen v consumer rangu.

JVC ima dolocene napredne funkcije, ki se jih navaden smrtnik nikoli ne dotakne. Pride prav, ce snemas kake dokumentarce ali kaj podobnega za home userja pa nima smisla. Kot je bilo omenjeno, za pro rabo je malo prevec na silo skrcena, za navadnega uporabnik pa je se vedno prevelika in preokorna.

Kamera, ki ne gre v zep je v glavnem doma na polici. Vedno je tako na koncu. Ce pa jo mas lahko s seboj kot malo vecji digitalni foto pa bos celo res posnel malo morje zanimivih zadev. Te se vedno zgodijo takrat, ko najmanj pricakujes in edina resitev je, ce imas lahko kamero vedno s seboj.

Pa se precej ceneje je.

ReBi ::

to je res, moja napaka. sam rad kdaj pa kdaj posnamem tudi kaj z ročno nastavljeno igračko..

GhEttO ::

sem čisto v dilemi.Če bi bila canonova HV30 na kartice,se pravi da sploh ne bi imela kasetnega sistema,bi to bila zmaga.
Zdej pa gledam še tele dve kameri,ki so po vaši izbiri in trenutno nimam pojma.MOja želja je,da je mala,kompaktna,na kartice,dosti robustna,z dobro lečo in seveda,cena je zmerom pomembna.Dobrega in poceni ni,dobro in malo dražje pa bi se že lahko kaj našlo:).
Še kakšen nasvet in razmišljanje bi bilo dobrodošlo.Predvsem me zanimjo izkušnje z do sedaj omenjenimi modeli,plusi in minusi.
progressive films

Calligulla ::

To kar si opisal je Panasonic SD5. HV30 pozabi ze zaradi kaset. Kasetni mehanizmi so zelo obcutljivi in se jih nikoli ne splaca menjat, ko crknejo ipd...
SD je najbolj zanesljiv medij, sledi HDD nato DVD in na koncu kaseta.

In ima tudi boljsi low light performance od Canona. Ima 3CCDje ipd.. Si pa zrihtaj se dodatno baterijo. To je edina hiba ,ker je v ohisju in zato omejena. Zdrzi kako uro.

Calligulla ::

No recimo tole se zelo splaca:

KLIK

Se lepo v Sloveniji je in imas tu garancijo in vse to..

GhEttO ::

OK,pregledu sem vse kamere ki bi me zanimale,odločitev je lahka.Panasonic je na prvem mestu.Mi pa še vseeno ni jasno,zakaj je canon-ova kamera hv20 in njena naslednica hv30 tako priljublena in povod dobro ocenjena,če še vedno uporablja kasete in niti 3ccd čipovja nima???
Na kasetah je zgleda še vedno kvaliteta najboljša,saj tudi boljše,profesionalne zadeve uporabljajo kasete.V čem je finta?
Hvala za pomoč
progressive films

Calligulla ::

Ghetto, kvaliteta na kasetah ni boljsa. Profi kamere so se vedo na kasetah, ker profi snemalci tezje kot ti zamenjajo kamero, ker je treba z njo menjat celotno opremo, ki z mesalnimi studijskimi komponentami pride po nekaj deset tisoc Eurov. Samo zato. Menjajo manjkrat in takrat vse.

Priljubljenost naj ne bo vodilo. 90% folka nima pojma kaj kupuje. Poglej sebe :P
Se danes ti bo vecina folka v tvojem okolju zatrdila, da je Golf najboljsi avto...

Salo na stran, vzami Panasonica in se ne oziraj na to kaj so kupili neki Americani ipd..
In kasete absolutno pozabi.

alfasud ::

"Na kasetah je zgleda še vedno kvaliteta najboljša,saj tudi boljše,profesionalne zadeve uporabljajo kasete.V čem je finta?"

Si že kar blizu, ja. Pa ne gre za "kvaliteto" ampak za kompatibilnost SW za postprodukcijo.
AVCHD (mpeg4) še ni dobro podprt, medtem ko je DV in HDV defacto standard.
Na tej strani imaš veliko "za" in "proti" argumentov za oba formata

http://www.dvinfo.net/conf/index.php?s=...

ReBi ::

na prvih kamerah, ki so snemale na disk, je bila slika precej slabša, kot pri sesterskih kamerah, ki so snemale na mini dv. sedaj se mi zdi, da je zapis na disku precej bolj kakovosten, hitreje se skopira na pc in na sploh se mi zdi bolj prijazen do uporabnika.

