» »

Iz XP na Linux

Iz XP na Linux

StandAgainst ::

Stvar je sledeča. Pred kratkim sem iz intrneta posnel live verzijo knopix-a. Vse lepo in prav malce sem se z njim igračkal in me je navdušil. Moti me pa naslednja stvar. Imam dva LCD monitorja (19" in 22"). Na tej live verziji mi je deloval samo en monitor in še to na resoluciji 1024x768. Sedaj me pa zanima če je v normalni verziji ki si jo pač instaliraš na disk, to drugače. Kajti rad bi uporabil oba monitorja na njunih najvišjih resolucijah.

Zato me zanima katero distribucijo linuxa bi mi priporočili.

Hvala za odgovore.

bluefish ::

Ubuntu (GNOME) oz. Kubuntu (KDE).

Highlag ::

Žal se boš moral za nastavitev resolucije kar pošteno namučiti. Na tem področju jeLinux precej lesen. Moraš praktično ročno popravljat konfiguracijske datoteke, pri čemer moraš iti skozi en kup parametrov, za kater ni nujno da veš kaj počnejo..... Če nastavitev uspe ok, v nasprotnem primeru ostaneš brez grafičnega vmesnika, dokler zadeve ne popraviš. Kako je z dvojnim monitorjem nebi vedel sam sem imel vedno težave že z enim, ko sem nastavljal resolucijo in frekvenco osveževanja. :P

V ubuntuju gre nekako takole:

Odpreš konzolo (najdeš med pripomočki) in odtipkaš tole:

sudo /etc/init.d/gdm stop
sudo dpkg-reconfigure xserver-xorg

tule potem sledi konfiguracija , nato pa še tole, da server zaženeš nazaj:

sudo /etc/init.d/gdm start
Never trust a computer you can't throw out a window

Gandalfar ::

huh? Sej imas clicketi-click GUI v Adminstration?

Highlag ::

Ja s katero si nič ne moreš pomagat. Najvišja resolucija možna je bila 1024x786 in 60Hz. Za 17 inčni crt mogoče dovolj velika slika, vendar osveževanje daleč pod 85Hz. Pri LCD-ju pa ravno obratno. 1280x1024 se ne da nastavit ker te možnosti v meniju za izbiro ni bilo. Tako da po mojih izkušnjah neuporabno.
Never trust a computer you can't throw out a window

rdecaluc ::

Meni v openSuSE delajo visoke resolucije .. :D
Est modus in rebus. ,typos

Quikee ::

Noja... jaz sem zadnjič testiral in priklopil monitor preko VGA na prenosnik. Vse kar sem v moral naredit da je monitor začel delovati je da sem v nvidia-settings (prenosnik ima nvidia 7300 kartico) monitor omogočil in ga nastavil kako hočem, da mi izrisuje namizje. Načeloma to ne bi smel biti problem zaradi "input hotplugginga" in xrandr 1.2 v novem xorg-u, če ga gonilnik seveda dobro podpira.

Je pa res, da višjih resolucij privzeto pri moji xorg konfiguraciji in novem monitorju nisem mogel uporabljat. Razlog za to je bil, ker so bile v xorg.conf nastavljene fiksno resolucije od starega monitorja. Ker se novi xorg zna sam nastavit pravilno glede na to kar ima na razpolago (razen kakšne specifične nastavitve seveda), sem vrstice z resolucijo zbrisal in je ob restart-u gdm deloval kot pričakovano.

mte ::

Hja, meni se zdi žalostno, da rabiš v letu 2008 za eno pametno nastavitev resolucije in osveževanja skoraj nujno ročno urejat xorg.conf, vsaj za CRT monitorje. Zadnjič sem hotel na Ubuntuju nastavit na 17" crtju 1024x768@100Hz in sem kar nekaj ur porabil za to, da sem ugotovil kateri modeline, kakšen razpon vsync in hsync rabi (očitno številke iz specifikacij niso bile dovolj dobre) je potreben, da zadeva deluje tako v login oknu kot tudi na namizju. No, kasneje mi je uspelo dat še malo višjo resolucijo na 95Hz, kar je v bistvu še bolje, ampak kot rečeno, človek bi pričakoval da zna ena "desktop distribucija za nezahtevne uporabnike" sama to naredit.
Sicer pa imam občutek, da ni ene distrubucije ki bi to znala, tako da ne zvračam krivde samo na ubuntu.
lp

AtaStrudl ::

hm,

na prastarem suse 9.3 sem s par kliki miske nastavil 1600x1200 in spila super (grafika je pa kar tista na mama dili)
Poglej nastavitve za monitor, ce misli, da tvoj monitor ne zmore, ne pusti nastavit na kartici.
Sem ze veliko delal z X-i, pa mi se nikoli ni bilo treba na roko sraufat conf filetov...

LP!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kako instalirat NVIDIA-driverje v Ubuntu? (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
504936 (3865) r5r
»

Ubuntu 8.04 frekvenca osveževanja in resolucija

Oddelek: Operacijski sistemi
192212 (1845) c0ck4m0u53
»

Ubuntu 8.10 desktop - težave

Oddelek: Operacijski sistemi
252532 (1978) Gapi
»

Ubuntu 8.04 upgrade

Oddelek: Operacijski sistemi
81120 (913) R33D3M33R
»

[Ubuntu 7.04] Problem z nvidia gonilniki

Oddelek: Operacijski sistemi
51630 (1519) UroS_

Več podobnih tem