» »

Zunanji trdi disk---nujno

Zunanji trdi disk---nujno

strelajasna ::

Zdravo...
Imam velik in katastrofalen problem z zunanjim trdim diskom... Sesuval sem računalnik in sem si za podatke spospdil bratov zunanji trdi disk. Med delom sem po nesreči ruknil v trdi disk in je nehal delati.. Na njem pa so zeloo pomembni podatki.. Kako naj to težavo rešim? Ko trdi disk priklopim na računalnik ga sicer zazna in napiše, da je dodana strojna oprema pripravljena na uporabo, vendar nikjer ni ikone, da bi lahko odprl mapo... Prej pa je vse normlano delovalo...

Kako naj rešim te podatke? So res zeloo pomembni!

Hvala

Chessman ::

za začetek lahko probaš disk priklopiti direktno v PC, če ti bo tako delal potem veš da je napaka v ohišju, če ti tudi tako ne dela pa imaš večji problem, te lahko probaš še kakšen disk recovery

strelajasna ::

kako pa naj priklopim disk direktno v računalnik? ohišja ne morem odpreti, da bi lahko kej naredu...

bluefish ::

ko ti ga zazna... pojdi Start > Run > diskmgmt.msc in poglej, če je tam prisoten.

Chessman ::

Kako priklopiš disk če ne moreš odpreti ohišja ??

Zelp preprosto za podatke kateri so zelo pomembni pač reskiraš ohišje, če pa nisi pripravljen požreti tistih nekaj € koliko te pride nov disk pa podatki niso pomembni.

bluefish ::

bi bilo pa tudi dobro, če bi povedal, za kater disk se gre. Morda ga je kdo že razdiral.

strelajasna ::

Chessman: ravno to se mi je zazdelo..da ga brez škode ne bom mogle odpreti in sem ga odprl na silo...prišel sem do podobnega diska, kot je v računalniku, vendar priključek ni kot v računalniku..ga ne morem priklopit direktno na računalnik...

je pa disk WD (Western Digital) WD3200AAJS..če komu kaj pomaga..js se ne znajdem več...rabim pa nujno podatke..

U diskmanagerju pa piše:





Hvala za pomoč!

Zgodovina sprememb…

Chessman ::

model WD3200AAJS je SATA disk, torej ga lahko priključiš v vsak noejši računalnik, za priklop v starejše mašine pa moraš uporabiti ustrezen kontroler. Sigurno imaš kakšnega kolega kateri ima novejši računalnik in v njem SATA kontroler, v tak računalnik ga lahko normalno priključiš. Če ti bo disk potem v tem računalniku normalno deloval pač kupiš novo USB ohišje za SATA disk in problem je rešen.

Ejsi_Disi ::

Kaj pa:

nadzorna plošča -> skrbniška orodja -> upravljanje računalnika -> upravljanje diskov - in če ti ga tukaj zazna poizkusi spremeniti samo črko pogona (daj naprimer Z). Potem pa poglej v Raziskovalcu, če ti ga je zaznal.
Rock n' roll ain't noise pollution!

bluefish ::

to je že naredil. Kot vidiš iz zgornje slike je disk označen kot unknown in unreadable.

Ejsi_Disi ::

my bad.
Rock n' roll ain't noise pollution!

t909 ::

Med delom sem ponesreči...

Med kopiranjem iz "sesutega računalnika" na trdi disk?
Če je temu tako, so podatki še vedno na sesutem računalu.

bluefish ::

verjetno je s tem misli, da je formatiral win,...

strelajasna ::

ja..sem formatiral potem celoten disk, naredil nove particije in na novo instaliraw windowse..tako da na "matičnem" računalniku podatkov zagotovo (žaw:( ) ni več....

sem ga pa probaw disk priklopit direktno na računalnik, pa mi ni uspelo nič posebngea..sedaj diska ni nit zaznalo več...niti ga ni več pokazalo..hmm..ostal brez idej :(:(:(...

dejansan ::

najdi nekoga, ki se spozna, da ne bo še slabše
dejansan

Phoebus ::

Če si v disk fizično ruknil, se poslovi od podatkov. najbrž se ga nisi dotaknil ampak si ga konkretno usekal, right?

