» »

prenos win98 na nov disk

prenos win98 na nov disk

karafeka ::

Pozdravljeni

Rad bi skopiral kompletno particijo win98 na nov disk (na drug računalnik, z drugo opremo), pa me zanima, če dejansko lahko kar vse skupaj skopiram tja? Bi me v takem primeru kaj zajebavali stari gonilniki? Ali bi bili win98 dovolj pametni, da bi mi prepoznalo novo opremo, brez kakih bsodov?

Duhec ::

Načeloma ne, če prej odstraniš/deinštaliraš vse gonilnike za grafiko, zvočno, plato ... v glavnem za strojno opremo.
Ko je sistem Win98 tako okleščen vseh gonilnikov, seveda boš moral po vsaki deinštalaciji večkrat restartat sistem, prestaviš disk v nov pc in prepusti Win98, da sami najdejo spremembe strojne opreme nato ponovno naloži furmane za plato, grafiko, zvočno....

karafeka ::

Potem bi lahko teoretično pustil gonilnike gor, prestavil disk v nov pc, tam pa šel v varni zagon in odstranil gonilnke?

opeter ::

Ne, gonilnike raje odstrani prej. Vsaj v Windows XP-ju deluje tako.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Spajky ::

Najprej si napraviš iz winsev bootabilno disketo, da si boš lahko novi disk kasneje pripravil. če je še nimaš! Upam, da so ti winsi druga izdaja in da ne greš na proc višje frekvence kot 2,1GHz, če imaš prvo izdajo winsev.

Možno je, posebej BP če greš s proca iste fabrike na proc iste fabrike, ali pa z AMD na Intel bi tudi zelo verjetno delovalo, medtem ko zelo verjetno NE bo delovalo obratno !

Seveda moraš prej winse pripravit za kaj takega (driverje - vse kar se tiče winsev ter hardware-ja in ne programov deinštalirat prej iz Device managerja - removat ali disejblat. Pol pa restartat komp v (F8) safe mode in popravit še rezolucijo monitorja na npr. standard VGA, ter nato prek menija ugasnit komp.

Če samo disejblaš driverje, vsi ostanejo v bistvu v mapah v winsih ter v registru zapisani, čeprav neuporabljeni. Rešitev tega, da jih ni sploh več vsaj v registru je ta (pametno), da preden ugasneš komp preko menija v Safe modu v urejevalniku registra (start/run vpišeš regedit + rukneš Enter) pobrišeš CEL Enum_Ključ (Enum mapo z njegovimi podmapami v HKEY_LOCAL_MACHINE\).

Nov disk preden vtakneš v komp nastaviš kot master jumperje in izklopiš (vsaj napajanje) ali dizejblaš v biosu starega prej, da ga DOS ne vidi, da ga po pomoti ne bi slučajno formatiral :D , nato zaženeš komp z bootabilno disketo (pazi v Biosu vrstni red boota A first!) ter novi disk pripraviš prej z fdisk-om ([event.particioniraš], formatiraš (v Fat32) in novo C particijo napraviš bootable (fdisk/mbr +enter). Ko končaš in ugasneš komp prestaviš jumper nazaj na slave na tem drugem disku in priklopiš/enejblaš še stari disk, zakurblaš komp v Safe mode (F8) in prekopiraš avtomatsko cel sistem (če imaš samo po eno particijo na vsakem disku!, vidiš svoj C disk in novi prazen D disk v winExplorerju) na drugi disk preko menija start/run : vpišeš v okno-brez navednic "xcopy c:\*.* d:\ /S /E /V /H /K /C /F /R /Y" ter počakaš da konča in takoj ko restarta komp ga izklopiš.

Nato novi disk ven pobereš, nastaviš jumper spet na master ter ga počiš v novi komp, ki ga pol zakurblaš. Imej pri roki vse FD-je/CD-je z driverji in CD z winsi, ker te bo spraševalo (če ne bo našlo driverjev) iz kje jih pobrat, pa mu pokažeš pot na npr.CD v mapo Win98 na njem ipd... Sledi točno navodilom in Good luck.
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Windows 95 dve desetletji pozneje (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
11732590 (26061) Spajky
»

Windows 98; temeljit pregled ali format?

Oddelek: Operacijski sistemi
322060 (1536) Pyr0Beast
»

(pre)velik disk

Oddelek: Pomoč in nasveti
442401 (1854) jest10
»

kako odstraniti vse gonilnike z računalnika ?

Oddelek: Pomoč in nasveti
191979 (1671) Spajky
»

pokvarjeni Win XP

Oddelek: Operacijski sistemi
171359 (1055) hruske

Več podobnih tem