Calligulla ::

Te prve kamere niso relevantne, ker gre za tu za HDV kamere, ki uporabljajo AVCHD kodek, ki je izjemno kakovosten in ima res majhne izgube pri kompresiji. Tiste navadne kamere z diski so imele slabo sliko, ker so jo hardversko a obupno slabo kompresirale.

Tudi DVD kamere so imele enak problem. Skratka fina ni v kaseti ampak kompresiji.

AVCHD kodek je odlicen in s tem ni tezav.

Pri profi kamerah recimo za TVje je res pomembmna tudi kompatibilnost ampak tam je tudi to, da imajo za stotine tisocev Eurov opreme, ki ni vec uporabna, ce saltajo na nove kamere. Si pa lahko ziher, da Panasonic SD5 poje eno povprecno televizijsko kamero. Pac visja resolucija in vse to ampak tista je pac usposobljena za snemanje v studiju.

ReBi ::

kolikor vem, so prve sonyjeve hdd delale dejansko mpeg2:D
medtem ko DR-DV5000 (firestore za cca 1600€) na profi jvc kameri po več kot petih letih še vedno prekaša katerokoli mini dv kaseto posneto s kako slabšo kamero. pozna pa se, ali je snemano na disk, ali na dv kaseto.

ok, malo sem zašel.

no, tista panasonicova je po mojem mnenju najboljsa za ta denar. Sliko ima pa zagotovo boljšo od vsake majhne pal kamere. zanimiva mi je tudi teža.

Tomson ::

Kolikor gledam je Panasonic SD5 zamenjala SD9. Se pravi je TOLE trenutno najbolšji nakup?

Imam pa nekaj vprašanj, če kdo ve ...

- Ali se s to kamero lahko snema samo z AVCHD kompresijo ali je mogoče snemat tudi mpeg2/4 za lažjo obdelavo?

- Če se snema 720p ali 1080i, kako potem to zgleda če predvajamo na navadni CRT televiziji?

- Zakaj Adobe Premiere ne podpira AVCHD kodeka, ali ga sploh bo?

- Koliko zasede (v GB) če v 720p posnamemo 1h videa in ga za obdelavo prenesemo na računalnik?

- Kako to da tako draga kamera nima FW priključka ampak USB2, ali ni USB2 bistveno počasnejši HDVideo pa zasede veliko GBza prenos na PC?
Asus Prime X470 Pro, AMD Ryzen 9 3900X, Gigabyte GTX 1660 Super
Fractal Design R6, Corsair RM850X PSU, 32GB GSkillF4-3200 RAM
Noctua NHU12s, Corsair MP600 1TB SSD, 2x Dell U2410 monitor

ReBi ::

ja no, link je do devetke.

sama oblika videa je problem samo, če imaš starejšo mašino.

lahko uporabljaš premiere cs2 in 3, in še cel kup drugih. video posnet na disk je običajno mpeg.

stvar se z običajno tv lahko normalno poveže, v meniju pa nastaviš format izhoda. pal ali pa hd. brezveze pa je snemati v slabših ločljivostih, tudi, če to kamera omogoča.

za panasonic ne vem, moja jvc ima na 60gb disku prostora za dobrih pet ur v polni kakovosti. običajen dv avi (pal), ki sem ga uporabljal pri montaži pred hd-jem, je zasedel 18giga za eno uro. ampak tu je pomembna kompresija. vsak hd avi fajl najvišje kakovosti je veliiiiiiiiik.

nabavi si dva 300gb diska, pa ne bo noben problem. usbe je vsaj pri moji presenetljivo HITER

Calligulla ::

- Ali se s to kamero lahko snema samo z AVCHD kompresijo ali je mogoče snemat tudi mpeg2/4 za lažjo obdelavo?

Mogoce je snemati tudi v mpeg2 ampak snemaj vedno na 1080p in potem samo v softweru das, da hoces DVD in ti to tam ven rukne. Za prihodnost pa vedno shrani tudi v polni velikostim ker bo na LCD TVjih samo ta izgledala odlicno. 1 ura mislim, da je cca 4 gigabajte, ko gre za AVCHD.

- Če se snema 720p ali 1080i, kako potem to zgleda če predvajamo na navadni CRT televiziji?
Odlicno. Se malenkost boljse kot nekompresiran posnetek z obicajne MINI DV kamere.