Chessman ::

strelajasna: praviš da si formatiral disk, pa particije na novo naredil. Z pravim SW se da marsikaj rešiti.
Sem imel v fotrovi mašini en disk (2 particiji) pa sem ga zamenjal za večjega, se pravi pobrisal iz starega vse, pobrisal particije in nanovo naredil gor samo eno na kateri je nekje septembra pa do prejšnjega tedna gor laufal drugi operacijski sistem katerega si je kolega naložil za svojo mašino v kateri se je našel moj stari disk. Prejšnji teden sva na ta isti disk ponovno nameščala WinXP. Ker je prišlo do napake pri kopiranju podatkov, le ti se niso presneli na drugi disk je ostal brez vseh dokumentov po formatu diska. Zato se je moral pač odpraviti v lov za podatki kaj se bo dalo pač popraviti in povrniti. Po 24urni odelavi diska z SW je rešil cca 100GB podatkov. Med njimi so podatki kateri so preživeli : - brisanje z diska pred 6 meseci, brisanje particije, format diska, instal WinXP, uporabo diska zadnjih 6 mesecev, ponovni format disk in namestitev WinXP.

Skratka da se marsikaj narediti, samo SW moraš imeti pravi. Zakaj misliš da ti kakšen program za WIPE Diska večkrat prepiše vsebino na enem mestu. Prav zaradi tega ker podatki ostajajo na disku tudi ko jih zbrišeš.

strelajasna ::

Phoebus: nisem ga konkretno usekal, ampak samo s stopalom ruknil, ko sem se obrnil...

Chessman: Bi mi lahko prosim povedal, kateri je ta program, da poskušam še z njim...da rešim vsaj tiste najpomembnejše podatke..lahko tudi na zs.


Mi lahko pa nekdo pove, kako naj računalniku "povem", da je še en disk v njem...sem ohišje razdrl, kupil nov sata priključek in ga priklopil na enak vhod, kot je trdi disk, ki je že v računalniku..priklopil na napajanje, ampak diska računalnik na zazna..niti unreadable več ne piše..kakšna ideja?

Izi ::

Precej možno je, da se je v disku zlomila bralna glava. Če ga močneje rukneš ravno takrat ko premika glave se ta lahko dotakne plošče, glava zaruži v vrtečo ploščo in jo takoj zlomi.
Ker je tiskano vezje na disku vredu se tak disk vedno normalno predstavlja v računalniku, seveda pa iz njega ne moreš nič več prebrati.
Če ena izmed glav zlomljena potem je disk samo še za v smeti, razen če je še v garanciji ti ga zamenjajo, samo podatki so še vedno izgubljeni.
Ko pa si disk kasneje jemal iz ohišja in ga priklopil direkt v računalnik, pa si se verjetno z roko dotaknil tiskanega vezja na spodnjem delu diska in zaradi statične elektrike uničil tudi tiskano vezje diska, tako, da ga sedaj niti zazna ne več :D

Na koncu je samo ena možnost. Prepričaj se, da je disk pravilno priklopljen na matično ploščo. Zaženi računalnik in direkt v BIOSU preveri če ti ga zazna. Če ga v BIOSU ni videti potem je vezje na disku zanič. Če pa ga BIOS zazna pa moraš iz strani proizvajalca diska potegniti diagnostični program in z njim narediti zagonsko disketo. Nato zaženeš računalnik preko te diskete in programček ti verjetno v DOS-u stestira disk in zanesljivo napiše kaj je z njim narobe.

Ne bi bil rad preveč črnogled, ampak pomoje boš moral začeti zbirati denar, da boš brati kupil nov zunanji trdi disk. Seveda prazen brez podatkov.

Chessman ::

Ontrack EasyRecovery potrm pa greš na raw recovery

strelajasna ::

Zdravo.
Chessman, sem rešil s pomočjo tvojega programa. In sem rešil približno 70% podatkov. Tako da hvala za vso pomoč

Chessman ::

zdaj pa še oblico uspeha pri sortiranju podatkov, sva zadnjič po reševanju podatkov z kolegom 4dni odpirala datoteke in brisala nepotrebno navlako


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Problem z zunanjim trdim diskom

Oddelek: Pomoč in nasveti
151751 (1108) Han
»

Zunanji trdi disk problem!!

Oddelek: Strojna oprema
245435 (4306) Bye
»

Zunanji trdi disk - O:\is not accessible. The parameter is incorect

Oddelek: Pomoč in nasveti
132842 (2664) solatko
»

Western digital MyBook

Oddelek: Strojna oprema
94081 (3755) Guti
»

Hdd problem

Oddelek: Pomoč in nasveti
251682 (1015) BlueNik

Več podobnih tem