- Zakaj Adobe Premiere ne podpira AVCHD kodeka, ali ga sploh bo?
Verjetno zaradi licenc pa po mojem, da se ze da dobit addone. Pa cedalje vec softwera ga podpira v prihodnje pa pricakuj, da ga bo ves mainstream, ker je to zdaj mainstream kodek za kamere.

- Koliko zasede (v GB) če v 720p posnamemo 1h videa in ga za obdelavo prenesemo na računalnik?
Odgovorjeno zgoraj.

- Kako to da tako draga kamera nima FW priključka ampak USB2, ali ni USB2 bistveno počasnejši HDVideo pa zasede veliko GBza prenos na PC?

Ne rabis firewire. Mini DV ga je, da si lahko nekompresiran video v realnem casu prenasal na disk. Tukaj pa gre za kompresiran file za katerega je USB2.0 dovolj. Tam pa si lahko izgubljal frame, ce je bil kje bottleneck.

In ja, SD9 je sedaj to. Sem linkal gor samo sem pozabil vmes.

Tomson ::

Ok, torej se snema vse 1080p ali vsaj 720p, ampak ni mi povsem jasno npr. zakaj 1h HD videa na SD kartici vzame 8GB na računalniku pa potem za obdelavo bistveno več (npr. ko sem snemal z navadno miniDV kamero mi je na računalniku prišlo približno 1h videa 20GB), koliko potem šele pride HD video 1h na računalniku? Ker potem ne moreš naredit HD backup na 1DVD .. Ali si jaz to narobe razlagam?
Asus Prime X470 Pro, AMD Ryzen 9 3900X, Gigabyte GTX 1660 Super
Fractal Design R6, Corsair RM850X PSU, 32GB GSkillF4-3200 RAM
Noctua NHU12s, Corsair MP600 1TB SSD, 2x Dell U2410 monitor

ReBi ::

ti sto si imel dv-avi format. hd avi bo še večji;)
vse je stvar kompresije. lepo se montira tudi v tistem, kar kamera posname.

Calligulla ::

na SD kartici vzame le toliko, ker ze kamera (kvalitetno) kompresira video. Pri obdelavi pri programih, ki AVCHDja ne stekajo prevec dobro, pa porabis vec, ker hocejo vmes dajat v uncompressed AVI. Uporabljaj programe, ki jim AVCHD ni problem.

Tomson ::

Aha, to mi ni bilo jasno. Torej že kamera kompresira zadevo in zato takšna razlika ...

Edino ne gre mi skupaj, si omenil da je 1h HD videa na PCju pri obdelavi 4GB, to je nemogoče, če je že 1h DV videa 20GB. Koliko torej približno zavzame 1h HD videa za obdelavo na PCju, 50GB, 100GB ?
Asus Prime X470 Pro, AMD Ryzen 9 3900X, Gigabyte GTX 1660 Super
Fractal Design R6, Corsair RM850X PSU, 32GB GSkillF4-3200 RAM
Noctua NHU12s, Corsair MP600 1TB SSD, 2x Dell U2410 monitor

ReBi ::

odvisno v kakšen format skompresiraš...

maketa ::

Si pa lahko ziher, da Panasonic SD5 poje eno povprecno televizijsko kamero

Na ta je pa bosa.
Bi rekel tja do 2-3000 eu so trotelziher kamere

ReBi ::

no, pri dobri osvetlitvi s kako starejšo mogoče...

vasquez ::

Si pravilno razlagam teste na camcorderinfo: dejanska resolucija teh HD consumer kamer je tam do 650 pikslov (tako vertikalna kot horizontalna) ?

Calligulla ::

Vse kamere imajo precj nizjo dejansko. Edino kar steje pa je kvaliteta v praksi. Ko posnetek iz SDja vrzes na full HD zaslon je slika fenomenalna. In itak, da pri tej kvaliteti in ob tej resoluciji v primerjavi pogori vsaka standardna profi kamera. Tako pac je.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

digitalna kamera

Oddelek: Kaj kupiti
474835 (3166) Dead_Meat
»

HD kamera (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
509321 (7987) Pton
»

Katero kamero (HDD) naj kupim?

Oddelek: Kaj kupiti
294875 (3811) 5er-->
»

Digitalna kamera

Oddelek: Kaj kupiti
102409 (2222) Tomson
»

Dajte me malo razsvetlit o videokamerah...

Oddelek: Kaj kupiti
392911 (2057) BaTeMaN

Več podobnih tem